keresés a lovardák között


Az "alternatív" kezelési mód és az autodidakta tanulás

Az utóbbi időben egyre többen keresnek meg azzal az igénnyel vagy érdeklődéssel, hogy hogyan tudnánk kitanulni autodidakta módon az „alternatív” kezelési módszereket.

A válasz rövid: sehogy. Hogy miért? Mert veszélyes és roppant káros  lehet.

A másik ellenérv, ami az autodidakta tanulás ellen szól, hogy hosszú, fáradságos és kudarcokkal teli. Nos, amíg az ember saját magán „kísérletezik” addig semmi baj sincs, de abban a pillanatban, hogy egy másik élőlénnyel teszi ugyan ezt érvénybe lép a „Primum nil nocere” szabály, azaz „Mindenek előtt ne árts!”

A könyvekben nincs minden leírva. Sok olyan szakirodalom van a birtokomban, amik egy egy témát különböző képpen tárgyalnak, és ez összezavarhatja a felkészületlen olvasót. Pláne, ha az elérhető irodalom idegen nyelven van.

Néhány szó arról, hogy jómagam hogyan kezdtem el és hol tanultam.Bertalan Zsolt

25 éve foglalkozom lovakkal különböző formában. Székesfehérvárott érettségiztem a Vántus Károly Mezőgazdasági Szakközépiskola állategészségőr szakán. Ezek az emberek voltak régen az állatorvosok mellett a felcserek, akik bizonyos állategészségügyi ismeretekkel rendelkeztek és bizonyos feladatokat állatorvosi utasításra és felügyelettel el tudtak látni.

Később elkezdtem a gyógymasszőr képesítést megszerezni. Már a vizsgáim előtt érlelődött bennem a gondolat, hogy a távol-keleti masszázsfajták jobban érdekelnek. Így miután levizsgáztam, elvégeztem egy Shitsu és egy Yumeiho képzést, majd elkezdtem embereket kezelni.

A lovak viszont egyre jobban hiányoztak és elgondolkodtam azon, hogyan tudnám régi és új szenvedélyemet összeegyeztetni. Hosszas keresés után találtam rá az Iskolára Németországban…

Az akupunktúrát egy éven keresztül tanultam egy olyan embertől, aki húsz éve foglalkozik ezzel és a hőskorban ő is úgy gondolta, hogy könyvből mindez megtanulható. Hamarosan rájött azonban, hogy tévedett, vette a fáradságot és kiutazott Kínába tanulni egy évre. Rengeteg időt és energiát ölt bele tanulmányaiba, hogy nyugodt lélekkel tevékenykedhessen. Sok-sok buktatótól kímélt meg, tapasztalatait igaz, nyílt szívvel adta át.

Az osteopathiát két évig tanultam. Tanárom és Mesterem, Barbara Welter-Böller, évtizedes tapasztalatokkal bír humán, ló és kutya praxisban. Komoly anatómiai, biomechanikai, edzéselméleti ismereteket szereztem, de emellett fontos volt a gyakorlati képzés. Például csak a tapintást egy héten át naponta hat órában gyakoroltuk és azóta is majd minden héten 2-3 órát gyakorlom a kezeléseken kívül, hiszen egy osteopath „szeme” igazából a keze.

Magam is tartok tanfolyamokat, ahol a különböző szintű és elhivatottságú emberekkel találkozom. Komoly elméleti előadás után találkoznak a lovakkal és kezdik el a gyakorlást. A két napos tanfolyamot végig személyesen kontrollálom és semmi olyan kétes technikával nem találkoznak, amivel a hallgatóim kárt okozhatnak.

Bertalan ZsoltKis csoportban (2-3 ember/ló) és nagy odafigyelés mellett zajlanak ezek az oktatások. Azért tanítom „csak” a masszírozást, mert ez a legegyszerűbb, mindig kéznél lévő megoldás egy-egy lovaglási nehézség megoldására. Hangsúlyozottan lovaglási, pl. állítási, hajlítási-problémákra koncentrálunk. Ezek olyan dolgok, melyekkel a tradicionális állatorvoslás nem foglalkozik, hiszen a ló klinikailag nem beteg.

Mindig kihangsúlyozom, hogy elsődlegesen a lovak gyógyításának feladata az állatorvosoké és, ha az állatorvos engedélyezte, akkor segíthetnek neki. De az ő szava mindig szent és sérthetetlen. Szerencsére sokszor hívnak állatorvosok egy egy esethez, hogy segítsek, konzultáljunk az eredményesebb gyógyulásért.

Személyes példámmal csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezek a módszerek mindenki számára megtanulhatók, DE nem önállóan, autodidakta módon, könyvből. Fontos szerepe van a tanárnak,aki átadja a tudását, tapasztalatát.

Természetesen mindig vannak bátor, önfejű emberek, akik azt gondolják, hogy ők sokkal ügyesebbek és okosabbak a többieknél. Ők sajnos az alternatív módszerek hitelét járatják le, ha képzetlenül, az autodidakta módon szerzett bizonytalan tudás alapján próbálnak meg segíteni.
Ha számukra fontosak az alternatív kezelések, akkor tiszteljék meg a lovakat, a módszereket, magukat azzal, hogy képzéseken sajátítják el a tudásukat, hiszen ez egyfajta garanciát ad arra, hogy „Primum nil nocere!” azaz „Mindenek előtt ne árts!”

Üdvözlettel: Bertalan Zsolt
Ló osteopath és akupunktőr


Kapcsolódó oldalak:

Stresszpontmasszázs tanfolyamok

Kérdések - Válaszok, Alternatív gyógymódok

 

Frissítve: 2011.11.20
Címkék: Bertalan Zsolt, stresszpontmasszázs tanfolyam, csontkovácsolás, osteopathia, akupunktúra, alternatív gyógymód

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés