keresés a lovardák között


Slezák, a cirkuszi mutatványos király

A „magyar cirkuszi király" Slezák Vencel néven látta meg a napvilágot Prágában, 1803-ban. Apja gazdag molnármester, fiát papnak szánta, ám Vencel fiatalon világgá ment egy vándorkomédiás csapattal. 17 éves korában már akrobata, zsonglőr és lóidomár is volt egyben. A cirkuszi mutatványokba ő vitt először magyar elemet: 1845-ben a hagyományos ikaruszi játékot „magyar csikóspostává” alakította át, és festői csikósöltözetben mutatta be, Európa szerte nagy tetszést aratva.

„Csikós posta" című világszámában két lovon állva, hortobágyi viseletben egész kis ménest hajtott keresztül a manézson karikást csattogtatva. Másik bravúrja a vágtázó lóra felpattanás, majd a menetközbeni felállás (az ún. „zsoké"), egy megbokrosodott ló megfékezéséből fakadt. Addig ezt a mutatványt lehetetlennek tartották, nem is csoda, hogy Párizsban óriási sikert aratott.

A magyar műlovas a pénzhez is kiválóan értett, már fiatalon saját társulatával utazott. Oroszországban tekintélyes vagyonra tett szert, ő építette Pétervárott az első állandó cirkuszt, melynek visszatérő vendége volt maga I. Miklós cár is, aki tiszteletét egy elefánt adományozásával fejezte ki Vencel felé.

Mutatványát évtizedekig mindössze egy amszterdami műlovas, Kukh Hubert volt képes megismételni. Idős korára Debrecenben telepedett le, ám nem akadt olyan férfiember, aki a kinyújtott karját be bírta volna hajlítani rendkívüli testi erejének köszönhetően. 1886. október 30-án hunyt el karosszékében üldögélve, reggelije után.

Göndör Ottó
Forrás: 
Hetek 2007-02-26

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés