keresés a lovardák között


Talajok általános tulajdonságai

Hogy a ló is jól járjon…

Mi alapján válasszunk lovardatalaj rendszert?

Jelenleg számtalan cég árul a lovas pálya talajába bekeverhető különböző adalékanyagokat és gumiszőnyegeket, melyek az első ránézésre nagyban hasonlítanak egymásra. A felületes szemlélő nem is lát nagy különbséget az egyik és a másik rendszer között.

Én a piaci szereplőket két részre osztanám fel. Az egyik az, aki szimplán geotextíliát vagy gumiszőnyeget árul és az árukészletében szinte minden fajta megtalálható. Ez a típusú kereskedő rábízza a vevőre a választást. Amit szeretne venni azt eladja neki. A piacon levő különböző gyártók termékeit forgalmazza, vagy kis módosítással valaki által korábban fejlesztett rendszer alkotóelemeit másolja le.

A másik csoport az, aki hosszú évtizedes fejlesztői munka eredményeként kifejlesztett egy rendszert, melyet a vevő igényeinek megfelelően professzionális minőségben telepít a helyszínen. Fontos kiemelni, hogy egy rendszer minőségét jelentősen befolyásolja, hogy a telepítés során a technológiai előírásokat milyen módon tartják be.  A profi rendszereket csak akkreditált kivitelezők telepíthetik, vagy az anyacégtől felügyeli a kivitelezést egy minőség ellenőr.

Talajok főbb típusai

Különböző időjárási körülmények között eltérő rendszereket szoktak telepíteni. A vaxos talaj esetében a kvarchomokba kevernek speciális adalékanyagot és vaxot, melyek a talaj stabilitását biztosítják. Két rétegből áll, melyeket geotextíliával választanak el egymástól, hogy ne tudjanak összekeveredni. Nagyon meleg klimatikus viszonyok között nem a legjobb alkalmazni, mert a vax anyag felpuhul, és könnyen eltömítheti a szivárgórendszert. A vaxos keverék a pálya állapotától függően ruhán, cipőn kicsapódhat. A hátrányai ellenére sok előnye is van, mert nagyon alacsony a pálya karbantartási igénye, nem kell locsolni, rugalmas és nem csúszik, nem porzik. Angliában nagyon elterjedt a vaxos pályák építése. A galopp pályákon sok helyen alkalmazzák ezt a rendszert.  

A különböző gumiszőnyeges rendszerek jellemzően több rétegből állnak. 2-3 különböző szemnagyságú zúzottkő (nem kavics!) + gumiszőnyeg,  amin egy következő zúzottkő réteg van. Legfelül következik az adalékanyagos homok járóréteg. A homokba általában geotextília örleményt kevernek. Ezek összetétele eltérő és „titkos receptek” alapján készül. Van olyan adalékanyag gyártó akinek 4-5 különböző adalékanyaga van. Az adalékanyag összetétele és annak mennyisége szabályozza a talaj nedvességtároló és -közvetítő képességét, a rugalmasságát, és az alaktartását. Ennek kiválasztását a talaj rétegrendje, a homok minősége, a helyi klíma és a tervezett igénybevétel együttes elemzése adja meg. 

A gumiszőnyegek készülhetnek lágy és kemény műanyagokból. A gumiszőnyegek kialakítástól függően eltérő funkciókat látnak el. A kemény műanyag rácsok a talaj stabilizálását és egyenletességét szolgálják. A lágyabb, rugalmasabb anyagok az ütéscsillapításban is szerepet játszanak. Van olyan gumiszőnyeg, amely a nedvességet elvezeti, de ugyanakkor tárolja is profilnyomott tálcáiban. A minőséget az is befolyásolja, hogy milyen az anyag sűrűsége. Minél fajsúlyosabb (nehezebb) az anyag, annál nagyobb a szilárdsága és az időtállósága. Ez természetesen ez az árban is megmutatkozik, hiszen drágább az alapanyag és magasabb a szállítási költség.

A ló szempontjából mit kell figyelembe venni

A profik nem csak a talajba beépítésre kerülő anyagot, hanem a lovak munkáját is folyamatosan elemzik az adott talajon. Készültek olyan mérések, hogy a galopp-, az ugró- és a díjló lábáról mekkora és milyen irányú erők érkeznek a talaj felé, valamint milyen erők érik a ló lábát.
Lassított felvételeken a talajra érkezést követően 3 elkülöníthető fázis figyelhető meg. A talajra érkezés, a csúszás, és a stabil nyugalmi állapot. Természetesen ezek a másodperc tört része alatt zajlanak le. A hagyományos, esetlegesen nem megfelelő összetételű talaj esetében vagy a csúszási szakasz a hosszú, vagy túl stabil talaj esetében teljes mértégben stoppolja talajfogáskor a ló lábát. Egyik sem tökéletes.
Ez az a pont, amikor érdemes megemlíteni, hogy esetlegesen egy nem megfelelően kevert adalék akár rosszabb is lehet a ló ízületeinek a szempontjából, mintha hagyományos homok talajon dolgoznánk. Vannak olyan gumiszőnyegek, melyeket például western lovagláshoz kifejezetten nem ajánlanak.  A hirtelen megállásoknál ugyanis annyira megfoghatják a ló lábát, hogy az akár ínsérüléshez is vezethet.
Tehát a talaj összetételének kiválasztásakor fontos szempont, hogy mire szeretnék használni, mennyire legyen multifunkcionális a rendszer, vagy csak speciálisan egy lovas szakágat szolgáljon ki.

Egyszerű anyagbeszerzés, vagy egy rendszer megvásárlása?

Önmagában egy külső pálya rendbetétele csak félmegoldás abban az esetben, ha az egész telep vízelvezetése nincsen megoldvaA fent elemzett kérdések jól alátámasztják, hogy ha nem homokos tengerpartot szeretnénk építeni, amiben elsüllyed a ló vagy elcsúszik egy szűk forduló alkalmával, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A lovaspályák építése külön szakmává nőtte ki magát, mely mögött több tízéves kutató és fejlesztő munka áll.
Nem csak az anyag kiválasztása és az összetétel meghatározása a fontos, hanem a szakszerű profi kivitelezés, és az azt követő folyamatos karbantartás.
Egy jól megépített pálya akár 20 évig is tökéletesen működhet.

Egy hagyományos homokos pálya nem kellő szaktudás mellett történő „házi feljavítása” modern anyagokkal, gyakran komoly problémákhoz is vezethet. Az olyan adalékokat tartalmazó talaj, mely a nedvesség hatására rothadásnak indulhat, azokban a különböző káros gombák valamint baktériumok kezdenek el szaporodni, melyet a lovarda porával együtt a ló és ember belélegez.  Az alulról öntözött természetes rostanyagokat tartalmazó rendszerekhez, gyakran természetbarát anyagokból előállított gombaölő adalékanyagot is kevernek.

Istálló talajmegoldások gumiszőnyegekkel

A bokszok talajára is többféle gumiszőnyeget, illetve műanyag rácsszerkezetet kínálnak. Ezek a szőnyegek eltérő vastagságúak valamint az alsó - felső oldaluk különböző felületi kialakítású.  Minél vastagabb a gumilemez, általában annál nagyobb a teherbírása. Általában a kisebb termetű lovak alá vékonyabb gumiszőnyeg is elegendő.

A gumiszőnyegnek a nedvességet el kell tudni vezetni. Ezt a megfelelő lejtésen kívül, a vízáteresztő képesség és a szőnyeg alatt kialakított folyókarendszer biztosítja. A gumiszőnyeg aljára általában valamilyen távtartó van elhelyezve. Van olyan rendszer, amelynél  külön elemből távtartót tesznek be a gumiszőnyeg alá. Jellemzően viszont a szőnyeg aljára gumilábak vannak kialakítva, melyek a távolságtartást biztosítják a szőnyeg és a beton felület között. Ennek köszönhetően a csurgalék  szabadon elfolyhat az alsó rétegen keresztül. 

A műanyag rácsos rendszerek, melyek alá egyszerű kavicságy vagy betonaljzat is kerülhet, szintén nagyon jól biztosítják a vízelvezetést. Ezeknél a rendszereknél jellemzően forgácsot terítenek a bokszba, míg a gumiszőnyeges megoldásnál szalmával almoznak, mert a forgácsba keveredett apró szemcsék a gumiszőnyeg pórusait eltömíthetik. A műanyag rácsos és gumiszőnyeges megoldások is egyformán száraz és könnyen takarítható padozatot biztosítanak.

Régi pályák karbantartása, felújítása

Önmagában egy külső pálya rendbetétele csak félmegoldás abban az esetben, ha az egész telep vízelvezetése nincsen megoldvaA modern anyagok felhasználása mellett fontos téma, hogy egy meglévő lovardánál hogy kezdjünk neki a pályarendszer megújításának. 
Amennyiben nem valósítható meg anyagi okok miatt a lovarda összes pályájának egy ütemben történő újjáépítése, akkor érdemes egy fontossági sorrendet felállítani.

Amennyiben a területen van fedeles lovarda úgy érdemes azzal kezdeni a munkálatokat. A fedeles egész évben lehetőséget biztosít a lovaglásra, valamint egy fedeles talaját profi pályára cserélni olcsóbb, mint egy külső pályát átépíteni és a teljes vízelvezetést megoldani. 

Amennyiben a lovarda területén esetlegesen építkezést, vagy felújítást terveznek akkor fontos átgondolni, melyik területet fogják esetleg felvonulási területnek használni és melyik pálya marad biztosan az eredeti helyén és méretében.

Önmagában egy külső pálya rendbetétele csak félmegoldás abban az esetben, ha az egész telep vízelvezetése nincsen megoldva. A csapadéknak valahol el kell tudnia hagyni a telep területét: vagy csapadékvíz csatornarendszerbe kell kötni a pályák víztelenítő rendszerét, vagy külön erre a célra kialakított szikkasztórendszerrel lehet megoldani a felszíni vizek elvezetését.

Lépések:

1. Terület geodéziai felmérése
2. Vízelvezetési rendszer felmérése és tervezése
3. Durva és finom tereprendezési munkák a pályák környezetében
4. Pályák meglévő talajszerkezetének feltárása
5. Homok állapotának és összetételének vizsgálata
6. Megfelelő új talajrétegrend kiválasztása és megépítése
7. Folyamatos szakszerű pályakarbantartás

Sok helyen a pályafelújítás kimerül a „hozzunk rá még egy kamion friss homokot” akcióban. A folyamatos rátöltés vízelvezetési problémákat, terepszint és épület szintbeli csatlakozási problémáit, esetleges korábbi szivárgó rendszer hatásfokának jelentős csökkentését okozhatja. Az elhasznált, felkeményedett, trágyával szennyezett talaj hamar keveredik az új homokréteggel, ezáltal az is szennyezett lesz. A feltöltött pálya mélyebb lesz, locsolásakor a felső rétegen átfutó nedvesség a régi felkeményedett homokréteg tetején felúszik, ezáltal csúszni fog a pálya.

Összegezve tehát komplexen vizsgálva a pálya környezetét, a helyi adottságokat és igényeket lehet és kell kialakítani az egyes helyekre megfelelő pályát. A talajcserénél is ezen egyedi igényeknek és adottságoknak kell megfelelni. Megfelelő pálya rétegrend, minőségi anyaghasználat, szakszerű kivitelezés, és rendszeres gondos karbantartás a hosszú élettartalmú jól működő pályák receptje!

Készítette:
Tasnádi Gábor építészmérnök, PannonExpert Kft., Megjelent a Lovas Nemzet 2009. májusi számában
Frissítve: 2012.01.29
Címkék: pálya, talaj, adalék, felújítás, vízelvezetés, karbantartás, kiveitelezés

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés