keresés a lovardák között


Letöltendő fogházra változtatta a bíróság
a lovat leszúró férfi büntetését

Felfüggesztett büntetés helyett a Budapest Környéki Törvényszék jogerősen egy év letöltendő fogházra ítélte csütörtökön azt a férfit, aki 2010 júliusában Érden a nyílt utcán leszúrt egy lovat az állat 16 éves tulajdonosának szeme láttára.
 
A bíróság a férfit véglegesen eltiltotta az állattartástól és egy évre a közügyek gyakorlásától. A másodfokú törvényszék döntését a tárgyalóteremben jelenlévő mintegy harminc állatvédő tapssal fogadta.
 
A Budaörsi Városi Bíróság 2011. szeptemberében elsőfokon állatkínzás és gerinces állattal szembeni indokolatlan bánásmód miatt egy év fogházra ítélte Szekerka Lászlót, amit két év próbaidőre felfüggesztett, valamint három évre eltiltotta a lovas szolgáltatási tevékenységtől. A Budapest Környéki Törvényszék súlyosbította az elsőfokú bíróság ítéletét, így férfinek le kell töltenie az egyéves fogházbüntetést.
 
Stubeczky Sarolta bírónő az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a vádlott értékrendje szerint az állat tárgy és nem olyan élő- és érző lény, amely szenvedhet és fájdalmat érezhet. Szekerka László saját felfogása szerint tettével nem követett el súlyos dolgot, s bár bocsánatot kért és megbánta tettét, értékrendje nem változott. A bíró úgy fogalmazott: amikor a tulajdonos szeme láttára az állatot leszúrta - s aminek következtében az akkor 16 éves fiatal lány sokkot kapott -, "nem tisztelte se az embert, se az állatot". A foglalkozástól való végleges eltiltással kapcsolatban hozzátette: a vádlott méltatlanná vált arra, hogy állatokkal foglalkozzon, mert "ez a tevékenység hivatás”.
 
Szekerka László bértartásban gondozott lovakat. 2010 júliusában Érden, a nyílt utcán vitába keveredett a nála bértartásban lévő, Felhő nevű ló gazdájával, egy fiatal lánnyal, illetve annak édesanyjával. Kifogásolták az állat szerintük rossz tartási körülményeit, s közölték, hogy máshová kívánják vinni kedvencüket. A férfi ekkor egy késsel leszúrta az állatot, amely a helyszínen elpusztult. A büntetőeljárásban az is megállapították, hogy a vádlott a többi nála elhelyezett lóról sem gondoskodott megfelelően.
 
A Budapest Környéki Törvényszék döntését követően az állatvédők közül többen úgy vélték, hogy precedensértékű ítélet született.

2012.05.04., Forrás: MTI


Tragikus kimenetelű vita Érden

Beszámoló az elkobzott lovak állapotáról

Az érdi trió a körülményekhez képest jól van. Étvágya mindegyiknek nagyon jó - igazából ki sem veszik a fejüket az etetőből. Az első napon mindhárman csak álltak fejlógatva, teljesen közömbösek voltak a külvilág iránt, de mára már érdeklődnek, böbögve jönnek a napi répaosztásra.

Ajtony, 20 eves magyar félvér herélt. Ő van a három közül a legrosszabb állapotban, bár ezt pusztán a kora nem indokolja.
Nagyon sovány, erősen ki volt száradva az elhozatalkor. Fején sebek láthatók, marja régi és új martöréseket mutat, mindkét szájzugát valószinűleg zabla törte fel. Patái rendkívül egészségtelenek, töredezettek. Gombás és tetves fertőzését kezeljük. Róla tulajdonosa lemondott.

Váratlan, 16 éves ügető herélt. Sovány, ő is ki volt száradva az elhozatalkor. Marján gyógyulófélben lévő marsipoly- vagy törés látható, szájzugait valószínűleg zabla törhette fel. Patái rossz állapotban vannak, lábain régebbi ínsérülések nyoma. Róla tulajdonosa ugyancsak lemondott.

Topáz, 14 éves félvér kanca. Az ő állapotában túl sok kifogásolnivaló nincs, bár marján és szájzugain ugyanúgy törések találhatók, mint két másik társánál.
Bal első lába sérült, az inak duzzadtak, sánta. Neki elvileg van tulajdonosa, ugyanúgy bértartásban élt ott, mint a meggyilkolt ló, Felhő. A tulajdonos mindezidáig nem jelentkezett nálunk.

Alapimmunizálásukat hamarosan megkezdjük, jövő héten átesnek a vérvizsgálaton és a pataszabályozáson is.

Az Állatotthon lóállománya tehát három fővel nőtt, ezúttal is elkél a segítség.

Ajtony
Ajtony

Topáz
Topáz

Váraltan
Váratlan

2010.07.22. Forrás: Noé Állatotthon


Tragikus kimenetelű vita Érden

A nyílt utcán szúrtak le egy lovat kedden Érden. A tettes egy a saját házánál lótartással és lovagoltatással foglalkozó férfi volt, akitől a ló gazdái a nem megfefő tartási körülmények miatt akarták elvinni az állatot.

A 16 éves lovat Felhőnek hívták. Pályi Melindát, a Budaörsi Állatmenhely munkatársát a hatósági állatorvos hívta a helyszínre. Az állatvédő, aki a ló megölése után érkezett, a ló tulajdonosától úgy tudja, hogy azért akarták elvinni a lovat, mert látták, hogy nem bánik vele jól a férfi, akinek a gondjaira bízták.

Pályi Melinda úgy tudja, hogy az Érden közismert, Indián becenevű férfi nem akarta visszaadni a lovat, és amikor a tulajdonos rendőrséggel kezdett fenyegetőzni, azzal a felkiáltással, hogy "Nesze itt van a lovad!", leszúrta az állatot.

A ló 13 éves gazdája és testvére sokkot kaptak az eset láttán.

Az 56 éves férfi a Pest megyei rendőrség szerint feltehetően egy elszámolási vita miatt ölte meg a lovat több késszúrással. A férfit előállították, gyanúsítottként kihallgatták, és állatkínzás vétsége miatt indítottak ellene eljárást. Szabadlábon védekezhet. A férfinél lévő további három lovat - amelyből kettő volt sajátja -, az illetékes állatorvos kérésére az állatok legyengült, rossz egészségi állapota miatt a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársai elszállították.

2010. július 20.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés