keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Lótenyésztésnél TEÁOR-szám változás

Ugyancsak érinti a cégeket, hogy a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) változni fog 2008 első napjától. A jelenlegi '03 verziót a '08-as verzió váltja fel. Az alapszisztémája mindkettőnek azonos: ágazat, alágazat, szakágazat (tevékenység) szerint sorolja be a cégeket. A módosítás indoka – amit EU rendelet ír elő – az, hogy az egyes nemzetgazdaságokat pontosabban össze lehessen hasonlítani.

A 01 ágazat –, amely a mezőgazdaságot és a vadgazdálkodást foglalja magába ez év végéig – meghatározása például növénytermesztés, állattenyésztés és vadgazdálkodás lesz. Az állattenyésztés alágazat ma a 012 kódszámot viseli és öt tevékenységet (szarvasmarha-; juh-kecske-ló-; sertés-; baromfi-; és egyéb állat tenyésztést) tartalmaz. Az új kód 014 lesz és nyolcféle állat tenyésztését különbözteti meg. A szarvasmarhát megkülönbözteti tejhasznú és egyéb állatként, önálló szakágazat lesz a lótenyésztés (leválik a juh- és kecsketenyésztésről), és új szakágazatként megjelenik a teve és a tevefélék tenyésztése.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása szerint a cégtörvény mostani módosítása felhatalmazta a tárcát, hogy rendeletben szabályozza a TEÁOR-számok változásával kapcsolatos teendőket. A rendelet az elkövetkező hetekben elkészül és a tárca arra fog törekedni, hogy olyan megoldást találjon, amely a cégek megterhelése nélkül lehetővé teszi a feladat elvégzését. Például számítógépes program használatával tesz eleget a cégbíróság az ezzel kapcsolatos teendőknek. A cégeket ezzel kapcsolatban semmiféle fizetési kötelezettség nem terheli majd. A KSH –ban is megerősítették, hogy „fordító kulcsok” alkalmazása révén a cégbíróságok megoldják ezt a feladatot. A KSH honlapján már elérhető az a fordítóprogram, amely a TEÁOR '03 és '08 verzióját kapcsolja össze.


 MTI
Forrás: HVG 2007-06-23Kis szünet a cégnek   

Székesfehérvár - Jó hír a cégtulajdonosoknak: a társasági törvény előírásainak nem idén szeptember 1-jéig, hanem jövő év július 1-jéig kell megfelelniük, de a leggyakoribb módosításokat akkor sem kell megtenniük.

Sőt, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása alapján a megváltozó TEÁOR-számokkal kapcsolatosan egyáltalán nem lesz tennivalójuk. A parlament által elfogadott új törvény a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben. Bár a jogszabályok többsége csak szeptember 1-jén lép hatályba, a kedélyeket leginkább borzoló szabályokat szelídítő részek már június 16-tól alkalmazhatók. A múlt évi új cégtörvény szerint idén szeptember 1-jéig kellett volna hozzáigazítani a cégeknek a társasági szerződéseiket az új gazdasági társasági törvény előírásaihoz, ez utóbbi törvény azzal fenyegette a cégeket, hogy ha ezt elmulasztják, akkor törlik őket a cégjegyzékből. Ez a határidő tolódott el 2008. július 1-jére.

Könnyítés az is, hogy a már bejegyzett cégek - szintén jövő év július 1-jéig - nyilatkozhatnak a cégbíróságnak, hogy mindenben megfelelnek az új társasági törvény előírásainak. Ezt a bejelentést a cég képviselője adja be a cégbíróságnak, továbbá sem illetéket, sem közzétételi költségtérítést nem kell fizetni.

Ugyancsak érinti a cégeket, hogy a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) változni fog 2008 első napjától. A jelenlegi 03 verziót a 08-as verzió váltja fel. Az alapszisztémája mindkettőnek azonos: ágazat, alágazat, szakágazat szerint sorolja be a cégeket. A módosítás indoka az - amit uniós rendelet ír elő -, hogy az egyes nemzetgazdaságokat pontosabban össze lehessen hasonlítani.

Példaként vegyük a 01 ágazatot, amely a mezőgazdaságot és a vadgazdálkodást foglalja magába ez év végéig. Akkortól a meghatározása: növénytermesztés, állattenyésztés és vadgazdálkodás. Az állattenyésztés alágazat ma a 012 kódszámot viseli és öt tevékenységet (szarvasmarha-, juh-kecske-ló-, sertés-, baromfi-, és egyéb állattenyésztést) tartalmaz. Az új kód 014 lesz és nyolcféle állat tenyésztését különbözteti meg. A szarvasmarhát megkülönbözteti tejhasznú és egyéb állatként, önálló szakágazat lesz a lótenyésztés, és új szakágazatként megjelenik a teve és a tevefélék tenyésztése.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint a cégtörvény mostani módosítása felhatalmazta az IRM-et, hogy rendeletben szabályozza a TEÁOR-számok változásával kapcsolatos teendőket. A rendelet az elkövetkező hetekben elkészül és a tárca arra fog törekedni, hogy olyan megoldást találjon, amely a cégek megterhelése nélkül lehetővé teszi a feladat elvégzését. Például számítógépes program használatával tesz eleget a cégbíróság az ezzel kapcsolatos teendőknek. A cégeket ezzel kapcsolatban semmiféle fizetési kötelezettség nem terheli majd.

A KSH elnökhelyettese is megerősítette, hogy fordító kulcsok alkalmazása révén a cégbíróságok megoldják ezt a feladatot. A KSH honlapján már elérhető az a fordítóprogram, amely a TEÁOR 03 és 08 verzióját hozza össze.

Forrás:  Fejér Megyei Hírlap 2007-06-25

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés