keresés a lovardák között

Amit a lószállításról tudni érdemes
Igen kényes téma, sok rémhír terjeng, mit mekkorával, illetve milyen engedéllyel lehet húzni. Lószállító utánfutó forgalmazóként szembesültem azzal, hogy mekkora káosz uralkodik a köztudatban az erre vonatkozó jogszabályokról. Nem egyszerű feladat a jogszabályok erdejében eligazodni. Ezért szeretném segíteni lovas barátaimat, azzal, hogy megosztom ismereteimet amit  a törvények alapos utánaolvasásával szereztem.

Élőállat szállítás

Egy lovas újságban megjelent cikk téves információt közöl, mely szerint külön vizsga szükséges ahhoz, hogy valaki élő állatot szállíthasson. Konkrétan az élőállat szállításra a 2005/1/EK rendelet vonatkozik, melyet Magyarországon a 88/2008 7.18.FVM rendelet helyezett hatályba. Ennek a 2-es pontja kimondja, hogy ezen vizsga csak a kereskedelmi célú szállításra vonatkozik. Ugyanezen rendelet 12-es pontja pontosan meghatározza, hogy „A kereskedelmi célú szállítás nem korlátozható olyan szállításra, ahol pénz, áru, vagy szolgáltatás azonnali cseréje történik. Kereskedelmi célú szállítás alatt különösen ezt a szállítást kell érteni, amely közvetlenül, vagy közvetve előnnyel jár együtt, vagy ezt célozza.”

A 21-es pont szerint: „Törzskönyvezett lófélék szállítása gyakran nem kereskedelmi célból történik, és ezeket a szállításokat e rendelet céljaival teljesen összhangban kell végrehajtani. Figyelemmel az ilyen szállítások természetére megfelelőnek tűnik az egyes rendelkezésektől való eltérés, ha a törzskönyvezett lófélék szállítására verseny, ügető kulturális események, vagy tenyésztés céljából kerül sor. Nem megfelelő azonban, az ilyen eltérés alkalmazása, a közvetlenül, vagy az utazást követően a piacról, vagy a gyűjtőközpontból a vágóhídra vágási célból szállított lófélékre, …”

Az első bekezdés 5. pontja kimondja: „Ezt a rendeletet nem kell alkalmazni az állatok nem gazdasági tevékenységgel összefüggő szállítására, illetve az állatorvos szakvéleménye alapján közvetlenül az állatorvosi rendelőkbe, vagy állatklinikákra illetve onnan való szállítására.” Ezen pontok ismerete egyértelművé teszi, hogy sport, hobbi, illetve állatorvosi célú szállításokhoz az élőállat kísérői vizsga megléte nem előírt, ezért a hatóságok ezt ilyen esetekben nem kérik, nem kérhetik.


Mit mivel vontathatok?

Kereskedőként azt tapasztalom, hogy a vontatással kapcsolatban is nagy a tanácstalanság. Sokan nem tudják, hogy milyen súlyhatárig vontathatnak B kategóriás jogosítvánnyal, és mikortól szükséges a B+E kategória. Erre vonatkozik a 35/2000 BM rendelet egyes számú melléklete. Esetünkben ez személygépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem halaladja meg a forgalmi engedélyben szereplő vontalhotó maximumot. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg. Ezen feltételek megléte estén elegendő a B kategóriás vezetői engedély. Ha a járműszerelvény össztömege meghaladja a 3500 kg-ot, akkor szükséges a B+E kategóriás jogosítvány megléte.

Továbbá a vontatással kapcsolatban érdemes még tudni, hogy a meglévő gépjárművel legfeljebb milyen össztömegű pótkocsi vontatható. Erre vonatkozik a 6/1990KöHÉM rendelet 21-es paragrafusa. Mely leírja a vontatásra vonatkozó üzemeltetési feltételeket. A gépjármű forgalmi engedélyének az O/0.1-es pontjában szerepel, a gépjármű által vontatható ráfutó fékes pótkocsi legnagyobb súlya, mely ne legyen nagyobb a pótkocsi megengedett maximális súlyánál.

Személygépkocsi esetében:

 

+

< 3 500 kg

B kategoriás vezetői engedéllyel vontatható


+

> 3 500 kg

B+E kategoriás vezetői engedéllyel vontatható


Sebességkorlátozás futóval a hátunk mögött...

Vontatásnál változnak a sebességhatárok, melyről az 1/1975 75.KPM-BM együttes rendelet szól. A 26 §-ba foglaltak szerint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán 80 km/h, lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/h, lakott területen 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

Remélem a fentiekkel sikerült eloszlatni a vontatással kapcsolatos számos tévhitet és bizonytalanságot.

Szerző: Nagy Tibor, CTS-EAST Kft.

 


 

Cheval Liberté magyarországi viszonteladó: CTS-EAST Kft.

CTS-EAST Kft. 6000 Kecskemét, Vasút u. 1.
Telefon: (36) 76/320-298 (36) 76/417-951
Fax: (36)76/417-953
Mobil: (36) 30/9683-811
e-mail: ctseast@externet.hu
Web: www.cheval-liberte.hu

Tovább a Cheval Liberté bemutatkozó oldalára >>

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés