keresés a lovardák között


Mi fán terem a lóversenyzés?

Gyakori kérdések

Mi a lóverseny? 

A lóverseny a lovak futóképességére irányuló teljesítményvizsgálat, jelentős társadalmi összejövetelek színtere és fogadási lehetőséggel összekötött sportesemény.
A nagy lóverseny-hagyományokkal rendelkező országokban (pl.: Nagy-Britannia, Írország, Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok) a legjelentősebb futamokra kilátogat a politikai és gazdasági élet krémje, sőt az év legnagyobb versenyének, a Derbynek a napja sok helyen munkaszüneti nap!Kincsem Parkban kerülnek megrendezésre a magyarországi galopp- és ügető versenyek
 

Melyek a lóverseny ágai? 
 
Galopp – ahol a lovak (általában telivérek) a leggyorsabb jármódban, galoppban (vágtában), a lovasukkal (zsokéval) a hátukon küzdenek a győzelemért.
Ügető – ahol a lovak (ügetőlovak) ügető jármódban, hajtójukkal a mögöttük lévő kocsiban (sulkyban) teszik meg a kiírt versenytávot. A galoppba ugró lovat bizonyos idő után kizárják a futamból.
 

Hol vannak a magyarországi lóversenyzés színterei? 
 
A BNV területe mellett lévő Kincsem Parkban (1101 Budapest, Albertirsai út 2-4.) kerülnek megrendezésre a magyarországi galopp- és ügető versenyek. 2005. július 3-án került átadásra az új, korszerű lelátó, ezzel befejeződött a kombinált versenypálya átadása.
A Kincsem Park eredetileg a pesti galoppversenyek otthona volt 1925-től 2000-ig.
 

Milyen fogadási típusok léteznek?
 
Magyarországon mindkét verseny fajtában (galopp, ügető) azonosak a fogadási lehetőségek:

Tét – a győztes lovat kell eltalálni
Hely – az általunk játszott ló az első háromban kell, hogy végezzen
Befutó – az első két helyezettet kell eltalálnunk helyes sorrendben
Hármasbefutó – az első három helyezettet kell eltalálnunk helyes sorrendben

Magyarországon az úgynevezett totalizatőr típusú játékra van lehetőség, amelyben hasonlóan a totó-lottó játékhoz, a közös kasszába befolyt összeg a nyerők között oszlik meg. Ezért az alaptétre nyert összeg, szakszóval: osztalék mindig csak a futam után kerül kiszámolásra és kihirdetésre. Ebből következik, hogy minél kevésbé volt várható a befutási sorrend, annál kevesebben találják el, így annál nagyobb lesz az osztalék. Persze ez fordítva is igaz: ha a favoritok osztoznak az első három helyen, úgy sok találat lesz és kevesebb az osztalék.
Az angolszász országokban meghonosodott ún. bukmékeri fogadási rendszer Magyarországon a II. világháború után megszűnt.

Ügető – ahol a lovak (ügetőlovak) ügető jármódban, hajtójukkal a mögöttük lévő kocsiban (sulkyban) teszik meg a kiírt versenytávot.Példák a kasszánál történő fogadásra:

A nyerő lovat (amely szerintünk a 6-os lesz) szeretnénk megjátszani 200 Ft-tal az első futamban, akkor a kasszásnak azt mondjuk: „Kérem az első futamban TÉT-re 200 Ft-ért a 6-os számú lovat”.

A biztonság kedvéért kettő, vagy több lovat is játszhatunk tétre, de ezekből csak egy lehet a nyerő. Pl.: „TÉT-re 200-as alapon a 2-es, a 6-os és a 8-as.” Ezért 3x200=600 Ft-ot kell majd fizetnünk.

Óvatosabbak vagyunk, csak azt gondoljuk, hogy kedvenc lovunk (pl. a 11-es programszámú) az első háromban végez. Erre viszont megkockáztatunk 800 Ft-ot: „HELY-re 800 Ft-ért a 11-es.”

Természetesen itt is játszhatunk több lovat, amelyekből akár három is pénzt hozhat a konyhára: „HELY-re kérném 200 Ft-ért a 2-est, 9-est és a 11-est”. Ekkor 3x200=600 Ft-ba kerül a tikett.

Ha nagyobb nyereményre áhítozunk, már összetettebb fogadási nemet kell választanunk. Próbáljuk eltalálni az első két helyezett lovat helyes sorrendben: "BEFUTÓ 200 Ft-ért a 2-es és a 10-es". Vigyázat! Ez csak akkor nyerő, ha a 2-es lesz az első és a 10-es a második!

Ha az előbbit fordítva is megjátsszuk, akkor már nem számít a sorrend, csak a 2-es és a 10-es legyen az első két helyezett. "BEFUTÓ 200 Ft-ért 2-10 oda-vissza", vagy "BEFUTÓ 200 Ft-ért 2-10 BOX." Fizetni, így többet kell, (2x200=400 Ft), de nagyobb az esélyünk.

Átütő sikert igazán a hármasbefutó fogadással lehet elérni. "HÁRMASBEFUTÓ 200 Ft-ért 2-3-12." Ez nem rossz, bár kicsit bosszantó, ha mondjuk a 2-12-3-as befutási sorrend alakul ki, mert így hajszál híján, de lemaradtunk a nagy nyereményről. Ezt is el lehet kerülni, ha megkeverjük a lovakat: "HÁRMASBEFUTÓ 200 Ft-ért 2-3-12 keverve (vagy BOX)" Igaz ez 6 variáció, így 6x200=1200 Ft lesz a tikettünk ára, de megkíméljük magunkat egy esetleges bosszúságtól!

Forrás: Fogadas.net
Frissítve: 2011.11.29
Címkék: lóverseny, ügető, galopp, fogadás, Kincsem Park, tét, hely, befutó

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés