keresés a lovardák között


Lovas Világjátékok
- Beszámoló a tizedik napról

2010.10.04. - Az Alltech FEI Lovas Világjátékok tizedik napján megdobbant a díjugratást kedvelők szíve, hiszen a vadászugratással kezdetét vette a Díjugrató Világbajnokság. Különösen fontos nap volt ez a lovassportok hazai szerelmeseinek, hiszen ezen a napon lovagoltak először a Világjátékok pályájára magyar lovasok.

Mario Deslauriers és UricoValamivel több, mint 31.000 néző volt kíváncsi a díjugratás első napjára, a korábban felállított látogatottsági rekord ezen a napon tehát nem dőlt meg.

A vadászugratás egy gyorsasági versenyszám, melynek során a lovasoknak arra kell törekedniük, hogy a lehető legrövidebb idő alatt hibátlanul lovagolják le a pályát.

Az első két helyet amerikai lovas szerezte meg, így nem csak az egyéni listát, de a csapatversenyt is az USA vezeti. Mario Deslauriers az első Urico-val, fantasztikusan gyors, 71.25-as lovaglással, a második McLain Ward Sapphire nyergében.

Szász Sándor a harmadik helyről várja a folytatást. A 45. ként induló Szász nagyon sokáig őrizte második helyét 73.24-as időeredménnyel, de a 119. helyen induló McLain Ward hibátlan lovaglással és 71.79 másodperces időeredménnyel átvette a második helyet.

A csapatversenyben tehát az USA vezet, a németek a második, a franciák a harmadik helyen állnak.

Az USA csapata a mezőny élén a vadászugratás után, Szász Sándor egyéniben a harmadik

Az Urico-t lovagló Mario Deslauriers és a Sapphire nyergében pályára lovagló McLain Ward megszerezték csapatuknak a vezető helyet az Alltech FEI Lovas Világjátékok díjugrató világbajnokságának első napján a vadászugratás versenyszámban.

Deslauriers és Urico 71,25 másodperc alatt hibátlanul teljesítették a pályát, a mezőny végén induló WardSapphire páros 71,79 másodperc alatt végeztek.

„Életem egyik legjobb ebédje volt a mai” mondta Deslauriers, arra utalva, hogy épp az ebédszünet előtt lovagolt. „Amikor láttam, hogy 71 másodperc körüli időt mentünk, sejtettem, hogy benne leszünk az első ötben, de még nagyon sok lovas volt hátra.”

A 45 éves Deslauriers elős alkalommal lovagol az amerikai csapat tagjaként, nemzetiségét a tavalyi év folyamán változtatta kanadairól amerikaira. „24 éve élek és dolgozom az USA-ban, megnősültem, majd elkezdtem lovagolni Jane Clarknak, aki a szakág és a csapat elkötelezettje.

Deslauriers első és Ward második helyével az USA csapata annak ellenére is meg tudta szerezni a vezető helyet, hogy Lauren Hough és Laura Kraut 8-8 verőhibával a 41., illetve 49. helyen végeztek. Szász Sándor és Moosbachhofs Goldwing

A 45. indulóként Moosbachhofs Goldwing nyergében pályára lovagló Szász Sándor 73.24 másodperces idővel és hibátlan lovaglással sokáig őrizte második helyét, de Ward visszaszorította a dobogó harmadik fokára. Szász Sándor a verseny utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez élete első világbajnoksága. Korábban junior, ifi és felnőtt Európa-bajnokságokon vehetett csak részt. Bevallása szerint nem volt egyszerű minősülnie a Világjátékokra, mert Németország környékén főleg 3-4 csillagos versenyeken tud csak rész venni, illetve egyetlen egy lova van, mellyel ilyen magas szintű versenyeken indulhat.

Elmondta, hogy csak későn kezdett el odafigyelni az időre, valamint hogy nagyon élvezte, hogy a Világjátékok hatalmas arénájában ennyi lelkes néző előtt lovagolhatott.

Szász magabiztosan fogott neki a feladatnak. „Jól akartam lovagolni. Elégedett vagyok mind a saját, mind a csapatom eredményével, különösen mivel csak hárman lehetünk itt a Világjátékokon, mert a csapat negyedik lovát (Jamie Wingrave lovát – szerk.) időközben eladták. Csak a pálya végefelé kezdtem el az időre figyelni, és tessék, itt vagyok.”

Szász Sándor bravúros lovaglásával olyan hírességeket utasított maga mögé, mint Meredith Michaels-Beerbaum, Eric Lamaze, vagy Rodrigo Pessoa.

A csapatversenyt tehát az USA vezeti 5,69 hibaponttal, a második Németország 9,8-cal, majd Franciaország (11,32), Hollandia (11,33) és Kanada (11,93) a sorrend.

A 27 induló csapatból hazánk együttese a 11. helyen áll. A 3 fős magyar csapatból másodikként induló Hugyecz Mariann is remekül szerepelt, hiszen ő és Cash szintén verőhiba nélkül teljesítették a nehéz pályát, és végül az 58. helyen zárták a vadászugratást.

Harmadik indulónk az Amerikában élő és versenyző 19 éves Kovács Henri volt The Real Deal nevű lovával, aki gyors lovaglással, de 3 verőhibával végül a 85. helyet szerezte meg.

A díjugratás a csapatversennyel folytatódik. A vadászugratás az első egyéni minősítő is volt egyben. A keddi és szerdai csapatversenyek a soron következő egyéni minősítők, és az első 30 lovas lovagolhat majd a pályára a pénteken. A pénteki mezőny 4 legjobb lovasát láthatjuk majd a szombati döntőben.

Interjúk a lovasokkal:


Mario Deslauriers


McLain Ward


Szász Sándor
(Németül)

 Videók a magyar lovasokról:


Hugyecz Mariann hibátlan lovaglása

Fantasztikus magyar siker a Világjátékokon - beszámoló percről-percre >>>


A Lovas Világjátékok híreinek megjelenését az
 
támogatja.


A Lovas Világjátékok további hírei 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés