keresés a lovardák között

Mészáros Gyula "mgy" aktuális hírei
ƒ "mgy" hírek |ƒ  Kurzusok, eseti oktatások ƒ| Lovastáborok ƒ| "mgy" blog ƒ |
Light Hands Horsemanship kurzus Kaliforniában ƒ|
Nemzetközi Csikóelindító és Natural Horsemenship verseny Lengyelországban |
"mgy" Horsemanship Turné Lengyelországban a Lovak Szíve Felé Vezető Úton |
Mészáros Gyula a poznani Cavaliadán | Mészáros Gyula újra Lengyelországban |
| Mészáros Gyula legfrissebb hírei a Facebookról |


  


_uj_kep "mgy" legfrissebb hírei a Facebookról

Kövesd Te is Mészáros Gyula természetes lóhoz állással kapcsolatos bejegyzéseit >>


Mészáros "mgy" Gyula  Lengyelországban

Egy felszerelés nélküli lovasversenyen bíráskodott és beszámol tapasztalatairól >>


Mészáros Gyula a poznani Cavaliadán

Mészáros Gyula 2013. december 6-8-án a poznani Cavaliadán szerepel >>


 "mgy" Horsemanship Turné

A Lovak Szíve Felé Vezető Úton november 08-19. között Lengyelországban >>


Együtt érezni a lóval - MGY volt a Dínó Sporthíradó vendége

"A ló azt várja, hogy tudjunk róla mindent, amikor odalépünk hozzá - Mészáros Gyula natural horseman szerint ez kell, hogy legyen az alapja az ember lóhoz való hozzáállásának, ahogy el is mondta a Dinó Sporthíradóban (www.dinosport.hu). Mészáros szerint a lovakat érzéssel kell irányítani, nem a nekik kényelmetlen fizikai kontaktussal. A világhírű lovas tréner, Leslie Desmond által tartott magyarországi kurzus kapcsán rengeteg képzési elv és több híres tréner is szóba került. A kurzusra mindenki saját lovával érkezhet, hogy azonnal gyakorolhassa is a módszereket. A lovak erőszakmentes kiképzése melletti tábor egyre bővül, és talán egyre több lovas válik olyan emberré, akit igazán elfogad a saját lova"

Koczó Dávid


 "mgy" blog a Lovasok.hu-n:
Országjáró Natural Horsemanship Táborok címmel

"Gyönyörű napra ébredtünk Nagykutason, ahol ma kezdjük meg Országjáró Kihelyezett “mgy” Natural Horsemanship Táborsorozatomat! A táborok során végig haladunk a Natural Horsemanship alapjain, majd arra építve haladunk tovább a Könnyed és Könnyű Kézzel Lovaglás felé, amely munkásságomat Amerikai mentoraim, mestereim hagytak jóvá..."

Tovább az Országjáró Natural Horsemanship Táborok bloghoz >>


 Light Hands Horsemanship Clinic
Könnyű Kézzel lovaglás Kurzusa

2012. május 29 - június 3. között "mgy" részt vett a  Light Hands Horsemanship Clinic - Könnyű Kézzel lovaglás Kurzusa c. eseményen a kaliforniai  Santa Ynez városában. Fényképes naplóbejegyzésekben értesülhettek a kurzus legfontosabb történéseiről!

Tovább a Light Hands Horsemanship kurzushoz >>


Könyvajánló "mgy"-től:
Robert M. Miller: Értsük meg a ló viselkedését!

Megjelent az várva várt könyv, amely minden lovasnak ott kell legyen a polcán! A könyv annak a Dr. Robert M. Millernek az egyik legfontosabb munkája, aki olyan embereket és munkáikat ismertette meg a Világgal, mint pl.: Pat Parelli, Eitan Beth-Halachmy. A könyv azokat a viselkedéstani alapokat írja le, amelyek a ló fajba tartozó valamennyi egyedre egytől egyig jellemzőek és lehetővé teszik megértésükön keresztül a lovak életének jobbá tételét, a velük való kommunikáció tökéletesítésén keresztül!! Ameddig régen a lovaglás, a lóval való kommunikáció csak néhány kivételes érzéssel bíró emberek "kiváltsága" volt, ma ez szélesebb rétegek számára válik elérhetővé és lehetségessé tudás fejlesztésén keresztül! A könyv Iskolánk alaptananyagát képezi! Mint a könyv lektora sok szeretettel ajánlom Mindenkinek!

Tovább a könyvhöz >>


Mestereim - Mentoraim - Inspirálóim
Richard Winters - Munka a körkarámban

Manapság a  körkarámok már országszerte  (USA-ban, de már Magyarországon is!) népszerű kellékei a lovardáknak és a méneseknek egyaránt Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy az emberek megfelelő tervvel és tudással lépnének be lovaikkal a körkarámba. Kiemelten fontos, hogy amikor lovunkkal foglalkozunk, mindig legyen egy cél a fejünkben, amit a ló számára tiszta érthető módon kell tudjunk lekommunikálni...

Tovább a teljes cikkhez:
Richard Winters - Munka a körkarámban >>


Tavaszi "mgy" hírek

Egyik legkellemesebb  hír amivel szolgálhatok, bár azt hiszem mindenki érzi, hogy itt a Tavasz! :) Valósznínűleg, csak reményeim mondatták velem még ősszel, új bázisunk - a Vad ló Ranch - szeles mivolta miatt, hogy: "Idén nem lesz kemény tél!"... aztán lett! Amiből ráadásul én folyamatosan repetázok, ugyanis úgy itthon, mint Erdélyben átélhettem leghidegebb (-20C fok) lóval foglalkozásaimat.

Különböző speciális ruházataimban ismét eltűnődtem azon, hogy a ló mennyire tökéletes faj hozzánk képest. Nulla és mínusz huszonöt fok között se fel, se le nem vett kabátot és mégis mosolyogva alkalmazkodott és kibírta ezt a hőmérséklet-különbözetet. Ez is egy jó példa arra, hogy miért érdemesebb őket inkább megfigyelni, és szerintük cselekedni, mintsem saját elképzelésünk szerint, ugyanis ők ennyire mások!

Úgy gondolom, ha mi mosolyogva kibírjuk, különösebb ruha fel- és levétele nélkül az említett hőmérséklet-ingadozásokat, akkor foglalkozhatunk a lovakkal emberi gondolkodás alapján. Viszont, ameddig ez nem megy, addig inkább alázatot gyakorolva tegyünk mindent aszerint, ahogyan a lovak  tennék!  A tavaszi hónapokban ismét nagyon jó programok várnak ránk, ahol nagy örömmel találkozok mindnyájatokkal! A klubdélutánok ismét tanulságos témákkal bírnak. Közöttük az egyik legérdekesebbnek és tanulságosabbnak, vendégemmel és ma már kedves diákommal; Ruszkai Krisztinával való beszélgetés ígérkezik. Továbbá ott lesznek népszerű, megszokott kurzusaink is: Nagykutas, Ajka és Debrecen, egy új kurzushelyszínnel is bővülünk idén tavasszal: Pilisborosjenővel!

A tavaszi hónapok egyik legkiemelkedőbb eseménye, a Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kiállítás lesz, ahol bemutatóinkkal ismét sokat tehetünk a helyes lóhozállás ügyéért. Újdonságként, ekkora nyilvánosság előtt először  Magyarországon  egy nyers csikót fogok elindítani, amelyet három részletben folyamatosan figyelemmel kísérhet a közönség. Emellett diákjaimmal szokásos bemutatót is fogunk tartani a kiállítás ideje alatt. 
Gyertek és töltsük együtt az időt a lovakért!

Ne feledjétek mottóm:
"A Lovak Többet Érdemelnek!"
 Mindenkit Várunk Sok Szeretettel valamennyi "mgy" eseményen!


  Fogatbatanítás Erdélyben -"mgy" képes beszámolója

Pár napja érkeztem meg Erdélyből, ahol fogatbatanítással foglalkoztam és bebizonyosodhatott, hogy a Natural-Horsemanship nem "Parellizés", "Montyzás" vagy csomózott kötőfékkel lovaglás vagy kötélpörgetés, hanem egy szakágakat áthidaló ideális lóhozállás. Ugyanis olyan mértékben csak és kizárólag a ló faji viselkedési sémáit alkalmazza, hogy attól egy pillanatra sem hajlandó elszakadni és így sikerült elérni, hogy két 800 kg-os ló Kapcsolódjon, Kövessen és Küldhetővé váljon, azaz ebben az esetben hajthatóvá, ráadásul erdélyi "szekérben"!

Tovébb a képgalériához:

 „mgy” Fogatbatanítás Erdélyben képgaléria >>


Kedves Barátaim!

Áldott Új Esztendőt Kívánok Mindenkinek, egyben meg szeretném köszönni, hogy része lehetek életeteknek! Visszatekintve a 2011-es esztendőre, hatalmas hálát és köszönetet érzek, hogy mindez megtörténhetett. Visszanézve a 2011-es év képeiből készített összeállítást, már egy pár hónap áttekintését követően úgy éreztem, hogy ha csak ennyi történt volna velem az évben, akkor is hálásnak kellene lennem! ... de ott nem állt meg az év! Több száz óra oktatás; több ezer km autóval és repülővel; új lovak, új diákok, új helyszínek; új kurzusok és persze a régiek is; számtalan bemutató, amelyek között meg kell említeni Tatárszentgyörgyöt, ahová visszahívtak 10. Jubileumi rendezvényükre; és persze nem hagyhatjuk szó nélkül az I. Natural Horsemanship találkozót és az OMÉK-ot sem!  Az utóbbin, az ország legrangosabb mezőgazdasági kiállításán 5 alkalommal mutathattuk be, hogy lehet másképp is!

Aztán ott voltak nyári táboraink, ahol az országban elsőként új szintet bevezetve tartottunk tábort a Testbeszéd, Mozgáskoordináció, Kisugárzás és Eszközhasználat fejlesztése céljából! Az elképzelés jó volt, mert úgy tünt szükség volt és van rá! Persze ez évben is tovább folytatódtak Erdélyi kurzusaim és Klubdélutánjaink. Klubdélutánjainkon minden alkalommal megerősíthettük összetartozásunkat, egyben jó lehetőséget adott szakmai témák megbeszélésére.

Még egyszer Köszönöm Mindenkinek! Bizalommal tekintek az új esztendő felé remélve, hogy ismét találkozunk! Búcsúzóul azzal az ismeretlen szerző által írt Lovas Imájával szeretnék Áldott Új Esztendőt Kívánni, amely magába foglalja mindazt, ami a hitvallásom, amit diákjaimnak tanítani igyekszem és mindazt, amiért lóhozállásával kapcsolatban minden érző lovas imádkozik!

A Lovas Imája

Teremtő Uram  a Mennyekben!
Adj erőt, hogy irányítani tudjam lovamat.
Adj gyengéd kezet, és tiszta gondolatokat.
Add, hogy megértsem öt, és ö is megértsen engem.
Te valami különös szeretettel töltötted meg szívemet ezek iránt a teremtmények iránt,
s én ígérem neked, hogy ezt soha nem tévesztem szem elől.
Lelkemet megajándékoztad az irántuk való mély tisztelettel,
ami nem hogy gyengülne, de egyre inkább erősödik bennem az évek múltával.
Add,hogy mindig elakadjon a lélegzetem mikor a napsugár szelíden megérinti őket.
Add, hogy mindig összeszoruljon a torkom amint meghallom szelíd nyerítésüket.
Add, hogy mindig édesnek érezzem a friss széna és bontatlan zab illatát.
Add, hogy mindig mosolyra késztessen ha egy meleg orr érinti kezemet.
Élvezem egy forró nap örömét a farmon,a vágtató ló méltósága és nagyszerűsége láttán
égni kezd a szemem,  a patadobogás hallatán elszorul a szívem.
Add, hogy ez mindig így legyen. Teremtőm! Adj nekem türelmet, mert a lovak olyanok,
 mint a vitorlába fogott szél, s a befogott szél szeszélyes.
Add, hogy ne ijesszem meg őket, és ne ártsak nekik.
Ehelyett mutasd meg a természetes utat hozzájuk, hogy megértsem őket.
De mindezek felett, Uram, töltsd meg velük az életem!
Ha majd itt kell hagynom ezt a világot, ne küldd lelkem olyan mennyországba
ahol ők nincsenek velem.
Mert ez a szeretet megtisztítja az életemet s ezért én óvom ezt az érzést,
és mindig áldani fogom érte a nevedet. Ámen!

Sok Szeretettel, Mészáros Gyula mgy Natural Horsemanship
 ...és ne feledjük, hogy: "A Lovak Többet Érdemelnek!"


 OMÉK - "mgy" bemutató sorozat képekben!

Sikeres, boldog, örömteli bemutatónapokat tudhatunk magunk mögött! Sok ember arcára csalhattunk mosolyt, szemeikbe örömkönnyeket lovainkkal, azt bemutatva, hogy egy más, lóközpontú lóhozállással mi és mennyivel több is lehetséges ló és ember között, mint amire eddig gondoltak volna! Köszönjük! 

Omék-képgalériák:

 I. "mgy" bemutató az OMÉK-on
 II. "mgy" bemutató az OMÉK-on

 III. "mgy" bemutató az OMÉK-on
 IV. "mgy" bemutató az OMÉK-on


  KönyvajánLÓ mgy-től: Philippe Karl - Lókiképzés

Philippe Karl a híres francia Saumur-i iskola volt vezetője megmagyarázza, hogy klasszikusan mi, mit jelent és konkrétan mit és hogyan kell tenni, hogy a kiképzés helyes utján maradjunk. A lovakkal komolyabban foglalkozni kívánó valamennyi lovas ember könyvtárának fontos tartozéka ez a könyv is!

Tovább Philippe Karl Lókiképzés c. könyvéhez >>


 Új videoklip mgy-vel!

Elkészült egy új rövidd klip, ami jellemzi a lovakhoz való hozzáállásomat, tapasztalataimat, tudásomat, szívemet. A klip alapanyagát a Sóskúti közös Natural-Horsemanship találkozón vettük fel, ill köszönet a Duna TV-nek egyes részletekért! Nagy örömömre szolgált, hogy aznap együtt szolgálhattam a lovak érdekét Csontó Zoltánnal és Molnár Zsoltival! Köszönet érte Nekik is!
 
Üdv: mgy


Képgaléria egy Shire ménnel!

2011.05.08-án  Egy egyedülálló eseménynek lehettünk tanúi először Magyarországon: "A Világ legnagyobb lovának Természetes elindítása"  (Csatlakoztatása és első lovaglása mind egyazon alkalommal!) Az eseményről képgaléria is készült, mely ide kattintva megtekinthető. A képeken a 3 éves angol import Sir Robin névre hallgató Shire mincsikó és mgy látszik!

Most hétvégén 11-12-én Pornóapátiban jön a Shire méncsikó elindítás II. (Út a Könnyed Lovaglás felé) és "mgy" Kurzus lesz látogatható!

>> Tovább "Sir Robin elindítása" képgalériához


Mgy a Youtube-on

 Tovább mgy Youtube csatornájához >>


Mgy Natural Horsemanship
Könyvajánló

Nagyon nagy szeretettel ajánlom az alábbi könyvet Mindenkinek, akit érdekel a lovak sorsa, szeretne értük tenni! A Ne Árts címü, tökéletes címzésü könyv bemutatja azon tényezőket, amely a lovakat jelenlegi megalázott, eszközként kezelt szintre juttatta, elsősorban a ló- és lovas sportok terén!

Tovább a könyvhöz >>


Lovak között szabadon és természetesen

Mészáros Gyula lovarda bemutatója Nagygomboson

Vilcsek Adrienne beszámolója:

"2011. április 24-én, húsvét vasárnapján került sor Mészáros Gyula lovarda bemutatójára Nagygomboson a Vadló Ranch lovardában, ahová Gyula és tanítványai korábbi lakhelyükről, Kéripusztáról költöztek. Ahogy a szélesen elterülő zöld mezők által borított, kis tavakkal tarkított tájat néztem, úgy éreztem, hogy ebben a szép és nyugodt környezetben nem csak szállásra és edzőhelyre, hanem otthonra is lelnek ők és nem utolsó sorban a lovak is..."

Tovább a Lovak között szabadon és természetesen című cikkhez >>


2010-es évem Képekben

Kedves Barátaim!

Visszatekintve a 2010-es esztendőre, hatalmas hálát és köszönetet érzek, hogy mindez egyazon évben megtörténhetett. Ahogyan vissza néztem az év képeit, már egy pár hónap áttekintését követően úgy éreztem, hogy ha csak ennyi történt volna velem az évben, akkor is hálásnak kellene lennem!...de ott nem állt meg az év!
 
Több száz óra oktatás......., több ezer km autóval és repülővel......, új lovak......, új diákok......, új helyszínek......, új kurzusok és persze a régiek is......, négy bemutató......, 9 tábor......, koszorúzás Örkény táborban......, Erdélyi kurzusok újra indulása......, Örkény táborral kapcsolatos Klubdélutánok elindulása......., éééééééés hát a hab a tortára, májusi amerikai utam volt a Könnyű Kézzel Lovaglás Kurzusára, amelyeket követően Richard Wintersel (a 2009-es év Road To The Horse Csikóelindító Verseny győztesével) és Eitan Beth-Halachmyval (Cowboy Dressage) tölthettem el egy hetet és tanulhattam tőlük!

A feltöltött képekkel és cikkekkel szeretnék meghívni mindenkit egy tartalmas év élményeinek közös átélésére, amellyel  még egyszer megköszönöm az évet azoknak akikkel összehozott a sors!

2011. április havaA képgalériák megtekintéséhez kattintson a képekre!

 Sikeres I. Közös Natural Horsemanship Bemutató

A márciusi hónap kiemelt eseménye az I. Közös Natural Horsemanship Bemutató volt Sóskúton, amivel kapcsolatban elmondhatom, hogy sikeres volt. Úgy a résztvevők száma alapján-hiszen le kellett zárni a regisztrációt- illetve a bemutatott foglalkozások alapján is. Három eltérő probléma megoldását láthatott a közönség. Ami megegyezö volt közöttük, hogy mindhárom személy, Molnár Zsolt és Csontó Zoltán egyaránt ragaszkodott egy elvhez:

"Amit a lovakkal teszünk annak
100%-osan helyesnek kell lennie ló
viselkedéstanilag, a ló érzékenységét
és nem a fájdalomtűrő képességét kihasználva!"

Az I. Közös Natural Horsemanship Bemutató képei megtekinthetők Facebook oldalamon!

 

Facebook: Mészáros Gyula Lóközpontú Ló és Lovaskiképző Iskolája 
Képekért kattints a Facebook logóra!

Mészáros Gyula Lóközpontú Ló és Lovas Kiképző Iskolája munkáját képekben a www.mgy.hu honlapom mellett Facebook oldalam Képek galériájában is figyelemmel kísérhetitek!
 
Köszönöm érdeklődéseteket! Figyeljétek programjainkat és remélhetően újból találkozhatunk egy következöő Natural Horsemanship Bemutatón az ország valamely pontján!!! Következő találkozásunkig, vigyázzatok magatokra és lovaitokra!


 TV riportfilm "mgy"-vel

Nemrégiben egy riportfilmet készített
Mészáros Gyulával az Echo TV:
 
Beszélgetés Mészáros Gyulával Lóközpontú
Ló és Lovas Oktatóval


Mészáros Gyula Lóközpontú Ló és Lovas Kiképző Iskolája
mostantól a Facebookon is!

Mostantól valamennyi új oktatással kapcsolatos információ, fotók és videók megtalálhatók lesznek Facebook oldalamon. Célom, hogy a lovakhoz való, frigyládaként elveszett helyes hozzáállást, elsajátítási lehetőségeit, eredméynyeit még szélesebb körben tegyem elérhetővé kicsik és nagyok számára egyaránt!
 
Ha szeretitek a lovakat és esetleg így is szeretnétek értük tenni, akkor egy Kattintás a Like gombon és már robog is tovább a lovak ügye! :)
 
Tudjátok:...
" A Lovak Többet Érdemelnek!"

Tovább "mgy" facebook oldalára >>


 Matricák, amelyekkel hirdethetitek a lovak ügyét!


 Képgaléria - mgy bemutató

2010.10.06-án a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra Oktató Szak meghívásából Sóskúton tartottuk bemutatónkat, melynek címe: "Miért a Természetes az egyedüli klasszikus?" A képeket Dajka Virág készítette.


 DVD, Könyv és Kiegészítők Akciója!
 Videóriport Mészáros Gyulával a július 24-ei Alsóörsi bemutatóról!
 "Mgy" bemutató az Univerzoo-ban aug. 7-én Mogyoródon!
 Út a szabadsághoz - megjelent és kapható J. F. Pignon új könyve és dvd-je
 "mgy" programok
 Ló-év búcsúztató karácsonyi Party "mgy"-vel 2008. december 20.
 Így is lehet - Surpie a 25 napos csikó először a lószállítón
 "mgy": Zabla és ostor helyett szavakkal és simogatással
 "mgy" kurzus Nemesnépen 2008. október 25-26.
 Mészáros Gyula előadása Sarlós-pusztán 2008. október 27.
 őszi „mgy” tábor 2008. október 28 - november 1.
 "mgy" az Equifesten
 Megújult a lóközpontú honlap a: www.mgy.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés