keresés a lovardák között


Western Szakág megalakítása

ÁLLOMÁS ÉS ELINDULÁS

2007. május 11-én, a Kecskemét közelében fekvő Silverado Ranchen megtartotta alakuló közgyűlését a Magyar Lovas Szövetség legfrissebb szakága, az általános WESTERN SZAKÁG. A gyűlésen 12 MLSZ sportszervezet vezetői, illetve a hazai western sportlovaglás vezető szerepet betöltő tagjai vettek részt. A helyi Crazy Cowboy Club elnöke, az ülés levezetője, a megjelenteket üdvözlő bevezetőjében elmondta, hogy a magyarországi westernlovaglás történetének kiemelkedő állomásához érkezett. A már korábban elismert reiningen kívüli valamennyi további western versenyszámot összefogó western szakág ezzel az aktussal egyenrangúként besorakozott a Magyar Lovas Szövetség meglévő szakágai közé, hivatalosan elismertté vált, s megkezdte működését.

Az ülés napirendjén a legfontosabb feladatok és teendők megvitatása, a legégetőbb döntések meghozatala és a szakbizottság tagjainak, a szakág tisztségviselőinek megválasztása szerepelt. A jó hangulatú, konstruktív gyűlésen a westernlovasokra sokáig nemigen jellemző egyetértés mellett az alábbi fontosabb döntések születtek:

1. A 2007-es év versenyszabályzatának véglegesítése
A legfontosabb változtatások az eddigi szabályokhoz képest:
• Egyedi megjelölés nélküli ló nem versenyezhet, „0”-ás sütésű ló azonban egyedi engedéllyel ebben az évben még felvehető az MLSZ sportló nyilvántartásába, vagyis regisztrálható versenylóként.
• A kötelező egykezes szár- illetve feszítőzabla használatot a korábbi gyakorlattal ellentétben nem a ló kora, hanem a versenyzésben eltöltött ideje és/vagy az összegyűjtött pontszámai határozzák meg. E szerint a versenyzésbe bekerült bármely korú lovak lovagolhatók meghatározott ideig, illetve adott pontszám összegyűjtéséig csikózablával és két kézzel. A gyermek kategóriába (0-14 évig) sorolt versenyzők bármikor, bármely lovat lovagolhatnak két kézzel. Esetükben csak annyi a megkötés, hogy a választott szárhasználatot verseny közben nem változtathatják.
• Megváltoztak – és az AQHA illetve NRHA szabályaihoz igazodtak - a versenyzői státuszok. Az eddigi kezdő és haladó kategória megszűnt, helyette gyermek, ifjúsági (youth), kezdő ifjúsági (novice youth), amatőr (nonpro), kezdő amatőr (novice amateur) és nyílt (pro) osztályba sorolhatóak a versenyzők. Egy versenyző csak egy osztályba tartozhat, de a besorolások felfelé átjárhatóak, azaz verseny a versenyben jelleggel értékelhető egy-egy versenyző teljesítménye több osztályban is. Pl. egy 18 évesnél fiatalabb, de a 14. évét már betöltött novice youth (kezdő ifjúsági) osztályba besorolt versenyző adott gyakorlata youth, novice youth, amateur, novice amateur és open osztályban is értékelhető, ha azonos pályán teljesítendő a gyakorlat és minden osztályba befizette a startdíjat. Így a kezdők külön versenyt vívhatnak, de megfelelő eredmény elérése esetén a nem kezdő osztályban is érhetnek el eredményt, gyűjthetnek pontokat.
• Minden osztályban gyűjthetőek OB pontok, s mindenütt hirdetnek bajnokot. A maximálisan elérhető pontszám az indulók számától is függ. Ha egy osztályban 3-nál kevesebb induló van, az eddigi gyakorlattal ellentétben akkor is kapnak a versenyzők bajnoki pontot. Nem kívánják a kis létszámú osztályokban meglévő kevés versenyzőt büntetni, sokkal inkább megjutalmazni példamutató kiállásukért.
• Klasszikus értelemben vett Reining versenyszámot csak az MLSZ Reining Szakága által elismert versenyeken lehet rendezni.
• Egy verseny viszont elismertethető mindkét szakág részéről is

   

2. A 2007. évi versenynaptár véglegesítése
A már forgalomban lévő versenynaptár két időpontjával kapcsolatban merültek fel kérdések:
• A 2007.05.26-27-i kaposvári versenyre a reining szakág vezetői szerettek volna trail pleasure és western horsemanship számokban utólagosan még egy OB fordulót kiíratni. A versenynaptár utólagos változtatásának megszüntetése, illetve a május 5-6-i kaposvári forduló tapasztalatai alapján az a döntés született, hogy a szakág nem támogatja ezt a felvetést. Ugyanakkor természetesen nem ellenzi e versenyszámok OB-n kívüli megrendezését az adott helyszínen, s versenyzőit ösztönzi a kaposvári részvételre.
• Felmerült, hogy a Mányba, az Eldorado Ranch-re tervezett fordulót a verseny házigazdája mégsem Mányban, hanem szintén Kaposváron, a Lovas Akadémián kívánja megrendezni. A Western Szakágnak nincs kifogása a remek helyszín ellen, de a mányi verseny rendezőjével történő megbeszélésig nem tud nyilatkozni a helyszín elfogadásáról. A verseny finanszírozásában – anyagiak teljes hiányában – egyelőre ugyanis nem tud részt vállalni, s az előző kaposvári forduló tapasztalatai alapján a versenyzőkre sem tudja áthárítani a rendezési költségeket.

3. Rajtengedély vizsga időpontok, helyszínek, követelmények megbeszélése
Döntés született arról, hogy a western (egyéb western és reining) rajtengedély vizsgák a reining szakággal közösen kerülnek megszervezésre és lebonyolításra. A vizsga sikeres teljesítése tehát, mind a két western szakágban jogosúltságot ad majd a versenyzésre. A versenyzők számára a vizsgához szükséges információkat és a vizsgaanyagot tartalmazó ismertetőt a reining szakág elkészítette, s a www.nrha.hu illetve a western.lovasszovetseg.hu honlapokon lesznek néhány héten belül elérhetőek letölthető formában, illetve füzet formájában megrendelhetőek és megvásárolhatóak a reining szakág és a western szakág titkáraitól. Az MLSZ bármely más szakágánál letett rajtengedély vizsgát a Western Szakág elfogadja.
A rajtengedély vizsgák kitűzött helyszínei és időpontjai:
• Pátka, Red Horse Ranch 2007.06.29.
• Tamásipuszta, TB Ranch 2007.07.13.
• Soltszentimre, El Bronco Ranch 2007.09.07.

   

4. A Szakbizottság tagjainak megválasztása, titkár megbízása
A szakág szakbizottságának megválasztott tagjai ÁBC sorrendben:
• Fejér Tibor
• Istenes Csilla
• Kastély Attila
• Szalontai Zoltán
A szakbizottság tagjai első ülésükön választják meg maguk közül a szakbizottság elnökét.
A szakág titkári teendőit a jövőben Sebők Judit látja el.

5. Az éves szakági licenc összegének megállapítása
A szakági (versenyzői) licenc díja 2007-ben:
• Gyermek és ifjúsági státuszú versenyzők: 3.500, - forint/év.
• Amatőr és nyílt státuszú versenyzők: 12.000, - forint/év.

A Western Szakág megalakításának előkészítése majd két évig húzódott, azaz nem foghatjuk rá, hogy sima úton futott a western ekhós szekere. Bizony sokszor kellett a kátyúból kirángatni, a kiesett kerekeket pótolni, az eltört kocsirudat kicserélni. A hivatalossá válással messze nincs vége a munkának, nem szűntek meg a gondok, hiszen a neheze csak most kezdődik. Az új szakágnak, a szakbizottság tagjainak, s a westernlovas sportolóknak be kell bizonyítaniuk, hogy méltó tagjai a hazai lovas társadalomnak, fejlődésre képes, életrevaló csapatot alkotnak. Nem lesz könnyű dolguk a mai nehéz gazdasági helyzetben, de az utóbbi időben a „cowboyok” szorosabbra zárták soraikat, összefogtak a bajban, a kátyús helyett új, simábbnak tetsző utat választottak. Az ekhós szekér nekilódult. A pionírok kora véget ért, mostantól nem az a cél, hogy a western megvesse a lábát Magyarországon, elismertesse magát, hanem az, hogy zavartalanul folyjék a munka, s folyamatosan biztosítani lehessen ennek a munkának a szervezeti kereteit, anyagi és egyéb feltételeit.

Sheriff

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés