keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas filmek


A Gyűrűk Ura lovai

Keselyüstök (Shadowfax)

Keselyüstök a második filmben, A Két Toronyban lép be a történetbe Gandalf, a halálból visszatért Fehér Mágus pompás ménjeként. Szőre ezüstszürke, sörénye csillámló, holdfényszínű zuhatag omlik izmos nyakára. Gyors, mint a szélvész, ő a Középföldén élő összes ló ura, a legendás mearák egyike. Lovasvégből származik, Rohan földjéről. Gandalf mindig szőrén ülte meg őt, nem tűrte sem a nyerget, sem a kantárt. Mivel a mearák közé tartozik, olyan hosszú életű, mint az emberek. Bátor és büszke, csak a Fehér Mágusnak engedelmeskedik.

A filmben Keselyüstök "lószínészei" az andalúz Blanco és Demero.

Idézet (A Két Torony):

  • "Az Keselyüstök, a mearák vezére, s még Théoden, Rohan királya sem látott különbet nála. Hát nem olyan a fénye, mint az ezüsté, s futása, mint a gyors patak? Értem jön: ő a Fehér Lovas lova. Együtt vágtatunk a csatába mind!"
  • "Gandalf füttyentett, a ló nevét kiáltotta, az fölkapta a fejét, fölnyerített, megfordult, s mint nyílvessző szállt a gazdája felé. - Ha a Nyugati Szél testet öltene, az lenne ilyen ? -mondta Éomer a hatalmas ló vágtája láttán. Keselyüstök megállt a mágus előtt."
  • "A hatalmas ló fölkapta a fejét. Hosszú farka csapott egyet a holdvilágban. Majd megugrott, elrugaszkodott a földtől, s megindult, mint a hegyekből lezúduló Északi Szél.

Arod

Arod egy fiatal, világosszürke rohani csatamén. Éomer adja őt Legolasnak, mikor Rohanban találkozik a három vándor és a rohírok serege. Arod ijedős és félénk, de Legolasra hallgat, mert ő volt az, aki első találkozásuk alkalmával, szelíd szavakkal, tünde-nyelven megnyugtatta, s így Arod a bizalmába fogadta új lovasát. Legolas és Gimli az ő hátán lovagoltak csatába.


Idézet (A Két Torony):

"Legolas egy kisebb és világosabb szőrű, de nyugtalan és tüzes lovat kapott. Arodnak hívták. Legolas azt kérte, vegyék le róla a nyerget és a zablát. - Nincs rá szükségem - mondta; könnyedén a hátára szökkent, s a rohírok meglepetésére Arod szelíden tűrte, készséggel szót fogadott neki, s egyetlen halk szavára ment, ahová mondta; így bánnak a tündék minden jó állattal."

Hasufel

Hasufel a könyvben sötétszürke, míg a filmben egy sárga csataló. Aragorn kapta őt, hogy Legolassal és Gimlivel együtt lóháton folytathassák az útjukat. Később, a könyvben Roheryn, a kószák által északról hozott mén, míg a filmben Brego, a rohani csatamén váltja fel őt.

Brego

Brego csak a filmben szerepel, tulajdonképpen Roheryn helyett. Ő egy nagytermetű sötétpej mén Lovasvégből, aki a folyó melletti csatában veszítette el fiatal lovasát, Théoden király egyetlen fiát, Théodredet. A történtek után senkiben sem bízott, rettegett, vad volt s kezelhetetlen. Aztán egy nap, mikor Aragorn Edoras istállójában járt, nyugodt, szelíd szavaival nyugtatta meg a csődört, aki ismét megtanult bízni az emberekben. Később pedig Aragorn segítségére sietett egy csata után, megszökve az istállóból, s megmentve leendő lovasa életét. Onnantól kezdve elválaszthatatlanok voltak, s együtt indultak harcba, győzelembe!

Buga (Bill)

Buga Frodóék társa lesz a Völgyzugolyba vezető úton, miután Bríben ellopják pónijaikat, de a hosszú útra szükség van egy teherhordóra, aki viszi az élelmet. Samu nevezte el Bugának. Egy csontos, rosszul táplált kis ló volt, de amint elindulnak, boldogabbnak látszik, mint előző gazdájánál, Páfrány Pockónál. Mikor a Széltetőn a nazgul megsebzi Frodót, ő viszi hátán, míg nem találkoznak Glorfindellel.
Miután Völgyzugolyban megalakul a Gyűrű Szövetsége, Samu ragaszkodik hozzá, hogy Buga továbbra is velük tartson, akinek ez nem is okoz gondot, mert ott tartózkodása alatt teljesen új erőre kapott, szőre csillog, kicsattan az egészségtől. A póni átsegíti őket a Caradhras-hegységen, egészen Móriáig útitársuk, de ott el kellett, hogy búcsúzzanak egymástól. Gandalf óvó szavaival tér vissza Bríbe, ahol befogadják. A történet végén Samu itt találkozik vele ismét, s együtt térnek vissza a Megyébe.

Hósörény (Snowmane)

Hósörény Théoden király lova, Rohanból származik, robosztus, fenséges világosszürke csatamén. Apja Szélláb. Théoden az ő nyergében lovagol a Pelannor mezei csatába, ahol azonban mindkettejükkel végez a Nazgul...

Asfaloth

Asfaloth egy szürke tünde-ló mén, a könyvben Glorfindel lova, a filmben viszont Arwen érkezik a hátán Frodóék megmentésére. Gyors, mint minden tünde-ló, bátor, kitartó és készséges ? ráadásul gyönyörű!
A filmben Asfaloth "lószínésze" Florian.

Roheryn

Roheryn csak a könyvben szerepelt, Aragorn második lovaként. Az eriadori kószák (dúnadánok) hozták magukkal Rohanba. Aragorn az ő hátán lovagolt át a Holtak Ösvényén. Pej mén lehet, bozontos szőrű, de büszke és erős.

Windfola

Windfola a könyvben egy világosszürke, a filmben pedig egy pej csataló. Lovasa Éowyn, Rohan Harcos Leánya, aki a király tudta nélkül lovagol Trufával együtt a Pelannor mezei csatába. Ezt követően nem tudni, mi történt Windfolával... csak azt, ami Éowynnal. A ló felágaskodott, elvesztette az egyensúlyát, Éowyn és Trufa pedig leestek a hátáról (a film szerint).


Forrás:
http://our_world.mindenkilapja.hu/html/18950796/render/a-gyuruk-ura-lovai

Kiegészítette:
Magurán Tímea

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés