keresés a lovardák között


 

Jenna Lovas fajtakalauz
Honlapja www.lovaslexikon.hu

1985. októberében születtem. Jelenleg egy Komárom-Esztergom megyei kis faluban lakom. A nevemet nem igazán szeretem kiadni, évek óta a legtöbb ember csak Jenna-nak hív. Mindig megkérdezik, hogy honnan jött ez a név. Nos… Jenna egy táncosnő. Több énekes és énekesnőnél megfordult már. Mivel én is 1-2 évig „táncoktató” voltam és az egyik példaképem ő volt, így vettem fel a Jenna2 internetes nevemet.

Sikeresen megszereztem 2004-ben a gépíró-szövegszerkesztői szakmámat. Jelenleg az érettségire koncentrálok, ebben az évben szándékozom érettségizni. Mire az érettségit megszerzem, remélhetőleg lesz egy honlapszerkesztői szakképesítésem is.

A Lovas fajtalexikon honlapomat 2004. szeptemberében kezdtem el készíteni. Mindig is rajongtam a lovakért, minden alkalmat kihasználtam, hogy lóra ülhessek. A legnagyobb élményem úgy általános iskola 6. osztálya környékén volt, amikor a kezemben a szárral én irányíthattam és állíthattam meg a lovat. Egyszerűen a hatalmába kerített. Ugyanakkor mivel a lovakkal kevés érintkezésem volt, a kutyák olykor előrébb kerültek a lovak elé. Volt olyan időszak, amikor minden kutyafajtát kívülről fújtam. Rengeteg könyvem van, sokat foglalkoztam a kutyáimmal. Kiképzésekre vittem, saját magam is képeztem őket.

A legnagyobb fordulat az életemben, az volt, amikor végre rájöttem, mit is szeretnék csinálni a szabadidőmben, mit is szeretnék kezdeni az életemmel, mivel szeretnék foglalkozni ha „nagy leszek”. Ennek az ideje 2004. februárjában érkezett el, amit az egyik barátomnak köszönhetek és nagyon hálás is vagyok neki érte, hogy felnyitotta a szememet. Elkerültem egy lovardába. A lovak édesek voltak, főként Shagya-k voltak ha a fajtájukat nézzük. Amit ott láttam, illetve észleltem, az nagyon nem tetszett. A lovakat bántották, még akkor is, ha nem ők voltak a hibásak. Ha lovagolni ment valaki és meg kellett fogni a lovat, a ló elszaladt. Félt. Amit nem csodáltam azok után amit láttam. Végül az utolsó órám sírással végződött. Sírva mentem haza, mert nem tudtam megtanulni lovagolni. A lovasokkal nem foglalkoztak kellő képen. Nem volt türelmük, rosszul magyaráztak, egyszóval nem érdekelte őket, hogy meg szeretnél-e tanulni lovagolni, vagy sem. Így édesanyámék elkezdtek kutakodni másik lovarda után. Így tudtuk meg, hogy ebben a faluban is vagy egy kis lovarda, ahol lakom. Ez életem legjobb lovardája. Rengeteget tanultam, rengeteget tapasztaltam. A lovak még ha néha kicsit mókáznak is, nagyon jó fejűek, remek oktatólovak. Az oktató pedig eszméletlen jól oktat és nem csak rád, de a lovakra is odafigyel. Ha látja, hogy gond van, azonnal szól a lovaknak. Nagyon sokat köszönhetek neki és a lovainak egyaránt. ő ébresztett rá, hogy nem bennem van a hiba, hanem az előző oktatóban. Így határoztam el a jövőmet is. Sok rosszat tapasztaltam a lovasoktatókkal kapcsolatban, így úgy gondoltam, lovasoktató szeretnék lenni. De nem olyan mint ők, hanem igenis legalább olyan, mint a jelenlegi oktatóm. Türelmes, barátságos és ami a legfontosabb, sosem bántanám a lovat ok nélkül! Ugyanakkor a legtöbbet szeretném nyújtani, tanítani a lovasok számára!

Bár 2004. februárjában kezdtem a lovaglást, igazándiból mondhatjuk, hogy csak 2004. júniusától lovagolok. A jelenlegi lovardámba júniustól vagyok ott és igazándiból csak júniustól folyt igazi lovasoktatás. A következő évben nagyon szeretnék Bábolnán, a bábolnai lovasiskolában tanulni. Terveim legalább 5 évre nyúlnak még ki. Kicsit későn jöttem rá mit is szeretnék csinálni, de rájöttem, és szerintem ez a legfontosabb. Szeretném megszerezni a lótenyésztői, lovastúra-vezetői, belovagló és a lovasedző/lovasoktató szakmákat. Szeretnék külföldre menni, külföldön dolgozni, lovasokkal foglalkozni.

Mint már említettem, a honlapomat 2004. szeptemberétől szerkesztem folyamatosan. Az elején nagyon nehéz volt és csak úgy terveztem, hogy a lófajtákkal foglalkozzon. De egyre megszállottabb lettem a lovak iránt és a tartalom egyre bővült. Mostanra már rengeteg mindennel foglalkozik a honlap, de csakis lovakkal. A fajtaleírások saját kezűleg készülnek két nagyon jó könyv segítségével (Mihók Sándor: Ló és szamár, illetve a Lovak határozói kézikönyv). Ugyanakkor amelyik fajtának a fajtaleírása nincs benne a két könyvben, azt oldalakról fordítom társaimmal együtt (sokat köszönhetek Tyr-nek, Mimbeth-nek, Gesztinek, Gabrielle-nek, Kingának és Shirehorse-nak is). Tulajdonképpen a honlappal a célom az volt, hogy a látogatók minél jobban megismerjék a lovakat, lófajtákat és tulajdonságaikat. Az első célom a fajták jellemzése volt. Ha megnéztek egy magyar honlapot, amelyik felsorolja a fajtákat, csak kb. 100 fajtát írnak le. De ugyan ez vonatkozik a könyvekre is. Pedig nagyon jól tudjuk, hogy a világon több mint 360 lófajta van. „Lovas nemzet” vagyunk, ennek ellenére egy magyar oldal sem foglalkozik a lófajtákkal bővebben. Ha meg megnéztek egy külföldi honlapot, szenzációsan fel van sorolva az összes létező és már kihalt fajta. Így elhatároztam, hogy összegyűjtöm őket és megpróbálok mindegyikről információt szerezni és adni a lovasoknak.

Kedvenc állatom a ló, bár gondolom ezt gondoltátok. Nincs különösebben kedvenc ételem, de nagyon szeretem a spagettit, a pizzát és a hamburgert. Nincs kedvenc énekesem vagy énekesnőm. Kedvenc színészem/színésznőm sincs igazán. Kedvenc italom az őszibaracklé. Szeszes italban a Bailey's és a krémes italok. Hetente egyszer járok lovagolni a barátnőmmel és a barátjával együtt. Rengeteget járunk terepre, rengeteget tanultunk, de még bőven van mit. Erre főleg akkor jöttem rá, mikor az ugratásba is belekóstoltunk. Szabadidőmet a barátaimra, illetve a honlapra fordítom. Sokat járkálunk, ilyenkor az útba eső lovardáknál mindig megállunk 1-1 kép erejéig. Sok versenyen is megfordultunk, mint néző. Bulikba mostanában nagyon ritkán járok. Azelőtt egyik unokahúgommal egy alkalmat sem hagytunk ki a bulikból. A hétvégéimből egy napot biztos átbuliztam. Ez mára kicsit megváltozott. Ha elértem céljaimat, megszereztem a szakmáimat és az érettségit, szeretnék külföldre menni dolgozni legalább 1 évig. Sok állatunk van itthon. Kutya, macskák, hörcsög és baromfiállatok. Minden van, csak sajnos lovam nincs. Egy ideig nem is lesz. Nincs rá egyelőre se idő, se keret. Sajnos. Talán egyszer lesz egy lovam. A kedvenc lófajtám a Fríz. Egy Fríz lovat mindenképp szeretnék tartani. Bár ez túlzás, mert bármilyen lovat szívesen tartanék, de az álomló nálam a Fríz.

Ezúton szeretném még egyszer megköszönni mindazt a tudást, örömet, izgalmas túrákat az oktatómnak Kiss Józsefnek és Zsazsának, a türelmes lovának! Nem utolsósorban szeretném megköszönni a lehetőséget a lovasok.hu csapatának! ők is nagy munkát fektettek a honlapjukba, amit az utóbbi időben gondolom ti is tapasztaltatok. Büszke vagyok rájuk, mert tudom, hogy ők sem fogják feladni, értetek, lovasokért lesznek a jövőben is! Csak így tovább!

 

   

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés