keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas képek


Varga Pál

1938-ban született Pécsett, jelenleg Budapesten él és alkot. Az ötvenes évek elején a Pécsi Képzőművészeti Szakkörben Martyn Ferenc és Gebauer Ernő tanítványa volt, az általuk vezetett képzőművészeti körben találta meg a magyar festészeti hagyományokhoz kapcsolódó művészeti stílusát. Az itt megszerzett szakmai felkészültségét legfőbb érdeklődési köre, a természetábrázolás szolgálatába állította.

Tizenöt évig dolgozott az egykori Képcsarnok Vállalat Export Osztályának, képei tizenkét nyugat-európai országban találtak gazdára.

 

A művész realista stílusban olajtechnikával fest, munkáin erősen érződik a magyar és német romantika hatása. Kedvelt témái a magyar föld és táj ábrázolása, lovak, lovas jelenetek, falkavadászatok. A látványra épülő képein a természet és az ember meghitt viszonya érdekli. A természet szépsége, halk derűje kap hangot kiváló koloritú kompozícióiban. Bár számos alkalommal talált ihletre virág- és tárgyi csendéletekben, témáit elsősorban a természetből és az állatvilágból meríti. Több évtizedes természetjárás, terepi megfigyelés és vázlatok készítése az alapja alkotásainak. Az elmúlt évtizedben művészi érdeklődése  a vadászfestészet, valamint a lovas témájú kompozíciók felé fordult. Kiemelkedő művészi érzékkel ábrázolja a vadat természeti környezetében, egyes falkavadász jeleneteket, valamint a lovas élet különböző mozzanatait.  Alkotásai közismertek és népszerűek a hazai és európai lovas- és vadászélet szereplőinek körében.

Tevékenységét fotókkal illusztrálva bemutatta többek között a Magyar Vadászlap, a Nimród Vadászújság, a Lovas Nemzet Magazin, valamint a Négyszemközt a természettel című album is. 2000-ben festményeivel illusztrálva jelent meg a Nimród Vadászújság „Ezeréves Vadászösvényeken” című milleniumi sorozata. Az elmúlt évtizedek során számtalan egyéni és közös kiállításon mutatkozott be. Tagja a Baranyai Alkotó Vadászok Klubjának és a Vadászati Kulturális Egyesületnek.

Vadászfestői tevékenységét az Országos Vadászkamara 2007-ben a Hubertus Kereszt Arany fokozatával jutalmazta.

 

A festő honlapja itt elérhető: http://www.vargafestmeny.hu/

Varga Pál képei:


Varga Pál festőművész

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés