keresés a lovardák között


 

 

Lovas hírek 2005.nov-2006.febr.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Horváth & Lukács Lovas Club pályázatot nyert!

Partnerség a lovassport és lovasturizmus fellendítéséért Nyugat-Dunántúlon
Phare CBC Ausztria-Magyarország Kisprojekt Alap
 
 
KEDVES SPORTTÁRSAK!

Nyertes projektünk legfőbb célja a Nyugat-Dunántúli régió lovas emberkincsének feltérképezése, mozgósítása, kiváló szakemberek által vezetett többnapos továbbképzéseken való fejlesztése. Célunk a képzéseken való részvételnél az esélyegyenlőségi elv érvényesítése, a régió lovas szolgáltatásokhoz alkalmas adottságaira építve a speciális adottságok hasznosítása. Egyesületünk célul tűzte ki a település és a régió turisztikai fejlesztését, a lovas sport iránti érdeklődés élénkítését, a lovaglás hazai turizmusban és szabadidős tevékenységben való népszerűsítését. Célunk olyan szakemberképzést és sportkultúra fejlesztést végre hajtani, amely hozzájárul a régió lovas kultúrájának fejlesztéséhez. Nemzeti igény, hogy a magyar lovassport újra erőre kapjon, régi hírnevéhez hű maradhasson. Programunk 3-3 napos, kiváló szakemberek által vezetett edzőtáborokkal és nemzetközi konferenciákkal, a róluk készült tanulmányokkal, videó felvételekkel kívánja segíteni felkészüléseteket, szakmai fejlődéseteket!

A projektben megnevezésre került egy régiós lovas érdekképviseleti szerv, a Pannon Patkó Egyesülés megalapításának gondolata, amely a későbbiekben önálló kezdeményezésként folytatja útját.

Fontosnak tartjuk a határon átnyúló együttműködésből fakadó előnyök és szinergiák hasznosítását is, ezért célunk a régióhatár menti területek aktivizálása, együttműködések kialakítása, kezdeményezése nemzetközi konferenciákkal, valamint a Pannon Régiós Kupák meghirdetésével mindhárom szakág számára, a Régió Bajnoka cím kiosztása.

Ezáltal kívánunk mintát adni a ország régióinak hasonló volumenű és szellemiségű rendezvények szervezésére, tudatosítva a 3 megye együttműködését, a régiós gondolkodásmód, tudat fejlesztését.

Forrás:
magyardijlovas.hu 2006-02-28
Ugrás a lap tetejére 

Szponzorra talált az amatőr díjlovasok bajnoksága, a Regionális verseny !

Örömmel értesítünk mindenkit,hogy a frankfurti Wintermühle istálló tulajdonosa Arnold Winter úr - az itthon is jól ismert Losonczy Anikó közbenjárásának is köszönhetően - felkarolta a magyar amatőr díjlovasok ügyét. Felajánlott, az idei döntő (2006. 09. 23-24 Székesfehérvár) győztesének és helyezetteinek, továbbá a Regionális csapatoknak 1000 EURO
pénzdíjat, továbbá a döntő "A" és "L" kategóriás ifjúsági korú lovasainak egy edzéssel egybekötött hétvégét Frankfurt melletti istállójában!
Mindenki aki már látta a Wintermühle istálló két kiváló magyar lovasát - Losonczy Anikót és Ács Róbertet - bizonyára még a pénzdíjnál is jobban örül, ha neki lesz szerencséje, hogy ebben a hatalmas eladó és kiképző istállóban a több itt dolgozó német mesteredzőtől edzéseket vegyen.

Köszönjük Winter úr,

Köszönjük a Wintermühle istállónak a Regionális Wintermühle - kupát!

Forrás: magyardijlovas.hu 2006-02-22
Ugrás a lap tetejére 


Tizenhatezer lovat kell leölni Romániában

Romániának az uniós csatlakozásig fel kell számolnia a lovak között terjedő betegséget, a fertőző kevésvérűséget.  
Erre egyetlen módszer van, állítja az Országos Állategészségügyi Igazgatóság: a fertőzött állatok leölése. A szakhatóság szerint Románia-szerte több mint 16 ezer beteg állat van, de más vélemények szerint a fertőzött lovak száma eléri a 30 ezret is.

A megbetegedés ugyanúgy terjed és hatása is ugyanaz akár a HIV-vírusnak: csökkenti a szervezet immunrendszerének védekező képességét, azonban az emberre nem veszélyes, csak a lovak között terjed.

A beteg állatot az azonosítást követő tíz napon belül le kell vágni. A törvény rendelkezik ugyan a gazdák kártérítéséről, de az ehhez szükséges pénz nincs elkülönítve, így a szakhatóság halogatja az állatok vágóhídra küldését.

Nem a pénzhiány a legnagyobb gond - állítja a Kolozs Megyei Állat-egészségügyi Igazgatóság vezetője. Alexandru Duma úgy véli, hasztalanul küszködnek a betegség terjedésének megfékezésével, mivel a piacokon és vásárokon rendszeresen az egészségügyi hatóság bizonylata nélkül adják-veszik az állatokat.

A megbetegedett állatok nagy többsége Erdélyben van. Míg Kolozs megyében számuk alig haladja meg a 140-et, Hargita megyében megközelítőleg ezer beteg ló található.


Forrás: Hajdu Online 2006-02-23

Ugrás a lap tetejére 

Perelnek az állatvédők a lóvágási engedélyek miatt

Magánszemélyek és állatvédő szervezetek beperelték az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumát, mert az engedélyt adott több vágóhídnak arra, hogy lovak emberi fogyasztásra való alkalmasságát mérje fel.

A szervezetek (köztük a Humane Society of the United States és az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) az agrárminisztert és az élelmiszerbiztonsági hivatal vezetőjét vádolják, amiért engedélyt adtak többek között arra, hogy a vágóhidak az állammal, azaz a minisztériummal méressék fel bizonyos lovak alkalmasságát az emberi fogyasztásra. Az állatvédők attól tartanak, hogy ha az állatokat emberi fogyasztásra alkalmasnak vélik, akkor következő lépésként kérvényezni fogják, hogy levághassák és feldolgozhassák őket és a tengerentúlra exportálhassanak lótermékeket.

A kereset szerint a minisztérium megszegett egy olyan kongresszusi határozatot, melyet Bush elnök novemberben hagyott jóvá és ami megtiltja, hogy az adófizetők pénzén lovak emberi fogyasztásra való alkalmasságát vizsgálják.
Március 10-től az Egyesült Államokban tilos a lovak levágása élelmezési célból, így teljesen értelmetlen akár a vágásra szánt állatok, akár a vágóhidak (a feladatra való alkalmasságának) felmérése.

Az élelmiszerbiztonságiak nem kommentálták a vádakat, de hangsúlyozták, hogy a Szövetségi Húsvizsgálati Törvény előírja nekik a lovak, a tetemek és az emberi fogyasztásra szánt húsok vizsgálatát is. Az állatvédők szerint ezzel megkerülik a kongresszusi határozatot, pedig a minisztérium feladata éppen a jogszabályok betartatása lenne, nem azok kijátszása.

Forrás: Zöld Magazin 2006-02-15
Ugrás a lap tetejére 

Már februárban megjelenhet a lovasturisztikai rendelet

Elképzelhető, hogy még ebben a hónapban elfogadják a lovasturisztikai szolgáltatók tevékenységét szabályozó rendeletet. A tervezet - amely jelenleg miniszteri aláírásra vár - többek között a tevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket tartalmazza. Így például előírja, hogy a szolgáltatónak legalább egy, a tevékenység végzéséért felelős személyt kell teljes munkaidőben foglalkoztatnia, valamint a 12 fős és annál nagyobb létszámú csoportok kísérését legalább lovastúra-vezetői képesítéssel rendelkező munkatársra kell bíznia. A szolgáltatóknak regisztráltatniuk kell majd magukat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál.
2006-02-16

Ugrás a lap tetejére  

Elfogták a fogathajtó bajnok és feleségének gyilkosát

Elfogták Taczman Elek ismert fogathajtó bajnok és feleségének feltételezett gyilkosát. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Az 51 éves férfivel és feleségével meg nem erősített hírek szerint brutális kegyetlenséggel végeztek jászberényi házukban február 5-én. A házaspár holttestére 22 éves fiuk talált rá. Taczman Elek kétszeres mozgássérült világbajnok és vb-ezüstérmes volt egyes fogathajtásban.

(if)
Forrás: hirtv.hu 2006-02-16

Ugrás a lap tetejére  

Lovardát épít a barcsi kikötőben a sétahajókat üzemeltető vállalkozó
A 20 millió forintos beruházással az a célja, hogy minél gazdagabb programot nyújtson Barcs.

– Az új fürdő, a drávai hajózás és a lovaglás már versenyképes kínálatot jelent – mondta Torma József, a Drávatours ügyvezetője. – A látogató szép strandot és termálvizet talál itt, hajóra szállhat és Drávasza-bolcsig lovagolhat vagy végigkocsizhat a Dráva-parton. A nyáron már fogadunk lovastu-ristákat, és 2007-re, a lovastu-rizmus évére remélhetőleg befejeződhet a beruházás, amihez számítunk állami támogatásra is. Az átalakítást megkezdtük, van már hintónk is. A barcsihoz kapcsolódik az a fejlesztés is, amibe Drávagár-donyban kezdtünk: ott lovasturisztikai bázis épül.

N. L.
Forrás: somogyihirlap.hu 2006-02-12

Ugrás a lap tetejére 

Lóról korcsolyára váltottak
ÖTLETEK: A faluban szeretnék tartani az általános iskolásokat

 
Az első lépések.... A testnevelés órákon most minden gyermek megtanulhat korcsolyázni 
OSTOROS Nemcsak bukfencezni és tótágast állni kell megtanulniuk az ostorosi gyerekeknek, hanem korcsolyázni is. Az Árpád Fejedelem Tagiskolában minden évszakra kínálnak kuriózumot a diákoknak. Arról már az ősszel hírt adtunk, hogy a tanrendbe iktatták a lóápolást és lovaglást, most pedig korcsolyáznak a gyerekek a testnevelési órákon. Felmentést senki sem kaphat azon a címen, hogy nincs korcsolyacipője, mert az iskolában ezt is biztosítják.

Az intézmény udvarán a 20-szor 40 méteres, bitumenes pályát locsolták fel, s minden nap ápolják, hizlalják a jeget.

Vecseri Sándor iskolaigazgató elmondta: nem titkolt céljuk, hogy ezekkel az extra ötletekkel is szeretnék a faluban tartani az általános iskolásokat. Mert úgy vélik, az egyszeregyet és a Toldit minden iskolában meg kell tanulni, de lovagolni és korcsolyázni csak az ostorosiban lehet.

Az óvodásokat is várják a pályára, akik élnek is a lehetőséggel. A jégpályán Fekete Judit és Birinyi Erika testnevelő tanárok oktatják a korcsolyázást, Barczi András gondnok pedig a pálya kifogástalan állapotáért felel. Most már délutánonként meleg teát is kínálnak, a felnőttek forralt bort is kaphatnak. Délután, este fél 8-ig bárkit szívesen látnak, jelképes belépti díjért. A pénzt újabb korcsolyák vásárlására fordítják, jelenleg a 31-es mérettől a 44-esig tudnak cipőt kölcsönözni, összesen 12 párat.

Szomorú, hogy bár nagyon sokan szeretik a jégpályát, olyanok is vannak, akik örömüket lelik a rongálásában. A közelmúltban valakik az éj leple alatt tüzet raktak a közepén, továbbá üvegeket törtek rajta. Ez borzasztóan balesetveszélyes, mert a szilánkok belefagynak a jégbe, s ha valaki elesik, beletenyerel vagy rátérdel, komoly vágási sérüléseket szenvedhet. Ezért az iskolaigazgató ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a rendőrségen.
 

Négyessy
Forrás: hevesmegyeihirlap.hu  2006-02-11

Ugrás a lap tetejére  

Letartóztatásban a csömöri lovardagyújtogató

Előzetes letartoztatásba helyezték az a fiatalembert, aki a múlt évben Csömörön elkövetett lovarda-gyújtogatás gyanúsítottja - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője csütörtökön Budapesten. Csömörön szeptemberben egy házban, majd egy hónapra rá két lovardában csaptak fel a lángok az éjszakai órákban. A tűzben 3 ló elpusztult és több 10 milliós kár keletkezett - mondta Ignácz István dandártábornok.

Hamar kiderült, hogy szándékos gyújtogatásról van szó, annál inkább is, mert a térségben korábban négy hasonló eset történt, amikor családi házba törtek be és a tettes feltehetően így próbálta a nyomokat eltüntetni - tette hozzá.

Ez év elején egy Csömörön elkövetett autólopás tettesét fülelték le. A házkutatás során 50 millió forint értékben olyan tárgyak kerültek elő, amelyek többsége bűncselekményekből származott, jó néhány éppen a leégett lovardákból. A bizonyítékok hatására a meggyanúsított 30 éves csömöri férfi beismerte: a két lovardán kívül 22 hétvégi házba tört be. A büntetett előéletű férfi egyébként egy helyi lovardában dolgozott. Jelentős kárt okozó rongálás bűntett megalapozott gyanújával tovább folyik ellene a nyomozás. E bűncselekményért akár öt év börtönbüntetés is kiszabható - hívta fel rá a figyelmet a rendőrfőkapitány.

Forrás: MTI 2006-02-09
Ugrás a lap tetejére 


Festetics-lovak az Egyesült Államokban
Másfél milliárd forintért építenék újjá az egykor Európa-szerte híres fenékpusztai ménestelepet

      
Most egy szegénynegyedre emlékeztet Keszthelyen a Festeticsek egykor híres fenékpusztai gazdasága, de a Helikon Kastélymúzeum Kht. tervei szerint 2010-ben már újra régi fényében pompázhat a valamikori ménestelep.

- Ha éjjelente nem kelünk fel óránként a tűzre rakni, megfagyunk - mesél Orsós László arról, hogy milyen ma az élet a Festeticsek egykor Európa-szerte híres fenékpusztai majorjában, majd miközben a lepusztultságában is a fényűző múltat idéző kastélyra pillant, így folytatja: - Átjárja a házakat a fagyos szél, éjjel még a nappaliban is megfagy a víz, ha kialszik a tűz.
   
   
Orsós László öt gyerekével és feleségével él Fenékpusztán, rajtuk kívül még huszonkilenc család otthona a közigazgatásilag Keszthelyhez tartozó, de a várostól mintegy tíz kilométerre lévő, a Helikon Kastélymúzeum Kht. felügyelete alá tartozó, egykori Festetics-birtok. A Fenékpusztán élők közül a legtöbben még a rendszerváltás előtti években jutottak itt olcsó hajlékhoz, de akadnak, akik már harminc éve itt élnek. Közöttük sincs azonban már olyan ember, aki emlékezhetne Fenékpuszta fénykorára. Azokra az XIX. század végi évekre, amikor díjnyertes angol telivérek, versenyre tenyésztett lovak százai sorakoztak a kastély mögötti istállókban, elegáns fogatok álltak a kocsiszínben, cselédek sokasága tartott rendet a birtokon, a kastélyban pedig Európa híres versenyistállóinak vezetőit látták vendégül a Festeticsek. A fenékpusztaiak közül már arra is csak kevesen emlékezhetnek, hogy a második világháború után kezdődött - az előbb tsz-központnak, majd len-gyárnak otthont adó - major lassú pusztulása. Azt viszont az itt élő csaknem száz ember nap mint nap érzékeli, tapasztalja: ma már inkább szegénynegyedre emlékeztet az egykor fényűző gazdaság.

A műemléki védettség alatt álló, omló vakolatú, bedeszkázott ablakú kastély és a rogyadozó tetejű cselédporták által közrefogott fenékpusztai főtéren deszkákból eszkábált fatárolók állnak, azok mellett vécék és szeméthalmok sorakoznak. Vizet csupán a főtéri kútból vehet a majorban élő harminc család, gáz, csatorna nincs, csupán villany. A fenékpusztai állapotokról mindennél többet elárul, hogy a Helikon Kastélymúzeum Kht. mindössze 600-900 forintos bérleti díjat kér havonta az egykori cselédlakásokért, és a kastélyban élő három család sem fizet többet háromezer forintnál.

Lehangoló látványt nyújt most a fenékpusztai major. Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum Kht. igazgatója szerint azonban már nem sokáig maradnak a jelenlegi állapotok:

- 1992-ben vásároltuk meg hatvanmillió forintért az államtól a majort és az ahhoz tartozó ötven hektárnyi földet. Azóta szeretnénk véget vetni pusztulásának, de csak most lesz lehetőségünk erre. Reményeink szerint 2010-re már újból régi fényében pompázik majd Fenékpuszta.

Az igazgatótól megtudjuk: a munkálatok halogatásának elsősorban az volt az oka, hogy az elmúlt csaknem másfél évtizedben elsőbbséget élvezett a keszthelyi kastély felújítása, az új kiállítások létrehozása és a park - éppen most kezdődő - bővítése. Czoma László maga is fájlalja, hogy miközben Keszthelyen az összesen csaknem másfél milliárdos fejlesztések révén egyre nagyobb sikereket értek el - évente már kétszázezer látogatót fogadhatnak, a múzeum éves bevétele pedig eléri a 300 millió forintot -, a fenékpusztai major állapota a rendszeres állagmegóvási munkák ellenére is romlott.

- Most végre sor kerülhet Fenékpuszta rehabilitációjára, mivel a kastélymúzeum nemrégiben ötvenezer eurót nyert, amit a major felújításának előkészítésére fordíthatunk - mondja Czoma László. Mint megtudjuk, ebből az összegből elkészíthették a terveket, amelyek elengedhetetlenek voltak az uniós pályázatok benyújtásához.

Az igazgató kitért arra is, hogy sikeres pályázat esetén az első és legfontosabb feladat a Fenékpusztán élők helyzetének rendezése. Mint mondja, körülbelül 60-70 millió forintot fordítanak majd arra, hogy az ott élő családokról gondoskodjanak, megfelelő, a jelenleginél jobb állapotú cserelakást biztosítsanak számukra. Az igazgató azonban hangsúlyozza azt is: csak azokért vállalhatnak felelősséget, akik már akkor Fenékpusztán laktak, amikor a kastélymúzeum tulajdonába került a major. Az azóta befogadott hat-hét családnak, habár megpróbálnak rajtuk is segíteni, nem tudnak lakást biztosítani.

Az elképzelések szerint a mintegy másfél milliárd forintba kerülő - főként uniós és csak kisebb részben saját forrásból fedezett - munkálatok során felújítják a kastélyt, új istállókat építenek, lesz apartmanház, fedett lovarda és egy lóversenypálya is, valamint látogathatóvá teszik a környék egyedülálló régészeti lelőhelyeit. Czoma László reményei szerint a lovas turizmusra építve önfenntartóvá tehetik majd a fenékpusztai majort. Igazi kuriózumnak ígérkezik, hogy az istállók "benépesítésénél" is az eredeti állapotok visszaállítására törekszik a kastélymúzeum. Többéves nyomozás után kiderítették, hogy a híres Festetics-ménes világháborút átvészelő jószágai az Egyesült Államokba kerültek, és egy New York melletti faluban még ma is vannak olyan lovak, amelyek ősei Keszthelyről származnak, vagyis a fenékpusztai vérvonal nem szakadt meg. Így pedig még arra is van némi esély, hogy több mint fél évszázad után újból Festetics-lovak kerüljenek Fenékpusztára.

Népszabadság • Boda András • 2006-02-08.

Ugrás a lap tetejére 

Megdöbbentő haláleset Jászberényben
Taczman Elek fogathajtó bajnokot és feleségét meggyilkolták  Jászberényben. A már visszavonult sportoló kétszeres mozgássérült világbajnok, egyszeres vb-ezüstérmes volt egyes fogathajtásban.

Az 51 éves férfi és 44 éves feleségének holttestét családi házukban vasárnap délelőtt az áldozat fia fedezte fel. A rendőrség - amely nem kívánta kommentálni az értesülést - korábban annyit közölt, hogy a feltételezett gyilkosságot valószínűleg szombat este nyolc óra és éjfél között követték el.

Az eset Jászberény központjához közel, a Sándor utcában álló családi házban történt. Különböző helyszíni források szerint az áldozatokkal brutális kegyetlenséggel végeztek.

Taczman Elek 2004-ben vonult vissza az aktív sportolástól. Kétszeres mozgássérült világbajnok, egyszeres vb-ezüstérmes volt egyes fogathajtásban. Magyar bajnoki címe mellé Derby-győzelmet is szerzett, eredményei alapján a sportág örökös bajnoka lett.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Magyar Mozgáskorlátozottak Szövetsége (MMS) mély megdöbbenéssel értesült Taczman Elek és felesége nem természetes úton, nem ismert körülmények között bekövetkezett haláláról - olvasható a két szervezet közös közleményében. "A két szervezet vezetői és minden magyar para és fogyatékos sportoló nevében mély megdöbbenéssel vesszük tudomásul azt amit nem lehet elfogadni." A közleményt Nádas Pál, az MPB és Szekeres Pál, az MMS elnökei írták alá. (Forrás:MTI)
Ugrás a lap tetejére 

Menedzser Lovas Napok Móron

Február 4-5. között a móri Hétkúti Lovasparkban rendezik az első téli Menedzser Lovas Napokat. A Vértes lábánál festői környezetben található négy csillagos Hétkúti Wellness Hotelhez tartozó lovaspark, benne az ország egyik legszebb fedett lovardájával, ideális helyszíne a lovaglással ismerkedő gyermeknek és felnőttnek, a már rendszeresen lovaglóknak, illetve versenyzőknek egyaránt. A lovas napok programjaiban szerepel díjlovas és díjugratás bemutató, lovaskocsikázás és természetesen aki kedvet kap maga is felülhet a lóra. A családtagok részére eközben remek kikapcsolódást kínál a wellness részleg, ahol a fürdő, a szauna, a jakuzzi és a masszázs szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség.

Székesfehérvártól Győr irányába a 81-es úton megközelíthető Lovas vendéglő és a Fogadó az Öreg Préshez étterem kiváló konyhája ma már megyeszerte ismert, ahol nemcsak a Móri Ezerjó, hanem a világhírű borvidék egyéb zamatos borait is felszolgálják.

Mór Dózsa György út 111.
Tel/ Fax: 06-22-563-092
E-mail:
hetkut@hetkut.hu
Ugrás a lap tetejére 

Új elnököt választottak Bács-Kiskun megye lovasai

Lovassport Tizenkét év után – miután mandátuma lejárt – távozott a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség éléről dr. Balogh László, ám elnökségi tagként azonban továbbra is segítségére lesz a legnagyobb lovasmegye egyesületeinek.

A január 27-én megtartott közgyűlésen Mondok Józsefet, Izsák polgármesterét választották elnöküknek a megyei lovasok. A fogathajtó szakág elnökét nem érte váratlanul a felkérés, hiszen korábban többször is kapacitálták: vállalja el ezt a tisztséget. Mondok József a megválasztását követően elmondta, hogy már a héten öszszeül az új összetételű megyei szövetség elnöksége, és a legfontosabb teendőket veszik górcső alá. A közgyűlésen egyébként tíztagú elnökséget választottak.

A szövetség, elnök: Mondok József, alelnök: Kiss László Iván, titkár: Kovács Zoltán, további elnökségi tagok: Tóth Balázs (díjugrató), Tuska Pál (millitary), ifj. Fülöp Sándor (póni szakág, utánpótlás), Nagy István (távlovas, távhajtó), Peredi Tamás (lovastornász), Kósa János (díjlovaglás), Terenyi István (fogathajtás), és dr. Balogh László.
 
Forrás: petofinepe.hu  2006-01-30

Ugrás a lap tetejére

Turbó Ráró

Munkanélküli hortobágyi csikósok átcsoportosítását és továbbképzését oldotta meg zseniálisan a hortobágyi csikósokért felelős államtitkár: minden csikóst átültetett egy számítógéphez, hogy azzal keresse kenyerét. A programok elsajátításának megkönnyítésére új programnyelvet hoztak létre Turbo Ráró névvel.
A számítógép bekapcsolása igen egyszerű: Gyí! A user egyszerűen: csikós; password: csikó. A start menü elérése: Hőőő! A vezérlőpult megnyitása pedig: Hééé! Továbbá a Ctrl+Alt+Del-t az Ejnye+Má+No helyettesíti.
A programok futtatása: Cs-cs!
A számítógép leállítása pedig: Hóóó! Ugye milyen egyszerű?
Az államtitkár kreativitása azonban nem ért véget: a véres szemekkel, kihűlt pizzák mellett hajnalig internetezőket kivezényelte a Hortobágyra csereüdülésre.
A várható nyelvi akadályok miatt tanult, nemzetközi cirkuszi lovakat kellett behozni, mivel maga a ló hardver, a nyeregbe szállás login, a karám cybertér, a lovaglás pedig surfing. Az irányítás viszonylag egyszerűen ment a mousepad jobb- és balclickkel (kantárral), hátrálni pedig backspace-szel lehetett. Egy user arról érdeklődött, hogy egy ilyen paripa hány megás virtuális memóriával rendelkezik, mert a proci megy, mint állat, és zip formátumban betömörítené a kocsijába, majd nyomott egy Ctrl+Alt+Del-t (megsarkantyúzta lovát), hogy kiderüljön, milyen hangkártya van benne. A ló nyerítve ledobta magáról: logout, reset, off. (Göndi)


Forrás: Hetek.hu  2006-01-27

Ugrás a lap tetejére


Magasra tették a mércét
A lovasverseny állandó helyszíne lehet a csipkeváros, Kiskunhalas


Augusztus 3. és 6. között Kiskunhalas ad otthont az idei díjugrató világkupa magyarországi fordulójának. A négycsillagos, úgynevezett CSIOW típusú verseny Európa legnevesebb megmérettetései közé tartozik. 
Annak idején rendeztek már ilyen versenyeket Halason, olyan világcégek támogatásával mint például a Volvo. A versenyt – a Halasi Lovas Klubbal együttműködve – Hugyecz Pál vállalkozó szervezi, akitől többek között arról is érdeklődtünk, hogy Kecskemét után miért „hozta” Halasra a színvonalas eseményt.
– Az elmúlt két évben Kecskemét adott otthont a díjugrató világkupa fordulóinak. Miért volt szükség a váltásra?
– A ’90-es évek környékén ezt a versenyt Kiskunhalas rendezte, majd éveken keresztül Budapest volt a helyszín, ám ott anyagi okok miatt nem folytatódhatott a sorozat. Ekkor vállaltam fel, hogy Kecskeméten, a Széktói Stadionban megszervezzük a versenyt. Ez két évig működött is, ám idén az önkormányzat – a stadion fűrekonstrukciója miatt – nem járult hozzá a verseny augusztusi időpontjához. Korábbra viszont nem tudtuk tenni, így új helyszín után kellett néznünk. A halasi pálya tűnt a legmegfelelőbbnek.
– Van-e még bármiféle akadály a verseny megrendezése előtt? Szerepel-e például az esemény a nemzetközi versenynaptárban?
– Igen, a versenynaptárban már szerepel, de a pályán rengeteg fejlesztenivaló van még, hiszen Magyarország legrangosabb nemzetközi díjugrató versenyéről van szó, amelyen általában mintegy száz versenyző és 250 ló indul. Kemény munkát jelent továbbá az anyagi feltételek biztosítása: egy ilyen verseny költségvetésének minimum 50-60 millió forintra kell rúgnia. Ezért nagyon fontos, hogy minél több szponzor támogassa az eseményt, és minél nagyobb legyen a nézettsége. Sajnos, a lovassport ma még nem kelti fel igazán a média érdeklődését. A versenyt várhatóan közvetítő Eurosportnak nem velünk, hanem a Nemzetközi Lovasszövetséggel van szerződése, a hazai csatornák vonatkozásában pedig nekünk kellene fizetnünk, hogy műsorra kerüljünk.
– Említette a fejlesztéseket…
– Szerintem ez az egyetlen pálya Magyarországon, amely alkalmassá válhat, hogy nemzetközileg is jegyezzék. Ehhez azonban többek között korszerűsíteni kell a melegítőpályát, ki kell alakítani egy VIP-rendszert, és szükség lenne modern eredményjelzőkre is. A Halasi Lovas Klubbal most ezen dolgozunk.
– Mit gondol, van esély arra, hogy hosszú távon is „visszatérjen” ez a verseny Halasra?
– Én csakis ebben gondolkozom. Azt szeretném, ha egy idő után a Halasi Lovas Klub át tudná venni a szervezést. Nem akarok megsérteni senkit, de a májusi lovasverseny nem magasabb színvonalú egy átlagos hazai versenynél. Ha erről a szintről a város és a helyi lovasok ki karnak törni, arra van lehetőségük, de csak fejlesztések révén. Minden más már adott a sikerhez.
S. I.
 
Forrás: petofinepe.hu  2006-01-25

Ugrás a lap tetejére


LOVASSPORT. DOPPINGÜGY.
Hiába volt a pozitív teszt, végül felmentették a világbajnokot, amit senki sem ért
Leszálltak Freund lováról


A 2004-es kecskeméti négyesfogathajtó-vb-n egyéni aranyérmet szerző, majd azt követően a Mary nevű lovával doppingügybe keveredő Michael Freundot felmentette a vád alól a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) jogi bizottsága Frankfurtban.
A vb-t követően előbb az A-, majd a B-próba is a nyugtató hatása miatt tilalmi listán szereplő valériánsavat mutatott ki a ló szervezetében. Freundot többször is meghallgatta a FEI testülete, ő pedig rendre azzal védekezett, hogy a szer a helyszínen legelt sarkantyúvirág révén került be az állat szervezetébe. A vizsgálat egyre csak húzódott, s hiába vetődött fel ezer kérdés – például: a német másik három lova, és a többieké miért nem legelt a növényből?; vagy: ha Freund ismerte a sarkantyúvirág hatását, miért engedte ott enni az állatot? –, érdemi döntés nem született. Legalábbis hétfőig, akkor ugyanis a háromtagú bizottság ismét meghallgatta a világbajnokot, majd úgy határozott, 15 hónap után felmenti a doppingvád alól.

"Kettő egy arányban döntötte el a bizottság, hogy a német megtarthatja a világbajnoki címét, méghozzá olyan indoklással, hogy a valériánsav bekerülhetett természetes módon, legeléskor a ló szervezetébe – mondta az ülésen részt vevő Fugli Károly, a Magyar Lovasszövetség főtitkára. – Rendben van, de akkor mi értelme van a tilalmi listának? Mi sem állítjuk, hogy a német tudatosan doppingolt, de a lova mindkét próbája pozitív lett. Ez tény. Éppen ezért érthetetlen ez az egész. Most harminc napunk van rá, hogy a szintén érintett holland és belga szövetséggel összefogva beadjuk a fellebbezésünket."

"Szerencsére nem éltem bele magam, hogy világbajnok lehetek, így nem vágott annyira mellbe a döntés – mondta Lázár Zoltán, aki Freund mögött második lett Kecskeméten. – Ugyanakkor felháborító, hogy ennyivel elintézte az esetet a bizottság."

Már csak azért is, mert ezentúl a magyar lovaknál kimutatott valériánsavat többé nem szabad figyelembe venni a világversenyeken vett doppingmintáknál. Elvégre, ha Freund lovánál, amely egy hétig legelt nálunk, magától értetődő volt, akkor a mieinknél – egész évben itt esznek – föl sem vetődhet semmiféle vád.

Forrás: Nemzeti Sport Napilap CS. B. - 2006-01-24

Ugrás a lap tetejére

Doppingolása ellenére aranyérmes maradt a német lovas

A 2004-es kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon első helyezett német Michael Freund annak ellenére megtarthatta aranyérmét, hogy lova pozitív doppingtesztet produkált. Lázár Zoltán a második helyen maradt, de nem kizárt, hogy fellebbeznek a példátlannak tartott ítélet ellen.

A Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) jogi bizottsága felmentette a doppingvádak alól Michael Freundot, így a német klasszis megtarthatja a 2004-es kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon egyéniben nyert aranyérmét.

Valerinsav miatt bukott le a német lovas
Erről Lázár Zoltán tájékoztatta az MTI-t, aki éppen Freund mögött lett második, így ha elítélték volna riválisát, akkor kétszeres címvédőként - csapatban a magyarok nyertek - várhatta volna az augusztusi, aacheni Lovasvilágjátékok keretében sorra kerülő idei vb-t.

A magyarországi vb-n Freund Mary nevű lovának szervezetében az A- és B-próba egyformán kimutatta a nyugtatóként használt valeriánsavat. A német lovas szerint a tiltott szer akkor kerülhetett lova szervezetébe, amikor Magyarországon legeltette. (Orvosszakértők ezt a felvetést képtelenségnek tartották.)

A többi ló nem ugyanott legelt volna?
"Nem érzem magam vesztesnek az ügyben, hiszen én csak nyerhettem volna - egy aranyérmet. Mindenesetre példátlannak tartom a felmentő határozatot, hiszen a többi lónak miért nem lett pozitív a tesztje? Pedig azok is legeltek a vb ideje alatt. A magyar szövetségnek harminc napja van arra, hogy fellebbezzen" - mondta a távirati irodának Lázár.

A magyar szövetséget Fugli Károly főtitkár képviselte a frankfurti tanácskozáson. Beszámolója szerint korábban nem volt arra példa a lovassportban, hogy egy pozitív teszt után felmentő ítélet szülessen.

Három nemzet gondolkodik a fellebbezésen
"Gondolkozunk a fellebbezésen, de mielőtt az elnökség döntene a kérdésben, egyeztetnie kell Zolival és a dobogós helyekben érintett másik két nemzeti szövetséggel, amelyek szintén óvást fontolgatnak" - mondta Fugli az MTI-nek.

Forrás: MTI, index.hu  2006-01-23.
Ugrás a lap tetejére


Erősödik a lipicai ménes 
Megoldódott az állomány fenntartása Szabadkígyóson 

 
Napjainkban szinte az egész világot az angol telivér árasztja el, mint a lófajták nemesítője. A genetikai sokszínűség megőrzése végett viszont kiemelkedő jelentősége van az intelligens, jól idomítható lipicaiaknak, így Szabadkígyóson erre is gondolva, nem az angol telivért, hanem ezt a fajtát részesítik előnyben.
A szűk háromezer lakosú településen a lipicai nyolc klasszikus méntörzséből négy — Favory, Incitato, Maestoso, Pluto — már megtalálható, a tervek szerint pedig várható az állomány további bővítése. Legutóbb épp három új, eredeti lipicai vé

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés