keresés a lovardák között

A Monty Roberts módszer kurzusainak leírása
Megkezdődött hazánkban a Monty Roberts-módszer oktatása!

ƒ| Pataky Kata bemutatkozik ƒ| Pataky Kata hírei |ƒ Pataky Kata válaszol ƒ|
|
Monty Roberts és módszere |ƒ Lovak erőszakmentes képzése ƒ|
Bemutatók |ƒ Kurzusok leírása |ƒ Induló kurzusok ƒ|
|ƒ 
Lovastábor Pataky Katával ƒ|

 

www.patakykata.hu 


A kurzusok között találhatók egynapos képzések, amelyek bevezetést jelentenek egy-egy terület ismeretanyagába. A többanapos tanfolyamok mélyebb és alaposabb tudáshoz segítik a tanulókat. A tanfolyamokon részt lehet venni saját lóval és ló nélkül is, ebben az esetben a helyszínül szolgáló lovarda biztosítja a lovakat a gyakorláshoz.

A Monty Roberts-módszer az erőszakmentes és természetes bánásmód magasiskolája. Világszínonalú tudásanyag és módszertan, amelynek oktatására speciális képzésben részesültem a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási Központban. Tanfolyamaimon a tanulók írásos és videóanyagot kapnak a tanultakról, és oklevelet a tanulmányok elvégzéséről.

Az árak bevezető árak, és csak korlátozott ideig érvényesek!

Kurzus neve
Időtartam
Bevezető ár
1 nap
10 000 Ft
4 nap
88 000 Ft
5 nap
-
3 nap
39 000Ft
2 nap
44 000 Ft
1 nap
24 000 Ft
2 nap
44 000 Ft
1 nap
2 nap
24 000 Ft
44 000 Ft
Monty Roberts Intro Kurzus *
+ gyakorlati időszak (távoktatás)
+ vizsga, oklevél
10 nap
+ 10 hónap
+ 5 nap
244 000 Ft
ingyenes
114 000 Ft
3 nap
150 EUR
-
-
-
-
2 nap
-
2 nap
65 000 Ft

* - hivatalos Monty Roberts kurzusok
Az árak netto árak!


A tanfolyamok ismertetője:

Join-Up® Alapozó nap (1 nap)

Következő időpontok és helyszín: 2014. május 04., Göd
                                                            2014. május 25., Göd
                                                            2014. június 15., Göd
                                                            2014. június 29., Göd

A kurzus rövid leírása: 
Ez az egynapos kurzus bevezetést nyújt az Equus-ba, a lovak nyelvébe, és Monty Join-Up® technikájába. A nap során találkozunk a Csatlakozás első lépéseivel, és a résztvevő kipróbálhatja a körkarámban alkalmazott módszereket. Lópszichológiai alapokkal és a lóval való foglalkozás biztonsági alapkérdéseivel is foglalkozunk.
Kinek ajánljuk: 
A tanfolyam olyanok számára javasolt, akik csekély lovas tapasztalattal rendelkeznek, és azoknak a tapasztaltabbaknak is, akik most ismerkednek Monty módszereivel és szeretnének betekintést nyerni Monty Join-Up® technikájába.

Az alapozó kurzus jó lehetőség a Csatlakozás lényegének megértéséhez és ízelítőt ad a kivitelezés alapjaiból is. Jó alapozó a négynapos Join-Up Clinic tanfolyamhoz.

A kurzus bevezető ára: 10 000 Ft

Online jelentkezési lehetőség >>

Beszámoló a kurzusról >>

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Join-Up® Clinic Kurzus (4 nap)

A kurzus rövid leírása: 
 • Equus nyelvlecke az alapoktól;
 • A lovak viselkedésének megértése;
 • A Join-Up elméleti hátterének megismerése;
 • Testbeszéd, légzés és térbeli helyezkedés kommunikációja;
 • Szituációs gyakorlatok a lovak viselkedésének megértéséhez;
 • Bevezetés a Kettős Kötőfék használatába;
 • Bemutató sorozat: fiatal csikó elindítása vagy valamilyen fóbia kezelésének, megszűntetése
 • Szituációs gyakorlatok a Join-Up helyes technikájának elsajátításához;
 • Monty videók elemzése;
 • A Join-Up irányított, majd önálló végrehajtása különböző lovakkal 

A Join-Up® Clinic négy napja a lovakkal való, bizalomra épülő kapcsolatteremtés technikájának elsajátítása. Alkalmat teremt a lovak nyelvének - az Equus-nak -  tanulmányozására, amely ismeretével a lovak különböző jeleinek és gesztusainak biztos megértésére tehetünk szert. A négy nap során felfedezzük a testbeszéd, a lélegzés és a térbeli helyezkedés jelentőségét, valamint az emberi szándékok hatását a lovakra.

A viselkedés megértésének és a hatékony bánásmód elsajátításának első mérföldköve a bizalmon alapuló kapcsolat felépítése.

Ezen a kurzuson elsajátíthatjuk Monty módszerének alapjait - bemutatók, előadások, beszélgetések, videó-elemzések és sok gyakorlati foglalkozás segítségével. Kielemezzük a Join-Up® (Csatlakozás) technikájának lépéseit, ezáltal megismerhetjük a lovak testbeszédre épülő kommunikációját. 

A kurzus során a tanulók bemutatót láthatnak fiatal csikó elindításáról, az első nyereg és kantár felhelyezéséről, valamint az első lovas felületetéséről vagy valamilyen fóbia, viselkedési probléma megoldásáról, kezeléséről. A bemutatók célja, hogy Monty módszereinek hatékonyságát szemléltesse egy ilyen fontos, életszerű szituációban. Mindemellett megismerkedünk a Kettős Kötőfék használatával is. 

A képzés alatt földről végzett munka folyik, a tanfolyam nem tartalmaz lovagló gyakorlatokat. A Join-Up® Clinic remekül felkészít a kurzust követő Kettős Futószár tanfolyamra, ami tovább mélyíti a lovas ismereteket és a lóval való hatékony bánásmód gyakorlatát.  

A tanfolyamon a tanulók írásos anyagot, saját Join-Up-juk videófelvételeit valamint egy oklevelet kapnak.

A kurzus a Monty Roberts Intro Kurzus egyik modulja. 

Kinek ajánljuk:
Azoknak ajánljuk, akik szeretnék mélyebben elsajátítani a lovakkal való kapcsolatteremtés művészetének technikáját; a lovak és az emberek közös nyelvének, az Equus-nak ismeretét. Azoknak, akik a lovukkal (és a lovakkal) bizalmon, együttműködésen és partnerségen alapuló kapcsolatot szeretnének kiépíteni.

A kurzus bevezető ára: 88 000 Ft

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Join-Up® Clinic és Horsemanship alapok

Következő időpontok és helyszín: 2014. március 29., Göd
                                                            2014. április 10-13., Göd

A kurzus leírása:

A hivatalos Join-Up Clinic kurzust most kibővítettük! Nem csak csatlakozás, hanem a lovakkal való körkarámos munka mellett betekintünk kettős futószár használatába körkarámban, majd akadálypályán, illetve más, olyan földi munka gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyek nagyban megalapozzák  a nyeregből történő munkát.

Online jelentkezési lehetőség >>

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Follow-up kurzus (3 nap)

A kurzus rövid leírása:
A Monty Roberts-módszer hazai elterjedésével egyre többször találkozhattunk a csatlakozás angol nevével, a Join-Up-pal. Már szinte minden lovas tudja jól, hogy ez a módszer a ló és az ember közötti erőszakmentes kapcsolatteremtésről szól. A Join-Up technikája elsajátítható és hosszas gyakorlás után bármilyen lóval sikeresen alkalmazható. Számos tanfolyam indul már itthon is, amely kifejezetten a Join-Up megtanítását célozza, és már szerencsére nagyon sok érdeklődő részt is vett egy-egy rövidebb vagy hosszabb ilyenfajta képzésen.

Pataky Kata, Monty Roberts instruktor, akti a lovasok.hu olvasói már bizonyára jól ismernek, ezúttal nem Join-Up, hanem Follow Up elnevezéssel indít tanfolyamot. De mi is az a Follow Up?

Az angol kifejezés „követést” jelent. Így hívjuk azt a jelenséget, amit a ló produkál egy sikeres csatlakozás után (követi az embert a körkarámban vagy akár szabadon), de ez a tágabb elnevezése mindannak, amit a Monty Roberts-módszer és szemléletmód a Join-Up elsajátítása és helyes alkalmazása után tartogat a lovasok számára a lovak képzése, idomítása, vagy bármilyen lovas foglalkozás terén.

A kurzus három napja alatt a tanulók elmélyítik a Join-Up-ról tanultakat és tovább gyakorolják a vezető szerep és a partneri viszony kialakításának módját, valamint a dupla futószárazás alapjait, amely egy olyan képzési mód, amely nagy segítséget nyújt a mindennapokban. Ezek mellett tanulnak újdonságokat is a földi kiképzésről. A vállak és a far kontrollja, átengedőség, a személyes tér tisztelete, állítások, hajlítások. Ezeket a feladatokat minden esetben az energiáink használatával próbáljuk elérni, ezért a kurzuson sokszor van lehetőség mindenki számára megismerni a saját energia szintjét és meg is annak szabályozását, megfelelő használatát.

Ezek a feladatok nemcsak a mindennapi képzés színesítésében segítenek, de erősítik a lovunkkal való kapcsolatunkat és a fiatal lovak nyereg alatti munkájának előkészítésében is elengedhetetlen gyakorlatokat tartalmaznak. 

Kinek ajánljuk:

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik részt vettek a Join-Up® alapok, a Join-Up® Clinic vagy  2012-ben valamelyik Join-Up® alapozó napon és szeretnének továbblépni az eddig tanultak elmélyítése mellett. Az idei egyetlen Follow Up kurzus június 7-9. között lesz.

A kurzus ára: 39 000 Ft


A ló-ember kapcsolat alapjai kurzus (2 nap)
(Horsemanship 101)

E kétnapos kurzus azoknak szól, akik semmilyen vagy csak kevés lovas tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor érdekli őket a lovak világa, szeretnének megismerkedni a lovakkal, esetleg terveznek lovat tartani vagy lovakkal foglalkozni. Azoknak is javasoljuk e tanfolyamot, akik szeretnék feleleveníteni lovas ismereteiket és helyére tenni az alapokat.  A tanfolyam tartalma a lovak biztonságos megközelítése az istállóban és a szabadban, a nyugalom megőrzése, a megfelelő lóápolás, lábfelvétel, felszerszámozás, nyergelés, és megismerkedünk a Kettős Kötöfékkel, amely a ló erőszak- és problémamentes vezetését teszi lehetővé.

A tanulók megnézhetnek egy Csatlakozást, és megismerhetik a lóval való helyes bánásmód lópszichológiai hátterét. Ez egy remek alkalom, hogy megalapozott ismeretekre tegyünk szert a Join-Up® kurzus elvégzéséhez.

A kurzus bevezető ára: 44 000 Ft

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Problémamegoldás kurzus (1 nap)
(Kettős Kötőfék és érzéketlenítés)

A lovak legtöbb fóbiája természetükből, ösztöneikből és korábbi élményeikből adódik. Ilyen pl. a víztől, zacskótól, sörösdoboztól, vagy akár a madaraktól, tehenektől való félelem. A fóbiák feloldásának leghatékonyabb módja az érzéketlenítés. A tanfolyamon megismerkedünk a Monty Roberts által tervezett speciális eszköz, a Kettős Kötőfék (Dually™ Halter) használatával is, amely segítségünkre lesz az hatékony érzéketlenítésben.

A legtöbb hobbilovas egy csomó kisebb-nagyobb problémával találkozik lovával, lovaival kapcsolatban, amelynek megoldásához többféle tanácsot kap többféle helyről, de a várt siker - a probléma megszűnése - gyakran elmarad. Május 15-én vasárnap Budapesten, az Akadémia lovardában kerül sor Pataky Kata első „problémamegoldó nap” nevezetű egynapos kurzusára. Ezen a napon különböző problémás lovak nemkívánatos viselkedését  Monty Roberts módszereinek segítségével fogják orvosolni a résztvevők – az instruktor irányítása mellett.

Bokkolás, harapás, lábféltés, fejféltés, lószállító-fóbia – ez csak néhány a sok-sok problématípus közül, amikkel a kurzus során foglalkoznak a jelentkezők. Van, aki saját lóval jelentkezett, de ló nélkül is érdemes részt venni a tanfolyamon, mivel a lovarda lovai közül is akad számos „jelentkező”, akiken a különböző problémák hatékony kezelésének módszereit lehet gyakorolni. A tanfolyamra – korlátozott számban - Pataky Kata oldalán lehet jelentkezni!

A foglalkozáson az lópszichológia vonatkozó fejezeteinek átismétlése után a Kettős Kötőfékkel gyakoroljuk a ló vezetését ponyván, pallón, irányváltásokat, a ló megállítását stb., majd gyakorlatokat végzünk a legkülönfélébb lófóbiák feloldására, a lovak érzéketlenítésére, akár saját lóval is.

Kinek ajánljuk:

Azoknak ajánljuk, akik szeretnék a lovaik képzését, vezetését, érzéketlenítését erőszakmentesen, hatékonyan és a ló sajátos tanulási mechanizmusait felhasználva folytatni.
A kurzus ára: 24 000 Ft

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Kettős Futószár Kurzus (2 nap)

A kurzus célja, hogy a Join-Up® megismerése után, a megszerzett tudásra és gyakorlatra alapozva mégjobban elmélyítsük a Monty Roberts módszerrel kapcsolatos tudásunkat és gyakorlatunkat. A tanfolyam előfeltétele a Join-Up® kurzus elvégzése. A tanfolyamon további lópszichológiai ismereteket tanulunk, majd megtanuljuk az első nyereg és az első kantár helyes felhelyezését (nem nyers, hanem egyelőre képzett lovakon), ami a Kettős Futószárazás előkészítése.

A Kettős Futószárral végzett helyes munka segít a ló egyensúlyának létrehozásában, fizikai és pszichológiai szempontból felkészíti őt a további tanulásra. Ez a különleges, könnyen megtanulható technika lényegében modellezi a ló számára a nyereg alatti munkát, ezért fiatal lovak képzésében vagy rehabilitáció alatt álló lovak esetében nagyon hasznos.

A kurzuson az elméleti háttér átbeszélése után a kettős futószár helyes felszerelését és pontos használatát tanuljuk meg. A kurzus a Monty Roberts Intro Kurzus egyik modulja.
A kurzus bevezető ára: 44 000 Ft

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Lószállítóba vezetés kurzus (1 vagy 2 nap)

A lószállítóra terelés az egyik leggyakoribb gondja a lovasoknak és a lovaknak. Az ezáltal kialakuló feszültség tovább mélyíti a problémát és egy idő után lényegében lehetetlenné teszi a feladat erőszakmentes kivitelezését. Az erőszakos megoldások pedig tönkreteszik a ló és az ember kapcsolatát.
A Monty Roberts-módszer hatékony megoldást nyújt a problémára, segítségével együttműködővé válik a ló, a lószállítóra vezetés egyszerűen és gyorsan  megoldható - erőszak nélkül.

Az elméleti oktatás után problémás lovakkal - akár saját lóval - gyakoroljuk a lószállítóra terelést és az ezt nagyban segítő Kettős Kötőfék munkát és egyéb segédeszközök alkalmazását.

A kurzus 1 napos és 2 napos változatban is meghirdetésre kerül 2012 folyamán.

Kinek javasoljuk:

A tanfolyam azoknak javasolt, akik számára problémát jelent a lószállító használata, és azoknak, akiknek nem, de szeretnék elkerülni a problémák kialakulását.

A kurzus ára:

 • 1 napos: 24 000 Ft

 • 2 napos: 44 000 Ft

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Monty Roberts Intro Kurzus

E nagyobb lélegzetű tanfolyam a Monty Roberts módszer alapjainak átfogó, teljes megismeréséhez juttat. A kurzust egy gyakorlati időszak követi, majd egy elméleti és gyakorlati vizsga, mindennek teljesítése esetén a tanuló a Monty Roberts Oktatási Központ által hitelesített, hivatalos oklevelet kap. Ez az oklevél belépő a Monty Roberts Haladó Kurzusra, ami Amerikában, Monty Roberts farmján folyik. A képzésre kezdők és tapasztalt lovasok egyaránt jelentkezhetnek. Kezdőknek javasolt a "Ló-ember kapcsolat alapjai (Horsemanship 101)" tanfolyam előzetes elvégzése.

A Monty Roberts Intro Kurzus a lovakkal kapcsolatos teljes körű alapismeretekhez juttat, nagy hangsúlyt fektetve a lópszichológia, a lovak viselkedésének elméleti alapjainak szilárd megértésére. A tanuló megtanulja a Join-Up® (Csatlakozás) helyes technikáját, megalapozva ezzel a ló-ember közötti bizalmas kapcsolatot. Ezt kiegészíti a Kettős Kötőfék és a Kettős Futószár használatának elsajátítása, a  Follow-Up™ folyamatok megismerése, a vezetés és a lószállítóra terelés módszertana.

A 10 napos tanfolyam számos előadást és sok gyakorlást tartalmaz. Ezt követően kezdődik a tanuló kb. 10 hónapos  gyakorlati időszaka, ami során távoktatásban részesül (anatómia, pszichológia, viselkedéstan, tenyésztési ismeretek, etetés stb.) és terepgyakorlatokat kell végeznie különböző témakörökben (Csatlakozás, Kettős Kötőfék, Kettős Futószár stb.)

A gyakorlati időszak után a tanuló egy írásbeli és gyakorlati vizsgát tesz, ennek sikere estén megkapja a Monty Roberts Oktatási Központ oklevelét. A kéthetes tanfolyam elvégezhető egyben, vagy részenként. A Join-Up®, a Follow-Up™ tanfolyamok külön elvégzése beszámíthatók a Monty Roberts Intro Kurzusba.

A kurzus bevezető ára:

 • Kéthetes kurzus: 244 000 Ft

 • 10 hónapos távoktatás: ingyenes

 • Öt napos vizsga: 112 000 Ft

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Egyéni képzések

Vállalom magántanítványok képzését. Az oktatás rendszere és helyszíne kialakítás alatt van, ezért kérem, hogy akit érdekel ez a lehetőség, vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi online jelentkezési lap kitöltésével vagy telefonon a további egyeztetés érdekében.

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Speciális kurzusok

1. Equus kurzus lovasterapeutáknak
E tanfolyam lovasterapeuták részére szól. Az ő fontos munkájukat segíti a lovak minél jobb és pontosabb megértése, a lovakkal való bánásmód hatékonyságának fejlesztése. Az általam nagyra becsült missziójukat szeretném segíteni a lovak képzésének területén szerzett tudásom és tapasztalataim átadásával, a Monty Roberts-módszer és az Equus alapjainak ismertetésével.

2. A lovak viselkedéséről - lovászoknak, lovardai dolgozóknak
Az egynapos képzés anyagát speciálisan a lovászok és egyéb lovardai dolgozók munkájának segítésére állítottuk össze. A ló viselkedésének alapjai, a ló tanulási mechanizmusai, a lovakkal kapcsolatos feladatok biztonsági kérdései, a lovak hatékony vezetése, a lábak felvétele, a különböző tipikus problémák legegyszerűbb kezelése és megoldása képzik az oktatás gerincét. Olyan lovardák figyelmébe ajánljuk a kurzust, amelyek szeretnének a lovaikkal hatékonyan és mindenek előtt között erőszakmentesen bánni, boldogulni és az ehhez szükséges tudást és gyakorlati ismereteket a lovarda dolgozóinak elérhetővé tenni.

3. Angol nyelvű kurzusok
Az angolul értő és beszélő érdeklődőknek kínálom kurzusaim egy részét angol nyelven. Erről további információt a www.katapataky.com oldalon olvashat.

4. Coaching (vezetői képzés) Join-Up® kurzusok
A vállalati kultúra és azon belül a jellemző vezetői magatartás folyamatosan fejlődik, változik, lépést tart a trendekkel. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a helyes kommunikáció és a vállalat dolgozói közötti bizalom kérdésére. A képzés során a részvevők egy irányított Join-Up-ot hajtanak végre egy lóval. A Join-Up® (Csatlakozás) egy olyan folyamat, amely során az ember pontos kommunikációja éredményeképpen a ló önként választja az ember társaságát, a bizalmat.

A Join-Up® Coaching célja, hogy sajátos körülmények között, a lovak segítségével mutassuk be a vezetőknek azt, hogy mennyire fontos a pontos, nyitott és őszinte kommunikáció, a következetes, de igazságos vezetés és a vezető szerep tiszteleten alapuló megszerzése. A gyakorlatok közben azonnal fény derül arra, milyen testbeszéddel kommunikálunk, és ezzel – a szavakon túl – milyen üzeneteket, milyen érzést, arculatot közvetítünk a többiek felé. A lovak azt értik, amit a testünk közöl, és nem a szavakat. A lovak sokkal érzékenyebbek a metakommunikációs jeleinkre, mint azt elsőre hinnénk.

Ebben a szituációban a lovat nem lehet félrevezetni és a ló sosem fog őszintétlenül reagálni.A lovak kommunikációs rendszerét megértve a résztvevők képesek kapcsolatot teremteni a lóval. Őszinte és következetes kommunikációval elérik a lónál azt, hogy a ló őket elfogadja vezetőnek és megbízzon bennük. Ez az új kapcsolati szint a Join-Up® (Csatlakozás) pillanatával veszi kezdetét, ami egy felemelő momentum. Erre bárki képes lehet, aki tisztában van belső üzeneteivel és kommunikációjával. A Join-Up® során a ló és az ember kommunikációs kapcsolatba kerül egymással.

Lépésről-lépésre, megfelelő jelek segítségével az ember közli a lóval szándékait, a két lény közötti hierarchia kialakul, végül a ló az ember felé fordul, odalépked hozzá és az orrával megérinti a vállát. Ebben a pillanatban alakul ki a láthatatlan kötelék, a bizalom, ami minden további sikeres kommunikáció alapja. Ezután a hatalmas állat követi vezetőjét mindenhová, szó szerint és átvitt értelemben is. A képzés során a vezetők megtapasztalják, hogy mennyire fontos visszatérni az alapokhoz, segíti visszatalálni az egyértelmű kommunikációhoz, és megmutatja azt is, hogy a munkatársak bizalmának és tiszteletének elnyerése kulcs a vállalat hatékonyságának és integritásának megőrzéséhez.

A résztvevők bepillantást kapnak a lovak nyelvébe, az EQUUS-ba, és átélhetik a Join-Up (Csatlakozás) pillanatát. Amennyiben cégvezetőként érdekli e lehetőség, kérem, lépjen kapcsolatba velünk.

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


 


Tellington TTOUCH  kurzus Nelleke Deennel és Pataky Katával

2013. november 10-11. Göd, Szálender Lovarda

Tellington TTOUCH

A Tellington TTOUCH módszert a nemzetközileg ismert és elismert Linda Tellington Jones fejlesztette ki a 70-es években és azóta az egész világon elterjedt, mint az állatok gyógyításában, testi-lelki kezelésében és rehabilitációjában forradalmi, egyedi alternatív metódus. A módszer a kölcsönös tiszteleten alapul és segítségével közelebb kerülünk a körülöttünk élő állatokhoz, lovakhoz, kutyákhoz, macskákhoz, egzotikus- és vadállatokhoz. Alapelve, hogy minden élet egy közös eredőből fakad, így az élőlények kommunikációjában is ezt a közös motívumot kell megtalálni. A TTOUCH módszere ugyanakkor embereknek is segít az öngyógyítás fejlesztésében.
A TTOUCH módszerét az egyik európai instruktor, Nelleke Deen fogja elhozni augusztusban Magyarországra egy kétnapos kurzus keretében. (2013. augusztus 17-18., Göd). Nellekéről már írtam itt a Lovas Nemzet hasábjain, akkor a Centered Riding kapcsán. Jómagam is részt vettem 2008-ban egy kétnapos TTOUCH workshopon Angliában Sarah Fishernél, és a saját „bőrömön” tapasztalhattam meg a módszer hatékonyságát.
Ezzel a cikkel szeretnék egy kis ízelítőt adni az olvasóknak a TTOUCH módszer alkalmazásából, és kedvet csinálni az augusztusi kurzushoz. Linda Tellington Jones a TTOUCH módszer lovakra specializált rendszerét TTEAM®-nek (Tellington TTouch Equine Awareness Method) nevezte el.
Lovak esetében a TTEAM munkának három része van:
 • Tellington TTOUCH – ebben az írásban csak ezt a részt mutatom be
 • Földi gyakorlatok
 • A lovaglás élvezete – The Joy of Riding
Lovaknál alkalmazva a módszer jótékonyan befolyásolja a viselkedést, a teljesítményt, a ló jóllétét, és nagyon jó hatással van a ló és lovas között kapcsolatra.
Egy olyan módszert ismerhetünk meg, amelynek segítségével lovunk egészségét és teljesítményét fejlesztjük, illetve leküzdjük a mindennapi viselkedésbeli és fizikai problémákat. Azok a lovak, akinél alkalmazzuk a módszert, atletikusabbak, együttműködőbbek. Nemcsak a lovakra van hatással a módszer, hanem a ló és lovas között kapcsolatot is elmélyíti, segít megérteni a lovakat és a kommunikációjukat. 
A Tellington TTOUCH segít feloldani a feszültségeket, fájdalmas vagy érzékeny területek érintésétől való félelmet, leküzdeni a fóbiákat, és hatására ellazult, együttműködő lovat kapunk. A TTOUCH segítségével sok ló gyorsabban gyógyult fel sérüléséből.

Hogyan működik?

A TTOUCH-érintés alapja az egész testben az ujjakkal és a tenyérrel végzett körkörös mozdulat, melynek célja, hogy aktiválja a sejteket és felébressze a sejtek intelligenciáját. Egy kicsit olyan, mintha a testben lévő lámpákat felkapcsolnánk.  A TTOUCH-érintés az egész testen történik és minden érintés (kör) önmagában teljes, hatékony fogást jelent, ezért nem szükséges a test teljes anatómiáját ismerni ahhoz, hogy gyorsítani tudjuk egy sérülés gyógyulását vagy egy nemkívánatos viselkedés megváltoztatását.

A TTOUCH-érintéshez képzeljük rá egy óra számlapját lovunk testére, melynek átmérője 1,5-3 cm. Tegyük enyhén behajlított ujjainkat a képzeletbeli óránkon 6 órához, majd körözzünk az óra járásával megegyező irányba 1 és ¼ kört. A hüvelykujjunkat tegyük 5-8 cm-re a mutatóujjunktól és érezzük a kapcsolatot a hüvelykujjunk és a másik négy ujj között.  Ha lehetséges, akkor a másik kezünket gyengéden tegyük a masszírozó kezünk mellé. Tartsunk fent egy szabályos ütemet és változatlan nyomást miközben körözünk a kezünkkel. Az érintés akár merev, akár laza, fordítsunk figyelmet arra, hogy az 1 és ¼ kör szabályos legyen.

Minden befejezett körözés után áttérhetünk egy másik, szabadon választott pontra, vagy haladhatunk a testen párhuzamos vonalakon. Mindkét módszerrel segítünk az ellazulásban és fejlesztjük az önbizalmunkat. Azzal, hogy a szabad kezünket támogatólag a ló testére helyezzük és ezáltal kapcsolat jön létre a két kéz között, segítjük a lovat egyensúlyban maradni és ezáltal a TTOUCH hatékonyságát növeljük.

Leghatékonyabban akkor tudjuk erősíteni, gyógyítani a testet, ha az óra járásával megegyezően körözünk, vannak azonban olyan esetek, amikor az ellentétes körözés segít jobban ellazítani a feszültségeket. Javasolt mindkét irányt gyakorolni, hogy megismerjük a saját energiáinkat.


A nyomás erőssége

A TTOUCH nyomásának az erősségét egy 1-9-ig mérhető skálán definiáljuk. A legfontosabb megtanulni az 1-es erősséget. Ehhez a következőt kell tennünk. Tegyük a hüvelykujjunkat az arccsontunkra. A középső ujjunkat tegyük a szemhéjunkra, és tegyük meg az 1 és ¼ kört. Fontos, hogy a bőrt a lehető legfinomabban mozdítsuk el a szemgolyón, de az is fontos, hogy valóban mozdítsuk el a bőrt, ne csak csúsztassuk az ujjunkat bőrön. Vegyük le az ujjunkat a szemhéjról, és tegyük át a karunkra, ismételjük meg a körözést, és figyeljünk arra, hogy az érzés ugyanolyan lágy legyen, mint a szemhéjon. Vizsgáljuk meg, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy megmozdítsuk a bőrt az izmon. Ez lesz a skálán az 1-es erősségű érintés.

Hogy megérezzünk egy 3-as erősségű érintést, ismételjük meg a szemhéjunkon az előző gyakorlatot, de most erősebben nyomjuk a szemhéjat. Természetesen csak annyira fokozzuk a nyomást, amennyire még kényelmes és biztonságos. Majd ismételjük ezt meg a karunkon, érezzük a nyomás mélységét. Az érintés még mindig nagyon könnyed.

A 6-os szint megtapasztalásához kétszer ilyen erősen kell nyomást gyakorolnunk. Kutyákon és macskákon ritkán használunk 6-os szintnél erősebb nyomást, lovakon és embereken egészen a 9-es szintig is elmegyünk. Ennél a szintű nyomásnál, ahelyett hogy háromszoros nyomást gyakorolnánk a 3-as szinthez képest, behajlítjuk az első ujjpercet, ezáltal az ujjunk vége jobban belenyomódik az izmokba, így elérjük az erősebb nyomási szintet. 

Az érintések mértékét addig kell gyakorolni, amíg azonnal meg nem találjuk a helyes erősséget, amikor kezelünk egy állatot. Kis állatok csak egészen gyenge érintést igényelnek. Erősebb, izmosabb állatok esetében lehet erősebb nyomást gyakorolni, de nem mindig. Ha fájdalmas pontok vagy gyulladás van a testben, akkor általában 2-es, 3-as erősségű nyomás is elegendő.

Ahogy egyre jobban megismerjük a TTOUCH fogásait, úgy fogjuk egyre ösztönösebben tudni, hogy milyen erősségű nyomást alkalmazzunk. Ha az állatnak, akivel foglalkozunk egy-egy fogás nem kényelmes, akkor válasszunk egy másikat. Gyakorlással megtaláljuk, hogy állatnak és embernek mi a legkellemesebb fogás.

A módszer megtanulható és gyakorolható, hazánkban először idén augusztusban lesz egy kétnapos kurzus, amire a honlapomon lehet jelentkezni (www.patakykata.hu).

Pataky Kata
Monty Roberts instruktor

Online jelentkezési lehetőség >>

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


Centered Riding (Összpontosított lovaglás) kurzus
Nelleke Deennel és Pataky Katával

2013. május 18-19. Göd, Szálender Lovarda
 
A kurzuson lovastudástól függetlenül részt lehet venni, hiszen a CR módszere az egyensúlyról, a belső energiáink mozgósításáról, és testünk tudatos "használatáról" szól.
 
A kurzuson saját lóval is részt lehet venni, de biztosítunk lovat a részvételhez. A két nap folyamán lóval és ló nélkül is fogunk gyakorolni. A tanfolyam során Pataky Kata fog tolmácsolni.
 
A 2 napos kurzus ára: 65.000,- Ft
Tovább a jelentkezéshez >>

Nelleke Deen - Centered Riding (Összpontosított lovaglás)

Nelleke Deen Hollandiában, Rotterdamban született, és a lovak egész életében jelen voltak, már kisgyermek kora óta. Az iskola befejezése után fizioterápiát tanult, melyet embereken és állatokon egyaránt alkalmaz. A holland lovastanári képesítést 1975-ben szerezte meg, és 1976 óta dolgozik a mozgáskorlátozott lovasok szövetségének. Nelleke IV-es szintű Centered Riding instruktor. A Centered Riding (CR) módszerével 1998-ban ismerkedett meg.
 
A Linda Tellington Jones által kidolgozott TTOUCH módszer II szintű instruktora, ezen kívül tanulmányozta és alkalmazza az Alexander Technikát, az érzékelő idegi pályák felszabadítását, manuál terápiát, balimo terápiát, kineziológiát valamint a feldenkrais mozgásterápiát.

Ezeket a módszereket, a tudatosságot, az emberi és állati biomechanikai funkciókat ötvözi a tanítás során. Tanít ló és kutyamasszázs technikát és mozgáselemzést a Holisztikus Állatorvosi Egyetemen, valamint 1990 óta az Agrártudományi Egyetemen a CR és a TTOUCH módszerét. A világ minden táján tart kurzusokat és segíti a lovasokat a mozdulataik tökéletesítésében. Lovai S osztályban versenyeztek díjlovaglásban, jelenleg fiatal lovát, Divitah-t képzi.

Centered Riding –  út a belső egyensúlyunkhoz

A Cenered Riding Sally Swift nevéhez fűződik és mára világszere ismertté vált. Sally-t hétéves korában gerincferdüléssel diagnosztizálták, amely kihatott egész életére és amely fontos eszköze lett a CR filozófia és módszertan kialakításában. Sally több, a testtudatosságra épülő technikát is elsajátított, de az úgynevezett Alexander technikát integrálta a lovaglásba.

A CR technika négy alappillére:

1. „Laza” tekintet
Lovagoljunk megfelelően nyitott szemekkel úgy, hogy figyelünk a perifériás látóterünkre is és engedjük, hogy eközben érezzük is azt, ami körülöttünk történik.

2. Légzés
Minden sporttevékenység alapja a helyes légzés. A lovaglásban is elengedhetetlen elem, hogy megfelelően lélegezzünk. Ha csak a tüdőnk felső része telik meg levegővel – ahogy szinte mindenkinek, aki koncentrál egy mozgásfolyamatra – akkor a testünkben feszültség alakul ki. Meg kell tanulnunk az egész testünkkel levegőt venni. A rekeszizom folyamatos használata a lovaglás során energetizál, javít a testtartásunkon és ellazít.

3. Középpont
A fizikai középpontunk mélyen a testünkben található. Általa megtaláljuk a központi egyensúlyt, a mozdulataink feletti irányítást, ezáltal egy belső erő és harmónia alakul ki, úgy, mint a harcművészetekben.

4. Egyensúly
Rakjuk egymásra a téglákat. Ez a feladat arról szól, hogy a testünk részeit a lábunktól a fejünk búbjáig hogyan kell „egymásra helyezni” ahhoz, hogy az egyensúlyunk a helyére kerüljön, kiegyenesedjünk és mozgásunk könnyeddé váljon.

KapcsoLÓdó könyv: Sally Swift: A lovaglás titkai (Az összpontosított lovaglás)

 

Florian Oberparleiter kurzus: Intrinsic Horse training

A 2012-es nagy sikerű kurzus után újra találkozhatunk Floriannal egy kurzus erejéig! Azok is jelentkezhetnek, aki tavaly részt vettek és szeretnék a tudásukat tovább mélyíteni. Florianról, és a tavalyi kurzusról itt lehet bővebben olvasni: Florian

A kurzus a gödi Szálander lovastanyán lesz 2013. június 15-16.

Florian egy nagyon tehetséges, fiatal lovasember, aki tanult Parellinél, Honza Bláhánál, Monty Robertsnél és számos más amerikai és európai trénernél. Az erőszakmentes bánásmód híve és hirdetője, Sierningben – Ausztriában él – és gyermekkora óta foglalkozik lovakkal.

A kurzus ára: 150 EUR 

A ló földi alapképzése mellett a szabadon idomítás a fő erőssége. Magas szinten lovagol, leginkább western stílusban, lovai készségesen, átengedően működnek vele együtt minden felszerelés nélkül. Montyhoz különleges kapcsolat fűzi, amiről a Lovas Nemzet augusztusi számában bővebben is olvashattok. Tudása és gyakorlata nagyon összetett.

Tovább a 
Lovas Nemzet Florian Oberparleiterről 
szóló cikkéhez
 >>

 

Várunk szeretettel minden érdeklődőt aki szeretne újat tanulni
és még több szempont szerint kommunikálni a lovakkal!

Florian  videója a Monty Roberts Online Universityn:

Vissza a Monty módszer kurzusaihoz >>


ELÉRHETŐSÉGEK

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

   

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés