keresés a lovardák között
Főoldal   »   LovassportokMagyar Parasport Szövetség Lovas Szakága

Magyarországon 1992. óta működik a Magyar Parasport Szövetség. Több mint 20 sportággal, 150 feletti tagszervezettel, éves szinten közel 100 versenyt szervez értelmileg sérült sportolók számára.

A sport az értelmileg sérült emberek életében nem csupán a megfelelő fizikai állapot eléréséhez és fenntartásához szükséges, de ezen kívül a fejlesztés és az oktatás igen hatékony eszköze is. A munka és a foglalkoztatás hiányában gyakran az egyetlen, szabadidőt kitöltő értelmes tevékenység. A sportolás segít megtanulni és megismerni a kitartás jutalmát és a teljesítmény örömét. Az önértékelés és az önbecsülés megszerzésének fontos eszköze. A fogyatékosság helyett a képességek hangsúlyozása segítheti az integrációt, a normalizációt és az elfogadást.
Úgy tapasztaljuk, hogy az értelmi sérültek számára nincs hely a mai társadalmunkban. Olyan terhet jelentenek a többség számára, melyet senki sem kíván cipelni. Mindamellett, hogy erősen küzdünk kirekesztettségük megszűntetéséért, jelenleg saját, elkülönített, biztonságos világuk megteremtésén vagyunk kénytelenek fáradozni.
Munkánkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy egészséges társaikhoz hasonlóan az értelmileg sérült embereknek is egyre több lehetőségük nyíljon az élet különböző területein megmutatni azt, hogy másságuk nem jelent kevesebbet. Az értelmi képességekben való lemaradásuk hangsúlyozása helyett igyekszünk megtalálni személyiségük azon területeit, ahol mérhető módon képesek teljesíteni – így sikerélményhez juttatjuk őket.

Az értelmi sérültek lovas sportja komplex fejlesztés. Specialitása, hogy a cél eléréséhez, a lovaglás elsajátításához teljesen eltérő az alkalmazandó módszer.

A lovas szakág jelenlegi felállásban 2007. januárjától kezdte el munkáját.  Egy év alatt óriási tempóban, széleskörű együttműködés keretén belül, igen hatékony munka eredményeként sikerült a helyi kezdeményezéseket felkarolni, a versenyrendszert országos szinten egységesíteni, használható adatbázist  létrehozni, az e területen tenni akaró szakembereket összefogni.
Jelenleg 17 szervezet 112 lovas sportolója alkotja folyamatosan bővülő csapatunkat.

A lovas szakág vezetői:
Illés Virág – lovassport szakág vezető virag.illes@freemail.hu
 Szász Annamária - vezető edző szaszko2@freemail.hu
 Dr. Wagner Kinga, parasport edző - szakmai tanácsadó kingawagner@freemail.hu

Szövetségünknél az alábbi szakágak működnek: díjlovaglás, lovastorna és fogathajtás.

A versenyrendszer alapján a tavaszi regionális versenyek legjobbjai ősszel az országos bajnokságon mérik össze lovas tudásukat. Az országos bajnokokat – elképzeléseink szerint – a nemzetközi mezőnyben való bizonyítás várná, de mindezidáig nem találtunk olyan szervezetet, amely ezeket megvalósítaná.

Versenyeinken értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, hiperaktív és autista versenyzők térítésmentesen nevezhetnek. A verseny kategóriákat sérülés specifikusan és korosztályonként alakítjuk ki. A versenyeken indulók ügyességét egyénileg és az egyéni eredmények összegzésével csapatonként is a kategóriáknak megfelelően ajándékkal, éremmel és kupával értékeljük.

A rendezvények nyitottak az érdeklődők számára - bárki ingyenesen megtekintheti, melyeket a helyi sajátosságoknak megfelelően szórakoztató műsorokkal egészítünk ki. Az Országos Bajnokságot fesztivál jellegűvé emeljük.

Versenyeinkről, rendezvényeinkről a továbbiakban folyamatos tájékoztatást adunk.


              Illés Virág
               Lovassport szakág vezető

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés