keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas képek


      

Baranyai Márta Festőművész

Bemutatkozás:

1962-ben születtem Budapesten. Gyermekkorom óta foglalkozom művészetekkel. A rajz és festészet mellett tanultam könyvrestaurálást, kerámiakészítést. Iskoláim elvégzése után több magyarországi városban élve különböző tevékenységeket folytattam: terveztem játékokat, csomagolás grafikákat és filmplakátokat, dolgoztam kerámikusként. Rövid ideig rajzfilmstúdiós munkát is végeztem. Külföldi megrendelésre éveken keresztül készítettem zsebóra méretű miniatűr festményeket.

Vásárlóim kérésére előszeretettel vállalok portréfestést, elsősorban gyermekportrékra specializálódva.

Kiemelkedő művészek híres munkáiról - tisztelegve világhírű alkotóik előtt - igényes reprodukciókat festek, ezzel mesterségbeli tudásomat is csiszolva: pl. Csontváry, Vaszary, Rembrandt, Renoir, Monet, Van Gogh, Picasso, Dalí, Ingres, Géricault.

Mindezek mellett kidolgoztam egy speciális technikát is, mellyel parafa-hordozó felületre különleges hatású olajfestményeim készülnek.

Amennyiben munkáim elnyerték tetszését, örömmel várom szíves érdeklődését.Néhány szó a parafáról


A parafa használatának hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. A paratölgy a mediterrán medence egyes területein honos, különleges fafajta. Kérgét kilencévenként lehántják: ezt az anyagot nevezzük parafának. A kéreghántás a para-tölgynek semmilyen károsodást nem okoz, így a fa életben marad akár 180-200 évig.

A parafát számos területen hasznosítják. Leglátványosabb módon, belső burkolatként, immár kétszáz éve alkalmazzák. Magyarországon is hosszú ideje, számtalan formában használják fel ezt a sokoldalú anyagot.

Az általam alkalmazott technikáról és a képekről
Munkám során találkoztam ezzel a nagyszerű anyaggal, amelyet nagyon megszerettem. Az ipari-háztartási felhasználás területéről több, mint öt éves kísérletező, fejlesztő munka eredményeként átmentettem a képzőművészet világába, hordozó felületként. Ez merőben újszerű elgondolás!

Lyukacsos textúrája által gyönyörű rusztikus hatást, különleges finom tónusokat és színeket nyerhetünk. Képeimnél ezt a tulajdonságát kőszerű felületek megjelenítésére használtam, őskori barlangfestmények, sziklarajzok, kőtöredékek látványának érzetét keltve.

Mindig nagy érdeklődéssel szemléltem a történelem előtti korok kultúráját, művészetét, hagyatékát. Ez ösztönzött képeim megfestésére.

Megfestettem egy sorozatot, őskultúrák őrízői címmel, melyet a Föld archaikus civilizációiból maradt tárgyi emlékek ihlettek. Ennek célja az összehasonlítás, rámutatva, hogy az egymástól kontinensnyi távolságra eső civilizációk művészetében, motívum kincsében, és hitvilágában milyen hasonlóságok mutatkoznak. Ezen alkotások anyaga jellemzően a kő, melynek látványát, esztétikai és térbeli hatását a parafa-festmény - sejtszerkezetének köszönhetően - kitűnően érzékelteti.

Elképzelésem szerint e tevékenységnek tanító, ismeretterjesztő jellege is említést érdemelhet, hisz a nagyközönség talán itt találkozhat először, és fedezhet fel hasonlóságot pl.: az ausztráliai őslakók "álomidő" korszakával, és az Afrika szívéből származó sziklavésetekkel stb.

Korábbi munkáim fő motívuma a ló, mely az emberi testtel együtt a képzőművészeti alkotások örök témája ősidők óta. Festményeimen a lovakat individuumként - embertől és környezetétől függetlenül - kötelékektől, szerszámoktól mentesen felszabadultan, belső világukat, érzelmeiket felszínre hozva örökítettem meg. Nem a vadság, szilaj erő, az izmok feszülése hangsúlyozódik, hanem a finom vonalak, a lovak külső és belső harmóniájának megjelenítése. Itt is felfedezhető néhány munkámon a barlangfestmények kőtöredékeit idéző hangulat, és színvilág.

A kő számomra nem hideg, élettelen anyag. Önmagában is rengeteg titkot rejt, de az ember keze által megmunkálva a természet, és ősi civilizációk tudásának hordozója. E korok voltak bölcsői jelenlegi életünk, kultúránk értékeinek.

Festményeim érdekes ellentétet képviselnek: a kövek szépségét, beszédességét, plaszticitásuk fény-árnyék játékát visszaadják a szemlélőnek, de nélkülözik azok súlyát, hűvösségét, keménységét. Egy könnyű, meleg, lágy tapintású anyagra kerülve, a ráfestett "kőfigurák" szinte megelevenednek.

A parafára készült festmények színvilága nem élénk, nem erőteljes. Visszafogottságuk harmonizál a parafa anyagának természetes színével, a natúr vászonkerettel, a képek témájával, hangulatával. Ezért jellemző a meleg vörösesbarnák, okkerek használata, illetve - hidegebb árnyalatoknál - a földszínekhez közelítő mohazöld, szürkéskék, stb.

Bebizonyosodott, hogy a parafa ökológiai és egészségügyi szempontból kifogástalan, könnyen használható anyag, mely tökéletesen megfelel korunk követelményeinek. Ez különleges sejtfelépítésének köszönhető. Legfontosabb tulajdonságai:

portaszító, ezért antiallergén! (ellentétben a hagyományos vászonfestményekkel)
nincs természetes kártevője
nehezen gyullad, és égésekor nem keletkeznek mérgező gázok
vízlepergető, nem gombásodik és penészedik
forma és mérettartó, igen hosszú élettartamú
Parafára készült olajfestményeim - a két nemes anyag ötvözése révén - rendkívül tartósak, és rusztikus felületük szépsége, eleganciája mellett egészségesebbé is teszik környezetünket!

Parafa-festményeimmel megjelentem 2004. májusában a Magyar Feltalálók Egyesülete által szervezett GENIUS - EUROPE c. nemzetközi kiállításon, és GENIUS díjat nyertem.

Festményeim változó összeállításban állandó kiállításon folyamatosan megtekinthetők az innoideArt Galériában (1118 Budapest, Gazdagréti tér 1. Hétfő-Szombat 14-18).
Következő kiállításom feruár 6-tól március 5-ig lesz látható Székesfehérváron a Bányató Galériában (Székesfehérvár, Zsolnay út 39).

 

Elérhetőség: pictura.marti@cork-painting.hu 
www.cork-painting.hu
Tel: +36 30 5739631

Kiállítás:

A tárlat megtekinthető: A WestEnd City Center Office "C" aulájában.
Nyitvatartása:  április 2- május 7.;  Hétfőtől szombatig,  9-18 óráig.
Lovakon kívül egyéb, - témaválasztásában igen változatos -festményeimmel is megismerkedhet.


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés