keresés a lovardák között

A lótartás költségei
Egyéb lovakal kapcsolatos kérdések

Ha kérdezni szeretnél, kattints IDE

KÉRDÉS:

Mielőtt lótartásra adnám a fejem, szeretném megtudni, hogy mennyibe kerül ló körmölése/ alkalom. Mennyi az állatorvosi ellátás az oltások és féregtelenítés idején???
Kb. mennyibe kerül átlagosan a lótáp, széna?
Akkor ha a ló a nap 3/4 részében legelőn van milyen arányban adjunk neki szénát és tápot? ( napi 1-2 órát lovagolok rajta.)
Válaszotokat előre is köszönöm:

Eszter, jövőbeli lótulajdonos

VÁLASZ:

Kedves Eszter!
 
Elég összetett a kérdésed. Mindenesetre komoly felelősségtudatra vall, hogy ilyen alaposan átgondolsz mindent, mielőtt belevágnál a lótartásba.
Tehát kezdjük az elején.

Bértartásban, vagy otthon?

A legtöbben bértartásban tartják a lovukat. Ennek ára mindenhol más és más, ugyanúgy az igénybe vehető szolgáltatások is változnak. Van. ahol például külön kell fizetni azért, ha használni szeretnéd a patamosót, karámokat, fedelest, stb.

Azt mondhatjuk, hogy a bértartás havi költsége valahol 35 000 Ft környékén indul (mondjuk szabadtartás esetén), és a határ a csillagos ég (ez a többi feltüntetett ár esetében is igaz!). Általában a bokszos elhelyezés 60 000 Ft körüli összegbe szokott kerülni. Budapest környékén hatvanegynéhányezertől nyolcvanig az általános az olyan helyeken, ahol megvannak a lótartáshoz szükséges komolyabb létesítmények.

Bértartó helyet sohasem szabad kizárólag ár alapján választani! A legfontosabb szempont mindig a paci jóléte és egészsége legyen!

A jólétét úgy kell elképzelni, hogy a szükséges táplálékon és vízen kívül a lónak elsősorban mozgásra és térre van szüksége. A ló szabadnak született, tehát akkor érzi a legjobban magát, ha minél kevesebbet van bezárva. Ezenkívül nagyon nagy a mozgásigénye, amit csupán a hátán töltött órákkal nem tudunk kielégíteni. Nem szabad a lovunkat "emberként" kezelni. Bármilyen hihetetlen, egy lovat sokkal kevésbé zavar az, ha pár órát az esőn kell áznia, mintha nem futkározhat annyit, amennyit szeretne. Ezért olyan helyet célszerű keresni, ahol viszonylag nagy karámok, legelők állnak a rendelkezésére. Az élelmet is úgy szereti magához venni, hogy a nap 18 órájában rágcsálhasson valamit.

Tehát az a jó hely, ahol ez megoldható vagy legelővel, vagy igény szerinti szénázással. Ha pedig az árakról beszélünk, mindenképp tudakozódj a fent említett "járulékos" költségek után, ugyanis sokszor előfordul, hogy a valóságban a kevesebbnek meghirdetett bértartás többe kerül, mint az első hallásra drágább, amelyik viszont tartalmaz mindent az állatorvos illetve a kovács költségein kívül.

Persze egészen más a helyzet, ha a lovadat otthon szeretnéd tartani. Ebben az esetben azonban minimum két pacival számolj, hiszen a lovak társas lények, egyedül kimondottan rosszul érzik magukat.

Ez a tartásmód rendkívüli felelősséget és kötöttséget jelent, hiszen lovaidat nem hagyhatod napokig magukra.

Emellett Neked kell észrevenned, ha bármi probléma van, míg egy istállóban sokat segíthet egy tapasztalt lovász. Ugyanakkor persze nagyszerű dolog, és nagyon jól összeszokhattok, megismerhetitek egymást. Ilyenkor a munkaerő (meg feltételezhetően az istálló és a szükséges infrastruktúra) adott, „csak” a szemes és szálas takarmány beszerzéséről és megfelelő elhelyezéséről kell gondolkodni. Ezekből aratáskor, illetve kaszáláskor érdemes annyit beszerezni, hogy egész évben kitartson. Az árak pedig folyamatosan változnak. Ha jó a termés, olcsóbban szerezhetsz meg mindent. De például télen ha kifogytál valamiből, már csak jelentős felárral pótolhatod a hiányt.

Nézzük a jelenlegi árakat a leggyakrabban használt takarmányok esetében:

  • Zab mázsája: 5000 Ft
  • Körbálás széna: 7-12000 Ft
  • Körbálás szalma: 3-5000 Ft

A táp etetése általában nem árt, de nem feltétlenül szükséges. A ló "étrendjét" az alapján kell összeállítani, hogy milyen munkát végez, illetve, hogy mennyire jól hasznosítja a bevitt tápanyagokat. Van olyan ló, amelyik minimális takarmánytól is kicsattan és olyan is, amelyiket mindenféle kiegészítők etetésével is nehéz kondícióban tartani. Ezt a tapasztalat fogja majd meghozni. Célszerű viszont nagyon odafigyelni a takarmány minőségére, illetve azt is belekalkulálni a mennyiségi mutatókba. A lótápokból ma már nagyon széles választék áll rendelkezésedre. Általában 25-35 kilogrammos zsákokba csomagolják, az árak kb. 6-7000 Ft-tól indulnak.

Fontos, hogy nyalósó mindig legyen a ló előtt. Ebből egy 1 kg-s tömböt 1000 Ft körüli összegért már megkapsz. A takarmány ízletes és hasznos kiegészítői lehetnek a zöldségek, gyümölcsök az adott évszaknak megfelelően (alma, körte, sárgarépa, dinnye, sütőtök). Ezeket érdemes nagykereskedőnél beszerezni, akár más lovasokkal összefogva.

Minden takarmány esetében alapkövetelmény, hogy csak kifogástalan állapotban szabad etetni őket!

A ló gyomra, bélrendszere, de még a patái is nagyon érzékenyek a bevitt takarmány minőségére és mennyiségére (illetve a takarmányváltás esetleges hirtelenségére), így a megtervezett és figyelmes, gondoskodó takarmányozással rengeteg állatorvosi problémát előzhetünk meg.

Patkolás, körmölés:

Körmölni 6-8 hetente kell a lovakat. Ha patái egészségesek, szabályosan nőnek és kopnak, a legtöbb kovács meg tudja körmölni, de akkor is célszerű tudakozódni afelől, hogyan dolgozik, megnézni egy-két lovat, amit ő körmölt.

Ha bármi probléma van a ló pataszerkezetével, gyógykovácsot kell hívni, ami már egy drágább műfaj. Sajnos Magyarországon nagyon sok a rosszul körmölt ló, pedig a pata szögállása kihat az inak és ízületek fejlődésére is.
Ha a ló nincs patkolva, kopnak ugyan a körmei, de kis korrekcióra mindenképpen szükség van! Az minden esetben egyénfüggő, hogy kell-e a pacit patkolni.

A körmölés ára kb. 3-4000 Ft-tól indul, míg a patkolásé 8-15000 Ft-tól, ha nincs szükség speciális patkóra, korrekcióra.  Az ár itt sem lehet meghatározó szempont, hiszen ha valaki a megfelelő szaktudás nélkül áll neki lovat körmölni, vagy patkolni, életre szóló sérüléseket okozhat. Kovácsunk Ormándi Zsolt biztosan tud megfelelő szakembert ajánlani.

Állatorvosi költségek:

Amennyiben nem jársz versenyre, az alapimmunizálást követően lovadat elég évente egyszer beoltatni lóinfluenza és tetanusz ellen. 

Mindenképp megemlítenénk még a herpes vírus elleni védőoltást is.  A herpes nem túl gyakran, de okozhat bénulásos tüneteket, ami jó esetben is elég körülményesen (függőágy) gyógyítható. Ennél jóval gyakrabban okozhat vírusos légúti megbetegedést, ami gyógyulhat szinte magától is néhány nap alatt, de rossz esetben baktériumos szövődmény társulhat hozzá, ami késedelmes gyógykezelés esetén (ez minden légúti fertőzésre vonatkozik) maradandó károsodást okozhat, súlyos esetben használhatatlanná téve a lovat. Ezek valóban nem gyakoriak, de ha a Te lovad az a bizonyos 1 %, az nem vígasztal.

Az oltások ára kb. 5-10000 Ft között mozog.

Féreghajtást évente háromszor érdemes végezni, és váltogatni kell a használt szereket, mivel az egyik leggyakoribb féreg, az ostorféreg hozzászokik a hatóanyaghoz, ezért a legjobb szer sem használ huzamosabb idő után. Fontos a féreghajtásnál megemlíteni a galandférgek ellen is hatásos kombinált féreghajtók alkalmazását, főleg vizenyősebb, tocsogós területeken. Egy-egy adag féreghajtó ára 4000 és 7000 Ft között van.

Sajnos az állatorvosi költségek egy része nem tervezhető. És ha a pacival baj van, akkor nincs helye késlekedésnek. Ha egy crossmotorosnak elromlik a motorja, hát legfeljebb betámasztja a sarokba, míg összegyűlik a pénz a javításhoz. De a lónál nem ez a helyzet.

Ha a lónak állatorvosi ellátásra van szüksége, akkor bizony azonnal cselekedni kell.

És ez az a tényező, ami bizony nem bekalkulálható. Hiszen hetekkel, hónapokkal előre tudod, mikor kell féregteleníteni, kovácsot hívni, vagy takarmányt rendelni. De azt sosem tudhatod előre, hogy mikor kell hívni az állatorvost.

Ha pedig még nem vásároltál saját lovat, a vásárlásnál is célszerű ezt a szempontot figyelembe venni. Sokszor az emberek "olcsó" lovat szeretnének venni, holott a ló vételi árát csak egyszer kell kifizetnünk, az állatorvosi költségek viszont adott esetben rendszeresen jelentkezhetnek. Tehát akkor járunk gazdaságilag is a legjobban és a lovunk akkor okoz nekünk a legtöbb örömet és a legkevesebb gondot, ha olyan lovacskát veszünk, amelyik egészséges (ennek megállapításához szakember segítségét célszerű kérni, illetve az sem "baj", ha ismerjük a ló történetét születésétől fogva). Ellenkező esetben a ló árának sokszorosát fizethetjük ki az évek során állatorvosra.

Emellett persze a lótartás legnagyobb költsége mégis a takarmány, vagy a bértartás. Ezek költsége éves szinten is minimum több százezer forint. Ez az a költség, ami igazán számottevő és a lovat ugyebár nem 1 évre vesszük.
 
Lovas baráti üdvözlettel a Lovasok.hu szakemberei:

Ormándi Zsolt, a Lócipész

Dr. Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/

Szent-Miklóssy Andrea                       Nyírő László
Lovaskultúra Oktató                               Lovasedző, Benta Lovastanya
                                                                   www.bentalovastanya.hu

Összeállította: Magyar Dorottya

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

ƒ Állategészségügy ƒ Alternatív gyógymódok ƒ Patkolókovácsƒ
ƒLovaglás, lókiképzés ƒ Természetes lókiképzés ƒ
ƒ Mindent a nyergelésről ƒ Takarmányozás ƒLótartás ƒ
ƒ Lovardatechnika ƒ Lovasterápia ƒ Egyéb kérdések ƒ
ƒ Gyakori kérdésekƒ

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalra

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés