keresés a lovardák között


Fertőző kevésvérűség

Idén se induljon útnak senki saját lóval Romániába

Fertőző kevésvérűségAz állatorvosok és a Lovasok.hu szerkesztői idén is arra kérnek mindenkit, hogy saját lóval ne induljon útnak Romániába, tekintettel arra, hogy szomszédunkban a fertőző kevésvérűség helyenként még mindig járványos formában van jelen.

Az egypatások (ló, szamár, öszvér) fertőző kevésvérűsége fertőző, többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödéma képződéssel járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet.

A betegség a fertőzött vér által terjed, főleg rovarok (legyek, szúnyogok, kullancsok) terjesztik, megfertőzik az egészséges állományt is. Fertőzés előfordulhat fedeztetés, valamint állatorvosi beavatkozások (pl. tömegoltások) során is, amennyiben nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat. A fertőzött állat élete végéig hordozza a vírust, ezért környezetére állandó veszélyt jelent.

Hogyan védhetem meg lovamat
a fertőző kevésvérűségtől?

Az EIA bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, megelőző vakcinázás és a fertőzött állat gyógykezelése nem lehetséges. A lótartók felelőssége, hogy mindent megtegyenek a fertőzés elkerüléséért.

>> Tovább a teljes cikkhezMagyarország a betegségtől 1996 óta hivatalosan mentes, és cél a mentesség fenntartása, ezért a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik. Hazánkban a fertőző kevésvérűséggel fertőzött ló állami kártalanítás mellett kiirtásra kerül.

A földrajzi közelség miatt a lovasok könnyedén behurcolhatják a betegséget Romániából hazánk területére is.

Kérjük, hogy a Csíksomlyói Búcsúba, illetve egyéb romániai, erdélyi lovastúrákra  Magyarországról senki ne induljon el saját lóval, hiszen nem csak saját jószágát, de más lovakat is veszélybe sodorhat ezzel.
Amennyiben ugyanis a kivitt lovak fertőzötten térnek vissza hazai tartási helyükre, a szúnyoginvázió beköszöntével a fertőzésveszély rendkívüli mértékben megnő, más lovak is megfertőződhetnek és sajnos rajtuk kívül azokat is mérlegelés nélkül el kell majd altatni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérjük küldjön emailt a kerdesek@lovasok.hu címre.

Vissza a
>> Fertőző Kevésvérűség
 <<
 további híreihez

Magyar Dorottya, 2011.06.02

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés