keresés a lovardák között


Ilyen ló nincs, és mégis van

Tarka telivér a versenypályán

A telivérek színe általában pej, sötétpej, sárga, fekete vagy szürke (fehér ló ugyebár nem létezik, csak a mesékben). Ám néha a genetika felülírja a méneskönyv-vezetők által felállított hivatalos kategóriákat. 

Még Overdose ascoti futását megelőző napon Windsorban figyelt fel a közönség a versenyét megnyerő foltos Sim Sala Bimre.

Olyan lovat azonban még nem láthatott a közönség, mint amely Ostinato versenye előtt pár futammal indult a berlini pályán. Silvery Moon (azaz ezüstös hold) származását, megjelenését és alkatát tekintve is teljes értékű telivér, de tarka, mint egy paint horse. Hogy teljes legyen az összhatás, Silvery Moon zsokéja fehér alapon barna foltos mezben versenyez. 

A kétéves ló Berlinben már az ötödik versenyén indult, ahol harmadszor végzett második helyen (köztük egy korábbi Listed-kategóriájú futamban), tehát eredményesen szerepel.

Ezek a lovak különösen magas marketingértéket képviselnek a rájuk irányuló figyelem miatt. Így aztán általában versenyeztetésüket is úgy tervezik, hogy ha csak alacsonyabb versenyosztályban is, de minél többször futhassanak. A pályák ugyanis mindent elkövetnek, hogy egy-egy versenynapra minél többen látogassanak ki, egy tarka versenyló pedig világritkaság. Silvery Moon mellett csak egy-egy hasonló angol és ausztrál versenylóval  találkozott a lovas társadalom az elmúlt évtizedekben.


 

Hesp József galopp hendikepper szerint Budapesten utoljára fél évszázada versenyzett tarka telivér: az 1959-es évjáratú Csuszi. Az állatot a méneskönyvben - lévén hivatalosan se tarka, se foltos kategória nincs - sárgaként tartották nyilván.

2013.10.07. Forrás: pannoniaoverdose.hu


KapcsoLÓdó cikkek:

Elképesztő ritkaság >>

Különleges lószínek >>

A ló színe, jegyei >>


Tarka telivér a versenypályán

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés