keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas képek


Urbán Gábor

1946-ban született Szabadkán. Már fiatal korában elkötelezte magát a képzőművészet mellett. Festészeti tanulmányait 1964-ben kezdte meg az újvidéki főiskolán, majd később Balázs G. Árpád festőművész tanítványa lett.

Folyamatosan dolgozik és kiállít - a művészi alkotás hivatása és választott létformája.

Több mint négy évtizede aktívan részt vesz a képzőművészeti életben.
1994-ben alapító tagja volt a Pegasus Art Galériának.

Folyamatosan kiállító művész. Korábban önálló kiállításai voltak Szabadkán, Zentán, Horgoson, Kanizsán, Újvidéken, Eszéken, Zomborban, Szegeden, Budapesten, Gödöllőn, Bécsben, New Yorkban és Wallingfordban (USA).  Az utóbbi néhány évben a Pegasus Art Galéria, a Pataky Galéria, az Aranytíz Művelődési Központ, a Kongresszusi Központ, a Hotel Nemzeti, a Casino Hilton, a Gundel Étterem, az Etyeki Vendégfogadó Fogadó Galériája, a Violin 2000 Zenestúdió, a Máriaremetei Ökomenikus Iskola, a Rókusfalvi pince biztosítottak számára kiállítási lehetőséget. Minden évben kiállít az Etyeki pincefesztiválokon, de bemutatkozott már Stari Gradban, Hvar szigetén
(HR) is.

Lírai alkat. Képein mély humánum és emberszeretet tükröződik. Gyakran fest versillusztrációkat. 1985-ben Kosztolányi Dezső. 1986-ban Nagy László verseit illusztrálta. 1998-ban a Baross Gábor megjelenítése a magyar képzőművészetben és az Akt a képzőművészetben címeket viselő kiállítások adtak számára festői illusztratív feladatokat.

Urbán Gábor a kilencvenes évek elején megtagadta részvételét a délszláv háborúban, ezért el kellett hagynia hazáját. Családjával együtt Budapestre költözött. Évekig élt és alkotott Stari Gradban, Hvar szigetén, Dalmáciában.

"Festményein sok esetben a szürrealisztikus álomvilág elevenedik meg.
Szimbolikus ábrázolásmódja hagyományos festői technikával párosul.
Megfestett már jónéhány szakrális témájú képet, valamint több templomi faliképet 'al secco' technikával. Monotípiával is foglalkozik.
Művészetének legfőbb ihletői és tárgyai: a görög mitológia és mondavilág alakjai (Dionüszosz, Szilénosz, Héliosz, Pegazus, Bakkhánsnők, Nereidák), a borászat gazdag és változatos tematikája (a szüret, pincemesterek és borkóstolók), a zenészek, hangszerek világa és nem utolsósorban a lovak.

Figurális festészete, eleven színvilága, az alkotásait tápláló élményanyaga művészivé válását, legfogékonyabb éveit meghatározó közeg. A tárgyi világ által felkeltett emlékképekkel és képzetekkel, képzettársításokkal dolgozik, ez utóbbiban közvetlenül az emberi figura a főszereplő. Képein eltávolítja magától a sivár világot, és harcol az emberi lét metafizikus magánya ellen. A humanizált értékeket keresi."

Angyal Mária művészettörténész (1997)

weblap:     www.urbangabor.hu

 


Urbán Gábor festményei

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés