keresés a lovardák között

Pataky Kata: Fiatal lovak elindítása
A Monty Roberts-módszer egyik leggyakoribb felhasználási területe a gyakorlatban a fiatal lovak erőszakmentes elindítása. Monty a bemutatóin is rendszeresen előveszi a témát, mivel az ő metódusával egy teljesen nyers lóra akár egy fél órán belül is felkerülhet az első lovas. Természetesen csak azokon az alkalmakon történik így, ahol maga a bemutatás a cél. A való életben aprólékos, jól felépített munkával általában öt nap alatt kerül fel az első lovas; a ló alap szinten történő biztonságos belovaglása pedig körülbelül három hónapot vesz igénybe.
Ebben a cikkben az első öt napról, vagyis a csikó első néhány foglalkozásáról és az első lovas felhelyezésének lépéseiről írok. A ló képzésének ez az egyik legmeghatározóbb és legfontosabb időszaka. Célom az, hogy megbízható, együttműködő és elégedett társat faragjak belőle.


A Monty Roberts módszer hazai képviselője és a cikk szerzője:
Pataky kata okleveles Monty Roberts instruktor

 

www.patakykata.hu 

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszereLovak erőszakmentes képzése
Bemutatók │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok
│ Lovastábor Pataky Katával │


Az első élmények

Az első napon a ló bizalmának elnyerésén és megszilárdításán dolgozom a csatlakozás módszerének segítségével. Ezután felkerül az első nyereg, majd kiküldöm a lovat a körre - hagyom, hogy nyugodtan ugráljon, ha akar. Következik a kantár és a zabla furcsa érzetének megismerése, ami általában nem okoz különösebb gondot. A kettős futószárat a kettős kötőfékbe csatolva lépést, ügetést, és néhány kör vágtát kérek a lótól, amit egy-egy jobbra és balra történő kifelé fordulat és néhány lépés hátralépés követ. Nem követelek sokat, de a figyelem fenntartásán dolgozom, valamint folyamatosan szemmel tartom a jelzéseit és időben hagyom abba a foglalkozást.

A második napon ismét elvégzem a csatlakozást, és még mindig elküldöm a már felnyergelt lovat. Csakúgy, mint az első alkalommal, fenn van a kantár a zablával, a kettős futószár pedig a kettős kötőfékbe csatolva; ezúttal azonban több ügetés és vágta mellett több fordulót is kérek. Gyakorlom a lóval a megállítást és egy-két hátralépést.  Minden helyes próbálkozást pihenéssel jutalmazok és semmiféle kényszerítést nem alkalmazok.

 

A harmadik napon a szokásos csatlakozás után már csak akkor küldöm el a felnyergelt lovat, ha nagy az esély rá, hogy még mindig bokkol. A már jól ismert kettős futószárazással folytatom, és az előző napokon felépített foglalkozások feladatait hajtjuk végre - még egy picit több ügetéssel és vágtával. A már többször végrehajtott és jól begyakorolt fordulókat és megállításokat is tovább gyakoroljuk. Az „állj” után továbbra is csak egy-két hátralépés következik.

A negyedik napon az előző alkalmak gyakorlatait zablába csatolt laza kikötőszárakkal végzem. Fokozom a követelményt, és egyre több átmenetet is kérek a lótól. A sorozatos kettős futószáras munkával megalapoztam a lovas első felülését, hiszen a ló már tudni fogja, hogy hogyan kell fordulni, elindulni, megállni, hátralépni. 

 

 

Az ötödik napon már nem csinálok csatlakozást. Bevezetem a lovat a körkarámba, felnyergelem, felszerelem és a kikötőszárakat egy kicsit rövidebbre csatolom. A futószárazást követően pedig felteszem az első lovast. Ez úgy történik, hogy először csak felhasal a nyeregbe, és jobbról is, balról is megmutatom a lónak a szokatlan terhet. Másodszorra is csak felhasal, de már teszünk néhány lépést mindkét irányba. A harmadszori felhasalásból beleteszem a bal lábát a kengyelbe, és jobb lábát óvatosan átlendíti a ló háta felett - ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a farhoz. Amikor a lovas már fenn ül a nyeregben, még nem egyenesedik fel, hanem megint megmutatom a lónak mindkét oldalról és csak ezután, fokozatosan válik függőlegessé az ülése. Lenti vezetőként már nem csatolom be a vezető szárat a kettős kötőfék karikájába, csak átfűzöm azon, arra az esetre, ha a ló megugrana, így ha a kötél kicsúszik, nem tudja összetekerni magát, ami a mindkettőjükre nézve veszélyes lenne. Egy pár lépést teszünk kis körben jobbra is, balra is, figyelve arra, hogy egyenes vonalon még ne menjen a ló. A művelet inkább a hátulja körüli fordulatra hasonlít. Ha minden rendben megy, akkor kivezetem a lovat a körkarám szélére, és elengedem a lovassal.

 

Az első felülésnél bármilyen jármódot engedek a lónak, hisz elsődleges, hogy keresse, megtalálja egyensúlyát – hangsúlyt kap a lendület és előremenetel. A cél egy nyugodtan, de kedvvel és lendülettel, ütemesen előremenő ló. Egy-két kör kedve szerinti jármód után megnyugszik, és szívesen üget. A lépés és a vágta súlyponti egyensúly keresése miatt nehezebb számára.

A lovas passzív, de simulékony és mozgáskövető üléssel kell, hogy kövesse a ló mozgását. Semmi szárhatás, semmi csizma. A testsúly és deréksegítségeken kívül a fokozások, irányváltoztatások, megállítások irányítása inkább a földről történik.

Mindvégig kommunikálok a belovaglómmal is, ha feszültséget érez a lóban, azonnal séta, lazítás és nyugtatás következik. A lovasnak mindig készen kell állnia arra, hogyha a ló megugrik, elindul, jármódot vált, azt követni tudja.

Annak, aki a földön marad, nagyon fontos feladata van. Az ő felelőssége az, hogy ha valami baj van - a ló nagyon ugrál vagy ágaskodik -, előrehajtsa, hiszen ha sikerül előrehaladó mozgásra bírni, akkor a lovas sokkal nagyobb eséllyel marad fenn.  Ezenkívül a testével nagyon sokat tud segíteni a lovasnak a fordulóknál és az iram szabályozásával. Két-három kört mennek lépésben, mindkét kézre úgy, hogy a ló mindig kifelé fordul. Néhány kör ügetés után újra lépés, majd megállítás és egy pár lépés hátra. Amikor végzünk, a lovat újra megfogom, a lovas leszáll, de azonnal vissza is ül, hogy a lóban ne az maradjon meg, hogyha leszállnak, akkor biztosan vége a feladatnak.
 
A fiatal csikó szakszerű és erőszakmentes elindítása megalapozza a ló későbbi együttműködését, és segít megelőzni egy sor problémát, ami a lovaknál az átgondolatlan  elindítás miatt szokott kialakulni. Egyre többen keresnek a témával kapcsolatos elméleti kérdésekkel, valamint felkérésekkel, amelyek gyakorlati kivitelezését a szigetmonostori lókiképző központomban végzem – a hatékony munkához rendelkezésre álló nyugalmas környezetben, ideális lótartási körülmények között és fedett körkarám segítségével.

Írta: Pataky Kata

Vissza Pataky Kata híreihez >>


ELÉRHETŐSÉGEK

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

 

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés