keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Felmérés a Nyugat-nílusi lázról

Európában egyedülálló kutatási program az Üllői Nagyállatklinika szervezésében

A nyugat-nílusi vírus magyarországi és európai jelenléte már régóta ismert. A kórokozó 2003 óta minden évben megjelenik hazánkban, évről-évre több megbetegedést okozva.

A Nyugat-nílusi vírus Emberek esetében a fertőzés általában tünetmentesen, influenzához hasonló lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudnak róla, de évente 10-15 súlyos megbetegedés (pl. agyvelőgyulladás) is a Nyugat-nílusi vírus számlájára írható.

Lovaknál mozgáskoordinációs zavarok, izomremegés, az izmok merevsége, gyengeség, elfekvés, levertség, esetenként láz utalhatnak a betegségre. A Nyugat- nílusi vírus 2-es genetikai vonala általi fertőzés lovakban kb. a fertőzöttek 10-30%-ában okoz igen súlyos, akár elhullással végződő megbetegedést. A tüneteket mutató túlélő lovak 30%-ban olyan súlyos idegrendszeri tünetek maradnak vissza, amelyek lehetetlenné teszik az érintett állat verseny-, vagy akár hobbi célra történő használatát.

Jelenleg Magyarországon egy vakcina érhető el, amely eredetileg az Észak-Amerikában pusztító 1-es genetikai vonal ellen lett kifejlesztve. Elméleti becslések alapján ez a vakcina körülbelül 80-90%-os védettséget nyújt a hazánkban megbetegedéseket okozó 2-es genetikai vonalba tartozó Nyugat-nílusi vírussal szemben is. Mozgáskoordinációs zavarok, izomremegés, az izmok merevsége, gyengeség, elfekvés, levertség, láz utalhat a betegségre

A SZIE-ÁOTK Nagyállat Klinika szervezésében most egy olyan kutatási program indul, melynek célja, hogy a vakcina beadása után termelődött ellenanyagok szintjének mérésével meghatározzák a kialakult védettség mértékét.

A programban sor kerül az idén először, tehát frissen vakcinázott lovak, valamint a már hosszabb ideje folyamatosan oltott lovak vizsgálatára is.

A kutatás sikerességéhez legalább 90 ló részvételére van szükség, akikből a Klinika munkatársai három, egyenként 30 egyedet számláló csoportokat hoznak létre. Minden állat esetében vesznek egy 0-ás, azaz az oltást megelőző vérmintát.

A frissen (idén először vakcinázott) lovak esetében további két vérminta levételére kerül sor: az ismétlő oltás előtt, és azt követően, három hét elteltével.

A több éve vakcinázott lovak esetében a 0-ás vért követően csupán egy vérminta szükséges az oltás utáni harmadik hétben.

A harmadik csoportba azok a lovak tartoznak, akik találkoztak az elmúlt évben a vírusfertőzéssel, de a fertőzés tünetmentes maradt. Így bennük vakcinázás nélkül is mérhető bizonyos ellenanyag szint.

A mintákat az Országos Epidemiológiai Központ értékeli ki.

A SZIE-ÁOTK Nagyállat Klinika munkatársai a programban résztvevő lovak számára kedvezményes árú vakcinát biztosítottak (az általánosan alkalmazott 15 000 - 16 000 Ft-os egységár helyett), a vakcinázást és a vérvételt ingyenesen végezték, tehát munkadíjat nem számítottak fel. 

A kutatási programban való részvétel díja így lovanként mindössze 11 000 Ft volt.

Szúnyogok terjesztik a kórokozótEz a kutatási program azért is egyedülálló, mert a 2-es genetikai vonallal fertőzött területen (Kelet-Közép-Európa), eddig hasonló kísérlet nem történt. A kutatási program sikeres lebonyolításával lehetőség nyílik arra, hogy pontos adatokat nyerjünk az idehaza használt vakcina relatív hatásosságáról, valamint a hazai lóállomány fertőzöttségének mértékéről.

A Nyugat-nílusi vírus elleni oltást legkésőbb április végéig, május első hetéig volt célszerű megkezdeni, hogy a szúnyogok támadásának leginkább kitett időszakra (június – július - augusztus) már kialakuljon a megfelelő védettség. 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés