keresés a lovardák között
Főoldal   »   Western lovaglás   »   Istenes Csilla


Westernlovaglás felsőfokon - Reining

A reininget, a western versenyszámok "királyát" magyarul talán "western díjlovaglásnak" nevezhetnénk, bár a klasszikus díjlovaglástól első benyomás alapján is erősen eltér, mert verseny közben is ugyanolyan dinamikusan kell lovagolni a lovat, mintha egy ranchen dolgoznánk vele. Ez a versenyszám egyre terjed és mind' közkedveltebb Európában. (Amerikában a nyeremények összege a csillagos égig emelkedhet, elérheti akár a 100 000 dollárt vagy még ennél is többet!)    

A versenyeket legtöbbször az AQHA (American Quarter Horse Association - Amerikai Quarter Horse Tenyésztő Szövetség) és a saját szövetsége az NRHA (National Reining Horse Association - Nemzetközi Reiningló Szövetség) felügyeli.

Az AQHA által elismert versenyeken csak quarter horse-ok indulhatnak, viszont az NRHA-versenyek már minden lófajta számára nyitottak, hiszen az NRHA a reining versenyszám hathatós támogatását tűzte ki célul. Magyarországon az MWE által megrendezett versenyeken természetesen szintén bármely lófajtával lehet nevezni.
2000 áprilisában a FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) a már meglévő hat szakága mellé (díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, távlovaglás, voltizs) hivatalosan elismerte hetedik szakágaként a reininget is. A 2012-es olimpián már hivatalos versenyszám lesz.

A reininglovaglás célja a ló alkatának, mozgásának és képességeinek harmonikus kifejlesztése. A szakszerű kiképzéssel a ló izomzata lazává, elengedetté, mozgása lendületessé, rugalmassá, maga a ló nyugodttá, figyelmessé és együttműködővé válik.

Jim Willoughbys a következőképpen határozza meg a reininget. (Ez a kitétel irányelvet mutat a versenyzők számára a sikeres szerepléshez, és követendő "aranyszabály" a bírók számára is!)
"A reining lovaglása nemcsak a ló irányítását jelenti, hanem azt is, hogy a lovas képes lova minden mozdulatát uralni. Egy jól képzett (átengedő) ló a segítségeket készségesen, ellenállás nélkül vagy legfeljebb minimális ellenállással fogadja el, és teljes mértékben engedelmeskedik lovasának. Pluszponttal jutalmazzák a könnyedséget, a finomságot, a figyelmességet, a készségességet, a gyorsaságot, valamint a különböző manőverek végrehajtásának stílusát, és a megfelelő, de kontrollált sebességet, ami megemeli a feladatok nehézségi fokát, mely által a lovaglás izgalmas és tetszetős képet mutat..."


A reininget négyszögben nyitott vagy zárt lovas pályán (arénában) lovagolják, ennek ideális mérete 30 m x 60 m. Speciális talajú pályára van szükség, ami lehetővé teszi egyrészt a nagy sebességgel megtett vágtakörök lovaglását - tehát a ló nem csúszkálhat -, de ugyanakkor végre lehet hajtani rajta a több méteres sliding stopok bemutatását is. Általában az ilyen pályák altalaja agyag, amire néhány centiméteres homok és fűrészpor keverékéből álló laza réteg kerül. A pálya minősége természetesen függ a rendszeres karbantartástól is (simítás, öntözés stb.).

A westernlovaglás során a lóval bemutatott gyakorlatok elméletben megfelelnek a marhák körüli munka egyes elemeinek. A feladatok a mai versenysportban a követelmények növekedésével természetesen egyre kifinomultabbá váltak, és kissé megváltoztak.

Reiningfeladatok

Minden egyes pálya - különböző sorrendben és mennyiségben - tartalmazza az alábbi feladatokat (manővereket).
Kör lovaglása: Az előírt helyeken eltérő nagyságú, szabályos köröket kell lovagolni, vágtában mindkét kézre. A nagy köröket gyorsan, a kis kört lassan, jól látható méret- és sebességkülönbséggel, vagyis "speed kontrollal" kell lovagolni.

o Ugrásváltás: Az ugrásváltást pontosan az adott pontnál (középen), akkor kell végrehajtani, amikor az egyik kézre végrehajtott körről átlovagolunk a másikra.

o Spin: (ejtsd: szpin) Gyors, 360°-os fordulat a belső, hátsó láb körül, miközben az elülső lábak ügetésszerű mozdulatokkal kívülről keresztezik egymást. Végrehajtása nem vágtaugrásszerű fel-le emelkedő, hanem lapos ügetőmozgással történik.
Természetesen, amikor a ló a marhák mellett dolgozik, sosem tesz teljes fordulatokat. A versenyeken - a fokozódó elvárások miatt - azonban akár négy egymást követő teljes kört is megkövetelhetnek, miközben a ló öntartása és tempója lényeges értékelési szempontnak számít.

o Sliding Stop: (ejtsd: szlájding sztop). A sportlovaglásban lévő különleges követelmények egyik példája a Sliding Stop, vagyis "csúszó megállás", mely során a ló nagy tempójú, egyre gyorsuló "hegynek fel" vágtából, a két hátsó lábára "ülve", több métert csúszva áll meg, miközben az első lábai ügetésszerűen szabadon tovább futnak. Ez a fajta mozdulatsor, amikor a ló jó néhány métert csúszik a földön előre, a marhákkal végzett munkában már használhatatlan, hiszen ha a terelés közben, a marha egy hirtelen megállása és irányváltása miatt a ló így állna meg, és még mindig csúszna, akkor a jószág már régen máshol járna. A hirtelen megállás kialakulása azonban mégiscsak a szarvasmarhák körüli munkáknak köszönhető.

o Roll Back: (ejtsd: roll bek) Stop utáni 180°-os gyors fordulat a hátsó lábon, utána a ló azonnal - lépés vagy ügető lépés nélkül -, szinte azonos nyomon az ellenkező irányba vágtázik vissza.

o Hátraléptetés: Gyorsabban és hosszabban történik, mint a hagyományos, angol stílusban. Egyes lovak ennél a gyakorlatnál már szinte hátraügetnek.

Pontozás
Minden versenyző egyénileg, külön hajtja végre az adott pályát. A bírálat akkor kezdődik, amikor a ló és lovasa belép a pályára, és akkor fejeződik be, amikor a lovas az utolsó manővert is végrehajtotta.
A feladatok végrehajtása során a ló bármilyen önálló mozdulata, amit nem a lovas segítségadására hajt végre, a kontroll hiányának tekintendő. A pontosan leírt reiningprogramtól (Pattern) való legkisebb eltérést ideiglenes vagy teljes kontrollhiánynak kell tekinteni, és ez az eltérés, súlyosságától függően pontlevonással jár. A pontozás alapját a különböző manőverek irányított sebességű végrehajtásának minősége adja.
A pontértéket nulla és száz között határozzák meg, a hetvenes pontérték egy átlagosan jól végrehajtott programot jelöl. Amikor tehát a versenyző hibátlanul hajt végre egy gyakorlatot, amiben azonban nincs semmi "kunszt", akkor nulla pontot kap. Ha hibázik, akkor azt pontlevonással büntetik, tehát mínuszpontot kap. Ha a gyakorlatát gyorsan, mégis precízen és kevés látható segítségadással hajtja végre, lova engedelmesen reagál, akkor a 70-es pontértékén felül pluszpontokat szerezhet.

A ló által elkövetett olyan hibák - a teljesség igénye nélkül -, amelyeket a bíró megfelelően büntet, de nem járnak kizárással:
1. Túlzott szájnyitogatás, vagy a fej felemelése (pl. megálláskor).
2. Nem folyamatos és egyenes vonalú megállás.
3. Az ugrásváltás elmulasztása.
4. Megbotlás.
5. Hátraléptetés közben oldalirányba való kitérés.
6. A jelzőbóják feldöntése.
7. Kirívó engedetlenség, pl. rúgás, harapás, ugrálás és ágaskodás.
8. Nem megfelelő vágta, pl. minden alkalommal, amikor a ló nem a helyes lábára ugrik be, a bírónak 1 pontot kell levonnia.
9. Rossz ugrásváltás pl. a bíró fél hibaponttal kell, hogy büntesse azt a lovat, amelyik az ugrásváltást egy vágtaugrással később hajtja végre.

A lovas által elkövetett olyan hibák - a teljesség igénye nélkül -, amelyeket a bíró megfelelően büntet, de nem járnak kizárással:
1. A láb kicsúszása a kengyelből;
2. A lovas részéről minden felesleges segítségadás, mint például felesleges beszéd, becézés, sarkantyúzás, verés, a szárak megrántása stb.
3. A lovarda adottságainak megfelelően nem számít hibának, ha a leírandó körök vagy nyolcas alakzatok nem a jelzőbójákon belül történnek; azonban hibának számít a stop és a rollback alkalmával a nem megfelelő helyen való feladatvégrehajtás.
4. A leírt program teljesítésének elmulasztása, illetve a feladatok nem előírt sorrendben történő bemutatása.
5. A szárak között több mint egy ujj használata.
6. Spin esetében az előírttól eltérő számú fordulat, pl. fél pont levonás jár azért, ha a spin alkalmával a ló 1/8-ad fordulattal kevesebbet, vagy többet tesz meg;

A következő hibák - a teljesség igénye nélkül - a ló és lovas kizárását vonják maguk után:
1. Az állatok bántalmazása a versenyen vagy azt megelőzően.
2. Illegális felszerelés használata esetén.
3. Pálca használata esetén.
4. A ló és a felszerelések a bemutatásának elmulasztása.
5. A versenyző tiszteletlensége vagy helytelen viselkedése.

Összeállította: Istenes Csilla
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.júliusi számában. )

Westernlovaglás felsőfokon - Reining II. rész

Ebben a részben Rick Weaver top reiningtréner, "NRHA Futurity Champion" és világbajnok néhány hasznos tanácsát szeretném önökkel megismertetni, ami hozzásegítheti a versenyzőket az eredményesebb szerepléshez, a sportág kedvelőit és a nézőket pedig az értékelés jobb megértéséhez.

 

IC Ranch

Istenes Csilla
30/995-6655

icranch@icranch.hu

web: icranch.hu

"...Ahhoz, hogy igazán eredményesek legyünk, mielőtt starthoz állnánk, meg kell terveznünk lovaglásunkat.
Fontos, hogy figyelembe vegyük lovunk erős oldalát, és próbáljuk meg azt meg is mutatni, hogy a bíró pozitív képet alakítson ki rólunk. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy pl. a stopra való ráfutás, a stop és a roll back vagy a hátraléptetés az értékelés során együtt egy manővernek számít. Ugyanúgy, mint ahogy a vágtába való beugratás, a körök lovaglása és az ugrásváltás szintén együtt számít egy manővernek.
Legyél tehát okos, és ha pl. lovad nem a legjobb ugrásváltásban, akkor próbáld meg a köröket úgy lovagolni, hogy szerezz fél pluszpontot velük. Ekkor, ha elvesztesz is az ugrásváltás során fél pontot, még mindig csak 0-nál vagy, ami reális cél számodra.
Vigyázz! Csodák nincsenek! Ha többet kérsz lovadtól, mint amire pillanatnyilag képes, elveszted annak lehetőségét, hogy 0 esetleg +1/2 pontot szerezz, és gyorsan -1/2 pontnál fogsz kikötni! A versenyzés tehát azt jelenti, hogy lovad erősségeire fekteted a hangsúlyt, és megpróbálod elkerülni azt, hogy túlzottan "megkérdezd" a gyenge oldalát.

Ha betartod az "aranyszabályt", miszerint: "A reining lovaglása nemcsak a ló irányítását jelenti, hanem azt is, hogy a lovas képes lova minden mozdulatát uralni. Egy jól képzett (átengedő) ló a segítségeket készségesen, ellenállás nélkül vagy legfeljebb minimális ellenállással fogadja el, és teljes mértékben engedelmeskedik lovasának. Pluszponttal jutalmazzák a könnyedséget, a finomságot, a figyelmességet, a készségességet, a gyorsaságot és a stílust, amivel a különböző manővereket végrehajtja és a megfelelő, de kontrollált sebességet, ami megemeli a feladatok nehézségi fokát, s általa a lovaglás izgalmas és tetszetős képet mutat..." Ekkor van esélyed a győzelemre!

A jobb megértés kedvéért nézzük, hogyan is kellene ezt csinálni. Vegyük pl. alapul a AQHA 6. számú reiningprogramját:

1. Kezdés: lépés a lovarda közepéig, majd 4 spin jobbra, nyugodt várakozás, majd
2. 4 spin balra, nyugodt várakozás
3. Vágtában három nagy kör balra, az első két kör nagy és gyors, a harmadik kicsi és lassú. Ugrásváltás
4. Vágtában három nagy kör jobbra, az első két kör nagy és gyors, a harmadik kicsi és lassú. Ugrásváltás
5. Gyors nagy kör balra, a kört nem kell bezárni, és a következő hosszú falon vágta a középjelzésen túl, stop, roll back jobbra, minimum 6 méterre a faltól
6. Vágta vissza a hosszú fal mentén, majd a másik hosszú falra érve vágta túl a középjelzésen, stop, roll back balra, min. 6 méter a faltól
7. Vágta a hosszú fal mentén, majd a másik hosszú falra érve vágta túl a középjelzésen, stop és hátraléptetés a középvonalig vagy minimum 3 métert

(Emlékeztetőül a pontozás menete: minden ló-lovas páros egy átlag pontszámmal, a 70-es pontszámmal kezd. A 70-es pontszám (Score) egy korrekt módon végrehajtott közepes, különösebb hiba nélküli teljesítményt mutat. Minden manőver során ehhez lehet +11/2 pontot gyűjteni, illetve ebből lehet -11/2 pontot veszíteni. Pl. +1/2 pontot kap a jó manőver, + 1 pontot a nagyon jó manőver és +11/2 pontot a kimagaslóan jó manőver. Természetesen ugyanannak a gyakorlatnak az elbírálása szubjektív módon, bírótól függően különbözhet. Mivel a bíró is ember! Ez azonban egyáltalán nem okoz addig gondot, amíg következetesen történik.)

Tételezzük fel, hogy lovunk a jobb oldalára közepesen, a másik oldalára jól forog, közepesen futja a köröket és nem túl jó az ugrásváltásban. Igen jól stoppol, átlagosan hajtja végre a roll backet, és nagyon jól megy hátra.

A 6-os feladatban tehát az egyik oldali forgással +1/2 ponttal számolok, 0 pontot várok a körök lovaglására, és +1/2
- 1/2 pontot a stoppokra. Vagyis reálisan nézve végeredményként 70+2 tehát 72 ponttal számolhatok.

A 6-os feladat 4 spinnel kezdődik jobbra. Beléptetek tehát lépésben az arénába, megállok középen és várakozok. Olyan sokáig várakozok, ameddig csak lehet, hogy lovam szét tudjon egy kicsit nézni. Ez nemcsak a ló számára előnyös, hanem a bíró felé is nyugodt, rendezett képet mutat.

Mivel lovam jobbra nem egy spin-fenomén, ezért a kitűzött pontcélom "csak" 0. Tehát nem várok tőle túl sokat, nehogy a túlzott sebesség miatt "belehuppogjon" a spinbe, ezért hagyom lassan kezdeni, és egy kis gyorsítással és pontossággal elérni a 0 pontot. Valamint nagyon figyelek arra, hogy pontosan álljon meg, nehogy mínuszpontot kapjak. A legjobb út a pontszámaid emeléséhez, ha nem hagyod őket levonni!

A balra spinnél már növelhetem a tempót, mert tudom, hogy lovam ebben az irányban a gyors forgásnál is megtartja tartását és helyzetét. Vagyis itt megszerezhetem a +1/2 pontot.

A bírónak a spin során figyelnie kell arra, hogy a megfelelő helyen (középen) hajtja-e végre a lovas a feladatot, hányat fordul, milyen tartásban (laposan ügetve vagy fel-le huppogva, belső vagy külső láb körül, elöl szabályosan keresztezve-e), milyen stílusban (egyenletes tartásban, kevés segítséggel), hogyan áll meg és hogy milyen gyorsan forog. Annyi mindenre kell figyelnie, hogy egy gyors forgás során szinte csak az összképre és a fordulatok számára tud összpontosítani, no meg arra, hogy a ló hogyan áll meg.
A következő feladat: balra vágtakörök, majd az ugrásváltás. A vágtába való beugratást sokat kell otthon gyakorolni, hogy biztosra mehess, hogy lovad ügetés nélkül lépésből vagy álltából ugrik majd be. Különben akár -2 büntetőpontot (Penalties) is kaphatsz. Lovam ügetés nélkül beugrott vágtába, tehát nem kaptam mínuszpontot. Mivel a köröket középszintűen futja, nem hajtom túl gyorsan, mert nem akarom, hogy a túl nagy tempó miatt esetleg hibázzon. A reálisan kitűzött célom a 0 pont. (Amelyik ló azonban jól hagyja magát irányítani, az a megemelt sebességgel, így magasabb nehézségi fokkal, pluszpontot szerezhet.) A két gyors kör után pontosan középen, látható méret- sebességkülönbséggel lovagolom meg a kisebb kört. Nem volt ugyan túl látványos a sebességkülönbség, de mégis, mivel pontosan a leírás szerint hajtottam végre a feladatot, megkapom a 0 pontot. Lovamnak az ugrásváltás nem az erőssége, ezért előtte kicsit rágyorsítok. Középen egyenesre állítom, átugratom, és az ugrásváltásból is egyenesen lovagolom tovább. Ha idegesebben hajtotta végre a váltást, akkor ahelyett, hogy visszafognám, megengedem neki, hogy kicsit gyorsabban vágtázzon, hogy ellazulhasson. Ugyanezt megismétlem a másik kézen is. Most is megkapom a 0 pontot, tehát még mindig 70,5-nél tartok.

A bíró a vágtába való beugratás során a ló lábaira koncentrál, hogy biztosan észrevegye, ha beleüget, vagy ha hamisan ugrik be. Csak a beugratás után tud az összképre, a stílusra a körök szabályosságára és helyére, valamint a gyorsaságra figyelni. Az ugrásváltás során is hasonló a helyzet.

A kör után egyenes vonalban - a lovat egyenesre állítva - rálovagolok a stopra. Mivel lovam nagyon jól stoppol, hagyom, hogy nagy tempóban vágtázzon, mert ez megemeli a gyakorlat nehézségi fokát, amiért +1/2 pontot kaphatok. A roll back után sem lassítom a lovat, hagyom szabadon galoppozni. Az a célom, hogy egyenletesen fusson. Az utolsó stop után gyorsan, szabályosan hátraléptetem, hogy a hátraléptetésre +1/2 pontot kapjak. Várakozom egy kicsit, és a bíróhoz megyek, hogy ellenőrizhesse a felszerelésemet.

 

IC Ranch

Istenes Csilla
30/995-6655

icranch@icranch.hu

web: icranch.hu

A stopnál fontos, hogy a bíró az összképet nézve ellenőrizze, hogy milyen mértékben engedelmeskedik a ló a lovas segítségeinek, hogy a lovas a stop pozíciót csak a jel után vette-e fel, hogy a roll back folyamatos volt-e, vagy rövid várakozás előzte meg, hogy a ló a hátsó lába körül 180 fokos fordulatot tett-e.

Még egy fontos tanács! Ha hibázol valamelyik feladat végrehajtása közben, soha ne add fel! Lovagolj tovább a kitűzött terved szerint."


Összeállította: Istenes Csilla
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.augusztusi számában. )

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés