keresés a lovardák között

Pataky Kata hírei
ƒ Pataky Kata bemutatkozik ƒ Pataky Kata hírei ƒ Pataky Kata válaszol ƒ
ƒ Monty Roberts és módszere ƒ Lovak erőszakmentes képzése ƒ
ƒ Bemutatók ƒ Kurzusok leírása ƒ Induló kurzusok ƒ
ƒ Lovastábor Pataky Katával ƒ

 

 

www.patakykata.hu 


Pataky Kata a Facebook-on!

A hivatalos Monty Roberts instruktor már a Facebookon is elérhető!!

 

 A zabla használatának történelmi gyökerei

Klaus Ferdinand Hempfling napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb természetes lókiképzője. Világszerte számos lovasnak adta már át tudását azért, hogy jobban megértsék a lovakkal való bánásmód és munka emberibb – vagy inkább lóbarátabb – oldalát. A következő írás a zabla használatának történelmi gyökereiről szól - Pataky Kata, okleveles Monty Roberts instuktor fordításában. 

Tovább a teljes cikkhez:
A zabla használatának
történelmi gyökerei
 >>


Megnyílt a magyarországi Monty Roberts Oktatási Központ

A magyarországi Monty Roberts Oktatási Központot Pataky Kata és Armbruszt János okleveles oktatók 2013. január 1-én hozták létre azzal a szándékkal, hogy a világszerte - és így hazánkban is - népszerűségnek örvendő módszer - Monty Roberts erőszakmentes lóképzési módszere - oktatását és népszerűsítését szervezett keretek között, közös munkával folytassák. Az oktatási központ jelenleg két helyszínen kínál programokat: Gödön, Kata munkájának helyszínén, illetve a Baranya-megyei Bükkösdön, a János által irányított lovasközpontban.

Tovább a teljes cikkhez:
Megnyílt a magyarországi
Monty Roberts Oktatási Központ
>>


Equinophobia - félelem a lovaktól

Ahogy már a címből is bizonyára kiderült, a lovaktól való félelmet latinul equinophobiának vagy magyaros írásmóddal equinofóbiának nevezzük. A legtöbb élőlény, így az ember is ösztönösen fél a nála nagyobb, erősebb élőlényektől. Ez még a lovasokra is igaz, közülünk is sokan küszködnek kisebb-nagyobb equinofóbiával. A téma komoly figyelmet érdemel, mert a lovaktól való félelem – amellett, hogy csorbítja a lovaglás örömteliségét, sok baleset forrása is. Ez a félelem azonban feloldható, leküzdhető.

Tovább a teljes cikkhez:
Equinophobia - félelem a lovaktól >>


Pataky Kata és Armbruszt János közös bemutatója
a Szentlőrinci Gazdanapokon

2012. augusztus 12-én szerencsém volt elkísérni Pataky Katát Szentlőrincre, ahová meghívást kapott, hogy a Szentlőrinci Vágtának is helyet adó Gazdanapok kiállításon bemutatót tartson Monty Roberts módszeréből. 2010 óta, Kata oktatói munkájának kezdete óta vagyok Kata tanítványa, sok műhelytitkot sikerült már megismernem, és egy-egy bemutató kiváló alkalom arra, hogy a módszert a gyakorlatban, éles helyzetben is megfigyelhessem. A hétvégi élményeimmel kapcsolatosan szeretnék írni a Lovasok.hu olvasóinak.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata és Armbruszt János közös
bemutatója a Szentlőrinci Gazdanapokon
>>


Erőszakos-e a Monty Roberts-módszer?
Pataky Kata hozzászólása a nagy port kavaró cikkhez

Több fórumon többen kérték, hogy mint a Monty Roberts-módszer hazai oktatója fejtsem ki én is a véleményemet a cikkel kapcsolatban. Ennek a kérésnek szeretnék az alábbiakban eleget tenni. A Monty Roberts-módszerben az erőszakmentességen a következőt kell érteni: minden feladatot úgy tanítunk, hogy következményként nincs fizikai bántalmazás, illetve nem vesszük el a lótól a szabad választás és a menekülés lehetőségét. Ha azon kezdünk rágódni, hogy a módszer teljesen erőszakmentes-e vagy stresszmentes-e, érdemes az egész eszmecserét az alapoktól indítani, onnan, hogy pontosan mi is az erőszak?

Tovább a teljes cikkhez:
Erőszakos-e a Monty Roberts-módszer?
Pataky Kata hozzászólása a
nagy port kavaró cikkhez
>>


Pataky Kata nyílt napot tart Gödön 2012. június 16-án

A nyitva maradt kérdések és a rengeteg érdeklődés arra ösztönzött, hogy a következő gyakorló napot, amelyet tanítványaimnak szervezek, nyílt nappá nyilvánítsam és meghívjak minden kedves érdeklődőt, hogy nézze meg, és első kézből tájékozódjon arról, hogy mivel foglalkozunk, amikor a Monty-módszert tanítom és gyakoroljuk lovakkal.

Június 16-án, szombaton 10-től 17 óráig a gödi Reki lovardában várok szeretettel mindenkit (Göd, Nemeskéri és Kazinczy utca sarkánál). Fel lehet tenni a kérdéseket, ha vannak, mindenkinek válaszolok mindenre. A nyílt nap ingyenes a látogatók számára.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata nyílt napot tart Gödön >>


Monty Roberts Intro Kurzus - beszámoló a siófoki tanfolyamról

Április óta tűkön ülve vártam, hogy eljöjjön végre a perc, és elkezdődjön az Intro kurzus Pataky Katával. Tudtam, hogy valami nagyon különlegesre számíthatok!

Aki egyetért Monty Roberts erőszakmentes lókiképzési módszerének elveivel, illetve azokat a gyakorlatban alkalmazni szeretné, annak nagyon ajánlom az Intro kurzus elvégzését, mert itt átfogóan megkaptuk a képzést a módszer lényegéről és gyakorlati tudnivalóiról. Mindezt jó hangulatban, biztonságos, modern és szép környezetben.

Tovább a teljes cikkhez:
Monty Roberts Intro Kurzus beszámoló >>


Pataky Kata az m1 műsorán

"A suttogó olyasvalaki, aki képes kommunikálni a lovakkal - mert ismeri a nyelvüket, a jelrendszerüket - anélkül, hogy bármilyen erőszakot alkalmazna rajtuk...."   /Veiszer Alinda, Záróra/

A 2011. július 15-én 00:05-kor a pénteki Zárórában Veiszer Alinda Pataky Katával beszélgetett!

Az m1 többszörös díjnyertes és elismert közéleti beszélgetős műsorában Kata kivételes csatornán és minőségben népszerűsíthette és gondozhatta az erőszakmentes lókiképzést!

A műsor ide kattintva megtekinthető:
Pataky Kata - Záróra >>


Mester Hármas Bemutató Nap június 26-án

1 nap, 3 előadó, 3 módszer, végtelen lehetőség:
Lezsák Levente, Soltész András és Pataky Kata a pátyi Bellandor Lovasközpontban tart közös bemutatót jún. 26-án!

Lezsák Levente a Fehér Ló Fia című lovas produkciójával lép a közönség színe elé. Soltész András, a lovak csontkovácsa látványos és részletes kiropraktikai kezelés során ismerteti a lócsont-kovácsolás, akupresszúra, keleti masszás és stretching technikáit a közönség számára. Pataky Kata, a Monty Roberts-módszer hazai instruktora pedig a Csatlakozás folyamatát mutatja be.

Tovább a rendezvényhez:
Mester Hármas Bemutató Nap >>


Suttogó tábor Pataky Katával

Pataky Kata 2011 nyarán, július 25. és 29. között egy nyári táborban a gyerekeknek is megtanítja a lovakkal való suttogás titkait – mindezt játékosan, vidáman, sok fejlesztő gyakorlattal, egy gyönyörű környezetben, Veresegyházon, a Suttogó Lovasudvarban...

A Suttogó tábor nem csak a lovaglásról, hanem a ló-ember kapcsolatról szól!

Tovább a tábor oldalára:
Suttogó tábor Pataky Katával >>


Monty Roberts Linzben járt

Április 8-án kezdetét vette Monty Roberts 2011-es turnéja, amelynek első állomása Linz volt. Pataky Kata tolmácsolásában bepillantást nyerhetünk a felkészülés és a bemutató titkaiba, és magáról a Suttogóról is megtudhatunk újdonságokat.

Érdekesség, hogy ez az első turné, ahol 8 Monty Roberts-instruktor (Susanne Suberg, Thomas Witt, Christiane Moeller, Gabriel Coglianese, Denise Heinlein, Laura Roberts, Petra Moser és Pataky Kata) egyszerre van jelen, segít és dolgozik a bemutatók közben.

Tovább a teljes cikkhez:
Montry Roberts Linzben >>

 


Beszámoló az április 3-i speciális nyílt napról

2011. április 3-án az előre meghirdetett programhoz hűen az őrbottyáni Bottyán Equus Hungaria Alapítvány védencei látták vendégül Pataky Katát, tanítványait, és a karámok környékét szép számban benépesítő érdeklődőket.

A "Join up" gyakorlónap a terv szerint, sikeresen lezajlott. Azt, hogy jó ötlet volt-e ez a nyílt nap, kettős siker is bizonyítja. Egyrészt kiváló alkalom volt arra, hogy a tanítványok ismét bizonyíthassák mindazt, amit az eddigi kurzusokon instruktoruktól elsajátítottak, másrészt mindenki láthatta, hogy a nyugdíjas lovak korábbi sorsukat, esetenként életkorukat és egészségi állapotukat meghazudtoló türelmükkel és érdeklődésükkel kitűnő, együttműködő partnerekké tudtak válni.

Tovább a teljes cikkhez:
Csatlakoztak az őrbottyáni nyugdíjas lovak is! >>


Speciális nyílt nap a Bottyán Equus Alapítvány támogatásáért

Pataky Kata speciális napot tart, ahol a tanítványai az irányítása alatt gyakorolnak, ő pedig megtartja az "Első találkozás" bemutatót. 

Az érdeklődőket pedig szeretettel várja, mint nézőket. A jegyekből származó bevétel az öreg, beteg és sérült lovakat támogató Bottyán Equus Alapítványt segíti.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata speciális nyílt napot tart >>


A lábfelvételről

Munkám során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy egy lovat lehetetlen megkörmölni, mert nem lehet a lábait felvenni. Rosszabb esetben megérinteni sem lehet.  Ez a probléma gyakran olyannyira elfajul, hogy a lovat már csak nyugtatóval lehet körmölni, de még úgy is nehéz. Teljesen természetes, hogy a lovak ösztönösen féltik a lábaikat, hiszen a lábaik épsége a túlélésük szempontjából kulcsfontosságú.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: A lábfelvétel >>


Mi történik a csatlakozás után?

A fenti kérdést sokan feltették nekem az elmúlt néhány hónapban, amióta a Monty Roberts-módszert tanítom itthon, de találkoztam már vele az internetes fórumokon is. Ha a választ egyetlen szóba szeretnénk sűríteni, akkor az egyszerű és rövid: minden. Minden a Csatlakozás után következik. Ám ezt a kérdést természetesen nem lehet és nem is szabad ennyivel elintézni. Létezik egy hosszú válasz is, de azzal könyveket lehetne megtölteni. Ebben a cikkben ezért néhány hasonlattal és példával szeretnék rávilágítani arra, hogy mi következhet a csatlakozás után.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: Mi van a csatlakozás után? >>


Az angol telivérek indítóállásba és lószállítóhoz való szoktatásáról

Monty Roberts egyik specialitása, amely világhírűvé tette módszerét, a versenylovak felkészítése és különböző problémáinak megoldása. Pataky Katát, Monty Roberts magyarországi instruktorát egy nem hétköznapi felkéréssel kereste meg Gajdos Zsolt, tenyésztő, tréner, a tavalyi Nemzeti Vágta nyertese: két szépjövőjű angol telivér csikó indítóálláshoz való szoktatásához, első startgépbe való beállításához, illetve lószállítóhoz szoktatásához kért szakszerű segítséget. Zsolt célja az volt, hogy Ági és Szőke (a két versenyló) első élményei mindenképpen pozitívak legyenek – a jövőbeni sikeres eredmények reményében.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: Elkészülni, vigyázz, kész, rajt! >>


A fiatal lovak elindításáról

A Monty Roberts-módszer egyik leggyakoribb felhasználási területe a gyakorlatban a fiatal lovak erőszakmentes elindítása. Monty a bemutatóin is rendszeresen előveszi a témát, mivel az ő metódusával egy teljesen nyers lóra akár egy fél órán belül is felkerülhet az első lovas. Természetesen csak azokon az alkalmakon történik így, ahol maga a bemutatás a cél. A való életben aprólékos, jól felépített munkával általában öt nap alatt kerül fel az első lovas; a ló alap szinten történő biztonságos belovaglása pedig körülbelül három hónapot vesz igénybe.
Ebben a cikkben az első öt napról, vagyis a csikó első néhány foglalkozásáról és az első lovas felhelyezésének lépéseiről írok. A ló képzésének ez az egyik legmeghatározóbb és legfontosabb időszaka. Célom az, hogy megbízható, együttműködő és elégedett társat faragjak belőle.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: Fiatal lovak elindítása >>


A három másodperc fontosságáról

Nagyon sok lovas számára ismert az a tény, hogy nincs sok időnk a lovak jutalmazására vagy korrigálására ahhoz, hogy pontosan megértsék, mit, miért és hogyan erősítettünk meg bennük. Ha lóval foglalkozunk, akkor nagyon fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy körülbelül három másodpercünk van erre. Természetesen ez egy-egy másodperccel eltérő lehet egyes lovaknál, de a lényeg, hogy gyorsnak, egyértelműnek, következetesnek és minden esetben erőszakmentesnek kell lennünk. Ha lekéssük a megfelelő pillanatot – ami sokszor előfordul –, akkor később már nem érdemes dicsérni vagy korrigálni a lovat, mert nagy a valószínűsége, hogy olyan dolgot erősítünk meg benne - akár pozitívan, akár negatívan -, amit valójában nem állt szándékunkban megerősíteni.

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: Három másodperc >>


Beszámoló a Március 12-i Join-Up® alapozó napról

Március 12-én a gödöllői Monarchia Lovasközpontban tartott Join-Up® alapozó napot Pataky Kata. Az eseményről Vilcsek Adrienne készített lelkes beszámolót, az ő szemén keresztül bárki megismerheti közelebbről a különleges Monty Roberts-módszer egyik típusát.

"Nagyon örülök, hogy részt vettem a tanfolyamon, és külön jó érzéssel tölt el, hogy hozzám hasonló gondolkodású fiatal lovasok között lehettem. Olyanok közt, akiknek módjuk lesz továbbvinni a lángot, és így remélhetőleg a sok kis lángocska egyre nagyobb, egyre élénkebben ragyogó tűzzé alakul, amely majd felnyitja a szemeket, mintegy üzenetként hirdetve, hogy „Hahó, emberek, így is lehet, másként is lehet a lóra tekinteni és a lóval foglalkozni”." (Vilcsek Adrienne)

Tovább a teljes cikkhez:
Beszámoló a március 12-i
Join-Up® alapozó kurzusról >>


Pataky Kata és a Monty Roberts módszer egyre népszerűbb

Pataky Katáról, a "magyar suttogóról" és az általa képviselt Monty Roberts-módszerről az elmúlt időszakban több cikk is napvilágot látott a sajtóban... Először a Fejér megyei Hírlapban, majd a Népszabadságban is írtak róla. Kata a két riport megjelenését követően számos megkeresést kapott a különbőző médiáktól, így hamarosan a tévében is viszontláthatjuk őt, illetve a rádióban is hallhatjuk...

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata és a Monty Roberts
módszer egyre népszerűbb
 >>


Amerikából jött, mestersége címere: M ... R - interjú Pataky katával

Él az országunkban egy lány, aki egy szép napon mindent hátrahagyva, jól fizetett polgári munkájának és nyugalmas életének búcsút mondva - dacolva minden anyagi és társadalmi buktatóval - elindult az erőszakmentes lókiképzés titkainak kacskaringós, rögös útján.

Az út fáradságos munkával, rengeteg utazással, távolléttel és lemondással volt kikövezve és éveken át vezetett el ahhoz a tudáshoz, amit maga Monty Roberts is büszke elismeréssel nyugtázott, amikor átadta Pataky Katának a legmagasabb szintű instruktori oklevelet a kaliforniai Flag is Up Farmján.

Tovább a teljes cikkhez:
Interjú Pataky Katával >>


Join-Up Clinic lépésről-lépésre

Pataky Katának köszönhetően már nem kell az Egyesült Államokba (vagy a legközelebbi instruktorhoz Németországba) elutaznia annak, akit részleteiben is érdekel Monty Roberts módszere.

Kata jóvoltából bepillantást nyerhettem az egyik legérdekesebb kurzus – a négy napos Join-Up Clinic kulisszatitkaiba, melynek a Bellandor lovarda adott otthont Pátyon. Szeretném most megosztani Veletek két ilyen tanfolyam eseményeit; kedvcsinálóként egy erőszakmentes ló-világhoz.

Tovább a teljes cikkhez:
Join-Up Clinic lépésről-lépésre 1. nap >>
Join-Up Clinic lépésről-lépésre 2. nap >>
Join-Up Clinic lépésről-lépésre 3. nap >>
Join-Up Clinic lépésről-lépésre 4. nap >>


Csatlakoztak a gödöllői Monarchia lovarda lovai!

Pataky Kata kurzusáról egy néző szemével... November 13-án volt alkalmam bepillantani  Pataky Kata Join Up  (Csatlakozás) alapozó kurzusának gyakorlati részébe, melynek helyszíne a gödöllői Monarchia Lovas központ fedeles lovardájában felállított körkarám volt. Amit láttam, több szempontból is megmelengette a szívemet. Először is azért, mert a lovasok mellé beosztott mind a 10 lovat ismerem, így különösen kedves és érdekes élmény volt megfigyelni, ahogy a ló csapat tagjai az apró pónitól a két mokány haflingin keresztül az érzékeny Shagya arab telivérig egytől egyik sikerrel vették az „akadályt”, s célba értek, azaz csatlakoztak lovasukhoz.

Tovább a teljes cikkhez:
Csatlakoztak a Monarchia Lovarda lovai >>


Mobil körkarám Magyarországon először – elérhető áron!

Immár két hónapja használjuk saját körkarámunkat, amely prototípus is egyben, és megnyitja az utat bárkinek, aki szeretne lovainak egy biztonságos, szakszerű, tartós, ugyanakkor mobil, kis helyen tárolható és viszonylag olcsón és gyorsan elkészíthető mobil körkarámot.

A Betafence kerítéselemeivel és az általunk kidolgozott eljárással kb. féláron (700-800 ezer forintért) elérhetővé vált Magyarországon a biztonságos mobil körkarám lovak képzéséhez és körkarámos munkájához. Ez az összeg kisebb, mint egy jó minőségű fából készített fix körkarám.

Tovább a teljes cikkhez:
Mobil körkarám hazánkban először elérhető áron  >>


Az érzéketlenítésről

Mivel a lovak ösztönösen félnek és menekülnek mindentől, ami számukra ismeretlen és ingerként lép fel környezetükben, ezért a biztonságos  és problémamentes lovas élmény eléréséhez szükség van a lovak érzéketlenítésére, szoktatására, vagy ha úgy tetszik, közömbösítésére különféle, a környezetben jelentkező ingerekkel szemben. Vannak olyan lovak, amelyek kevésbé ijedősek, de akadnak olyanok is, akik szinte mindentől megriadnak. A lovakat a természet úgy alkotta meg, hogy minden ismeretlenre az első reakciójuk a menekülés kell, hogy legyen...

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: Az érzéketlenítésről >>


 

Pataky Kata "Első Találkozás" bemutatói - beszámolók

"Az Első Találkozás hirdetései alapján az volt a benyomásom, hogy Kata valami hasonlót csinál, mint Monty Roberts, hiszen az ő bemutatóival kapcsolatosan szokták kiemelni azt, hogy a tréner most találkozik először a fellépő lovakkal. Nem csalódtam. Kata tényleg valami hasonlót csinál. De miért is ne tenné, ha egyszer Monty Roberts tanítványa?

Aki látta Monty Roberts-et dolgozni, akár DVD-n, akár élőben, az Katánál is egyből felfedezhette a mozdulatokat, a magabiztosságot és a kreatív megoldásokat, amiket a cowboy először úgy 30-40 éve bemutatott a világnak. "

Tovább a beszámolókhoz:
"Első Találkozás" bemutatók >>


Első MR kurzusok Magyarországon - meghirdetve

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy megszerveztük az első Monty Roberts-módszer kurzusokat és meghirdettük őket a Lovasok.hu oldalon is. A kurzusokra folyamatosan lehet jelentkezni, amíg be nem telnek. A kurzusok most bevezető áron elérhetőek! Várjuk az érdeklődők jelentkezését.

Tovább az induló Monty Roberts kurzusok oldalára >>


A kettős futószárról

A Kettős Futószárnak számtalan előnye van, és ráadásul a vele való munka nagyon élvezetes. Egy kis plusz, amit beépíthetünk a mindennapok néha monoton edzései, foglalkozásai közé. A Kettős Futószár funkciója az, hogy a lónak egyensúlyt ad, s mivel a kengyeleken van átfűzve, így ugyanott helyezkedik el, mint ahol a lovas lába, ezért szinte minden lovaglási feladatot szimulálni lehet vele lovas nélkül is. Ezért nagyon jól használható sérülések utáni rehabilitáció során is, amikor a lónak már kell mozognia, de lovas még nem ülhet rá...

Tovább a teljes cikkhez:
Pataky Kata: A kettős futószárról >>


Monty Roberts módszer a keszthelyi egyetemen

Nagy megtiszteltetés ért, miszerint a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Kara felkért, hogy külsős oktatóként az állatenyésztő mérnöki karos hallgatókat megismertessem a Monty Roberts módszer elméleti és gyakorlati alapjaival. A felkérésnek örömmel teszek eleget.


Instruktori Oklevél
Pataky Kata hivatalosan is Monty oktató:
Megkezdődött hazánkban a Monty Roberts-módszer oktatása

A Join-Up® (Csatlakozás) az egész világon forradalmasította és magasabb szintre emelte a lovak és lovasok kacsolatát. Pataky Kata megszerezte instruktori oklevelét a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási központban, így ő Magyarország első szakképzett oktatója ezen a speciális területen. A Monty Roberts-módszer az erőszakmentes bánásmód magasiskolája, tiszta, világos, rendszerbe foglalt tudomány és hatékony gyakorlat, praktikus módszer.

Kata célja, hogy megismertesse a hazai lovasokat is ezzel az élménnyel, ezért bemutatókat tart és a hivatalos Monty Roberts kurzusai mellett számos helyen meghirdette a Join-Up® Alapozó Nap-ot, ahol az érdeklődők megismerhetik a Csatlakozás elméleti és gyakorlati alapjait mindössze 14 000 forintos áron. Pataky Kata bamutatóiról, kurzusairól és a módszerről többet a www.patakykata.hu oldalon olvashat.

 

Pataky Kata, akit a Lovasok.hu Monty blogjából, valamint a Kérdések-Válaszok rovatból is ismerhetnek olvasóink Amerikában,  Solvang városában, Monty Roberts farmján töltötte a nyarat az instruktori képesítés megszerzésével.

Itthoni lovas munkájában ez a stúdium kényszerű nyári szünetet jelentett, ugyanakkor lehetőséget nyitott arra, hogy Monty Roberts instruktoraként térjen haza szeptemberben.

Az instruktori képzésen kiválasztás és meghívás útján lehet részt venni, nagyon fontos szempont, hogy a jelölt hogyan tud tanítani, hogyan tudja átadni mindazt, amit eddig tanult.

  Pataky Kata hivatalosan is Monty oktató
 

A kép bal oldalán Laira Gold (UK) és
Pataky Kata láthatóak frissen megszerzett
okleveleikkel, jobb oldalon pedig
Monty Roberts és Pataky Kata.

A résztvevők úgynevezett projekt lovakat is kapnak az oktatási gyakorlat ideje alatt, amelyek vagy egy kezdő lovak, akiket képezni kell, feltenni rájuk az első nyerget, lovast, vagy olyan lovakkal kell foglalkozni, amelyek valamilyen problémával érkeztek Montyhoz. Az oktatói képzés után nem mindenki kapja meg az oklevelet és ezzel címet, jogosultságokat.

Kata még június elején utazott Kaliforniába, hogy részt vegyen egy három hónapos intenzív oktatási gyakorlaton, ami a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási Központ utolsó állomása. Katával együtt a 32 instruktor dolgozik a világ különböző részein, hazánkban és a régióban Kata egyedül oktatja Monty erőszakmentes módszerét.

Monty Roberts az egyike azon kevés lovasembereknek (horseman-eknek), akiket nem csak a lovasok közössége, hanem a „civil” világ is ismer. Módszerei forradalmasítják a lovak képzésének és nevelésének gyakorlatát, ez egy olyan folyamat, ami a 70-es, 80-as években kezdődött és napjainkban is tart. Monty bemutatói, könyvei és tévéműsorai először a hobbilovasok népes táborában vált népszerűvé, majd - miután bajnok versenylovak tucatjai kerültek ki kezei közül -, a versenysport legnagyobbjai is elismerik és és alkalmazzák a gondosan kidolgozott módszert.

A lovak és emberek közös nyelvének, az Equus-nak kidolgozásával, majd a Join-Up® (Csatlakozás) technikájának pontos leírásával Monty egy többezer éves tudás lényegét ragadta meg és adta az emberek kezébe. Az Equus és a Join-Up® megismerésével, megtanulásával a ló és az ember között rendkívül rövid idő alatt megteremthető a bizalmas kapcsolat, amely a ló belső döntésén nyugszik. Ezáltal a lovakkal való együttlét új lehetőségei nyílnak meg minden téren: földről és nyeregből egyaránt.

Pataky Kata múlt pénteken sikeresen befejezte a képzést és átvehette Monty Roberts Instruktor Oklevelét, így hazánkban hivatalosan is ő képviseli és oktathatja Monty Roberts módszerét. Szeptember 1-én kezdte meg magyarországi munkáját, az oktatást és a lovak erőszakmentes képzését. Elindította weboldalát a www.patakykata.hu címen, ahol minden fontos információ megtalálható a módszerről, az oktatóról és a hazánkban elérhető szolgáltatásokról és kurzusokról. Kata célja – amint az honlapján is olvasható -, hogy a lovak és lovasok megismerhessék Monty Roberts módszereit.


ELÉRHETŐSÉGEK

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

 

 

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés