keresés a lovardák között


KÓRHÁZ A VÁROS SZÉLÉN
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003. májusi számában. )

Néhány kilométerre Üllőtől található ez a csoda. Kívülről azt gondolnánk, hogy egy szállodakomplexum előtt állunk, bár a belépés után jellegzetes illat fogad. Amolyan "kórházszag". Az előtér árulkodik tervezőjéről, Makovecz Imréről. Az épület elemei között főszerepet kap a fa.

Izgalmasnak ígérkezett a találkozás az országban egyedülálló felszereltségű nagyállatkórház adjunktusával, sebészállatorvosával, Dr. Bodó Gáborral, aki végigvezetett a kórházon és bemutatta büszkeségeiket.
Dr. Bodó Gábor még a Tattersallban szívta magába a ló szeretetét. Már 14 éves korától készült az állatorvosi pályájára. Ebben nagy szerepe volt Dr. Burucs Balázsnak, az akkori tattersalli állatorvosnak is. Megfordult Dallos Gyula kezei alatt is, ebben az időben döntötte el azt, hogy főként lovakkal szeretne foglalkozni és sebészi pályára lép. 1990-ben végzett az egyetemen, de előtte egy évet Írországban töltött, majd miután végzett, egy évig Svájcban dolgozott kutatóorvosként, állatorvosként, lóklinikákon, ménesekben. Utána visszakerült az Állatorvos Tudományi Egyetemre, a sebészetre.

A kórház akkor még Budapesten, az István utcában működött. A három tanszék (sebészet, nőgyógyászat, szülészet) akkor még külön volt, így gyakran megesett, hogy a három tanszék között elveszett a beteg. A körülményeken változtatni kellett, így a kórház, az egyetem akkori vezetésének döntése alapján Üllőre került.
Hogy miért éppen Üllőre építettek egy ilyen monumentális komplexumot? Valószínűleg azért, mert az Állatorvosi Egyetemnek itt volt tanintézete, tehát a terület már megvolt, nem kellett megvenni. A klinika nehézkesen épült fel nyolc év alatt, 2001 júniusára. Az akkori dékán 200-250 millió forintot bocsátott az intézmény rendelkezésére. Ezt az összeget teljesen új felszerelés vásárlására fordították. Ekkora összeg ma Magyarországon magánkézből nem áll rendelkezésre. Az itteni műszeres háttér olyan színvonalú, mint egy jólmenő német klinikáé.

A kórház rendelkezik egy teljes felszereltségű digitális röntgennel, egy 3D-s képet készíteni képes komputertomográfiás készülékkel, színes doppleres ultrahanggal, amellyel lovakon is elvégezhető a szívvizsgálat. A lovakhoz ugyanis speciális ultrahang szükséges, amellyel 30 cm mélységig lehet szívvizsgálatot végezni. Ehhez tartozik egy ortopéd fej, amivel az ízületeket, inakat, szalagokat tudják vizsgálni. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy ma már az összes ízületet vizsgálják, amelyhez nagyon jó felbontóképességű ultrahangra van szükség. Rendelkezésre áll továbbá egy színes doppleres rektál fej is, amivel különböző aortaelváltozásokat rektálisan is vizsgálhatnak. Ezenkívül rendelkezésre áll egy laparaszkópos és artroszkópos teljesen új felszerelés, valamint egy lélegeztetőgép, amely asszisztált lélegeztetést tesz lehetővé. A légzési ritmust is figyelembe veszi az altatás során. Az országban összesen két ilyen altatógép van. Az egyik legújabb szerzemény a többfokozatú lójártatógép, amely 10 fokban dönthető és a futószalag végsebessége 50 km/h. A szerkezet tetején egy sín van, amelyhez a lovat egy hevederrel és egy szíjjal csatlakoztatják. Ha a ló megijed, hátrál vagy megáll, miközben a futószalag mozgásban van, a sín végén lévő érzékelő megállítja a futószalagot.

Az épületben szinte minden megtalálható, ami egy kórház berendezéséhez szükséges. Két műtő két ébresztőboksz, amely alulról és oldalról speciális gumival kipárnázott, komplett labor, szülőszoba, kovácsműhely, sterilizáló stb. Ezek az eszközök, a helyiségek berendezései mind-mind 10-20 milliós tételek. Ennek következtében nem lesz nagyobb a forgalom, bár jóval fele, harmada áron dolgoznak az orvosok, és ugyanolyan minőségben, mint külföldön. Ez azonban itthon a legtöbb lótartónak még mindig nagyon drágának számít. Példaként: egy kéthetes, intenzív utókezeléssel járó kólikaműtét ára 3-400 ezer forint is lehet. Az ortopédműtétek ára pedig 100-120 ezer Ft. Ennél lejjebb azonban nem lehet menni. Mivel az oktatási intézmény nemzetközi viszonylatban alacsony áron dolgozhat, nem kell kitermelnie a saját fennmaradásához szükséges összeget.

Az épület alapterülete 3000 m2, ebből 2000 m2 fűtött, ezzel tömérdek költséget termel. Mondhatnánk, több benne a szépség, mint a funkcionalitás. Magyarországon egyedülálló, de ha megszűnik oktatási intézményként működni, akkor be kell zárni, mert soha nem lesz képes fenntartani magát. A kezdeti nehézségek ellenére az első félév dupla bevételt jelentett. A management fejlesztése még tovább növelhetné a forgalmat. Az intézményben a sebész, szülész, belgyógyász együtt dolgozik, egy beteggel ugyanazon a helyen foglalkozhatnak a specialisták. Dr. Bodó Gábor az ortopédsebészet, lágyrészsebészet nagy részét (sérv, felsőlégúti hörgősségműtétek, artroszkópia) végzi. A klinikán 11 orvos dolgozik, intenzív munkával 8 állatorvos foglalkozik. Négyen végeznek hasűri műtéteket évek óta. Azért vannak ilyen sokan, mert például egy kólikás ló műtétekor legalább 3-4 orvos szükséges, és nem lehet éjjel nappal mindig egyvalaki készenlétben.

A kólikaműtétek elvégzéséhez több éves asszisztálás, gyakorlat szükséges még az egyetem elvégzése után. A kórháznak egy professzora, négy adjunktusa és klinikus állatorvosai vannak. A 11 fős orvosi csapaton kívül segédszemélyzet, és ami még fontosabb 8-10 szaksegéd dolgozik. (Két műtőasszisztens és 6 lóápoló, illetve műszeres szaksegéd). Nagy előrelépés, hogy már van titkárság és van egy recepciós, akinél az állatok felvétele, illetve elszámolása történik. Így nem kell az állatorvosnak ezt a pluszfeladatot ellátni.

Az istállóban 60 ló fér el, de az oktatás miatt saját lovakat, kecskét, szarvasmarhát, birkát kell tartani. Így kb. negyven boksz áll rendelkezésre. Figyelembe kell venni az egyes részek pihentetését, fertőtlenítését is. Nyáron általában telt ház van. Mivel a klinika az egyetem oktatási intézménye, hallgatók látogatják rendszeresen a harmadik, negyedik, ötödik évfolyamban. Ötven fő angol, 100 magyar hallgató látogatja jelenleg is az intézményt. Összesen 450 hallgató fordul meg szemeszterenként megosztva a kórbonctan, sebészet, szülészet, belgyógyászaton.

Azt hiszem ez a kórház még jó ideig egyedülálló lesz Magyarországon, hiszen jó néhány humánkórház is megirigyelhetné a felszereltségét.
A klinikára kerülő lovak a legjobb kezekben gyógyulhatnak, luxuskörülmények között.

Szerző: Somogyvári Anett

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés