keresés a lovardák között


Kettesfogathajtó VB 2009. Kecskemét
Nevezés, bírók, személyzet, viselkedési kódex

  │ Kettesfogathajtó Világbajnokság  │ Előzetes hírek │  Aktuális hírek
Nevezés, bírók, személyzet, viselkedési kódexFogathajtó-szabálymagyarázat
                 │
Kettesfogathajtó Világbajnokság csapat kerettagok  
                 │
Kettesfogathajtó Világbajnokság Kiállítói információk
                              │ Kecskeméti Hírös Hét Fesztivál

A NEVEZÉS SZABÁLYAIRÓL
(FEI 905.8. kivonat)


A versenyre nevezhető lovak számát a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a verseny kiírásában rögzített feltételeknek megfelelően kell meghatározni. A nemzetközi versenyekre a nemzeti szövetségeknek kell neveznie a hajtókat (meghívott hajtókat is). Amennyiben a nemzeti szövetség több hajtót és lovat nevez a versenyre, mint amennyi a csapathoz szükséges, a szövetségi kapitány legkésőbb az Első Állatorvosi Szemlét követően köteles megmondani a csapatot alkotó hajtók és lovaik nevét.

Általános követelmény, hogy a nevezéseket a verseny kezdete előtt legalább 8 héttel meg kell küldeni a Szervező Bizottságnak. A név szerinti nevezéseket legkésőbb a verseny rendezése előtt négy héttel el kell juttatni a Szervező Bizottság részére. A végleges nevezéseket legkésőbb a verseny kezdete előtt négy nappal meg kell küldeni a Szervező Bizottságnak. A lovak nevezési lapján szerepelnie kell a névnek, a fajtának, a nemnek, a kornak, a színnek, a születési helynek – országnak – a ló aktuális nemzetének, az útlevélszámnak és a világbajnokságok esetében a minősülés követelményeinek, tényének.

A végső nevezések határideje után visszalépő hajtó, illetve az a hajtó, aki a Szervező Bizottságot nem értesíti indulási szándékának megváltoztatásáról (nem jelenik meg a versenyen) köteles a Szervező Bizottságnál keletkező pénzügyi kiadások (istállózási költség, elszállásolási költség) megtérítésére.


A VILÁGBAJNOKSÁG BÍRÓ-TESTÜLETE
HIVATALOS SZEMÉLYEK

A vb nemzetközi bírói testülete öt tagból áll.
Feladatuk a teljes verseny levezénylése és a díjhajtás bírálata. Jogosultak például (egyenként vagy közösen szigorú előírások szerint) a verseny ideje alatt a versenyzésre alkalmatlannak ítélt ló feltartóztatására és kizárására. Elnöke a vezető bíró: Diana Brownlie (Anglia) a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Fogathajtó Bizottságának alelnöke. A hölgy volt a 2004. évi kecskeméti Négyesfogathajtó VB Zsűri elnöke is. A bírói kar jeles személyiségei, a világszínvonalú fogatkultúrával rendelkező országokból érkeznek.

Tagjai:

 • Dr. Klaus Christ (Németország) A 2007. évi lengyelországi (Warka) kettesfogathajtó világbajnokságnak a vezető bírója volt.
 • Marsoe Larose (Kanada) A bírói kar egyetlen tengerentúli képviselője. A Nemzetközi Lovas Szövetség elismert bírája.
 • Peter Bonhof (Hollandia) Magas szintű díjlovas bíró is volt. Kereken egy évtizede fogatbíró.
 • Borka József (Magyarország) nemzetközi fogathajtó „O” bíró (a nemzetközi versenyeken legjobban foglalkoztatott bíró; a világon hét hozzá hasonló rangú bírót jegyeznek). Az 1999 évi Kettesfogathajtó világbajnokság zsűri elnöke volt.

Hivatalos személyek

 • Philip Bateman (Anglia) a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) technikai küldötte.
  Már a szervezés időszakában is közreműködik a verseny rendezőivel. Ellenőrzi a technikai feltételeket: a lovak és a személyek elszállásolásától az akadályok és a pályák építéséig.
 • Christian Iseli (Ausztria) a Nemzetközi Lovas Szövetség hivatalos pályaépítője.
  Svájci állampolgár. A technikai küldött ellenőrzése mellett kijelöli a maraton szakaszt. Tervezi és építteti a maraton akadályokat, valamint az akadályhajtás pályáját.

Stewardok (ellenőrök)

 • Gunnar Larsson és Lisa Larsson (Svédország)
 • Franz Schpadinger (Ausztria). Feladatuk a verseny előírás szerinti rendezésének ellenőrzése (például: az istálló és körzetének biztonsága, a lovakkal való bánásmód, a kocsik és a zablák ellenőrzése a gyakorlás és melegítés közben).

Hivatalos állatorvos

Gerhard Dittus (Németország) Nagy gyakorlattal rendelkező, elismert szaktekintély. A zablán át ható durva bánásmódból eredő megbetegedések kiváló ismerője. Küldése kötelező; kezelő állatorvosként nem tevékenykedhet.

Fellebbviteli bírói testület:

 • Elnök: Martha Hanks Nicoll (USA), Kitűnő nemzetközi bíró.
 • Dr. Franz Josef Fetter (Németország) Nagy tekintélyű „O” bíró
 • Tóth László nemzetközi bíró
  A testület tagjai – a hivatalos állatorvossal közösen – tárgyalják az állategészségügyi fellebbezéseket. Döntésük végleges. Kivéve a pénzbüntetésekkel járó eseteket.


                                                         VISELKEDÉS-KÓDEX

A LÓ ÉRDEKE – VÉDELME
(FEI 900. pont)

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) minden lovassportban tevékenykedő személytől megköveteli, hogy ragaszkodjon a FEI által kiadott Viselkedés Kódexhez. Ismerje el, illetve fogadja el, hogy a ló jóléte elsőrendű és sohasem szabad alárendelni különböző kereskedelmi és versenyzési befolyásoknak. A versenyben használatos lovak előkészítésének és edzésének minden állomásán minden más követelménnyel szemben a ló érdeke élvez elsőbbséget. Ez vonatkozik a tartásra, az edzési módszerekre, a patkolásra, a szerszámozásra és a szállításra.

A ló és a versenyző megfelelő erőnléte és jó egészségi állapota szükséges ahhoz, hogy a versenyben részt vehessenek. A helytelen segítségadás, illetve a ló gyógyszeres kezelése, valamint a rajta végzett sebészeti beavatkozások mind kapcsolatban állnak ezzel (utóbbiak veszélyeztethetik a ló biztonságát, érdekét és a kancák vemhességét). A versenyek a ló jólétét hátrányosan nem befolyásolhatják. Ezalatt értendő a versenyhelyszínekre, a talajra, az időjárási viszonyokra, az istállózásra, a versenyhelyszín biztonságára és a verseny utáni szállításkor a ló erőnléti állapotára való alapos figyelem.

Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a ló megfelelő gondoskodást kapjon a versenyszámok teljesítése után és hogy a lóval emberségesen bánjanak versenykarrierjének befejeztével. Ez egyaránt vonatkozik az állatorvosi kezelésre, a versenyen szerzett sérülésre, az eutanáziára és a ló nyugdíjazására. A FEI minden sportban tevékenykedő személyt ösztökél arra, hogy szakterületén megszerezze a legmagasabb képesítést.

LÓVAL SZEMBENI DURVA BÁNÁSMÓD
(FEI 927. pont)

A lóval szembeni durva bánásmód meghatározása
Kegyetlen bánásmódnak tekintendő a kimerült lovak túlzott hajszolása; a túlzott ostorhasználat; az elfogadhatatlanul durva, vagy rosszul csatolt, törött vagy sérült zabla használata; a rosszul illesztett szerszám, amely kényelmetlenséget okoz a lónak; olyan kocsi probléma, amely sérülést okozhat a lónak, vagy bármilyen olyan tevékenység, amely az Alapzsűri megítélése szerint félre nem érthető módon a durvaság jele.

Tájékoztatás
A steward és minden más hivatalos személy kötelessége, hogy a lóval szembeni durva bánásmód bármilyen előfordulását az Alapzsűri Elnökének azonnal jelentse.

Büntetés
Bármilyen esetben, amikor az Alapzsűri durvaságot észlel, a hajtót diszkvalifikálja a versenyből.

Diszkvalifikált (D)
(FEI 902.4. pont)

A verseny lebonyolítása alatt bizonyos szabályok megszegéséért a hajtó és a ló diszkvalifikálható. A diszkvalifikált hajtó, illetve ló nem vehet részt tovább a versenyben és díjat sem nyerhet. Később a szabályt sértő hajtó nemzeti szövetsége vagy a FEI – ha az esetet a külföldi bíró vagy a Fellebbviteli Bizottság jelentette a FEI-nek, vagy sárga lapos figyelmeztetésre került sor – fegyelmi eljárást indíthat.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés