keresés a lovardák között


Néhány gondolat a magyar lóversenyzés jövőjéről

- a Hazafi Díj napján -

Az év első klasszikus futama hagyományosan a hároméves kancákat szólítja starthoz. Így van ez minden országban, az 1000 Guineas nyitja meg a klasszikus versenyek sorát. Ennek magyar megfelelője a Hazafi Díj. A versenykancák krémje jelenti egyben a jövő zálogát.  Ma ez a jövő foglalkoztatja a versenyzés megszállottjait, amely elé vegyes érzelmekkel tekintünk. Múlt vasárnap átélhettük, hogy a világ szeme a Kincsem Parkra szegeződött. Nem versenynap volt az, hanem Ünnep. De közben félünk is, féltjük ezt a kulturális értéket a hanyatlástól és a pusztulástól. Válságban van a világ, és ez fokozottan igaz a lóversenyzésre.

A mi válságunk régebbi keletű. Meg kell teremtenünk ennek a sportnak az egészséges anyagi alapját. Természetesen nem elfogadható az a megoldás, hogy az évente termelt veszteségeket tartósan az adófizetők nyakába varrjuk. Ez ugyanis azzal járhat, hogy egy maihoz hasonló válság elsöpri és végleg megszünteti sportunkat. Ha ennek áldozatául esne a Kincsem Park is, bizony kérdéses, hogy újra talpra tudnánk-e állni. A pálya megmaradását csak a politika garantálhatja, ebből a szempontból örvendetes, hogy Orbán Viktor is kilátogatott a nagy napra. Persze ez csak alapfeltétel, a többiről magunknak kell gondoskodni.

Véleményem szerint a lóversenyzésnek "három lábon" kellene állnia. Az első és talán legfontosabb a tulajdonosok. A kezdetekben ők teremtették meg a lóversenyt és nélkülük ma sincs versenyzés. Ők állítják elő, vagy vásárolják meg a versenylovakat, ők fizetik meg a profikat, a lovasokat, idomárokat, lovászokat, állatorvosokat, kovácsokat, stb. Történelmileg később alakult ki a fogadás rendszere, amely hosszú ideig képes volt a versenyzés egészét finanszírozni. Ez ma már nem elegendő, ezt bizonyítja a több évtizedes válság. A rendszerváltozás lehetővé tette, hogy újra aktivizálódjanak a tulajdonosok, de nem sikerült a lóversenyzést az új időknek megfelelően átszervezni. Egyre kisebb létszámú közönség volt vevő az általunk kínált - valljuk be - nem mindig minőségi árura. Az általános pénztelenség kikezdte a versenyek tisztaságát és sportszerűségét, s emiatt is egyre több érdeklődő fordított hátat a Kincsem Parknak.

Overdose megjelenése hozta el a fordulat lehetőségét. A legjobbkor érkezett. Múlt vasárnap láthattuk, hogy ha jó a kínálat, akkor tódulnak az érdeklődők is. Ahol pedig közönség van, ott megjelenik a reklám is, szponzorok személyében. Ez lehet a várva várt "harmadik láb". Szponzorokra van szükségünk minden versenyhez. A mi dolgunk pedig az, hogy eladható legyen az áru: jó minőségű lovakkal kell színvonalas és tiszta versenyeket rendeznünk. Gondoskodnunk kell arról, hogy közönségünk jól érezze magát, és meg kell nyernünk a potenciális szponzorokat, hogy velünk reklámozzák saját termékeiket. Overdose hihetetlenül sokat tett a sport népszerűsítéséért, éljünk mi is az ő példájával! 

Ennek szellemében alakult meg 10 évvel ezelőtt a Hazafi Kör, mely az összefogás szándékával jött létre, akkor elsősorban a tradicionális Hazafi Díj újbóli életre hívására. Ma ennél nagyobb feladataink vannak. A Hazafi Kör jelen pillanatban egy laza szövetség mindenfajta politikai kötődés nélkül. 10 év eltelte után talán ideje lenne komolyabban megszerveződnünk. Ezért kérem a Hazafi Kör minden tagját és azokat is, akik szívesen csatlakoznának hozzánk, hogy jelentkezzenek Thury György barátomnál személyesen a pályán (mindig ott van), vagy e-mailben (thury@galopp-online.hu) és adják meg neki nevüket, címüket és elérhetőségeiket. 

Céljaink elérése érdekében fel kell vennünk a kapcsolatot azon szervezetekkel, melyek hozzánk hasonlóan a helyzet jobbításán fáradoznak. Itt elsősorban a nemrég megalakult "Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért” nevű egyesületre gondolok.  A versenynap után idén is állófogadás lesz tagjaink, a Hazafi Díj győztes csapata és vendégeink részére a tribün felső részében. Köszönet érte az NL-Kft. vezetőségének!

Ma hajnalban értesültem róla, hogy Rosolanga nevű kancám egy pej kancacsikónak adott életet Kisbéren. Remélem, ö is ott lesz a 2012-es Hazafi Díj startjánál!

Böröcz József
Köln   

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés