keresés a lovardák között


Dr. Helmut Stammsen, a suttogó

A lengyel és magyar felmenőkkel rendelkező Dr. Helmut Stammsen Németországban született. Kitűnő megfigyelő tehetsége már iskolás éveiben megmutatkozott. 14 évesen érettségizett, és 21 évesen szerezte első doktori címét.

3 évig állatorvosnak tanult, de a 3. évet követően úgy döntött, hogy közelebb akar kerülni az állatokhoz, így zoológia szakon folytatta tovább tanulmányait. Ennek köszönhetően került Amerikába, ahová azért indult, hogy a fehér farkasokat tanulmányozza, s ahol aztán a vadlovakra lelt.

Első disszertációját a farkasokról írta, de már ekkor tudta, hogy az etológia lesz a következő lépcsőfok, amivel majd közelebb kerülhet a vadlovakhoz. Viszont akkortájt nem sok érdeklődés mutatkozott a lovak iránt tudományos berkekben, mivel azt háziállatnak tekintették. Így végül 2. doktori címét a patkányokról írt disszertációja után kapta. 

Dr. Helmut Stammsen suttogóvá válásának jelentős mérföldköve volt Konrad Lorenz, az etológia megalapítója, akinek a munkássága nyomán úgy gondolta, hogy a lovak viselkedését is el lehetne kezdeni természetes körülmények között tanulmányozni. Az akkoriban elkezdődött kutatásai ma is folynak. Időközben megismerte a lovakat, azok nyelvét, s a hosszú és aprólékos munka eredményeivel a kezében elkezdett előadásokat tartani a világ különböző pontjain arról, hogy mi is a ló, hogyan gondolkozik, és mi emberek, hogyan szólíthatjuk meg őt a saját nyelvén. Mert hiszen, ha mi emberek vagyunk a legintelligensebb élőlények a Földön, akkor miért várjuk el mi az állattól, hogy megtanulja a nyelvünket, ha mi is meg tudjuk tanulni az övét?

Gondolkodásmódjával 1981-től kezdve nagy visszhangot keltett választott hazájában, Franciaországban. őrültnek nevezték szemléletmódja miatt, mivel a lovat itt még mindig csak háziállatnak tekintették, és úgy vélték, nem kell azzal az állattal máshogyan bánni. De ő nem adta fel és tovább folytatta a munkáját. Sokat utazott és eközben megismert olyan embereket, akik hasonló módon foglalkoztak a lovakkal, mint ő.

Ilyen volt többek között Monty Roberts is, akivel 1998-ban tanácsadóként dolgozott együtt a Suttogó című filmen. A film nagy port kavart Amerikában, de szerencséjére (akkor úgy gondolta) Európában is. Ám a filmvetítések után tartott konferenciák alatt rá kellett döbbennie arra, hogy sokan félreértik tevékenységének a lényegét. Majd mindenhonnan áradni kezdtek a magukat suttogónak és etológusnak kikiáltó "szakemberek" akik a film sikerén felbuzdulva nyereségvágyban égtek. Így már nem csak azért kellett harcolnia, hogy megértsék a módszerének a mibenlétét, hanem az áletológusok és álsuttogók hadával is meg kellett küzdenie.

Ebben az időben Amerikában tárt karokkal várták azok, akik a képességeit felismerve, szerettek volna megismerkedni módszerével. Földet és lovat adtak neki, hogy foglalkozzon azokkal. Az eredmények önmagukért beszéltek. 2 és fél év elteltével 2 hetes váltásokkal hol Franciaországban, hol Amerikában tartott nagy sikerű tréningeket a farmjain, amelyek időközben szépen gyarapodtak. Ezen az állapoton aztán a történelem változtatott. 2001-ben elkezdődtek az állatokat sújtó járványok a világ több pontján, minek hatására Amerika megtiltotta, hogy a lovakat az egyik farmról a másikra vigyék.

Ezeket az eseményeket még súlyosbította, hogy eljött a szeptember 11-ei terrortámadások ideje, aminek köszönhetően a külföldieket nem látták többé szívesen az országban. Így maga mögött hagyva Amerikát visszatért hazájába, s ennek az élménynek a hatására megírta 1. regényét, amelyet azóta 7 másik szintén nagy sikerű könyv követett. 2002 óta járja a világot, előadásokat tart a lovakról, a módszeréről, és managerként segít lovasközpontok felépítésében, illetve fejlesztésében. Fennmaradó idejét a lovas múltjához hasonlóan, immár 30 évre visszatekintő festészetének szenteli. Különleges és egyedi stílusú képei nyomán festőként is jelentős sikereket ért el világszerte.

Az első magyarországi kiállításának és lovas konferenciájának 2009. február. 8-án a mátészalkai Szatmári Múzeum ad otthont, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A konferencia témája: Ki és mi is a ló?
A kezdés időpontja: 14:00
A konferencia várható időtartama: kb. 3 h
A kiállítás címe: "The Chrom'Art Exhibition"
A megnyitó időpontja: 18:00
A konferencia és kiállítás helyszíne: Szatmári Múzeum 4700 Mátészalka, Kossuth utca 5.


Dr. Helmut Stammsen

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés