keresés a lovardák között

Pataky Kata: A kettős futószárról
A Monty Roberts módszer számos egyedi eszközt használ, és az is előfordul, hogy általános eszközöket vesz elő egyedi módon, a lényeg minden esetben az erőszakmentesség és a ló saját világának, kommunikációs rendszerének való megfelelés.

A lovak e módszerrel történő képzésének egyik fontos eszköze a Kettős Futószár. Monty előtt már nagyon sokan használtak két futószárat lovak képzésére, és a mai napig is fontos eszköz többek között a magasiskolai feladatok tanítása során, de sok elismert cirkuszi idomár is használja. 


A Monty Roberts módszer hazai képviselője és a cikk szerzője:
Pataky kata okleveles Monty Roberts instruktor

 

www.patakykata.hu 

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszereLovak erőszakmentes képzése
Bemutatók │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok
│ Lovastábor Pataky Katával │


Miért nem szimpla futószár?

Monty Roberts ellenzi a szimpla, egyes futószárazást kikötőszárak használata nélkül. Egyes futószárazás alatt azt értem, amikor az ember kezében egy futószár van, ami a kötőfékhez vagy a zablához van valamilyen módon csatolva (közvetlenül a zablakarikába, szakállal vagy alul, a ló álla alatt átfűzve).

A szimpla futószárazásról történő lebeszélésre a magyarázat igen egyszerű. Ha csak egy futószárral dolgozunk a lóval, akkor az egy idő után ferdeséghez vezet. A lónak a körön a centripetális erő ellen kell dolgoznia és ehhez még az is hozzáadódik, hogy az ember a kör közepén állva húzza a ló fejét (nem kell erővel húzni ahhoz, hogy a ló fejére ható erő hátráltassa őt a mozgásban).  Így a ló gerince megtörik, egyensúlya felborul. Feje a kör ívéhez képest kifelé fordul, a gerince pedig pont az ellenkező irányba hajlik meg.

Ez azt eredményezi, hogy a ló elkezd hamis lábra beugrani vágtába, keresztvágtázik, vagy a két hátsó lábával egyszerre rugaszkodik el (rabbit hopping). Ezen kívül a ló vázszerkezetére, a medence és a far tájékára is rossz hatással van ez az aktus, mert a természetellenes tartás miatt megerőlteti a szalagokat. Ha egy lovat sokat futószáraznak szimpla/egyes futószáron, akkor abban az esetben, ha egyszer szabadon mozoghat, például egy körkarámban, akkor is kifelé fog nézni a fejével, és a kör íve ellen fog meghajolni.

Sokan hivatkoznak arra, hogy csak „lemozgatják” a lovat munka előtt. Én jobban kedvelem azt, ha egyszerűen szabadon engedem a körkarámban a lovamat és hagyom, hogy szabadon mozogja ki magát, ha úgy gondolom, hogy kicsit jobban tele van energiával. Az elasztikus kikötőszárak használata természetesen sokat változtat ezen, hiszen sokkal kiegyensúlyozottabb mozgást tudunk elérni a lónál, de én még így is a Kettős Futószár híve vagyok, mivel ez esetben az erőhatások teljesen kiegyensúlyozhatóak.  

Miért Kettős Futószár?

A Kettős Futószárnak számtalan előnye van, és ráadásul a vele való munka nagyon élvezetes. Egy kis plusz, amit beépíthetünk a mindennapok néha monoton edzései, foglalkozásai közé. A Kettős Futószár funkciója az, hogy a lónak egyensúlyt ad, s mivel a kengyeleken van átfűzve, így ugyanott helyezkedik el, mint ahol a lovas lába, ezért szinte minden lovaglási feladatot szimulálni lehet vele lovas nélkül is. Ezért nagyon jól használható sérülések utáni rehabilitáció során is, amikor a lónak már kell mozognia, de lovas még nem ülhet rá. Amire azonban  a legtöbbet használjuk, az a fiatal csikó felkészítése az első lovas felülése előtt. A csikó az oldalán futó szárak által érzi, hogy hol lesz a lovas lába, meg lehet tanítani őt arra, hogy megfelelő jelre megálljon, elinduljon, forduljon, és lépjen hátra. Ezáltal az első lovas finom segítségei nem fogják teljesen váratlanul érni a lovat, így sokkal könnyebbé és biztonságosabbá lehet tenni az első pár lovaglást. 

A Kettős Futószár felszerelése

A Kettős Futószárat én kétféleképpen szoktam feltenni. Az egyik esetben rendesen felnyergelem a lovat, a kengyeleket összekötöm egy régi kengyelszíjjal. Erre azért van szükség, mert szeretném, ha a kengyelek nem libegnének a ló oldala mellett, mert akkor elveszíteném a kontaktust. Viszont ha lekötözöm a kengyeleket, akkor azok a ló oldalánál maradnak.

Ha ez megvan, akkor a bal oldalról a nyeregre fektetem a futószár csatját, és addig engedem, amíg a földig le nem ér a jobb oldalon. Ezután a jobb oldalon áthúzom a csatot a hátulról előre a kengyelen keresztül és becsatolom a Kettős Kötőfékbe, vagy a zablakarikába. Ezután a bal oldali szárat is áthúzom a bal oldali kengyelen és becsatolom.  Ezután a ló bal oldalán állva a futószárakat a testem bal oldalán tartva kb. 45 fokos szögben a ló testéhez képest hátralépek, ügyelve arra, hogy a rúgási zónán kívül legyek és elhajtom magamtól a lovat például bal kézre. Ha nem használok nyerget, akkor futószáras hevederrel szoktam Kettős Futószárazni.

A Kettő Futószár használata

A jobb szárat átlendítem a ló farán, amely így a ló csánkjánál fog futni, így keretet adva a mozgásának. Sokszor előfordul, hogy rúgnak a lovak, amikor először megérzik a hátsó lábuknál a futószárat. Ha körkarámban, vagy csak körön dolgozom a lóval, akkor mindkét futószárat mindig a külső kézben tartom.  A belső száron mindig kontaktus van, a külső pedig támogat.

Ha eddig a lovam bal kézen haladt, és szeretném őt megfordítani jobb kézre, akkor először a belső szár segítségével egy kicsit beljebb vezetem a faltól vagy a körkarám szélétől – helyet adva neki egy külső fordulóhoz –, majd a jobb száron előrenyúlok, és magam felé húzva megfordítom lovat, de eközben a bal száron engedek, hagyom, hogy kicsússzon a kezemből annyi, amennyire a lónak szüksége van. A Kettős Futószárazás egyik nagy előnye még az előzőeken kívül, hogy anélkül tudom a lovat megfordítani, hogy megállítanám és átcsatolnám a futószárat a másik oldalra.

 A Kettős Futószárazás oktatása

Amikor tanítjuk a Kettős Futószárak használatát, akkor a tanulók mindig képzett lovakkal gyakorolnak először, és nem a zablába, hanem a Kettős Kötőfék kiképző gyűrűjébe csatolják a futószárakat. Ez nagyon fontos addig, amíg minden mozdulatot be nem gyakoroltak, mert a finom, érzékeny kéz ebben az esetben ugyanolyan fontos, mint lovagláskor.

Az egyik leggyakoribb hiba a Kettős Futószár használatakor, ha az ember nem enged a szárakon, mert a szárak folyamatos húzása vagy kitartása engedés nélkül ugyanazt az ellenkezést eredményezi, mint lóháton, vagy ha az ember a ló testéhez képest nagyon elöl van (megelőzi a lovat így fordulásra késztetheti) vagy ha az ember túl közel megy a lóhoz és ezáltal életbe lép a ló „nyomásba dőlési” reflexe.

A Kettős Futószárazás egy élvezetes tevékenység ember és ló számára egyaránt, nem kell hozzá semmilyen különleges vagy drága felszerelés, legfeljebb egy Kettős Kötőfék, s csupán a módszer technikájának pontos ismerete szükséges a sikerélményhez. Rehabilitáció végén lévő lovak és első lovas előtt álló csikók képzésére kifejezetten ajánlott módszer, de minden ló esetében, minden szempontból hatékonyabb, mint a szimpla futószárazás, ha tekintettel szeretnénk lenni lovunkra.

Szerző: Pataky Kata 2010. július

Az első ábra Monty Roberts: Első kézből c. könyvéből származik
A fényképek Pataky Kata tulajdonát képezik

Vissza Pataky Kata híreihez >>


ELÉRHETŐSÉGEK

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

 

 

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés