keresés a lovardák között


Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház

5820 Mezőhegyes, Ómező 19/A
 
Dr. Magosi Zoltán: 06 30 943-9208
Dr. Szakács Attila Örs: 06 30 985-7563
 
 

A mesterséges termékenyítésről:

Mélyhűtött sperma előállításának és felhasználásának tapasztalatai Mezőhegyesen

Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországon a lótenyésztésben a gyors genetikai előrehaladás egyetlen lehetősége a mélyhűtött spermás mesterséges termékenyítés. Értékes, ivadékvizsgált méneket megfelelő anyagi lehetőségeink hiányában nem tudunk importálni, ezért a világélvonalbeli genetikához csupán importált mélyhűtött szaporítóanyag révén tudunk hozzájutni.

A lótenyésztés fejlődését szolgálhatja továbbá az is, hogy az országban az ivadékaik által már bevált vagy még csak várományos tenyészménektől, (amíg ez utóbbiak magasabb szintű sport kipróbáláson vesznek részt) spermát fagyasszunk és elraktározzunk, majd a későbbiekben bármikor felhasználhassunk.

Mivel a mélyhűtött sperma felhasználása speciális személyzetet és környezetet igényel, 1985-ben Mezőhegyes létrehozta Magyarország első ló mesterséges termékenyítő állomását. Vállalkozásunk ezt a tevékenységet 1993-ban vette át, majd jelentős, a mai napig is tartó beruházásokkal korszerűsítette azt. 

Történelmi áttekintés

Mezőhegyesen eredményes mélyhűtött spermás termékenyítéseket hazai ménektől (Radar, Szikrázó) már 1974-ben végeztek. Ebben az időben a spermát eleinte granulátum formában fagyasztották. A szovjetek alumínium fogkrémes tubusban fagyasztott spermával érték el az első eredményeket, míg a németek a makroszalma módszert fejlesztették ki. 

Mezőhegyesen jó eredményeket a hannoveri körzetben fagyasztott (Waedekind, Furioso II., Wendekreis), továbbá a szovjetek által készített spermákkal (Reprise) sikerült elérni. A kezdetekben a holsteini ménektől importált szaporítóanyaggal a legnagyobb gondossággal és szakszerűséggel végzett termékenyítés ellenére sem sikerült egyetlen egy vemhet sem felmutatni (Lord, Calipso I.). A különböző eredetű  importált spermákkal történő kirívóan eltérő termékenyítési eredmények rávilágítottak arra, hogy a  sperma mélyhűtési technológia a jó eredmények elérésének létfontosságú eleme. Az akkori technológiával előállított spermák egy része alkalmatlan volt az eredményes termékenyítésre.

A kezdetekben Mezőhegyesen többféle módszerrel próbáltunk spermát fagyasztani. Hosszú ideig használtunk ún. makroszalmát, melybe 4 ml sperma mellé 1 ml levegő került. A hígítókat magunk készítettük különböző receptek alapján, de egyik házilag készített sem vált be igazán. Maga a mélyhűtés egy szigetelt dobozban, nitrogén gőzben történt, viszont az így készített spermákkal változó eredményeket értünk el. Az általunk fagyasztott kiváló minőségű spermák, mint pl. Randi és Kemál-36 (sajnos napjainkban már nem elérhetőek) mellett sok gyengén vagy kifejezetten rossz minőségűt is készítettünk. 

A jelen

Igazán átütő sikert a kanadai tulajdonú Génbank-Semex Kft.-vel megkezdett együttműködésünk jelentett.  A Génbank-Semex  laboratóriuma világszínvonalú technológiával rendelkezik, az általuk termelt bika szaporítóanyag a világ 80 országában van jelen, megfelelve a Semex Gold Standard szabvány legmagasabb elvárásainak is.

A spermavételt és a mélyhűtésre való előkészítés első lépéseit (sejtszámlálás, mikroszkópos kiértékelés, higítás) a mesterséges állomáson végezzük el, majd ezt követően az Európai Unió állategészségügyi szervezete által elfogadott és regisztrált Génbank-Semex laboratóriumában történik meg a sperma ún. feles (0,5 milliliteres) szalmákba töltése, a szalmák feliratozása és komputer vezérelt fagyasztása az automatizált, frakcionált mélyhűtést megoldó "Digit-Cool" berendezés segítségével. A továbbiakban a szalmák tárolása folyékony nitrogént tartalmazó speciális konténerekben igen alacsony (-196 °C) hőmérsékleten történik. 

Az eredményes mélyhűtött spermás termékenyítés feltételei

A jó eredmény eléréséhez három tényező együttes megléte szükséges:

  1. Jó szaporodásbiológiai státusszal rendelkező, nem túl idős, és lehetőség szerint nem csikósárlásban levő kanca. 
  2. Modern technológiával fagyasztott jó minőségű sperma
  3. Megfelelő tapasztalatokkal rendelkező szakember, aki a vizsgálatokat és a termékenyítést végzi.

A vizsgálatokat mesterséges termékenyítő állomáson célszerű végezni, esetleg egy olyan helyen, ahol az állatorvos a termékenyítésre váró kancát a tüszőrepedés (ovuláció) előtt naponta többször is meg tudja vizsgálni ultrahangos készülék segítségével. A tüsző érésével a vizsgálatok száma is növekszik, a várható ovuláció előtt ez napi 3-4 vizsgálatot is jelenthet, ezért nehezen elképzelhető az ultrahangos vizsgálatok mesterséges állomáson kívüli vizsgálata.

Értelemszerűen ez nagyobb számú személyzetet is igényel, hiszen a mindennapi gyógyító állatorvosi munkával (kólika, sürgősségi ellátás, műtétek stb.) nehezen összeegyeztethető kancánként napi 3-4 vizsgálat. Éppen ezért mesterséges termékenyítő állomásunkon 2007-től két állatorvos végzi ezt a munkát, így minden vizsgálat majd tüszőrepedést követően termékenyítés a legoptimálisabb időpontban történik meg. 

Mivel az ovuláció időpontját nem lehet pontosan megjósolni és a felolvasztott sperma élettartama nem hosszú, így az ovuláció előtti termékenyítés, figyelembe véve a sperma magas árát, pazarló lehet. Ekkor ugyanis sok idő telhet el a termékenyítés és a tüszőrepedés között és addigra már nincsenek élő ondósejtek, amelyek a petesejt megtermékenyítését elvégezhetnék. Ezért kell gyakori vizsgálatokkal a tüsző érését nyomon követni és az ovuláció megtörténtekor sürgősen, de legalább 6 órán belül elvégezni a termékenyítést.

A spermák minősége az elmúlt években nagyon sokat javult. Az importált spermák mellett az általunk előállított szaporítóanyaggal (pl. Agropoint Cassiloc, For Feeling) is rendkivül jó vemhesülési eredményeket értünk el.

2013-ban megközelítőleg 40 kancát termékenyítettünk olyan világélvonalbeli ménektől származó mélyhűtött szaporítóanyaggal, mint például Contender, Contendro I, Eurocommerce Berlin, Darco, Calvados stb.  A vemhesülési arány minden eddiginél kimagaslóbb volt, elérve a 80%-ot, amely akár friss spermás termékenyítésnél is jónak minősíthető.

Fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy még mindig jelentős különbségek lehetnek egyes mének között és a termelési hely szerint. Mélyhűtött sperma vásárlása előtt célszerű információt szerezni arról, hogy milyen eredményeket értek el az adott spermával a közelmúltban. Ez abban az esetben különösen fontos, amikor a spermát eladó nem vállal semmilyen garanciát a vemhesülésre. Ezt a változatot az utóbbi időben kiszorítja az a feltételrendszer, amikor vevő a spermadíjat letétbe helyezi, a vételár ellenében 2-3 termékenyítésre való adagot kap (ménektől függően 3-6 szalma/csomag), viszont ha a kancája nem vemhesül, az összeg nagyobb részét visszakapja. Magyarországon jelenleg több olyan spermaforgalmazó importőr is létezik, akik hosszú évek óta igen megbízhatóan és korrekt feltételek mellett tudnak szolgáltatást nyújtani.

Mikor is szoktunk egy méntől spermát fagyasztatni?

A leggyakoribb ok, hogy a mén annyira ismert és keresett, hogy távoli tenyészetekben, akár más kontinensen történő felhasználására is igény van. 

A nagy tenyészhatású ménektől elraktározott sperma elhullásuk után is még hosszan felhasználható, így a sperma lefagyasztásával egy biztonsági tartalék képezhető, a mén nem vész el azonnal a tenyésztés számára. 

A spermafagyasztások általában fedeztetési szezonon kívül, ősszel és télen történnek. A túlzottan igénybevett méneknél a készleten levő mélyhűtött sperma akár a fedeztetési szezonban is besegíthet. 

A versenyző méneknél a versenyszezonon kívüli, pihenő időszakban nyert sperma fagyasztásával nyert szaporító anyag felhasználása szinte az egyetlen lehetőség a mén tenyésztésbe vonására, mivel az állandó versenyre járás összeegyeztethetetlen a tenyésztők igényeivel. 

Egyes nagyképességű mének sport teljesítményét erősen lerontja a más lovak iránti fokozott érdeklődés, ezért szükségessé válhat a mén ivartalanítása (lásd Eurocommerce Dubai). Bármilyen okból is történik az ivartalanítás, ha egy ígéretes ménről van szó, érdemes előtte a spermát fagyasztatni tőle (lásd Agropoint Crosshill). 

Végszóként fontosnak tartjuk kiemelni, hogy bár az elmúlt évtizedben jelentősen javult a mélyhűtött spermás termékenyítések eredményessége, még mindig tartogathat kudarcokat. Nagy előrelépést a lótenyésztésben azonban csak az érhet el, aki a nagy tenyészhatású, világ élvonalában álló tenyészmének közül tud válogatni, amelynek lehetősége a biotechnológia mai állása szerint már szinte korlátok nélkül valósulhat meg.

2013.07.29. Dr. Szakács Attila
Mezőhegyesi Ló Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórház

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés