keresés a lovardák között
Főoldal   »   Magyar lovaskultúra   »   MénesekMénesbemutató: Sáripuszta, Ahol bajnokok születnek
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.áprlisi számában. )

Adós, Zsizsik, Zátony, Zápor, Dicső jól ismert nevek a lovassportban, hiszen megannyi diadalt szereztek Magyarországnak nemzetközi versenyeken. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian Enyingről, Sáripusztáról indultak. A kiváló adottságokkal rendelkező tenyészhely már több mint száz éve áll a lótenyésztés szolgálatában. Az egykori csikónevelő teleptől hosszú út vezetett az eredményes sportlóménesig.

Az Enyingi Agrár Rt. sáripusztai ménesének története hosszú múltra tekint vissza. A területen az 1880-as évektől folyik szakszerű sportló tenyésztés, hiszen az Esterházy-birtokhoz tartozó Sáripusztát ezekben az években vette bérbe a magyar honvédség csikónevelő telep céljára. A bérlet ötven évre szólt, és a különböző majorok mellett főként legelőterületeket foglalt magába. Ekkor épültek a részben még ma is használatban lévő csikóistállók, mintegy 800 férőhellyel, a völgyek védett részein pedig nyári fészereket létesítettek. A különböző évjáratú csikókat más-más majorban helyezték el, nemenként is elválasztva. A csikókat négyéves korukban osztályozták, részben tenyésztési célokra, részben pedig alkatuknak, típusuknak megfelelően a honvédség különböző alakulataihoz lóutánpótlásra. Az ötvenéves bérlet lejárta után a csikók részben Sütvénybe részben pedig Ó-Dalmandra kerültek. A ménes életében jelentős átalakulás történt, hiszen létrejöttek az állami gazdaságok, Sáripuszta a Mezőszilasi Á. G. kerületeként működött.

Az 1950-es évektől egyre inkább a sportlótenyésztés irányába mozdul Sáripuszta, és a 60-as években egyre jobb eredmények születnek a lovassport területén is. 1970-ben Enying több értékes kancát vesz át a Mezőfalvi Állami Gazdaságtól. Ezek az ún. ménesmajori kancák és csikók adják a későbbi eredményes sportlótenyésztés alapját. A tenyészet 1972-ben vált törzstenyészetté. Harminchat csikó született Széplak V., Aldato és Gidrán I. után. E mének mellett lehetőséget kapott Honvágy, Ibsen és Sobri Jóska is, melyektől további fejlődést vártak. A lovak kipróbálása egyre jobb eredményeket mutatott: győzelmek a területi bajnokságokon és helyezések az országos bajnokságon.

A ménes a 70-es években igyekezett egyre jobb méneket tenyésztésbe állítani: Gárda xx, Goldmank, Bor Péter xx, Magister, Ramses Junior és társaik találhatók az apák listáján. A ménes folyamatosan exportált sportlovakat, melyek külföldön is megállták helyüket. A hetvenes évek végén a ménes Holsteintől megvásárolja a Toborzó nevű mént, amely nemcsak Enying, hanem az egész ország sportlótenyésztésének szempontjából is jó vételnek bizonyult. Kevés olyan tenyészhely létezik Magyarországon, amely annyi eredményes sportlovat tud felmutatni, mint Sáripuszta. Aldato-Adós nevű kancájuk eredményesen szerepel a moszkvai olimpián (military), Zápor, Dicső, Királynő pedig jól ismert nevek a díjugratósportban. Az atlantai olimpián Zsizsik és Zátony két enyingi ló a militaryválogatottban. A sort hosszan folytathatnánk. A rendszerváltás után a ménest privatizálták, és nagy szerepet kapott az idegen lovak és csikók bértartása mellett a külföldi ménekkel való mesterséges termékenyítés.

Fontos megemlíteni, hogy a ménes egészen a közelmúltig angol telivérek tenyésztésével is foglalkozott. Cardinal xx (Scenic xx) nevű lovuk a 75. Magyar Derby nyerője volt. Sáripuszta saját állományának gerincét harminc saját kanca jelenti, emellett a bértartott lovak száma ötven. A ménesben pillanatnyilag három mén segíti a sportlótenyésztést a holland Ginus (Renville-Heidelberg), a holsteini Claudio's Son (Claudio-Contender) és a magyar sportló fajtájú Lindgraf (Burggraf-Goliath). Ez utóbbi mén saját tenyésztésük. Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy legjobb kancáikat külföldre, Hollandiába, illetve Németországba küldték fedeztetni. Így a ménesben több ivadéka van Calvadosnak, Burggrafnak, Heartbreakernek, és Come On-nak is.

A sportban az elmúlt évben Picinyem (Nimmerdor) a tenyészversenyen elért értékes helyezésével bizonyított, lovasa a ménes belovaglója, Halas Áron volt, aki Hargitay Mátyás segítségével készíti a ménes lovait.

Szebényi Dániel


Méneslátogatás, szakmai programok szervezése, lebonyolítása, panziós lótartás, tenyész- és hátaslovak,
csikók értékesítése.

További részletes információval szolgál:

Kneisz István ménesmester.
Telefon: (30) 300 5644.

Pfeffer Karolina állattenyésztő mérnök.
Telefon: (30) 969 9982.

Halas Áron Lajos belovagló, sportlovas.
Telefon: (30) 902 7728.


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés