keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok   »   Fogathajtás


Fogathajtók Országos Közgyűlése
2007 az utánpótlás éve

A 2006-os év a versenytisztaság éve volt, kezdte beszámolóját Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke 2007. február 16-án, a fülöpszállási Biczó csárdában. A közgyűlésre meghívást kapott a fogathajtók mintegy 170 egyesülete, a versenyrendezők és bírók, ill. a Fogathajtók Baráti Köre képviselői. Az elnök beszámolója mellett évet értékeltek a szövetségi kapitányok és Borka József, hazánk egyedüli hivatalos FEI nemzetközi („O” minősítésű) bírója.

A szakbizottság rendkívül aktívan működött az elmúlt szezonban, a négy szakbizottsági ülésen több mint 40 határozatban szabályozták a versenyszabályzatban nem egyértelmű kérdéseket. Ezzel remélhetőleg minden vitára okot adó kérdés kiolvasható az „A”, „B” és „C” kategóriás versenyszabályzatokból. Szigorította a szakbizottság az „A” kategóriában a hajtók korengedményét, ill. bevezette, hogy a bajnokságban a 3 legkevesebb pontot gyűjtött hajtó kiesik és tovább csak a „B” kategóriában hajthat. Szintén szigorodott a „B” kategória, a szakbizottság törekvése az „A” és „B” kategória teljes szétválasztása. Profi „A” kategóriás hajtó csak fiatal lovak kipróbálására versenyezhet ebben a kategóriában és nem jogosult indulni a döntőben. Ez jelentősen hozzájárulhat a „B” kategória utánpótlás hajtók körében történő elismertségének, esélyt kapnak arra, hogy sportszerű körülmények között választódhasson ki a legkiválóbb utánpótlás sportoló. A „B” kategóriából csak az első 3 helyezett jogosult a következő évi „A” kat. versenyeken indulni, amennyiben az FEI által megszabott korhatárt elérik.

A szakbizottság a nemzetközi sportdiplomácia területén is több sikert ért el, így megszerezte 3 világkupa kvalifikáló verseny rendezési jogát. Ebben az évben sikerült pontot tenni egy a fogathajtó sport számára rendkívül kényes ügy végére. Bizonyítást nyert, hogy Michael Freund nem tiszta eszközökkel nyerte meg a 2004. évi kecskeméti Négyesfogathajtó Világbajnokságot, így Lázár Zoltán egyéniben is megszerezte az aranyérmet.

Mondok József elmondta, a versenyeredmények tekintetében a 2006. év nem tekinthető kiemelkedőnek, bár rossznak sem mondható. Az év első sikere, hogy a 2005/2006 évi Fedeles Világkupán Lázár Zoltán bekerült a döntőbe és ott 5. helyezést ért el. Az aacheni Lovas Világjátékok keretében megrendezett Négyesfogathajtó Világbajnokságon a címvédő magyar csapat nem került fel a dobogóra, de így is az élmezőnyben végzett, csapatban 4. egyéniben Dobrovitz 6., Lázár 8. és Bárdos 15. helyen végzett. Egyesfogathajtóink életük első világbajnokságukon vettek részt, amely tapasztalatszerzésre jó volt, de eredményekkel nem büszkélkedhetünk. A VB ösztönzően hatott rájuk, lovakat vásároltak, nemzetközi egyesfogathajtó versenyt szerveznek és hazánkba hívtak több neves külföldi hajtót, edzőt. Ez évi nemzetközi szerepléseink közül Juhász László nebanicei és Dobrovitz József donaueschingeni első helyezését érdemes megemlíteni. A kettesfogatok számára ez az év a fogatépítés éve volt, hiszen részükre VB-t nem rendeztek. 2007. évben a FEI szabályoknak megfelelően kettes-és pónifogathajtó világbajnokságot rendeznek. Előbbi Lengyelországban Warka-ban 2007. augusztus 30 – szeptember 2. utóbbi Dániában Dorthealyst nevű településen 2007. július 18-22. között kerül megrendezésre. A magyar bajnokság ebben az évben is négyfordulós: Fábiánsebestyén, Vecsés, Szilvásvárad és Izsák. Négyeshajtóink a bredai és az aacheni CAIO versenyre hagyományosan elmennek.


Kovács Zoltán, a szakbizottság titkára ismertette a 2006. évi versenyrendszert. Ebben az évben az ÖTM Sport szakállamtitkárságával igen szoros együttműködést sikerült kiépíteni, amely nemcsak pénzügyi, hanem szakmai együttműködéssel is társult. Így javaslatukra a fogatsport, más sportok mintájára több szinten szerveződött. A legfelső szint az élsport szintje, az „A” kategória, amelynek célja a hajtók felkészítése a nemzetközi versenyekre és a VB-re. A második szint a „B” kategória, amelynek feladata az utánpótlás biztosítása, a harmadik pedig a „C” kategória, amely az amatőrök fogatsportba való bevonásával megteremtheti a fogathajtó sport széles tömegbázisát. Ösztönözni kell az egynapos versenyek szervezőit arra, hogy elfogadják a szakbizottság által kiírt versenyszabályzatot, egységes rendszerben szervezzék versenyeiket. 2007. évben több megye is kiírt amatőr bajnokságot, és Dombóvár már jelezte szándékát, hogy országos amatőr bajnokságot kíván rendezni. Az amatőr sport minden sport számára rendkívül fontos. Ezeken a versenyeken kapnak kedvet a fiatalok ehhez a sporthoz, itt ismerik meg először a versenyzés ízét. Először mérhetik össze hajtótudásukat más hajtókkal, így hajtásukat már nem csak kocsikázásnak, hanem fogathajtásnak is lehet nevezni. Itt kapnak kedvet ahhoz, hogy tudásukat tovább fejlesszék, edzők tanácsait figyelembe vegyék, megtanulják a helyes hajtás és fogatolás módját. A széles tömegbázissal rendelkező sportoknak van esélyük a fennmaradásra, hiszen támogatókat tudnak a sportnak megnyerni, illetve kiválthatják a sajtó érdeklődését.

Minden elő van tehát készítve ahhoz, hogy egy jó versenyszezonnak nézzünk elébe, amely szép sikereket hozhat a fogathajtó sportban résztvevők számára, amely tábor reményeink szerint a 2007. évben jelentősen bővül. Köszönet illet meg minden versenyzőt, aki 2006. évben felkészülésben és anyagiakban oly sokat áldozott a fogathajtó sportra. Köszönet minden versenyrendezőnek, bírónak, pályaépítőnek és közreműködőnek, akik lehetővé tették a 2006. évi versenyzést. Köszönet a támogatóknak, a sajtó képviselőinek a fogatsport fejlődéséhez való hozzájárulásukért. Köszönet a Fogathajtók Baráti Körének, hogy ebben az évben is hozzájárult nagyjaink emlékének és fogathajtó hagyományainknak ápolásához.


Kovács Zoltán
Izsák, 2007. február 16.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés