keresés a lovardák között


A megfelelő nyereg kiválasztása

Segítenek a Nyeregvilág munkatársai

NyeregvilágA megfelelő nyereg kiválasztása nehezebb, mint amilyennek sokan gondolják. A nyereg alapvetően befolyásolja a lóval végzett mindannapos munkánk minőségét, valamint lovunk egészségét. Egy rosszul kiválasztott nyereg bizony többet árt, mint használ.

Újonnan induló összeállítás-sorozatunkban a Nyeregvilág munkatársai, Kótai Sarolta és Benyák Balázs adnak támpontokat olvasóinknak a megfelelő nyereg kiválasztásához. Sorozatunk első részében néhány alapvető kérdést vetettünk fel.

Hogyan válasszuk ki az ideális nyerget a lovas számára?

A leginkább befolyásoló tényező a lovas alkata, a kor és a nem csak az alkati adottságok miatt számítanak. Egy dolog a nyereg ülőfelületének mérete, melyet inchben szoktak megadni (1 inch = 2,54 cm), amit alapvetően a lovas fenékmérete határoz meg, de minden lovasnak más hosszúságú a lába, mások az arányai.

Nehézséget jelent, ha például valaki magas, de vékony és ugró nyerget akar venni, nagy valószínűséggel a méretben hozzá passzoló nyeregről le fog lógni a térde, neki az ideális egy díjlovas nyereg lenne. Ebben az esetben kompromisszumot kell kötni. Neki a legjobb választás egy combtámaszos ugrónyereg, amikor nem a térd vonalában húzódik végig a támasz, hanem a térd fölött a combnál van, így a lába jól fog illeszkedni és nem zavarja a lovaglásban, ha a térde egy picit lelóg a nyeregről.

A választott szakág mennyire meghatározó? Sokan azt gondolják, hogy egy kényelmes ugró, vagy univerzális nyereg tökéletesen megfelelhet egy hobbilovasnak is. Vagy mégsem?

Mi nem szeretjük azt a kifejezést, hogy hobbilovas. Ez egy kibúvó: „ó én csak hobbizom, nem kell olyan jó nyereg stb… Ilyen nincs, a ló szempontjából teljesen mindegy, hogy csak terepen nyúzzák, vagy a pályán edzenek vele, ugyanúgy kényelmesnek kell lennie a nyeregnek!
Sőt, az állítólagos hobbilovas, sajnos kevesebb energiát fektet a korrekt ülés elsajátításába, így még inkább jobb nyeregre van szükség, hogy tompítsa a lovas okozta fájdalmakat. Persze tisztelet a kivételnek!

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy ha a lovas csak terepen használja a lovát, akkor egy jó túranyerget kell vegyen, ami neki és a lovának is kényelmes órákon át. Ha viszont kint is bent is lovagol, sőt néha ugrana is, akkor egy mély ültetésű, határozott támaszú nyerget javasolnánk neki, hívhatjuk univerzálisnak, vagy ugró-univerzálisnak (ha van hátsó támasza is).

Fontos a megfelelő méretHogyan válasszuk ki az ideális nyerget a ló számára? Mennyiben számít az alkat, a fajta, az igénybevétel?

Alapvetően a ló alkata az, ami meghatározza, hogy melyik nyereg megfelelő neki. A fajta nem igazán, csak az alkati jegyeket illetően (széles hát-kicsi mar, vagy telivéres vékonyabb alkat, magasabb mar), és végül vegyük az igénybevételt.
Az igénybevétel nagyban meghatározza a nyereg típusát, de nem azt, hogy maximálisan passzoljon a lóra. Ha csak kéthetente egyszer ül a lovas a lovon, akkor is a ló hátának megfelelő nyerget kell rárakni.

Gondoljunk csak bele, hogy mi, amiért csak ritkán futunk, a barátnőnk cipőjében megyünk el edzeni, ami - igaz egy fél számmal nagyobb mint az enyém - de ilyen ritkán jó lesz, gondoljuk. Hát igen megszenvedjük majd azt a futást mire a végére érünk, mert a nagy cipőben lötyögni fog a lábunk, és biztosan feltöri, mire hazaérünk. Hát a ló is így van a nyereggel, és minden más felszereléssel.

Nézzünk pár alapszabályt!
- Olyan nyerget semmiképpen sem szabad föltenni egy lóra ami elfordul, csúszkál, mert annak biztos törés a vége!
- Figyelembe kell venni a ló hátának hosszát.
- Lehetséges, hogy egy nyereg két lóra is passzoljon, de ez elég ritka.

Honnan tudja a lovas, hogy a lónak mi a kényelmes?

Szerencsére a ló egy elég érzékeny állat, tehát jelzi, ha neki valami nem jó. Jó esetben még a látható jelek előtt kiderül a ló viselkedéséből, hogy a nyereggel valami baj van.
Például hisztizik a nyergelésnél, ellép a nyeregtől, sunyít, ezzel határozottan jelzi, hogy rossz emlékei vannak, ezt okozhatja a nem megfelelő nyereg is, vagy munkában feszeng, megfeszíti a hátát, csavarja a nyakát stb…

Sok helyen láthatjuk, hogy ha a nyereg nem illeszkedik tökéletesen, különféle alátétekkel próbálnak javítani a helyzeten. Mi a véleményetek erről?

Igen, valóban külön iparág épült erre, egyrészt esztétikai szempontból használják, másrészt meg kompenzálnak a különböző spéci nyeregalátétekkel. A ló szempontjából ennek örülni kell, mert legalább próbálnak neki jót tenni, és valóban sokszor megold problémákat.
Tényleg vannak olyan problémás hátú lovak akikre, ha nem csináltatnak nyerget, valamit muszáj tenni, különben nem állnak normálisan rajta a nyergek.
Persze ekkor is meg kell próbálni a lehető legjobbat megtalálni, és ezt tökéletesíteni az alátéttel.

Bár nemrégiben nyílt meg bemutatótermetek, Ti webáruházat is üzemeltettek. Ha megtetszik nekem egy nyereg a webáruházból, honnan tudom, hogy jó lesz a lovamra?

Sehonnan! Ezt fotók alapján nem lehet eldönteni, föl kell rakni a lóra és lovagolni kell benne!
Webáruházunk a nyergek tekintetében, csak arra hasznos, hogy kiválaszthatja az érdeklődő hogy melyik nyereg tetszik neki, melyiket szeretné kipróbálni. Főleg a próba nélkül is megvásárolható termékek miatt hoztuk létre.

Újat, vagy használtat?A megfelelő nyereg biztos ülést ad

Semmilyen érvet nem tudunk felhozni az új nyereg mellett, hacsak azt nem, hogy előbb utóbb használt lesz belőle! :) Nagyon ritkán lehet elvinni kipróbálni, abszolút nem azt az érzést adja amit egy fél év múlva fog, be kell törnie a bőrnek, a térdtámaszoknak stb…

Sok lovas tart attól, hogy a használt nyereg hamarabb tönkremegy...

Ha valaki megvesz egy márkás használt nyerget, ami jó állapotú, csak az első időszak szenvedésétől kíméli meg magát. Ezek a nyergek örök életűek, ha vigyázva van rájuk, ápolják a bőr, és nem törik el! 
Ha meg használt, kevésbé jó minőségű nyerget vesz valaki, akkor azzal számolnia kell, hogy az alacsony ár mellett kevésbé jó minőséget kap. De természetesen ha ezt a nyerget újonnan veszi meg, az nem változtat a nyereg minőségén.

A használt nyerget fel kell tömetni?

Természetesen ezek használati tárgyak, tehát karban kell őket tartani. Ha olyan adódik, igen fel kell tömetni, de ez nem olyan nagy dolog és nem törvényszerű, hogy  ha valaki használt nyerget vesz, azt rögtön fel is kell tömetni. 

Kipróbálhatom a kiválasztott nyerget?

Igen, ez a legfőbb előnye a használt nyeregnek!

Márkásat, vagy ismeretlent?

Igazából nem is a márkán van a hangsúly, hanem a minőségen! Van olyan kézzel készített nyereg, ami ugye nem márkás, de kiváló minőségű bőrből, kézzel varrták. Szíve-lelke benne van a készítőnek.
A nagy márkák mögött meg csak ott van a több 10, néha 100 év tapasztalat. 
"Gagyi" nyerget nem szabad venni, egész egyszerűen pénzkidobás.

Elég gyakran látni rendkívül lestrapált Stübben, vagy más ismert márkajelzéssel ellátott nyergeket 100.000 Ft feletti árakon. Megéri megvenni a lestrapált márkásat, vagy inkább válasszon az ember egy fiatalabbat, de kevéssé ismertet?

Szerintem ez változóban van, és mi is azért jöttünk létre, hogy ne így legyen!
Természetesen nagyon lestrapált nyerget drágán nem érdemes venni, akkor sem ha márkás, de semmiképp nem javasolnám azt, hogy inkább olcsóbb újat vegyen, mert hamar nagyon lestrapált lesz az is, mivel nem jó minőségű.

Igazából mi mindig azt mondjuk egy drágább nyeregre hogy, értékesebb, mert a drága szó nem jó, annak van egy negatív kisugárzása. Drága nyerget, a szó szoros értemében, soha nem szabad venni, csak értékeset! De az viszont meg is éri az árát, vagy van kevésbé értékes nyereg, amit olcsóbban megkap az ember.

Mi is azt láttuk, hogy horror áron árulják az emberek a nyergeiket, csak azért mert ismert márkája van, ezért hoztuk létre a vállalkozásunkat, hogy elérhető áron lehessen minőségi nyereghez jutni az országban. 

Bőrt, vagy szintetikusat?

Hát véleményünk szerint ha a nyereg bőrből készül, tartósabb, kényelmesebb mint a szintetikus. Ennek ellenére nálunk is van szintetikus nyereg, sokáig ellenálltunk neki, de engedtünk a vevők igényeinek.
Tény, hogy nagyon könnyű, állítható markamrájú, tépőzáras térdtámaszú nyergek, tehát praktikusak.
Például gyermekek számára kiváló választás, mert elbírják, könnyebb ápolni, nem kell úgy vigyázni rá, mint a bőr nyeregre.

Köszönjük a válaszokat a Nyeregvilág munkatársai, Kótai Saroltának és Benyák Balázsnak!

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés