keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok

Lovastorna: a ló is csapattárs
Aki életében először lát lovastorna edzést vagy versenyt, hajlamos azt hinni, hogy egy cirkuszi előadás kellős közepébe csöppent bele, hiszen a lovastornászok a cirkuszi akrobatákat meghazudtoló ügyességgel végeznek különféle gyakorlatokat műlovon és lóháton. 

A kezdők versenyzésük első két esztendejében eleinte műlovon teszik próbára képességeiket, majd ezzel párhuzamosan fokozatosan térnek át a lovon végzett gyakorlatok bemutatására, először lépésben, később pedig már vágtában. 

A lovastorna – sajnos nagyon méltánytalanul – nem tartozik a népszerű, sokak által ismert, nagy tömegeket vonzó sportágak körébe, és emiatt sajnos állami támogatást sem kap. Azok a gyerekek viszont, akik egyszer belekóstolnak, örömmel és kitartással járnak edzésekre, versenyekre éveken át. 

A megmérettetés – korosztályi bontásban – lehet egyéni, páros vagy csapatban bemutatott kötelező gyakorlatok és kűrök versengése. Még a lovastornához nem értő szemlélőnek is fantasztikus látni, hogy a versenyzők milyen harmóniában állnak saját testükkel, csapattársaikkal, és természetesen a lóval. A lóval, akit nem kizárólag munkaeszköznek, „tárgynak”, hanem társnak is tekintenek. A versenyeken a bírák a lovak teljesítményét is pontozzák, ezzel is biztosítva azt, hogy a versenyzők az állatot kiemelten fontos partnernek tekintsék.

A lovastorna edzéseken a sportolók nem csak egyszerűen bemelegítenek, majd végrehajtják a gyakorlataikat, és mint akik jól végezték dolgukat hazamennek, hanem a lovat edzés előtt közösen felszerszámozzák, majd a tréning végeztével gondosan ápolják, ezzel is megköszönve neki a közreműködést. 

A felkészülés során nem kizárólag a versenyzők gyakorolnak, hanem az edzők, futószárazók a lovakat is igyekeznek minél magasabb szintre kiképezni. 

A lovastorna versenyeken a különböző sportegyesületek tagjai – bármely más sportágban versenyző sportegyesületekhez hasonlóan – igényes formaruhákban jelennek meg, majd a versenyzők az egyéni, valamint a csapatkűrök zenéjéhez, stílusához illő kűrruhákat öltenek. 

A nagyobb sportegyesületek évről-évre rendeznek versenyeket, amelyek során a szövetségi kapitánynak lehetősége nyílik a válogatott keret összeállítására. Évadzáróként – rendszerint minden év októberében – az országos bajnokság megrendezésére kerül sor, ahol a sportolók egyre nagyobb létszámmal képviseltetik magukat. Idén az országos bajnokságnak 2016. október 22-23-án a kaposvári Lovasakadémia SC ad otthont. 

Az ország több pontján nyílik lehetőség a lovastorna kipróbálására. Az érdeklődőket 4 éves kortól várják nagy szeretettel az alábbi sportegyesületek:

  • Berri SE (Budapest), BLK (Budapest)
  • Boglár Lovas Egyesület (Páty)
  • Daniló SE ( Mosonmagyaróvár)
  • Lovasakadémia SC (Kaposvár)
  • Pasaréti Honvéd SE (Budapest)
  • Sóskúti Manók (Sóskút) 
  • Szárnyaló Lovas SE (Sóskút)
  • Tündérkert LSE (Sződliget)

2016.10.13. T. Nagy Boglárka
Fotó: FEICikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés