keresés a lovardák között


Mészáros Ernő III. Fogathajtó Emlékverseny
Rákóczifalva, 2002. július 14.

Rákóczifalva harmadszor rendezte meg az Aratófalatok Ünnepét, melynek első napján Országos és Nemzetközi Kenyérsütő Verseny zajlott, kiegészítve néptánc bemutatókkal, népi játékokkal, vetélkedőkkel, kuruc kori ételek bemutatásával, kóstolásával és kuruc utcabállal. A második napon a település népe kivonult a sportpályához, melynek egyik területén a polgármesterek főzőversenye, erőemberek viadala, íjászverseny és lovagoltatás fogadta az érdeklődőket. A lovas pályán pedig az egész napos fogathajtó emlékverseny nyújtott látványt, szórakozást, kemény versengést, mintegy húsz fogat részvételével.

Rákóczifalva polgármestere, Bodács István úr és a Kuruc Hagyományőrző Egyesület elnöke, Terenyei Attila úr felkérésére rövid köszöntőt mondtam az emlékverseny megkezdése előtt. Ebben kiemeltem, hogy néhai tagtársunk, Mészáros Ernő elvesztése minden látogatásom alkalmával elszomorít, azonban látva a helybéli fogatok fejlődését, ápoltságát, a hajtók tudásának, öltözékének stílusbeli javulását boldogan nyugtázom, hogy Ernő barátunk fáradozása eredményes volt. Elindította a település lovas életét és a derék fogatosok, hagyományőrző lovasok, azonosulva néhai irányítójuk akaratával, mára országos szinten is közismerté váltak, elismerést szerezve ezzel önmaguknak és településüknek egyaránt.


Terenyei Attila elnök és Bodács István polgármester

" Az emlékverseny a pónik és a nagylovak kategóriáiban zajlottak, akadályhajtás és vadászhajtás versenyszámokban. Komoly segítség~t vállal fel évről évre a pálya építésében és a versenynap levezetésében Fehér Tibor úr, Újszilvás polgármestere, a fogathajtás értője és szerelmese. Tudása mellett tekintélye, tisztelete van az itt élő emberek szemében. Döntései határozottak, igazságosak, elvárásai további fejlődésre ösztönzik a helyi lovas barátokat. ' A látottak alapján kijelenthetem, hogy az előző évekhez képest érezhető a fejlődés, illetve a tudatos kettéválás a fogathajtók között. Egy részük tovább akar lépni a sport jellegű hajtás felé, a többiek pedig a népi es jellegű hajtást, az alkalomszerű parádézást választja. Erőteljesebb és egységes előrelépést egy képzett, fogathajtó múlttal rendelkező, lelkes edző jelentene számukra, akinek felkutatására érdemes lenne hangsúlyt fektetniük.

Egyre több közöttük a fiatal hajtó, akik általában az érettebb hajtók családtagjai. Örömmel fogadtuk két fiatal hajtó hölgy jelenlétét, hiszen a lovassport szakágak közül a fogathajtásban legalacsonyabb arányú a részvételük.
Az idén Körünk különdíját a 16 esztendős Tamás Andreának ítéltük, kiemelkedően korrekt hajtása alapján, bízva abban, hogy pár éven belül nevével már az országos bajnokságban találkozunk.

Teljessé kívánom tenni az emlékversenyről leírtakat azzal, hogy önzetlen, gyors, pontos munkájukért kiemelem Nádudvari Magdolna, Szemők László és Hajagos Péter pályaszolgálati tevékenységét. A rekkenő hőségben csodálatra méltó energiával és lelkesedéssel végezték feladatukat. Befejezésül egy pár megjegyzést tennék a rendezvényről. Rákóczifalva népének összefogása példaértékű hagyományőrző ünnepségük sikeréért.
Bodács István úr, Terenyei Attila úr és felesége a fő mozgatórugói, elöljárói, elkötelezettjei hagyományaik ápolásának a település szűkös anyagi helyzete ellenére is. Sajnálatos, hogy a magasabb fórumok gyér támogatást nyújtanak, holott Rákóczifalva történelmi- és hagyománykincsei, azok őrzése egész nemzetünk feladata lenne.


Tamás Andrea 16 éves fogathajtó hölgy az MLK különdíjasa

 Egy ilyen kétnapos rendezvényre indulhatnának a szomszédos városokból és megyékből külön buszok, külföldi turistacsoportok lehetnének részesei a magyarnak mindig oly nélkülözhetetlen kenyere ünnepén. Színpadokat lehetne felállítani, korszerű technikai berendezésekkel kiépíteni a területet, gondoskodni a talaj locsolásáról, feldíszítetett kapukról és sorolhatnám. Bízzunk benne, hogy erre rövidesen ráébrednek a segíteni képesek, de főleg: a segíteni kötelesek is. őszintén gratulálunk a sikeres rendezvényhez és köszönjük a megtisztelő, baráti meghívást és ellátást.


Mészáros Ernő III. Fogathajtó Emlékverseny eredményei:

Póni kategória - akadályhajtás:
I. Kovács István, sh. Fehér János - Tündér és Csinos (Kunhegyes)
II. Bugyi Mihály, sh. Bugyi Gergő - Csinos és Lolita (Kengyel)
III. Csabai Tibor, sh. ifj. Csabai Tibor - Csillag és Betyár (Kuruc HE, Rákóczifalva)

Póni kategória - vadászhajtás:
I. Kovács István, sh. Fehér János - Tündér és Csinos (Kunhegyes)
II. Fehér János, sh. Kovács István - Tündér és Csinos (Kunhegyes)
III. Csabai Tibor, sh. ifj. Csabai Tibor - Csillag és Betyár (Kuruc HE, Rákóczifalva)

Nagy lovak kategória - akadályhajtás:
I. Nagy János (Újszászi Libafarm)
II. Tamás Károly g(uruc HE, Tószeg)
III. id. Dengi Pál, sh. László Gyula - Baba és Inci (Kuruc HE, Szolnok)

Nagy lovak kategória - vadászhajtás: ..
I. Antal Zoltán, sh. ifj. Antal Zoltán - Fúria és Mítosz (Kuruc HE, Kétpó)
II. Tóta Imre, sh. Kun Ferenc - Nikita és Nárcisz (Kuruc HE, Szolnok)
III. Gráczer Sándor, sh. Nagy Zoltán - Nóri és Kitti (Kunhegyes)

Legfiatalabb hajtó: ifj. Csabai Tibor (Kuruc HE, Rákóczifalva) .
Legidősebb hajtó: Horváth Ferenc (Kuruc HE, Rákóczifalva) .
Legeredményesebb hajtó: Kovács István (Kunhegyes)

Pajlócz András

Forrás: Magyar Lovas Kör

2002.

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés