keresés a lovardák között

Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
Mezőhegyes és a lótenyésztés  kifejezés már  nagyon régen összeforrt, szinte egyet jelent. Több, mint két évszázados hagyománya van itt a professzionális szintű lóval való foglalkozásnak. A lólétszám nagysága, a szakemberek tudásának folyamatos, generációról-generációra történő öröklése, valamint nem utolsó sorban a katonai alapokon szerveződött szakmai rendszeretet, pontosság és a ló feltétel nélküli tisztelete alapvetően alkalmassá teszi ezt a helyet a lovas szakmákat tanulni vágyók számára.

Mezőhegyes adottságai egyebek szerint is különlegesek az oktatás szempontjából. Iskolánk élvezi a Mezőhegyesi Állami Ménes teljes támogatását,  mely a megfelelő létszámú lóval, eszközökkel, lovas pályákkal, felszerelt kovácsműhellyel, valamint egy gyönyörű fedeles lovardával járul hozzá sok egyéb mellet a lovas szakmai képzések sikeréhez.

A képzések gyakorlati jellegűek és nem elhanyagolható szempont, hogy a Mezőhegyesi Állami Ménes kiképző központja a gyakorlati hely, ami az iskolától, a kollégiumtól pár méterre található, gyönyörű, klasszikus környezetben. A tanulók két perces sétával már a gyakorlat helyére jutnak, ahol gondozott külső és belső környezetben, magasan képzett oktatóktól sajátíthatják el ismereteiket.

Oktatóink elhivatottak a szakma iránt  és közös meggyőződésük, hogy a lovakkal való foglalkozás során megkövetelt rendszeretet, pontosság, igényesség az élet egyéb területein is kedvezően fogja befolyásolni az itt végzett tanulók jellemét amellett hogy szorgalmuk és tehetségük szerint szakmájuk mestereivé válhatnak, hűen a mezőhegyesi hagyományokhoz.

Lovász szakma

A 2016-2017-es tanévre a jelenlegi nyolcadik osztályos tanulóknak ajánljuk a Lovász képzésünket, ahol a hároméves képzési idő alatt tanulóink megismerik a lótartás és lóápolás elméleti és gyakorlati alapjait, elsajátítják a lovak ápolását, gondozását és a különleges eseményekre való felkészítést.

A következő tanévtől a lovászképzés hiányszakmának minősülő képzésként ösztöndíjra jogosítja fel a jelentkezőket, amely akár 30 000 Ft/hó lehet a tanulmányi eredménytől függően.

Belovagló szakma 

A képzés célja olyan önálló munkavégzésre képes lovasok képzése,akik készség szinten lovagolnak, ismerik és gyakorlatban tudják alkalmazni a fiatal lovak belovaglásának lépéseit, a képzettebb lovakon pedig a klasszikus kiképzési skála szerint lovagolnak.

A képzési idő két félév, a jelentkezés feltételei az iskolai előképzettség (lótartó és -tenyésztő illetve lovász végzettség ), pályaalkalmassági és egészségügyi alkalmassági feltételek megléte.

Patkolókovács szakma 

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megismervén a patás állatok - elsősorban a ló - anatómiáját, alkati és mentális tulajdonságait, képesek ezen állatok patáinak, körmeinek ápolására, patkolásra, illetve alapszintű jártasságot szereznek a fém megmunkálásában is.

A képzési idő két félév, a jelentkezés feltételei az iskolai előképzettség (lótartó és -tenyésző illetve lovász végzettség) és az egészségügyi alkalmasság.

Lovastúra-vezető képzés

Azoknak diákoknak, akik már az érettségi bizonyítvány birtokában vannak, ám érdeklődnek a lovas szakma iránt, figyelmébe ajánljuk a Lovastúra-vezető képzésünket.

A lovastúra-vezető önálló lovas vendéglátó szolgáltatást végez, vagy tevékenységét egy lovas vállalkozás alkalmazásában végzi. Munkája során feladata a lovak ellátása, képzése, a vendégek elhelyezése, ellátása, lovagoltatása, lovastúra útvonalak tervezése, lovastúra vezetése, lovastábor megszervezése, kapcsolattartás szolgáltatókkal, hatóságokkal.

A felvételi tájékoztató teljes méretéért kattints a képre!

Oktatóink

  • Sovák Péter – szakedző, kiemelt díjugrató edző
  • Szalai János – lótenyésztő szakmérnök,lovas sportoktató,lovastúra vezető, állattenyésztő mérnök tanár
  • Fekete Krisztina – lótenyésztő szakmérnök
  • Füredi Tünde – lovasedző
  • Tóth Erika – lovasedző
  • Lovas Zsolt – patkolókovács

Bővebb információ: 

Frissítve: 2015.01.15.
Barkó Gábor, igazgató
Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és KollégiumCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés