keresés a lovardák között

Beszámoló Pataky Kata
Beszámoló Pataky Kata "Első találkozás" bemutatójáról

Érdeklődéssel vártam Pataky Kata első bemutatóit, amelynek az Első Találkozás címet adta. Mindig is szerettem az erőszakmentes lókiképzés bemutatókat, megnéztem a legtöbb hazai tréner produkcióját és természetesen ott voltam 2008-ban a Monty Roberts bemutatón is.  Az Első Találkozás hirdetései alapján az volt a benyomásom, hogy Kata valami hasonlót csinál, mint Monty Roberts, hiszen az ő bemutatóival kapcsolatosan szokták kiemelni azt, hogy a tréner most találkozik először a fellépő lovakkal. Nem csalódtam. Kata tényleg valami hasonlót csinál. De miért is ne tenné, ha egyszer Monty Roberts tanítványa?

 Tovább Pataky Kata bemutatkozó oldalára >>

 

www.patakykata.hu 

Fríz szemle - szeptember 11.

Szakadt az eső, így a szemle programja a fedeles lovardában került megrendezésre. Nagy volt a sár, csúszott a program, ennek ellenére sokan eljöttek a szemlére. Kata bemutatóján is sokan voltak (többen, mint magán a szemle egyes fordulóin), kb. 450 ember lehetett ott nézőként. A bemutató rövid volt, kb. 35 perc, mert a tervezett kettő helyet csak egy lóra jutott idő. Ez a ló a szemle egyik felvonultatott lova volt, egy gyönyörű fríz kanca. Kata egy csatlakozást csinált a lóval (a Monty Roberts féle Join-Up-ot), s eztán rátért a problémás terület, a "zacskóérzékenység" kezelésére. Mindkettő nagyon látványos volt, Kata - aki hallhatóan kicsit izgult a bemutató alatt - végig magyarázott, végig kommentálta, hogy éppen mit csinál ő és ennek függvényében mit csinál a ló.

A ló úgy működött, ahogy a Monty videókon is láthattam korábban - pontosan reagált Kata mozdulataira és a csatlakozást hátborzongató érzés volt látni. Nem csak én érezhettem így, mivel a majdnem félezer néző síri csendben volt, figyelt, egyetlen hang nem hallatszott, amíg Kata kommunikált a lóval annak néma nyelvén. A foglalkozás végén Kata hagyta a lovat, hogya azt tegyen, amit akar, de az még ekkor is követte Katát, amíg ő a foglalkozás alatt átélt élményeiről beszélt. Hamar elrepült ez a fél óra, és elhatároztam, hogy megnézem a következő bemutatót is, ami 25-én, vagyis múlt szombaton volt Pátyon, a Bellandor lovasközpontban.

 Vissza az "Első Találkozás" bemutatók oldalára >>


Bellandor LKP - szeptember 25.

A Bellandorban nem egy rendezvényhez kötötten, hanem önállóan került megrendezésre a bemutató. Este 6 órára mintegy 150 ember gyűlt össze, és várta, hogy elkezdődjön az Első Találkozás, amin a honlapon olvasottak alapján egy hosszabb műsorra lehetett számítani. Ez volt az a bemutató, amire azt kell, hogy mondjam, hogy profi színvonalú volt. Kata segítője bevezette a lovat a mobil körkarámba (olyan körkarám ez, mint amilyenben Monty Roberts is dolgozott a lovakkal az Arénában), ezalatt egy rövid hangbejátszást hallhattunk Montyról és Katáról. Eztán Kata átvette a lovat, és ezúttal már nem izgult. A ló gazdája elmesélte a ló történetét.

Egy magyar félvér volt az alany, Aladár, aki 3 éves és még nem lovagoltak rajta. Néhányszor volt rajta nyereg és egyszer próbáltak ráülni, aminek baleset lett a vége. Kata arra vállakozott, hogy Aladárra 40 percen belül lovast tesz, mindezt Monty Roberts bevált módszereivel. A ló tulajdonosa igazolta a nézők felé, hogy Kata még nem találkozott a lóval korábban. Készítettem néhány képet a közönség soraiból, sajnos nem lettek túl jók, de a lényeg kivehető.

Először egy Join-Up-ot láthattunk, közben Kata elmagyarázta azokat a lépéseket, amiket a csatlakozás előkészítésénél tesz, s amik a ló saját kommunikációs rendszerére épülnek. A nézők itt is teljesen csendben ültek és figyeltek, egyetlen hangot sem lehetett hallani. A csatlkozás után Kata felkérte a ló lábait és segítőjével előkészíttette a nyerget a körkarám közepén. Rövid ismerkedés a nyereggel, majd a nyereg felkerült a ló hátára. Ez egy olyan könnyített nyereg, amiről Kata a blogjában is írt, amíg kint volt Amerikában Monty Roberts farmján.

A nyereggel a hátán a ló elég látványos bokkolásba kezdett, mintegy 3-4 körön keresztül ugrált, majd lassan megnyugodott. Ezután Kata húzott a hevederen, de a ló már nem bokkolt többet. Ekkor jött Ákos. Ákos egy bábu, ami számomra már nem volt meglepő, mivel Monty Roberts is egy bábut ültetett a nyers csikó hátára a saját bemutatóján. Csak Ákos nem volt valami strapabíró, mivel egy kör után leesett a feje és a baba ráborult Aladár sörényére. Ez egy vicces dolog volt, egy időre feloldódott az addigi csend. Kata is viccesen vette a történéseket, nem zavarta, hogy nem működött a bábu rendesen, illetve úgy kommentálta, hogy a "lovat nem zavarja, hogy egy fej nélküli lovas ül rajta".

Néhány kör a fejetlen zsokéval és Kata behívta a körkarámba Molnár Zsoltot, Monty másik tanítványát, és a segítségét kérte. Zsolt a földről fogta a lovat futószáron, ami a kettős kötőfékhez volt csatolva és Kata felült a lóra. Először csak ránehezedett, egyik, majd másik oldalról, majd fokozatosan, több felszállással egyre magasabbra helyezte a súlypontját. Néhány perc és jónéhány felnehezedés után végül felült a ló hátára, aki teljesen nyugodtan tűrte ezt. Sétáltak néhány kört, majd Kata leszállt, és elmondta, hogy ma, az első alkalommal nem kér többet a lótól. Ekkor telt le a 40 perc.

Ezután még kicsit hagyta a lovat, hogy az tegyen, amit szeretne, ez a "quality time", az az idő, amikor a ló jutalomból lazíthat, pihenhet. A ló követte Katát, majd kivezették a karámból. Egy újabb alany érkezett, Káró, a 18 éves német kanca. Ő is "zacskóérzékeny" ló, a Bellandor saját lova, a tulaj elmesélte a ló problémáit. Kata és Zsolt egy zacskós pálcával dolgoztak, amelynek "Predator" a neve.

A ló eleinte nagyon félt a zacskótól, majd lassan, fokozatosan hozzászoktatták ehhez az ingerhez, s közben Kata elmagyarázta a képzés lényegét, azt, hogy akkor kell megjutalmazni a lovat, amikor úgy viselkedik, ahogy mi szeretnénk, vagyis nem lép el a zacskótól. Ez hamar működött, 10 perc múlva a ló csak állt és nem zavarta, hogy a zacskóval legyezgetnek a fején. A bemutató után Kata a klubhelységben válaszolt a közönség kérdéseire, egy jó félórás megbeszélés kerekedett ki az érdeklődőkkel.

Nagyon látványos és tanulágos bemutató volt, pontosan olyan, amilyet a hirdetés és a marketing szöveg alapján vártam és elvártam. Aki látta Monty Roberts-et dolgozni, akár DVD-n, akár élőben, az Katánál is egyből felfedezhette a mozdulatokat, a magabiztosságot és a kreatív megoldásokat, amiket a cowboy először úgy 30-40 éve bemutatott a világnak.

A bemutató után írtam Katának, érdeklődve, hogy mikor lesz a következő bemutató. Másnap válaszolt, s megtudtam, hogy még nem hivatalos, de elkotyogható, hogy október 9-én, szombaton lesz a következő "Első Találkozás" egy óbudai lovardában.

Szerző: Szabó Réka

 Vissza az "Első Találkozás" bemutatók oldalára >>


ELÉRHETŐSÉGEK

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszere Lovak erőszakmentes képzéseBemutatók │ 
 │
Kurzusok leírása │ Induló kurzusok

 

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés