keresés a lovardák között

Lovaglás közben elcsúszik a nyergem oldalra - Hívjak állatorvost?
Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Lógyógyászati Tanszék és Klinika

2225 Üllő, Dóra major
Tel.: +36-29-521-300   +36-30-692-1290 
www.loklinika.hu

 

2013. október 3. és 5. között Budapest adott otthont a Lógyógyász Állatorvosok Világszövetsége (WEVA) 13. Világkongresszusának. E rendkívül rangos esemény alkalmával számos nemzetközi szaktekintéllyel találkozhattak a világ minden részéről érkező lovas állatorvosok. 

Az előadók között volt Sue Dyson, a "sántaságdiagnosztika királynője" is, aki a newmarketi (Egyesült Királyság) Ló Ortopédiai Centrum vezetője. Személye azért is érdekes, mert a sántaságdiagnosztika mellett nemzetközi szinten versenyzett lovastusában és díjugratásban. Sánta ló vizsgálatakor a legtöbb esetben nem csak kézen vezetve, vagy futószáron nézi meg mozgásban a lovakat, hanem nyereg alatt is kipróbálja őket. Lovasként gyűjtött tapasztalatait munkája során is hasznosítja és tökéletesíti, amit az egyik legújabb kutatásában is láthattunk.

A kongresszuson bemutatott tanulmányában arra próbált választ találni, hogy a nyereg oldalra csúszását munka közben mi befolyásolja a leginkább. Kutatásában figyelembe vette a befolyásoló tényezőket: lovas ülését, nyereg illeszkedését a ló hátára, ló hátának szimmetriáját és a sántaság jelenlétét. 128 lovat vizsgált meg, melyeknél rögzítette és figyelembe vette a fent felsorolt szempontokat. Munkája során releváns összefüggést talált a hátulsó végtag sántasága és a nyereg elcsúszása között, ugyanis a hátulsó lábra sánta lovak több, mint felénél a nyereg legtöbbször a sánta (vagy sántább) végtag felé csúszik inkább el munka közben. 

Észrevette, hogy a fájdalom okának megszüntetését követően (vezetéses érzéstelenítés után) a nyereg oldalra csúszása kisebb mértékű lett, esetek többségében meg is szűnt. 


A baloldali képen még középen, a jobboldali képen már jobbra elcsúszott a nyereg
Fotó: SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika

Az elülső végtagra sánta lovaknál egyáltalán nem tapasztalta a nyereg elcsúszását egyik oldalra sem. 

A hátulsó végtag sántasága - főként enyhébb esetekben - gyakran nem tűnik fel a lovasoknak. A félrecsúszott nyereg viszont a rajta ülő, és kompenzálni próbáló lovassal az egyenetlen terhelés következtében másodlagosan hátproblémákhoz, hátfájós lovakhoz vezethet.

A lovas ülése is folyamatosan torzul, ferdén ül a nyeregben, amit gyakran csak külső megfigyelő  tud megállapítani valamint korrigálni. 

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán az újonnan megalakult Lógyógyász Tanszéken és Klinikán is elérhető a lovas alatti sántaságvizsgálat, mely során az állatorvos munkáját tapasztalt lovasok segítik.

2013.11.12. dr. Tuska Pál
klinikus állatorvos

SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő

 

 

 

 

 

 

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés