keresés a lovardák között

Hogyan tanul a ló?
A lovak és az emberek közös világában nagyon sok az egymás melletti elbeszélés, aminek az oka általában az, hogy gyakran a két fél nem érti meg egymást. Ha a ló nem érti meg az embert, akkor idegessé, menekülővé, védekezővé, extrém esetben támadóvá válik. Az ilyen lovakból lesznek a rohanós, megugrós, rúgós, harapós, keményszájú, egyszóval „elrontott lovak”.

Az emberek egy része ha nem érti meg a lovát, akkor vagy igen hamar elveszti a fejét és idegessé, durvává, olykor határozottan agresszívvá válik. Mások magukból, azaz az emberi viselkedésből kiindulva - így a ló számára teljességgel érthetetlen módon - próbálnak meg vele kommunikálni. Belőlük lesznek a középszerű lovasok, akik sohasem fogják megismerni a siker ízét, a lovaglás igazi élményeit. Lovaglásuk során gyakran veszélynek vannak kitéve: nem tudják lovukat 100%-ig kontroll alatt tartani, irányítani, előfordul, hogy esnek-kelnek, és bicepszük, vádlijuk jól megerősödik a lóval való állandó „szkanderezés” közben.

Nézzük, hogyan is lehetne ezt másképp csinálni!

IC Ranch

Istenes Csilla
30/995-6655

icranch@icranch.hu

web: icranch.hu

Nagyon fontos annak a megértése, hogy a lovak hogyan „működnek”. A legfontosabbak, amit ehhez tudnod kell, a következők:

  • bármit teszel a lovad hátán, vagy mellette, minden esetben hatást gyakorolsz rá

  • a ló az ismétlésen keresztül rögzíti be a tanultakat

  • a ló nem szeret nyomás, és stressz alatt lenni, mindig az engedést, a nyomástól való megszabadulást, a nyugalmat, a számára kellemesebbet keresi

  • a ló csak néhány másodpercen belül tudja az összefüggéseket megérteni és összekötni,

  • hosszú távú emlékezete viszont nagyon jó

Ha a kiképzés során valamit meg szeretnél lovadnak tanítani, akkor nyomás-engedéssel tudod megértetni vele, hogy mit is vársz el tőle, és ismétléssel rögzítheted a megértetteket.

Amikor a lóra nyomást gyakorolsz, ő azonnal keresni fogja a nyomás alól a kiutat. Így neked „nincs más dolgod”, mint hogy akkor engedj a nyomáson, amikor a ló megfelelően válaszolt. Nemleges válasz esetén, vagyis amíg nem azt teszi, amit mi szeretnél, tartsd fent a nyomást addig, míg megfelelően nem válaszol. Ekkor viszont engedjünk, tehát szüntessük meg teljes egészében a nyomást azonnal!

Ha ezt betartod és rendszeresen ismételed, a ló megtanulja azt, amit el szeretnél vele sajátíttatni. Fontos, hogy a lovadnak mind a két oldalukon külön-külön is megtanítsd a feladatokat. Az ő agyuk jobb és bal agyféltekéjét külön-külön kell tanítanunk. Az, hogy a ló végre tud hajtani egy gyakorlatot jobbra, távolról sem jelenti azt, hogy automatikusan balra is megy neki!

Ha egy feladatot elég sokáig – a feladattól függően - hetekig, hónapokig gyakoroltatsz, akkor végérvényesen berögzíted.

Gyakori lovas hibák:

1. A lovas enged akkor is, amikor a ló még nem válaszolt helyesen
Nem szabad elfelejteni, hogy a ló így azt fogja megtanulni, amit tudatosan, vagy nem tudatosan hagysz neki megtanulni.

TRÉNING TIPP:
Nézzünk ezt egy példán keresztül: Tegyük fel, hogy valahová el szeretne ragadni téged, mondjuk húz a kijárat felé. Birkózol vele az ellentétes irányba, de feladod, mert neki vinne a korlátnak, így inkább a másik irányba próbálod meg elfordítani. De közben engedtél az előző száron! A ló megkapta, amit akart és ez után újra ezt az engedést fogja keresni. Hamar rájön arra, hogy ha erőteljesen ragaszkodik az elképzeléséhez, akkor előbb utóbb engedni fogsz neki. Ha sikerülne neki téged a kijárathoz odavinni, akkor ennél már csak az lenne a rosszabb, ha ott – a szárakkal engedve próbálnál meg erőt gyűjteni az újabb próbálkozáshoz. A ló ez esetben a kijáratnál kapta meg az engedést, a pihenést, máshol pedig a nyomást. Azaz pont fordítva, mint kellett volna. Ezek után még inkább oda fog majd húzni!  
Amire tehát vigyáznod kell, az az, hogy amikor a ló keresi a kiutat, akkor bármit is tesz, csak akkor engedj, ha azt teszi, amit mi szeretnénk elvárni tőle. Természetesen, ha a helyzet veszélyessé válik, akkor először azt kell elhárítani. De ez csak ritkán szokott előfordulni.

TRÉNING TIPP:
Vegyünk egy  másik esetet: ha első alkalommal szeretnéd a ló fejét oldalra venni, akkor szinte biztos, hogy nem a számunkra megfelelő választ fogja adni. Állás közben vegyük fel az egyik szárat kissé hátra felfelé. A ló valószínű, hogy először visszahúz a szárnak, vagy felemeli a fejét, vagy elindul az orra után körbe-körbe. Azonban előbb-utóbb meg fog állni és a fejét valamelyest oldalra fogja fordítani. Ekkor engedj a szárakon azonnal, de lassú mozdulattal. (Lehetőleg minden szárhúzás és engedés, egy-kettő-három alatt történjen meg.) Ha ezt egymás után többször kéred és mindig hasonló módon: a megfelelő válasz esetén engedsz, akkor lovad hamarosan meg fogja tanulni, hogy ha a szárhúzásra oldalra fordítja a fejét, akkor megkapja az engedést.

2. A lovas elsőre túl sokat kér
Nagyon fontos megérteni, hogy a ló első pozitív válaszára azonnal (pár másodpercen belül) engedned kell, különben nem fogja megérteni, hogy mit vársz el tőle. Először mindig csak egy-egy lépésen keresztül, illetve rövid ideig kérdd tőle a feladatot. Hiszen ha az első jó válaszra nem engednél azonnal, akkor a ló nem fogja érteni, hogy mit vársz el tőle, mert nem volt azonnali visszacsatolás (engedés). Ha egy-egy lépést már megértett és megtanult, csak utána kérhetsz tőle kettőt, kétszer kettőt, háromszor kettőt és így tovább.

TRÉNING TIPP:
Léptesd a lovat hátra. Álló helyzetből vedd fel a szárakat finoman hátra, felkérve ezzel a lovat a hátralépésre. Ha a ló nem lép hátra, és helyette csak felveti a fejét, beejti a hátát, akkor csak tartsd ki a szárakat – ne húzd erősebben hátra – zárdd a lábaidat és várj, míg reagál. Ha előre indulna, akkor hagyd neki, hogy egyre jobban saját maga belemenjen a zablába, azaz egyre erősebben húzassa a saját száját. Minél jobban előre megy, a szár annál erősebben kell, hogy húzzon. Mutatva a ló számára, hogy ez nem a megfelelő irány, illetve válasz a részéről. Amikor a ló úgy dönt, hogy a zablának engedelmeskedve elindul hátra, már az első egy-két lépésnél azonnal engedj, megmutatva ezzel neki, hogy ez a helyes irány, azaz válasz. Ha ekkor továbbra is kitartanád a szárakkal, akkor a ló az első egy-két lépés után elbizonytalanodna, mert nem kapott pozitív visszajelzést. És előbb-utóbb ellenszegülne a húzásnak, hiszen ki szeretne oda (abba az irányba) menni, ahol (amelyik irányban) húzás várja! Lásd: a „gumis bemutató”képeit! Az idő múlásával, amikor már berögzítetted az egy-két hátralépést, fokozatosan kérhetsz majd egyre többet.

 

 

A ló először bele feszül a szárba, felveti a fejét, kinyitja a száját, nem lép hátra

 

A ló már tarkóban némiképp engedett, de még az engedést az alsó állkapcsával, azaz a szája kinyitásával próbálja megoldani.

 

A ló már tarkóban és a szájában is engedett, mind két lábával egy-egy lépést hátra lépett - most már mi is engedhetünk!

 

"Gumi efektus" például a megállításnál: Képzeld el, hogy a képen látható módon követed a lovat. A szaggatott vonalnál állítsd meg: állj ott meg, mondd azt, hogy whoa, és tartsd ki a szárakat! Ha a ló nem reagál, és továbbmegy, saját maga húz bele egyre jobban a szájába, mintha egy gumikötélbe feszülne egyre jobban bele. Előbb utóbb rá fog jönni, hogy bármit is tesz, csak akkor szabadul meg a nyomás alól, ha hátrafelé elmozdul. Ekkor a szárak, mint egy-egy gumikötél egyre jobban engedni fognak, pontosan olyan mértékben, ahogy ő hátrafelé mozdul. Végül pedig megszűnik a nyomás. A ló hátáról a hátrafelé ható szársegítségek (megállítás, hátraléptetés, lassítás) esetében a kezednek is ugyanígy kell viselkednie, hogy a ló hasonló érzést kapjon a szájában, mint a fenti példa esetében!

3. A lovas a ló nemleges válaszára türelmetlenséggel, durvasággal válaszol
A tanítás során alkalmazhatsz negatív vagy pozitív motivációt. Általában célszerű és mindkét fél számára kellemesebb pozitívan motiválni. Ha csak lehet, maradj ennél. A ló egy érzékeny állat. A túl nagy nyomást nem bírja a végtelenségig. A negatív motivációval (fenyítéssel, erős durva segítségekkel) csak idegessé, menekülővé teszed, vagy előbb-utóbb magad ellen fordítod. Helyette következetes, nyugodt munkával dolgozz vele a pozitív motivációt alkalmazva. (Például, ha megtett valamit, pihenhet.) Ha nem reagál valamire azonnal pozitív módon, ne mérgelődj emiatt, tartsd fent a nyomást, amit alkalmaztál, és várdd meg türelemmel, míg enged.

4. A lovas nem ismételteti a feladatot elég ideig
A ló az ismétléseken keresztül rögzíti be a tanultakat. A lónak egy-egy új dolog elsajátításához körülbelül két hét állandó gyakorlásra van szüksége. És további hónapokon keresztül kell vele gyakoroltatni a feladatot, naponta 20-30 alkalommal, hogy az igazán mélyen leülepedjen benne. „Ne feledd, hogy egy lónak legalább százszor kell ugyanazt csinálnia, mielőtt alkalmazni tudja azt” (Show Flarida).
Ne ess tehát abba a hibába, hogy azt hiszed, hogy lovad megtanulta az új feladatot, mert az edzés végére már mindent jól csinált! Ha egy kapott telefonszámot egymás után elismételsz magadban 10-15 alkalommal, akkor az ezt követő percekben biztos, hogy vissza tudod majd idézni. De ugyanígy eszedbe fog majd jutni ez a szám pár nap, esetleg hónap, vagy évek múltán is?

5. A lovas akaratlan, vagy nem egyértelmű segítséget ad a lónak
Ha egy segítséget nem csak egy dologra használsz, akkor lovad minimum gondolatolvasó kellene legyen, hogy kitalálhassa, hogy mire gondolsz. A ló viszont egy nagyon egyszerű gondolkodású állat, aki erre képtelen. Ha például a ssssss, vezényszót egyszer lassításra, egyszer pedig nyugtatásra használod, akkor ne csodálkozz, ha a ló számára e parancs értelmét veszti. Ha például lecsapsz egy szúnyogot a ló vállán, és eközben a hátracsúszó lábaid belerúgnak az oldalába, akkor megint csak nem kell csodálkoznunk, ha a lábsegítségekre elfásítod. Hiszen ekkor nem kérsz a lábsegítségekért cserébe semmit, sőt, ha reagál rájuk, mondjuk begyorsít, még meg is bünteted, hiszen nem akartál gyorsítani - tudatosan legalábbis nem.

Részlet: Istenes Csilla
A lóval való bánásmód és a (western)lovaglás alapjai című könyvének
3. átdolgozott kiadásából

Frissítve: 2012.01.14
Címkék: lovaglás, lókiképzés
Frissítve: 2015.07.09.

IC Ranch

Istenes Csilla
30/995-6655

icranch@icranch.hu

web: icranch.hu

Istenes Csilla további
lovas cikkei

A lóval való bánásmód és
a westernlovaglás alapjai

 


KapcsoLÓdó cikkek:


Lovaglás, lókiképzés »

Idomítási skálák »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés