keresés a lovardák között


Kevi Farkas Zsolt

Kevi Farkas Zsolt bemutatását már jó ideje tervezem, hiszen nem érdemtelenül tartozik azok táborába, akiket joggal tisztelhet a kézműves szakma, tagságunk és az egész lovas társadalom. Barátságunkat több kapcsolódási pont kovácsolta erőssé. Egyrészt szeretett közös barátunk, néhai alelnökünk, Menthy Árpád kedvenc lovát lovagolta a 90-es évek távhajtó versenyein, másrészt, mint míves mester a lovashagyományok ápolását tekinti fő céljának, és nem utolsó sorban kézműves szakágunk egyik alapító tagja, az idei évtől pedig elnökeként tisztelhetjük. A szerény, vékony halk szavú finom kezű ötvös mester így vall önmagáról. (Pajlócz)

Budapesten születtem 1965. április l5-én. Az általános iskola felső tagozatában már aktívan sportoltam, nem is eredménytelenül, hiszen 1 978-ban a budapesti cselgáncs bajnokságban V. helyezést értem el. Ebben az időszakban ismerkedtem meg a lóval és a lovaglással is édesapám jóvoltából, aki lovasoktatásra a Nemzeti Lovardába Árpi bácsival Döntőbíró hátán íratott be. Innen felvételiztem a Budapesti Honvéd Lovas Szakosztályába 1979-ben, ahol nagy szerencsémre dr. Kollár Kornél bácsi kezei alá kerültem. Ugyanebben az évben vettek fel az ötvös szakmába ipari tanulónak. Az Állami Pénzverdében volt a tanműhelyünk, amely később - aranyművesként alkalmazva munkahelyemmé vált Persze a lovakat nem hagytam el, sőt 1983-tól már díjugratóként versenyeztem. Emellett sokat tanultam a pilisborosjenői lovas kaszkadőröktől is, akikkel tereplovaglásaink során sok kalandot éltem át A Honvéd Lovardában hozott össze a sors dr. Bertók Lóri bácsival, aki később a távlovas szakág elnöke lett, és 60 évesen nyert magyar bajnokságot. Ez a kivételes ember hívta fel a figyelmemet a honfoglalás korában alkalmazott díszítések motívumkincseire. Útmutatásai alapján kezdtem el kutatni a régi forrásokat, melyeket a mai napig is alkalmazok munkáimban. . A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola esti tagozatán 1986-ban érettségiztem, majd katonai szolgálatomat a Magyar Néphadsereg Tóth Ágoston Térképészeti Intézetében töltöttem le. Parancsnoki felkérésre elkészítettem vörösréz lemezbő1Magyarországdomborított 1 :500 000 arányú térképét, amely ma az Intézet múzeumában látható.

A katonaévek után a Fővárosi Óra- és Ékszeripari Vállalatnál dolgoztam, mint aranyműves, később gyártástechnológus, beletanulva a nemesfém készletezésébe és az ékszerek, nagyobb dísztárgyak sorozatgyártásába. 1989-ben ötvös mester vizsgát tettem. Ebben az időszakban Csömörön Ákos Ajtony irányítása alatt lovagoltam, és megismerkedtem egy igen kemény csődörrel, Döntőbíróval. A kiváló mén Menthy Árpi bácsi tulajdona volt, Imperiál utód, galopp múlttal. Másfél évig volt módom dolgozni a nagyteljesítményű lóval, mellyel 1990-ben a csömöri távlovas verseny4ű km-es kategóriájában a IV.  helyezést értem el.

Ekkor már otthon dolgoztam, másodállású iparosként. Első önálló kiállításom az állatorvosi  egyetemen volt a huszár hagyományőrzők gyűlésén, ahol lovas ékszereket és dombortérképet állítottam ki. Ötvös mesterként önálló vállalkozó 1993-ban lettem. Lovas versenyek díjait, jelvényeket, dísztárgyakat, plaketteket kezdtem készíteni. Mesterség-bemutatóimmal és munkáimmal szakmai elismerést értem el Nagyszakácsiban, a "Királyok szakácsai" versenyeken, a Hungexpo területén rendezett Karát, Ékszer és Óra Kiállításain. A Hadtörténeti Múzeumban 1996-ban, az 1100 éves évforduló tiszteletére, a „Verecke” című domborított képemmel vettem részt, a Kongresszusi Központban pedig 1997-ben honfoglalás kori dísztárgyakat állítottam ki. Elismerés és megtiszteltetés számomra, hogy 1997-ben a Zala megyei Népművészeti Egyesület tagja lettem, melynek tagjai kizárólag olyan alkotó emberek, akiknek céljuk a magyar művészetek továbbvitele. A Szent György Lovagrend felkérésére 1998-ban elkészítettem a Magyar Szent Korona pontos másolatát rézből, aranyozva, majd 2000-ben a hozzá tartozó jogar és országalma pontos méretű mását is, melyek a Visegrádi Fellegvárban vannak állandóan kiállítva. Ezen munkáim elismeréséül a Szent György Lovagrend lovaggá ütött és tagjává választott Mátray Magdolna vezetésével, több kézműves társammal 2000-ben megalapítottuk a Magyar Lovas Kör Kézműves Szakágát. Ebben az évben kaptam felkérést a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalától gróf Bethlen István dombor mellképének elkészítésére, melyet Herencsén Község Polgármesteri Hivatalának falán avattak föl.
2000-ben megnősültem. A következő év legnagyobb munkáját jelentette számomra a megalakult Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége részére elkészíteni a lovas felszerelések réz díszítéseit. Ez év elején kézműves szakágunk ajánlása alapján, az Interpress Kiállítások Kft. finanszírozásával vehettem részt egy misztikai kiállításon Londonban. Magyarországot, a Magyar Lovas Kört képviseltem, munkabemutatót tartottam, kiállítottam honfoglalás kori díszeket, lovas  dísztárgyakat, ékszereket.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Mátray Magdolna ajánlása alapján vehettem át tőle kézműves szakágunk elnöki tisztét és egyúttal az éves közgyűlés szavazata alapján a Magyar Lovas Kör vezetőségi tagjává választottak. Köszönöm a bizalmat és a továbbiakban is azon leszek, hogy egyesületünk hagyományőrző munkáját erősítsem, és nemzeti hagyománykincseinket kézműves társaimmal összefogva népszerűsítsem, oktassam hazánkban és külföldön egyaránt.

Kevi Farkas Zsolt
ötvös mester

Forrás: Magyar Lovas Kör

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés