keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Kolumbiai csacsikönyvtár
Nem akármilyen könyvtárat működtet Luis Soriano kolumbiai tanár: szamaraival több mint húsz éve járja az országot, hogy a hátukon olvasnivalót juttasson el a falusi gyerekekhez. Soriano azt vallja, hogy a könyvek segítségével egy jobb élet lehetőségét kínálhatja fel a jövő generációknak.

Luis Sorianóra aztán igazán senki nem mondhatja, hogy nem elhivatott a szakmája iránt. Tanárként a kolumbiai La Gloria városban okítja az általános iskolásokat, szabadidejében pedig utazó könyvtárat üzemeltet. A Biblioburro, vagyis „szamárkönyvtár” elnevezésű programjának célja, hogy olyan hátrányos helyzetű dél-amerikai gyerekekhez juttassa el az olvasás lehetőségét, akiknek a saját könyv kiváltsága nem adatott meg.

A különleges könyvtárat két fáradhatatlan társa, Alfa és Beto segítenek mozgásban tartani, akikkel már csaknem 4000 órát töltöttek az úton. Soriano nap nap után megpakolja szamarait könyvekkel, majd útnak indulnak, hogy járatlan, homokos utakon és mezőkön verekedjék át magunkat Kolumbia Karib-tengeri partvidékén. Akár több órás távolságra is elmennek, hogy a legszegényebb térségek eldugott falvaiba is eljuttassák a könyveket. Soriano hisz benne, hogy a könyvekkel irodalmat, kultúrát és egy jobb élet reményét viszik a hátrányos helyzetű gyerekeknek. „Az irodalom köt össze minket a világgal” – mondja. 

Luis Soriano Alfa és Beto nevű szamaraival és mozgó könyvtárával járja Kolumbiát 

A szamárlábon járó könyvtár ötlete 1990-ben pattant ki a fejéből, mikor tudatosult benne, hogy sok gyerek nem azért nem végzi el a házi feladatát, mert lusta, hanem mert nincsenek meg az ehhez szükséges eszközei. Ötletével két legyet is ütött egy csapásra, hiszen a Biblioburro nemcsak könyveket visz gyerekeknek, de Soriano két feladat nélküli szamarát is munkára foghatta. 

A kivételes könyvtár a ’90-es évek végén alig 70 könyvvel kezdte működését, de Juan Gossaín kolumbiai író közreműködésével hamarosan 4800 példányra bővült a gyűjtemény. Miután Soriano levélben egy példányt kért az író egyik könyvéből a szamárkönyvtár mozgó polcára, Gossaín egy rádióműsorban megosztotta levelét a hallgatókkal, ekkor indult meg a könyváradat a Biblioburróba. 

Soriano azonban nemcsak kölcsönzési lehetőséget biztosít a gyerekeknek. Ha kell, felolvas nekik, de akár a házi feladatukban is segít. A gyerekek minden alkalommal lelkesen várják a csacsikönyvtárat; miután megérkezik, körbeülik Sorianót és közös felolvasás, tanulás következik. A legkapósabb könyvek a gyermekeknek szóló kalandregények, de kölcsönöznek enciklopédiákat és orvosi szövegeket is. A könyvtárból működése óta mindössze két könyv tűnt el, egyet pedig banditák loptak el. Soriano elhivatottságát mutatja, hogy a banditákkal való találkozások ellenére újra és újra felkerekedik szamaraival. „A könyvtár ez életem értelme", mondja.

A különleges utazó könyvtár jelentőségét mutatja, hogy 2011-ben dokumentumfilm is készült róla, mintájára pedig Etiópiában is indultak hasonló kezdeményezések.

2014.04.15. Koskó Barbara, Lovasok.hu
Forrás: Latin-Amerika.huFotó: Interactive.wxxi.orgSzeretlekMagyarország.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés