keresés a lovardák között


Dr. Bokor Árpád Ph.D.

Bokor Árpád 1978. március 15-én született Gyulán. 1996-ban érettségi vizsgát tett a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait ebben az évben kezdte meg az akkori Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán Keszthelyen, Agrármérnök Szakon.

1998-ban az alapképzéssel párhuzamosan végezte tanulmányait a Pannon Agrártudományi Egyetem Állatudományi Karának Lótenyésztő Szakmérnök Szakán Kaposváron. Egyetemi tanulmányai alatt folyamatosan részt vett a Bábolna Rt. Kerteskői Ménesében folyó angol telivér ivadékvizsgálatban.
2001 áprilisától elnyerte az FVM Amerikai Egyesült Államok gyakornoki programját mely keretében 11 hónapot töltött Wisconsin, Kentucky és Florida állam lótenyésztő farmjain és tréningtelepein. Ezeken a farmokon mint lóápoló, valamint  Floridában munkalovas dolgozott.

Hazatérte után, 2002. júniusában sikeres államvizsgát tett a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán, illetve ”Lótenyésztő szakmérnöki” oklevelet szerzett a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karán. Ebben az évben nyert felvételt a Kaposvári Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskolájának nappali képzésére. A doktori képzés során részt vett a „Lótenyésztés”, ill. „Lovak küllem és mozgás bírálata” tantárgy oktatásában, ill. önállóan oktatta a „Lótakarmányozás és tartástechnológia”, valamint a „Genetika a lótenyésztésben” c. tárgyat. A doktori képzés alatt számos szakdolgozat konzulensi feladatait látta és látja el ma is.

2003 szeptemberétől Marie Curie ösztöndíjasként hat hónapot töltött a Wageningeni Egyetem Állattenyésztés és genetika munkacsoportjában, ahol a sport és versenylovak tenyészérték-becslése témakörökben kapcsolódott be a tanszék munkájába. Munkájának eredményét az Európai Kutatói Mobilitási Portálon is közzétették.
2004 májustól szerkesztőbizottsági tag a „Lovas Nemzet” folyóiratban

2004 decemberétől a Széchenyi István Ösztöndíj Alapítvány ösztöndíjasaként három hónapot töltött az INRA Jouy-en-Josas-i intézetében. A Station de Génétique Quantitative et Appliquée-ben töltött időszak alatt szervesen doktori témájához kapcsolódó kutatásokat végzett az INRA munkatársainak segítségével gentikai paraméterek és tenyészérték-becslés területeken. Kutatási eredményeit a Journal of Animal Breeding and Genetics tudományos folyóiratban publikálta. Eredményei alapján az akadályverseny az egyetlen olyan szelekciós lehetőség, mely a gyorsaság, állóképesség és küzdőképesség mellett az ugróteljesítmény javítását szolgálhatja. Az akadályversenyeken szerepelt egyedek felhasználásával a fajta közvetve szelektálható az ugróteljesítményre. Az akadályversenyek esetében a helyezések alapján mért versenyteljesítmény örökölhetősége alacsony, de a következetes szelekció hosszabb távon genetikai előrehaladáshoz vezethet. A franciaországi, illetve az Egyesült Királyságbeli és írországi angol telivér populációk akadályversenyeken elért eredményeinek elemzése alapján megállapította, hogy a helyezés alapú szelekció alkalmas az angol telivérek szelekciójára. A helyezések alapján történő tenyészérték-becslés alkalmas országok közötti összehasonlításra is.

2005 szeptemberétől tanszéki mérnök, majd 2007 júliusától egyetemi tanársegéd beosztásban dolgozik a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának Nagyállat-tenyésztési és Termelés-technológiai tanszékén.

2006 júniusától Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat nyert Új-Zélandra, a Massey Egyetem, Massey Equine kutatócsoportjába, ahol a helyi angol telivér populáció növekedését modellezte. A kutatómunka során egy olyan egyenletrendszert sikerült készíteni, mely nagy pontossággal leírja az angol telivér lovak növekedését a születés napjától egészen a választásig. A modell használatával a tenyésztő folyamatosan figyelemmel kísérheti a csikók növekedését, így bármiféle rendellenességet azonnal, még időben észlelhet. A kutatómunka eredményeit a New Zealand Veterinary Journal tudományos folyóiratban közölte.

Új-zélandi tartózkodása során az IVABS (Institute of Veterinary Animal and Biomedical Sciences) felkérésére lótenyésztéssel kapcsolatos előadásokat tartott az egyetem hallgatói számára, illetve DR. NICOLAS LOPEZ-VILLALOBOS felkérésére egy szemináriumot, „Sport- és versenylovak tenyészérték-becslési módszerei Európában” címmel az intézmény kutatói és hallgatói részére.

A NZTBR-től (New Zealand Thoroughbred Racing Inc.) felkérést kapott az országban tenyésztett angol telivér állomány genetikai paramétereinek becslésére a síkversenyekben szerepelt lovak eredményei alapján. A kutatás még kezdeti stádiumban tart, a versenyeredmények, és a lovak származás adatainak ellenőrzése folyik.
2007-től kutatási területét kiterjesztette a hazai gím- és dámszarvas agancsfejlődésének vizsgálataira.

Cikkei:
 Tartástechnológia 
 Az angol telivér fejlődése napjainkig 
 Az angol telivér fajta kialakulása 
 A családtenyésztés jelentősége a lótenyésztésben 
 A kanca ellése 
 A tenyészértékbecslés lehetőségei Magyarország sportlótenyésztésében 
 A ló temperamentumának megítélése és helye a teljesítményvizsgálatban 
 Beltenyésztett-e a telivér? 
 A sportlóátalakítás német útja 
 A sportlóátalakítás korszaka Európában
 Franciaország sportlótenyésztés
 A sportlóátalakítás angol útja
 Hollandia sportlótenyésztése
 Az ugróképességről...
 Az ugrás elmélete
 Lovak takarmányozása
 Az angol telivér szerepe Magyarország sportlótenyésztésében

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés