keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Elkészült a Zakumentumfilm

Tóth Artin és munkatársai 2010-ben kezdtek filmet forgatni az akkoriban még Mátracserpusztán működő Zakuszka-tanya mindennapjairól. Az eredetileg egyévesre tervezett forgatás utolsó napja végül csak 2013. június másodikán jött el, a kész filmet pedig július végén láthattuk először.

„Hosszas kényszerszünet után nekifutottunk a Zakumentumfilm utolsó forgatási napjainak. Meglátogattuk Andiékat új otthonukban, és az új Zakuszka tanyán, hogy az ott forgatott anyaggal lezárhassuk az elmúlt három év kronológiáját.

Sok minden változott a mátracserpusztai menhelyhez képest, de leginkább Andi hozzáállása az állatvédelmi kérdésekhez. Hosszú utat bejárt, mire eljutott ahhoz a letisztult szemlélethez, amit az interjú során megpróbáltunk alaposan körbejárni. Remélhetőleg sikerül a folyamatot a maga teljes valójában megmutatni, mert nagyon fontos kérdéseket feszeget.„

2013.08.05. Forrás: Dokumentumfilm egy lómenhelyről


Dokumentumfilm készül a Zakuszka-tanya lakóinak életéről

A Zakuszka-tanya eseményeiről a Lovasok.hu olvasói is időről-időre értesülhetnek. Hamarosan azonban nem csak Várkonyi Andi blogján, vagy a Lovasok.hu hírein keresztül, hanem film formájában is. A Balanszfilm munkatársai ugyanis dokumentumfilmet készítenek a Zakutanyasi mindennapokról.

„Kameránkkal egy éven keresztül rögzítjük a Zakuszka-tanya lakóinak életét.
A négy évszakot felölelő forgatás lehetőséget teremt arra, hogy átfogó képet kapjunk arról, micsoda heroikus küzdelem fenntartani, és üzemeltetni egy ilyen kvalitású lómenhelyet."

"Látni fogjuk, hogy milyen hétköznapi csatákat kell Andinak megvívnia a puszta fennmaradásukért. Látni fogjuk, milyen hatásfokkal bír egy ilyen hely a tágabb környezetére: hogyan közelednek a tiszadobi árvaház kis lakói a gebbencsekhez, hogyan próbálnak csapatot építeni multinacionális cégek munkatársai, hogyan hoznak vadidegenek megmentendő állatot, micsoda harc folyik egy kiscsikó életben tartásáért, hogyan lehet túlélni az elkerülhetetlen veszteségeket.

Szemléletformáló filmet kívánunk készíteni. A felelős állattartásról, tiszteletről, áldozatokról, melyek nem hiábavalók. Olyan történéseket bemutatni, amelyek segítenek a nézőnek abban, hogy rájöjjön: a környezetünkért, a bennünket körülvevő világért kötelességünk tenni.

A forgatott anyagból egy hosszabb dokumentumfilm és egy (egyenként 25 perces) televíziós sorozat, valamint egy TV spot készül a társadalmi kommunikáció megvalósulása céljából.

A Lovasok.hu együttműködésben a Balanszfilmmel időről-időre beszámol a film alakulásáról. Íme a legutóbbi felvételek:

Zakumentumfilm

Támogatni szeretném a
Zakumentumfilm készítését >>>

Zakumentumfilm

Hírek a Zakuszka-tanyáról

Várkonyi Andi blogjából

Nem volt a legelsők között, egészen pontosan ő a hetedik. Mondhatni ”A Hetedik”, minden bredpittes jóképűséget nélkülözve. Bár visszagondolva, feszültség, az volt. Hogy megmenthetjük-e egyáltalán a vágó elől. Mikor kiderült, hogy megmenthetjük, a következő kérdés, hogy hogy a bánatba fogjuk meg, mert anélkül nehéz lovat menteni.

Beszorított, megrúgott, szétrángatott, kidöglesztett, de minden tiltakozása ellenére jól megmentettük. Csúnya, szarvasnyakú, tokmányfejű, makacs kis csődörcsikó volt hatalmas pókhassal és ronda köldöksérvvel. 20.000 Ft-ért vásároltam ki a kolbászból, ő volt a hetedik lovam, és a zakuszkai párhuzam mentén avanzsált a kolbász-várományos névtelenségből Lecsóvá. Három éve feketéllik nálam, és hamarosan elköltözik.

Nehéz döntés volt. Jópár ló elkerült már tőlem, és valahol mindet „sajnáltam” odaadni, mert az elválás olyan fránya dolog, ami fáj, de hát ez a menhelyezés nem arról szól, hogy felhalmozzam magamnak a kedvenceket. De a Lecsó, azért ő mégis más… És mégis költözik, bizony – a mentett ló mentett gyerekekkel fog élni, dolgozni.

Tegnap Artinék (Balanszfilm) jóvoltából a Tiszadobi Gyermekotthonban jártunk, egyrészt örökbeadás előtti terepszemlét tartani, másrészt forgatni.

A tiszadobi gyerekek tavalyi segítőnapja után amúgy is csak hiperlativuszokban tudok beszélni az otthon vezetőjéről, Arankáról és munkatársairól, az általuk végzett heroikus munkáról, és a tegnapi nap végképp meggyőzött arról, amit egyébként is szerettem volna: ha már van két egészséges lovam, akkor a begazdisodásuk szolgálja a lehető legjobb célt. Úgy érzem, ez maximálisan így lesz.

Tiszadobon van már három ló, akiket az ausztrál világutazó, Tim Cope adományozott a gyermekotthonnak.

A már meglévő trió egyenesen Mongóliából érkezett, ehhez képest a zakutanyasi delegáció két lova, Lecsó és Hekuba szinte a szomszédból költözik.

Sajnos számunkra eme csekélyke távolság leküzdése is komoly fej- és zsebtörést okoz, ezért nagy segítség lenne, ha segítséget kapnánk a két ló szállításához, ami előreláthatólag október utolsó hetében lenne esedékes.


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés