keresés a lovardák között

Elsősegély lovaknak gyógynövényekkel: kamilla és eukaliptusz
Marton Zsófia lófitoterapeuta új cikksorozatában olyan eseteket mutat be, amikor a lovak körül előforduló vészhelyzetekben gyógynövényekkel enyhítheted hátasod fájdalmait. A mai részből megtudhatod, hogy a kamilla és az eukaliptusz milyen csodálatos módon segíthetik lovadat a gyors felépülésben.

Szemproblémákra gyógynövényes lemosás

Egy kancának állandóan visszatérő kötőhártya-gyulladását a tulajdonos kamillás lemosással kezelte. Néhány „tiszta” nap elteltével azonban visszatért a gyulladás és a váladék a szemben. Ezüst kolloidos fertőtlenítő szemcseppek hatására nyomtalanul elmúlt a gyulladás. Ilyen esetekben kamillán kívül még szemvidító füvet is használhatunk langyos lemosásra.

Kólikás görcsök oldása kamillateával

A kólika remekül megelőzhető gyógynövény-keverékekkel, és a gyógyulást is segítheted velük. Azonban amikor már megjelent a kólikás roham, akkor csak végszükség esetén nyúlj gyógynövényekhez.

Egy alkalommal az állatorvos kiérkezéséig nem volt más lehetőség a görcsoldásra, mint kamillateát itatni a lóval. Csakhogy az állat nem akart takarmányt felvenni, így kis fecskendővel töltögettük be a szájába. Érdekes módon, az ötödik fecskendő után szívesen hagyta a szájba fecskendezést. Közben a tulajdonost megkértem, hogy levendula illóolajjal masszírozza be a ló hasát. A bőrön át a hasűri szervekhez közeli izmok vérkeringésébe gyorsan, néhány perc alatt eljut az illóolaj, és görcsoldó hatását máris kifejti. Nem szünteti meg teljesen a görcsöket, de lényegesen enyhíti. Természetesen a meleg tenyérrel történő masszázs és a törődés is besegít a görcsök enyhítésébe. Mire az állatorvos kiért, már lényegesen jobban volt a ló.

Köhögéses roham és befulladás mérséklése inhaláltatással

Amikor egy kehes ló a portól befullad, szintén gyors beavatkozásra van szükség. Hiába kezdenéd el nyálkaoldó és köptető gyógynövényekkel kínálni a lovat, azok megelőzésre és tünetmentesítésre tökéletesek, de ott azonnal sajnos nem sokat segítenének. Egy eukaliptuszos szagoltatás az illóolajos üvegcséből viszont annál inkább segít. 

Az illóolaj-molekulák a légzőrendszeren keresztüláramolva azonnal oldják a bronchusok görcseit, és köptetik a letapadt nyálkát, ami az irritációt okozza. Ezeket a lovasok saját magukon is nyugodtan kipróbálhatják. Az ilyen lónak ajánlott a takarmányába folyamatosan köptető hatású gyógynövényeket tenni.

2014.07.03. Marton Zsófia, fitocavallo.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés