keresés a lovardák között


Hatékony légyirtás

A házi légy

6-8 mm hosszú sötétszürke rovar. Az egyedek nagyságát a lárvakorban rendelkezésre álló tenyészőhely hőmérséklete illetve a táplálék mennyisége és minősége határozza meg.

Fejlődés, szaporodás
A megtermékenyített nőstények telelnek át, és elszaporodásuk tavasszal ezekből a példányokból indul meg. Elszaporodásának lehetősége azonban, a jelentős peteszám és a rövid fejlődési idő miatt, a többi rovarhoz viszonyítva igen nagy. Rendkívüli szaporaságra jellemző, hogy kedvező körülmények között egy légypártól közel félmillió rovar származhat. A petéből 15-40 C hőmérsékletű tenyésző helyen, 24 óra múlva bújik ki a lárva (nyű) 7 C alatt illetve 43 C hőmérséklet felett a peték elpusztulnak. A legkedvezőbb tenyészőhely hőmérséklet 30-35 C fok körül van,  24-26 C fok levegőhőmérséklet mellett. Ilyenkor a lárva pusztulás minimális. A teljes kifejlődés időtartama átlagosan két hét, ami nagy melegben 8-10 napra lerövidülhet. Így egy nyáron 10-12 generáció is követheti egymást. A házi légy elsődleges tenyésző helye a trágya.

További légy fajok:

Csillár légy:
4-6 mm nagyságú, karcsú szürke színű, potroha mindkét oldalán kiterjedt sárgás folt található.

Kék dongólégy:
8-12 mm nagyságú acélkék színű rovar.Döglegy:
7-10 mm nagyságú, ragyogó arany-zöld, kékeszöld torú fekete lábú házi légynél nagyobb légyfaj. Szaglásuk kiváló, ezért a peterakásra alkalmas anyagot akár több km távolságból is felkeresik. A petéit bomló, fehérje anyagra, húsra, dögre rakja.

Húslegy:
10-14 mm nagyságú szürke színű, lárvái a húsban fejlődnek a nőstények élő lárvákat raknak le a friss húsba. („beköpik”)


Állattartó telepeken főleg lovardák és szarvasmarha telepek környékén találkozhatunk
vérszívó legyekkel.

Szuronyos istállólégy:
4-8 mm nagyságú zömök testű szürkés színű rovar. Szuronyáról kapta a nevét. A nőstény nyáron vérszívás után 60-130 petét rak le, amit életében akár hússzor is megismételhet.

Szúrása igen fájdalmas szarvasmarháknál jelentős a kártételük. Az éhezést rosszul tűrik, mindkét nem szív vért. A meleget kedvelik, a sötétet nem. Irtása zárt térben permetezéssel történik, állaton, az állat testfelületének riasztó szerrel történő permetezésével.

Bögöly:
Széles testű vaskos legyek. Csak a nőstények szívnak vért, lakásba nem jönnek, szabadban támadnak. Lassan fejlődnek 2-4 év. Lárváik rabló életmódot folytatnak más lárvákkal táplálkoznak. Nincs állandó pihenőhelyük, csípésük fájdalmas vérzik, gyakran elfertőződik. Irtása rendkívül nehéz, ha a tenyészőhely fel van derítve; beszántani megszüntetni. Megelőzés: Legelő kiszárítása, riasztószerek használata. TAON-X bögölycsapda használatával 10000 nm sík területen 95 %-kal lehet csökkenteni a böglyök jelenlétét. Lovardáknál, legelőknél, állattartó telepeknél javasolt használata.


Ahhoz, hogy a légyirtásunk hatékony legyen nagyon fontos az alapvető szabályok betartása. A szabály megértéséhez legkönnyebben egy kérdésen keresztül juthatunk el: Mi a közös a legyekben és a jéghegyekben? Válasz: mindkettőből csak 10% látható, a többi 90% peteként vagy lárvaként találhat a trágyában, sárban, vagy más hasonló helyen, ahol kitűnően tudnak fejlődni légyé. Ezért fontos a légyproblémát a gyökerénél kezelni, azaz a lárvát elpusztítani. A lárvaölő szereket a teljes szezonon keresztül alkalmazni kell. A kifejlett légypopuláció gyérítéséhez többféle megoldás lehet.

Légyirtó technológiák:

Lárvák irtása

  • fejlődés megakadályozása trágya kezeléssel ami a növekedést szabályzó anyagot tartalmazó készítmény használatával lehetséges.
  • Biológiai védekezéssel:
    a légylárvával táplálkozó a légylárvát  károsító, apró parazita darázs amely petéit különböző légyfajok bábjaiba rakja le a légybábon belül kikelő lárvák lefogyasztják a légylárvát és rendkívül gyorsan felnőtt darázsként távoznak a felélt bábból

Kifejlett légypopuláció gyérítése

  • Kémiai szerekkel: csalogató anyaggal (ferromonnal) kombinált kenhető kiszórható kihelyezhető formájú mérgezett csalétkek. (por, granulátum formában). Használatakor vízben fel kell oldani és permetezővel vagy ecsettel fel kell hordani.
  • Ragasztós légyfogókkal (henger, lap, szalag, zsinór): Ragasztós bevonatban elhelyezett csalétkekkel a ferromon odacsalogatja a legyeket és beleragadnak a csapdába. Egyszerű, tiszta, mérget vegyszert nem tartalmaz. 100% hatás
  • Elektromos rovarcsapdákkal, melynek Két típusát különböztetjük meg:

A) fénycsöves elektromos
rovarcsapda ragadó lappal
kombinálva.
Élelmiszer üzemekbe, laboratóriumba ahol a nagy tisztasági igény miatt az elégett légymaradványok nem szennyezhetik a környezetet.

B) fénycsöves elektromos rovarcsapda
elektromos szállal
A berepülő legyeket az elektromos csapda megsemmisíti. Az elektromos rovarcsapdák hatókörzetét nm-ben szokták megadni. Egy két darab 15W teljesítményű fénycsöves rovarcsapdát 150 nm-en javasoljuk használni.


A legyek ellen csak többféle módszer együttes alkalmazásával lehet hatékonyan védekezni. Szükség van rovarhálóra, fénycsapdára, különböző függönyökre, hagyományos légypapírra, légyirtó granulátumra, szerves trágya kezelésre és a megfelelő istálló higiéniára. A nyári hónapokban mivel a házi légy folyadékigénye igen nagy ezért a száraz idő beköszöntével behúzódnak az állattartó telepekre, ahol ideális életkörülményeket találnak. Eben az időszakban állataink nyugalma, a fertőzési lánc megszakítása megkívánja az azonnali beavatkozást.

A földünkön zajló klímaváltozás egyre jobban kedvez a legyek szaporodásának, ami még hatékonyabb és komplexebb légyirtási technológiák használatát teszi szükségszerűvé. Az előrejelzések szerint rövid határidőn belül a jelenlegi légy populáció – amennyiben a feltételek nem változnak meg – több tízszeresére szaporodhat.


A cikk megjelenését a PetFarmVet Kft. támogatta

Tel.: +36 30 445-5555, +36 30 420-1221, +36 1 383-8138

Cím: 1144 Budapest, Remény u. 42/a Nyitva: H-P: 8-17-ig, Szo: 8-14 
pfv.rendeles@gmail.com  www.petfarmvet.hu

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés