keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták


Mezen

10 évvel ezelőtt megalakult egy farm Mezensky körzetében, Arkhangelsk-ben, ahol egy különleges, észak-mezeni típusú lovakat kezdtek el tenyészteni. Ma a farmon több, mint 1000 ló van.

A Mezen lovak 200 éven át alakulgattak a legrátermedtebb lovakká Észak-Oroszországban. A fajtát széles körben használták a Promorok a mezőgazdaságban és a szállításban is. Nagy hasznát vettek nekik a hal-vagonok húzásában.

Még most is néhány északi területen ideálisak, univerzálisak és nagyon gyakran az emberek és a cókmókok szállítására használják. A szovjet időszakban a Mezen lovak nagyon sokat "romlottak" és kevésbé tudták használni őket a mezőgazdaságban.

Az elmúlt néhány év folyamán szakemberek az Arkhangelsk Agricultural Research Intézettől lelkesedve próbálták visszaadni az elveszett hírnevét a Mezen lovaknak. Minden évben az intézet rendez egy versenyt Mezen lovak számára és egy különleges szemináriumot az északi lótenyésztőknek.

Néhány éve a kutatók megpróbálták erősíteni a kapcsolatot a partnerekkel a Barents régióban, főleg Észak-Norvégiában tapasztalat-csere végett.

A Mezen lovakat nem csak a mezőgazdaságban használják, sporttevékenységben és az ecoturizmusban is megállja helyét.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés