keresés a lovardák között
Főoldal   »   Irodalmi Lovak   »   Lovas könyvek


Farkasházy Tivadar: OVERDOSE - A VERETLEN 11

A hároméves Overdose hamburgi, párizsi és római futásai után immáron bizonyossá vált, hogy Kincsem óta nem volt ilyen lovunk, eddigi 11 versenyében ugyanis még nem talált legyőzőre, Baden-Baden óta a németek pedig magyar csodalónak nevezik. A szerző Párizstól Rómáig követte futásait, könyvéből kiderül, hogyan jutottunk szinte fillérekért ehhez a kiváló telivérhez, miképpen nyerte eddigi versenyeit, s tulajdonosának, a dunaszerdahelyi Mikóczy Zoltánnak az élettörténetével is megismerkedhet az olvasó.

A könyv második részében Overdose nagy honi elődei kerülnek sorra Kisbértől Imperiálig. De az 54 versenyt nyerő Kincsem, a kilencszeres győztes, Krúdy Szindbádjából is ismert Patience és a többi veretlen magyar ló részletes sztorija mellett legalább annyira érdekesek gazdáik, az epsomi derbyt nyerő görög Baltazzi testvérek, az Angliába menekült Batthyány Gusztáv herceg, a Németországba került Ullmann báró, a bécsi Burgot utánzó Festetics Tasziló, a nagy nemzetközi kalandor, a feleségével két francia és két angol derbyt nyerő Plesch Árpád, s azok a mai tulajdonosok, akik innen próbálnak a nemzetközi galoppsport élmezőnyébe betörni.

Farkasházy könyvéből megismerhetjük a nyugat-európai versenyek színes forgatagát, a leghíresebb külföldi versenylovak történetét, s percről percre követhetjük végig a párizsi drámát, valamint a szezont lezáró fényes római diadalt, amely után Overdose minden bizonnyal a világ legjobb sprintere.

Overdose nevét az elmúlt hónapokban megismerte az egész ország, de e könyvben nemcsak a hozzáértők lelhetik örömüket, hanem azok is, akiktől eddig távol állt ez a világ, s még azok is, akik nem szeretnek sokat olvasni, mert a több mint 300 oldalas kötetet 300 kép illusztrálja.

Ötven éve erre a lóra vártam. Kincsemről jóval lekéstem, Patience Krúdy koráé volt, Imit csak Pesten láthattam, és őt is csak egyszer engedték ki Bécsbe. Imperiál idején jó, ha Pozsonyig mehettünk. Azóta a galopp nagyjait csak messziről csodálhattuk. Ám 2008-ban Overdose révén ott lehettünk Párizsban, Rómában, Hamburgban, Baden-Badenben, jövőre pedig Ascotban, Newmarketben, Dubaiban, Hongkongban is. Eddig minden feladatát fölényesen oldotta meg, és máris a legjobb húsz egyike minden idők veretlen lovai közt. Párizs pedig egy külön fejezet, amely filmvászonra kívánkozik.

A lóversenyen évente kiválaszthatsz egy csikót, amely ha felér a legjobbak közé, kimondhatatlan öröm akkor is, ha másé. Akiben mintha a saját fiadat látnád. Most az egész országnak lehet egy ilyen lova. Overdose nevét máris mindenki tudja, Kincsem és Imperiál óta ez nem fordult elő. Reménykedjünk, hogy nem kerül külföldre. Ez a könyv nemcsak róla szól, hanem dicső elődeiről is, az összes magyar veretlenről, s azokról a lovakról, lovasokról, idomárokról, tulajdonosokról, akik Európa legnagyobb versenypályáin is helytálltak. Higgyék el, a múlt ismeretében a jövő is érdekesebb.


A könyvet Farkasházy Tivadar 2008. december 14.-én vasárnap 11 órától dedikálja
a Horze Lovasáruházban, Dunakeszin!

Tovább a dedikálásról szóLÓ információkhoz >>

 

A könyv borítója pdf. formátumban letölthető innen >>TUDJA-E?

 • Overdose eddigi 11 versenyét összesen 98 hosszal nyerte
 • Zsokéja minden versenyében piros-fehér-zöld dresszben fut
 • A lefújt párizsi futamban csak egy tizeddel maradt el a pályarekordtól
 • Előtte Hegyeshalomban visszafordultak vele, mert nem akart háttal utazni
 • Mikóczy úr Newmarketben nem is akart lovat venni
 • Felmerült benne, hogy Osamának nevezi el
 • Dózi kedvence a répa volt, de ma már az almát jobban szereti
 • A veretlen lovak közül csak Kincsem győzött ennyi országban
 • A németek nevezték el magyar csodalónak
 • A szerző magánszámításai szerint máris Európa legjobb sprintere


 • Az 54 versenyt nyerő Kincsem számtalan ellenfelének adott súlyelőnyt
 • Kisbérnek csak az epsomi derby előtt adtak nevet
 • Patience egy rossz patkolókovács miatt hagyta abba kilenc győzelem után
 • Batthyány herceg St. Simon sikerei előtt egy nagydíj közben halt meg
 • Batthyány grófnő két Arc de Triomphe-tól fosztotta meg Klimscha Albertet
 • Farkas Ferenc egy vak lóval nyert 28 versenyt
 • Rozsnyói előző évi ára századát adta Brahyért, aki 2004-ben az év lova lett
 • Imperiált hazarendelte a párt, mégis második lett a Badeni Nagydíjban
 • Apja, a veretlen Imi azért nem nyert Bécsben, mert zsokéja éjjel berúgott
 • Plesch Árpád két francia derbyt nyert, felesége két angolt
 • Ullmann báró két letört lovát 34 millió euróért adta el Maktoum sejknek

OVERDOSE EDDIGI GYőZELMEI

2007.

06. 22. Budapest, Nyeretlen 18 hossz
07. 22. Pozsony, Cena OTP Banky 6 hossz
09. 09. Bécs, Graf Nikolaus Esterhazy 13 hossz
09. 30. Budapest, Szent László Díj 16 hossz
10. 21. Ebreichsdorf, C.E.C.C. Futurity 6 hossz

2008.

04. 06. Ebreichsdorf, Marchfeld 6 hossz
05. 18. Baden-Baden, Lanson Cup 9 hossz
06. 01. Pozsony, Cena MPSR 8 hossz
07. 05. Hamburg, Lotto Trophy 11/2 hossz
08. 31. Baden-Baden, Goldene Peitsche  21/2 hossz
10. 05. Párizs, Prix de l’Abbaye
11. 16. Róma, Premio CEF Aloisi 10 hossz


Overdose - A veretlen 11 Mitrov Gabi könyvajánLÓja

Ismét egy érdekes, izgalmas sztorikkal fűszerezett, szép lovas könyvet forgathatunk, miközben a karácsonyi készülődés fáradalmait pihenjük ki kedvenc kanapénkon a jó meleg szobában. A villámgyorsan fogalommá vált név viselőjéről, élete fontos eseményeiről, és a hozzá kötődő emberekről Farkasházy Tivadar részletesen tudósít minket megszokott ironikus humorával, mely még élvezetesebbé teszi az olvasmányt.

Farkasházy így mesél a könyv születéséről: - Október elején, a visszarendelt párizsi futam után határoztam el, hogy megírom a könyvet. Akkor még azt hittem, hogy Overdose ezután megkezdi a téli pihenőjét, a római verseny terven felüli volt, izgultam, is, hogy meglegyen a 11-dik győzelem, hiszen ha „csak” második lesz, kidobhatom az egészet, mert kit érdekelne egy majdnem veretlen ló sztorija? Overdose páratlan képességeit igazolja, hogy a sprintversenyeken maximum nyakhosszal nyernek a lovak, 10 hosszal nyerni eddig képtelenségnek látszott. Papírforma szerint eddig egyetlen ló sem futott jobbat Európában.

Mikóczy Zoltán (tulajdonos): - Ebben a könyvben nem csak egy ló története, hanem az én életem egy része is benne van. New Marketbe csak azért mentem, mert szerettem volna látni a lóárverés Mekkáját. Amikor felvezették ezt a névtelen csikót, nekem nagyon megtetszet, azt gondoltam, hogy magas áron fog elkelni. A licitálás elején én is feltettem a kezem, de legnagyobb meglepetésemre senki sem ígért rá. Sokáig nem neveztük el, csak annyi volt biztos, hogy „O” betűvel fog kezdődni. Közvetlenül az első versenye előtt sikerült elfogadtatnunk az Overdose nevet, amit a kisebbik lányomnak köszönhetünk.

Ribánszki Sándor (tréner): - Érdekes mozgása volt már csikó korában is. Nem térölelő, de igen gyors. Nagyon különleges, hiszen a többi lótól eltérően őt soha sem kellett felébreszteni futás közben. Más lovakat egy ponton el kell kezdeni hajtani, élénkíteni, de Dózi ezt soha sem igényelte. Életem első olyan csikója, ami „telekézből” dolgozott végig. Egyenes pályán tudja a legjobb teljesítményt adni, ha fordulni kell egy pályán, ott mindig veszélyt jelent, hogy be tudja-e venni a kanyart.

Kepes András: - Amikor először láttam Overdose győzelmét a pálya széléről, élőben, kicsordult a könnyem – nagyon meghatott, hogy részünk lehet egy ilyen nemzetközi győzelemben. Az ország ki van éhezve a sikerre. Végre labdába rúghatunk egy világszintű versenysportban is. Szeretném felkelteni a laikusok érdeklődését is Overdose iránt, és rajta keresztül közelebb hozni a lóversenyzés elfeledett világát. Februárban már megcsodálhatják a csodaló életét és győzelmeit abban a filmben, melyen pillanatnyilag dolgozunk. A forgatások alatt értettem csak meg, milyen nagyfokú intelligencia és erős személyiség szükséges a ló részéről egy ilyen pályafutáshoz. De nem kevésbé fontos az összehangolt csapatmunka, mely ezt a tehetséget irányítja.

Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti a lóversenyt, a különleges személyiségű lovak történeteit. Izgalmas olvasmány, melyből nem csak Dózi életét ismerhetjük meg, de az angol telivérek hírességei is életre kelnek a lapjain. 

Legközelebb a budapesti Kincsem Parkban láthatjuk Overdose-t szilveszterkor, de az ígéretek szerint a tavaszi felkészülést is ezen a pályán kezdi majd, tehát hamarosan személyesen is szurkolhatunk a csodalovunknak.

Mitrov Gabriella

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés