keresés a lovardák között

Őszi-téli teendők a lovak körül
A napok rövidülése, a hulló falevelek és a hidegebb idő megérkezése jelzik a tél közeledtét. Amint hűvösebbre fordulnak a napok, kezdj el a lovad takarmányozásán fokozatosan változtatni, ezzel is segítve, hogy szervezete felkészülhessen a téli hideg időszakra, és megelőzhesd a légző- és emésztőszervi problémákat valamint az immunrendszer legyengülését.

Még a nálunk mostanában jellemző viszonylag enyhe telek is hatással vannak a lovak egészségére.

Ellenőriztesd lovad fogainak állapotát

Célszerű ősz végén a fogak állapotának ellenőrzése is. A megfelelő rostemésztés előfeltétele a rágás. Figyelj lovad fogazatának állapotára is éppúgy, mint a rendszeres féreghajtásra, hogy a táplálék felvétele, emésztése és hasznosulása megfelelő legyen.  A szálas takarmány hasznosulása mérföldkő lehet ahhoz, hogy a testsúly csökkenést elkerülhesd. Mivel a széna rágása alapvetően nehéz, ez az idősebb, vagy nem megfelelő fogazatú lovak számára már akár fájdalmat is okozhat.

Célszerű ősz végén a fogak állapotának ellenőrzése is, hoszen a megfelelő rostemésztés előfeltétele a rágás.

Ha csökken a hőmérséklet, több szálas takarmány kell

A hőmérséklet csökkenésével az emészthető energia mennyiségét növelni kell, de ez nem egyenlő azzal, hogy kizárólag a szemes takarmány mennyiségét növeled.  A rost emésztése a lovaknál mikrobás emésztéssel történik, és ebből származik a hőháztartás fenntartására fordított energia, ezért a hideg hónapok során különösen fontos a jó minőségű széna etetése.

A lovad a téli hónapokban is jusson hozzá tehát naponta testsúlya 2-3%-hoz szálas takarmány formájában (ez egy átlagos méretű ló esetében 9-15 kg szálas takarmányt jelent naponta), legyen korlátlan hozzáférése nyalósóhoz és megfelelő hőmérsékletű ivóvízhez.

A hideg hónapok során különösen fontos a jó minőségű széna etetése.

Ha a ló folyamatosan hozzáférhet a szénához, akkor elfoglalja magát, nem éhezik az etetések között, ezért nem habzsolja fel az elé kerülő táplálékot, önszabályozóan, mértékletesen fogyaszt, és ezzel csökken a kólika kialakulásának kockázata is. 

Emellett még kívánatos az is, hogy a bélflóra baktérium-populációja megfelelő mennyiségben és minőségben éljen a bélrendszerben, ahol segítenek a hatékony rostemésztésben. Az emésztőrendszer támogatására szükség esetén használj probiotikus készítményeket.

Gondoskodj megfelelő vitaminpótlásról

A széna és a friss fű tápanyagtartalma összehasonlíthatatlan. A széna vitamintartalma, különösen a C-, D-, és E-vitamin, béta karotin (amely az A-vitamin elővitaminja), valamint Omega 3 zsírsav tartalma elenyésző a friss fűéhez képest, és ezen túl még a tárolás miatti esetleges minőségromlás is bekövetkezik.  

A kevés napsugárzás nem teszi lehetővé, hogy a lovak D-vitamint állítsanak elő. A vastag téli szőrzet vagy a takaró is hátráltatja a D-vitamin szintetizálás lehetőségét, ez étvágytalansághoz, nem megfelelő ütemben történő növekedéshez, a csontozat ásványi anyag tartalmának csökkenéséhez, és izomerő gyengüléséhez vezethet. 

A vastag téli szőrzet vagy a takaró is hátráltatja a D-vitamin szintetizálás lehetőségét.

Figyelj oda, hogy ezeket a táplálkozási hiányokat a megfelelő vitamin-kiegészítőkkel pótold, az immunrendszer fenntartása vagy erősítése érdekében. Olyan kiegészítő takarmányt válassz, amelyek jó minőségű emészthető fehérjében és lehetőleg Omega 3 zsírsavban is gazdagok.

Hasznosak az általános koncentrált vitaminok, a lenmag, az Omega olajok, a maccs és a melasz is, hiszen segítik az izmokat, a szőrzetet, a bőrt és a patákat megfelelő állapotban tartani. Fontos, hogy az ízületek állapotára és védelmére is odafigyelj, hiszen a hidegebb időben a keményebb talajon még nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. 

Érdemes immunerősítő készítményeket is adni az általános egészség fenntartásához. Ehhez célszerű E-vitamin (kb. 1000 NE/nap) és C-vitamin (0.015 mg/testtömeg kg/nap) tartalmú kiegészítőt választani. Ha gyógynövényes kiegészítőt keresel, akkor az Echinacea, vagyis a keskenylevelű kasvirág oldat az egyik legerősebb ismert immunrendszer-erősítő.  Egészséges, erős immunrendszerrel a fertőzések gyorsabb lefolyásúak, és a betegségek utáni felépülés is gyorsabb. 

Milyenek az ideális téli lótartási körülmények?

Alapvető fontosságú még a takarmányozási területen túl, hogy az istálló legyen jól szellőző, ugyanakkor ne legyen huzatos, a légzőszervi problémák elkerülése miatt. Ha szabad tartásban van a lovad, ne akard csak a téli időszakra istállós tartásba vinni. Ugyanakkor a ridegen tartott lovaknak is legyen menedéke, ami lehet csak egy szélfogó, fedett beálló, ahová az időjárás viszontagságai elől behúzódhatnak. 

Az istálló legyen jól szellőző, ugyanakkor ne legyen huzatos, a légzőszervi problémák elkerülése miatt.

A lovak napi ellenőrzése, ellátása a téli hónapok során jó, ha tartalmaz napi egyszer egy sárkefés kifésülést, a sérülések és az esetlegesen fellépő bőrproblémák (pl. csüdsömör) ellenőrzését. A vízellátást és a lovak trágyázását is rendszeresen figyelemmel kell kísérni, a nagyon száraz trágya a lovak dehidráltságának egyik tünete.

Állandóan legyen elérhető friss, nem túl hideg víz a lovak számára. Figyelj oda, hogy a víz ne fagyjon be, használj szigetelt vödröt, vagy gyakran adj lovadnak melegebb vizet. 

Állandóan legyen elérhető friss, nem túl hideg víz a lovak számára.

Még a nálunk mostanában jellemző viszonylag enyhe telek is hatással vannak a lovak egészségére, erőnlétére és munkakedvére is. Az optimálisan megtervezett takarmányozás és kiegészítők használata segít abban, hogy lovad jó kondícióban élvezhesse ezt az évszakot is.

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad őszi-téli takarmányozásával vagy az ilyenkor ajánlott takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, fordulj bizalommal a cikk szerzőjéhez és az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2016.11.08.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Illusztráció: BigstockPhoto

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés