keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok


„Tisztességes játék” a lovassportban

Sokszor tapasztaltam szabálytalanságot a versenyeken való részvétel során, mely gyakran nem volt tisztességes nem csak a versenyzőtársakkal, de a lovakkal szemben sem. Most ezeket szeretném ismertetni saját tapasztalataim alapján.

A szabályok előírják az érvényes tagsági igazolvány meglétét, és a tagsági igazolványban az adott naptári évre érvényes sportorvosi igazolást. Gyakran előfordul, hogy a sportorvosi pecsét hiányzik, vagy helyette sima orvosi pecsét található, ami kerek, ellentétben a szögletes sportorvosi pecséttel. Ha a versenybíróság nem ellenőrzi a könyveket, akkor nem veszi észre a szabálytalanságot sem, ezért akad olyan, aki egész szezonban sportorvosi igazolás nélkül versenyez. Szerintem ez felelőtlenség, hiszen az egészségügyi problémák bármikor kijöhetnek versenyzés közben.

A versenyző klubjának kötelessége tagnak lenni a Magyar Lovas Szövetségnél, és a megállapított szakági liszenszdíjat befizetni. Ez régebben okozott problémát, amikor még nem tudták ellenőrizni a versenyen, hogy be van-e fizetve a díj, ezért sokan visszaéltek vele. Ma már Interneten keresztül történik a nevezés egy nappal a verseny előtt, és akinek valamilyen papírja, vagy befizetése nincs rendben, azt nem engedi nevezni a számítógép.

A versenyeken csak az indulhat, aki rajtengedély-vizsgával rendelkezik. A vizsga három részből áll: elmélet, díjlovaglás és díjugratás. Hivatalosan a követelmények elég szigorúak, de valójában a vizsgát tulajdonképpen bárki leteheti, aki egy kicsit is tud lovagolni. Szerintem ez felelőtlenség a vizsgáztatók részéről, mert kockára teszik a versenyző testi épségét, aki esetleg nem érzi gyenge lovastudásának veszélyeit a versenypályán.

Versenyen csak a Magyar Lovas Szövetséghez hivatalosan, évente bejelentett, startszámmal rendelkező lovak vehetnek részt. Ami azt illeti, itt is könnyű csalni. Egy hivatalosan bejelentett ló startszámát egy másik hasonló kinézetű lóra felhelyezve könnyen meg lehet vezetni a versenybírókat, de csak abban az esetben, ha nem ismerik sem az induló lovat, sem azt, amelyiknek a nevében indul. Mivel a bírók többnyire ugyanazok, ez csak úgy lehetséges, ha a ló kezdő ló, vagy nagyon ritkán hordják versenyre.

A ló bejelentéséhez első alkalommal ismert apai oldalú, eredeti származási lap szükséges. Ha a ló szülei ismeretlenek az azt jelenti, hogy a származási lapon van ismeretlen szülő vagy nagyszülő. Ilyenkor a ló nem versenyezhet. A lovakat sütéssel azonosítják, vagyis a bőrükbe égetik különböző helyeken a születés helyét, évét és a ló sorszámát. Ha a ló sütéssel nem rendelkezik, akkor szintén nem indulhat versenyen, de ez nem jelenti azt, hogy nincs hozzá képessége, ezért gyakorta megesik, hogy az ilyen lovat egy elpusztult ló adataival utólag besütik. Ez csak akkor lehetséges, ha a két ló jegyei és életkora megegyezik, mivel ezek a származási lapon és a lóútlevélben is fel vannak tüntetve.

Országon belüli szállításhoz a hatályos állategészségügyi jogszabályban rögzített nyomtatvány szükséges, mely egy hónapig érvényes, de én már láttam olyat, hogy átírták rajta a dátumot, és az állatorvos nem vette észre.
Ezt a szabálytalanságot azzal küszöbölték ki, hogy kötelezően bevezették a lóútlevél használatát a lovak belföldi szállításához is. A lóútlevél csak akkor érvényes, ha szerepel benne a fél évenként kötelező lóinfluenza oltás, és egy negatív, érvényes vérvételi eredmény.

A melegítőpálya akadályai az adott versenyszám kiírásánál nem lehetnek több, mint 10 cm-el magasabbak. Ezt a szabályt sajnos nem nagyon szokták figyelembe venni az edzők és a versenyzők, ami nagy baj, hiszen túlugratják a lovakat a bemelegítőben, ezért mire a pályára érnek elfáradnak. Fölösleges őket lefárasztani a melegítőpályám, ráadásul balesetveszélyes is.
 
Kancák alacsony kategóriás versenyen 6 hónapos vemhességtől az ellést követő 4. hónap leteltéig, magasabb kategóriájú versenyeken a vemhesség 4. hónapjától az ellés utáni 6. hónapig nem versenyezhetnek. Aki ezt az előírást nem tartja be azt véleményem szerint nyugodtan nevezhetjük állatkínzónak.
Habár egyszer megtörtént, hogy a ló tulajdonosa nem tudta, hogy az újonnan vásárolt ló vemhes, ráadásul észre sem vette, ami érthető, hiszen a 9. hónapig nem látszott rajta, ezért nyugodtan versenyezgetett vele. Kérdéses, hogy a csikó emiatt pusztult-e el 2 hónapos korában, vagy azért, mert, mint utólag kiderült erősen beltenyésztett volt.

Doppingvizsgálat kötelező az Országos Bajnokságokon az összetett győztes és még egy induló lónál. Ezenkívül elvégezhető bármelyik versenyen, különösen ajánlott olyan versenyszámokban, ahol az összpénzdíj 350.000 Ft-nál magasabb. Szerencsére nem gyakori, de sajnos néha előfordul szándékosan doppingolt ló.
 Tiltott szer hatása alatt a ló nem vehet részt a versenyszámban még akkor sem, ha a szert gyógyszerként, a hivatalos állatorvos írta elő. A tilalom megszegése kizárással jár. Volt már olyan eset, hogy a győztest megfosztották érmétől, mert a ló betegsége olyan szerrel volt kezelve, ami doppingszernek minősül és nem tudták.
Viszont sokszor előfordul az is, hogy a lónak szteroidot adnak be, amitől nem érzi a fájdalmat, ezért nem sánta, viszont a beteg lábat ugyanúgy megterheli, ezért a módszer nem túl humánus szerintem.

A versenybíróságnak jogában áll a sánta vagy sérült lovat az adott pályán, esetleg az egész versenyen a további versenyzéstől eltiltani. Az eltiltás egyszerűen elkerülhető szintén a ló rovására, oly módon, hogy a versenyző egyszerűen nem üget, hiszen a sántaság lépésben és vágtában nem, vagy csak nagyon nehezen, illetve súlyos esetben állapítható meg. A lovas vágtában jön be a pályára, megáll, köszön, majd azonnal beugratja a lovat vágtába, a pálya teljesítése után pedig egyszerűen kisétál.

A szabályzat egyetlen kategóriában sem korlátozza a különböző szabályos kantár-, zabla-, sarkantyúfélék használatát. Ezt az edzőkre, lovasokra bízza, azzal a feltétellel, hogy azok nem lehetnek a ló számára fájdalmat vagy sérülést okozók. A ló oldalának felsértése sarkantyúval azonnali kizárással büntetendő, de ha a bíró nem veszi észre, vagy a versenyszám után történik, akkor előfordul, hogy a lovas nem kimondottan sportszerűen véresre szúrja a ló oldalát.

A durvaság minden formája - a ló mértéktelen pálcázása, a sarkantyúk túlzott használata, a ló szájának rángatása, az indokolatlan és durva felvételek - szabálysértésnek minősül, akárhol követik el a verseny helyszínén. Ha ilyen eset előfordul, a versenybíróság határoz az alkalmazandó büntetésről, ami lehet figyelmeztetés, kizárás, esetleg eltiltás, vagy pénzbüntetés.
Sajnos gyakran látni olyat, hogy a lovas veri a lovat pálcával, vagy rángatja a száját, pedig az esetek 99 %-ában nem a ló, hanem a lovas a hibás a versenyen történtek miatt. Nagy hiba, ha ilyenkor a lovat büntetjük. Szerintem, aki nem tud uralkodni magán az ne lovagoljon, főleg ne versenyszerűen.

 Különösen súlyos szabálysértésnek minősül a ló lábának megütése (bárolás) bármilyen módszerrel, valamint a szabálytalan ínvédők, segédeszközök használata, és a lábvég vagy a pártaszél bőrének érzékennyé tétele. Ezen esetekben a lovast az egész versenyből kizárják. Ennek ellenére ezeket a szabályokat szegik meg a versenyzők leggyakrabban.

A ló lábának megütése fájdalmat okoz neki, ezért jobban felhúzza a lábát, és nem üti le a rudat. A bárolás többféle módon történhet.
Az egyik módszer, amikor a földön fekvő rúd egyik végét kézben tartja az edző, és amikor a ló első vagy hátsó lába a rúd fölé kerül megemeli, esetenként erősen a ló lábához vágja azt.
A másik módszer az, amikor az oxer típusú akadály első rúdját magasabbra rakják, mint a hátsót, emiatt nem látja jól a ló, későn veszi észre a hátsó rudat, és beleüti a lábát valamelyikbe. Versenyen bármelyik módszer alkalmazása tilos, és otthon sem sportszerű, mégis gyakorta alkalmazzák.

A bárolásnak van még egy igen drasztikus formája, amit kizárólag otthon hajtanak végre a kifejezetten győzelemre vágyó versenyzők. Lényege, hogy söröskupakokat szögelnek a rúdra az éles felével fölfelé, és azt ugratják. Ha a ló nem emeli elég magasra a lábát, akkor megvágja magát, ezért legközelebb jobban figyel a sima rúd fölött is. Habár egyszer láttam olyan lovat, amelyiknek már véres volt mind a négy lába, és még mindig koccolta (érintette) a rudat. Mivel a módszer szerintem elég brutális, minél kevesebb ember jelenlétében szokták végrehajtani, de szerencsére nem jellemző a lovas társadalomra az ehhez hasonló bánásmód.

Szabálytalan az is, amikor a ló ínvédője vagy bokavédője alá kavicsot, vagy valamilyen hegyes tárgyat helyeznek, ami a beütés pillanatában szintén fájdalommal jár.
Ez ellen a díjlovas versenyeken úgy védekeznek, hogy tiltják a lábvédők és fáslik használatát. Ez azonban a díjugrató versenyeken nem kivitelezhető, mert ott védeni kell a ló lábát a rúd leütésének pillanatában.

A versenyzők minden versenyszám előtt csak akkor léphetnek be a pályára annak megtekintése végett, ha a versenybíróság erre csengővel, vagy a "Pálya nyitva" feliratú tábla kihelyezésével engedélyt ad. A pályabemutató végét csengővel jelzik. Ezt a szabályt sem mindig veszik figyelembe a versenyzők, ami néha a pályaépítőknek köszönhető, mivel nem készülnek el a pályával a verseny kezdete előtt meghatározott időpontig. Ilyenkor a lovasok nem várják meg a csengőt, hanem előbb bemennek pályát nézni.

Van még néhány trükk, amit nem tilt a szabályzat, és általában titokban, otthon végzik el. Itt a ló lábának izületi folyadékkal való feltöltésére gondolok, amit csak állatorvos tud végrehajtani egy kisebb műtéti beavatkozás során. Ez nem tilos, de azért nem szokták reklámozni, mivel előnyt jelent azokkal a lovakkal szemben, melyeknek a hatalmas terhelés és nagy igénybevétel miatt kopottak az izületei. Ráadásul az eljárás nagyon sok pénzbe kerül, ezért többnyire külföldön alkalmazzák.

Azt hiszem, hogy a végére értem az általam ismert szabálytalanságok elemzésének. Még én is megdöbbentem rajta, hogy ilyen sokat sikerült összegyűjtenem úgy, hogy szinte csak a lovassportok díjugratás szakágáról beszéltem, mivel abban vagyok jártas. Jobban örültem volna, ha legalább ebben a természetközeli sportban tisztességesek az emberek.

Vágó Tímea
versenyző

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés